Untuk menumbuhkan anak-anak ayam belanda yang sihat, perlu menetapkan pemakanan yang betulTurki di plot rumah tangga Rusia adalah unggas terbesar, dihargai untuk pertumbuhan pesatnya dan kualiti daging yang sangat baik. Tetapi bagi burung untuk mencapai 10-30 kg dalam tempoh enam bulan, ia akan mengambil banyak kerja dan, di atas semua, untuk memulakan makan ayam belanda dari hari pertama kehidupan mereka.

Seperti mana-mana badan yang baru lahir, seekor ayam belanda kecil memerlukan perhatian yang lebih tinggi dan penjagaan yang hampir berterusan. Pada permulaan kehidupan, burung bukan sahaja berkembang pesat, tetapi pada masa yang sama menyesuaikan diri dalam persekitaran yang tidak dikenali.

Untuk mempercepatkan ketagihan, dari saat kelahiran untuk anak ayam mewujudkan keadaan yang selesa dan, tentu saja, menawarkan makanan cepat saji, menyediakan semua keperluan ayam belanda.

Apa yang perlu diberi makan ayam belanda pada hari-hari pertama kehidupan? Bagaimana untuk mengaturkan sedikit anak ayam dan menguatkan ayam?

Suapan ayam belanda pertama

Ayam belanda baru menetasKalkun yang menetas mempunyai bekalan nutrien, dimana embrio dibekalkan di dalam telur. Sokongan sisa tersebut sah selama kira-kira dua hari, tetapi petani ayam yang teliti dan penuh perhatian tidak akan menunggu!

Lebih cepat anak ayam mendapat makanan pertama, semakin banyak pertumbuhan akan di masa depan. Dan sebaik sahaja ayam belanda sampai ke kediaman tetap mereka, mereka ditawarkan:

 • diet disesuaikan dengan keunikan pencernaan pada usia ini;
 • makanan segar yang jinak, yang cepat dicerna, tanpa berlarutan dalam usus dan tanpa menyebabkan apa-apa akibat negatif bagi perkembangan anak ayam;
 • satu menu seimbang dengan tinggi, sehingga 25-30%, kandungan protein.

Pancing pertama untuk ayam belanda kecil adalah telur rebusSekiranya dari hari pertama pemberian ayam belanda tidak memenuhi keperluan unggas yang cepat berkembang, seseorang tidak dapat mengelakkan ketinggalan dalam pertumbuhan, penyakit dan juga kematian binatang muda. Ini amat ketara jika tiada protein. Dengan selera makan yang baik, burung itu tidak mendapat berat badan, mungkin mengalami gangguan penghadaman, meletihkan dan melemahkan tubuh.

Bagaimana untuk memberi makan makanan harian di rumah? Bagaimana untuk mengira keperluan untuk makanan dalam sehari?

Komposisi dan norma pengambilan makanan untuk ayam belanda

Jadual di bawah menunjukkan perkiraan pengambilan makanan harian, termasuk dalam diet kalkun pada umur yang berbeza. Jumlah diberikan dalam gram.

Jadual penggunaan kalkun makananSebagai makanan untuk kalkun, hanya mereka yang telah datang ke dunia yang ditawarkan mash basah, kecuali untuk 3-4 jenis bijirin, termasuk:

 • keju kotej;
 • skim yogurt atau sebaliknya;
 • dedak gandum;
 • direbus;
 • dicincang, dan untuk anak ayam yang sangat muda, digiling, telur rebus;
 • makanan daging dan tulang atau ikan.

Memakan ayam belanda dengan machetDi samping itu, makanan itu ditambah wortel cincang dan bulu berair bawang hijau. Bahan-bahan ini akan menjadi sumber vitamin dan akan menyokong pencernaan anak ayam harian. Dengan tujuan yang sama, kalkun hari pertama kehidupan dinasihatkan untuk memberikan campuran jus jelatang, alfalfa dan lobak merah.

Dari hari pertama, apabila memberi ayam belanda, seseorang itu tidak perlu kekurangan makanan, tetapi pada masa yang sama semua makanan sepatutnya segar.

Campuran basah disediakan sedemikian rupa supaya mereka dimakan tidak lebih daripada setengah jam. Pada suhu yang tinggi, mikroflora patogenik dalam medium nutrien berkembang dengan pesat, jadi sisa-sisa makanan di kawasan pembendungan adalah ancaman serius terhadap kesihatan dan kehidupan kalkun. Oleh itu, dalam menjaga ayam belanda di rumah, kecuali untuk memberi makan, termasuk pembersihan wajib tempat-tempat yang diberikan kepada burung.

Untuk memudahkan akses kepada makanan, makanan untuk anak ayam yang sangat muda dihidangkan pada palet rata. Oleh itu, perlu sentiasa menonton, bahawa semua burung penuh.

Ini boleh dilakukan dengan menguji goiter selepas memberi makan. Pada ayam belanda lapar ia kosong. Sekiranya anda tidak mengambil langkah-langkah yang mendesak, sebagai contoh, untuk meletakkan makanan yang lemah, pada minggu umur, akan ada perbezaan yang ketara dalam berat dan saiz anak ayam.Kandungan anak ayam kecil

Memakan ayam belanda dari usia 10 hari

Jika pada awal hari pemberian ayam belanda dijalankan setiap dua jam, maka dari umur 10 hari kekerapan makanan secara beransur-ansur dikurangkan. Pada masa yang sama, pemakanan untuk haiwan muda meningkat dengan ketara. Selain campuran basah, dalam palung makan berasingan, anak-anak ayam ditawarkan makanan kering, separuh terdiri daripada bijirin derti, dan jumlah makanan bunga matahari yang sama dan kacang-kacangan yang hancur. Sebagai bahan tambahan mineral, sebilangan kecil kapur ditambah kepada campuran.

Memakan ayam belanda 10 hariDalam menu burung 10 hari memperkenalkan kentang rebus. Pada permulaan pemakanan sedemikian pada kepala harus menyumbang kira-kira 5-7 gram, kalkun berusia dua bulan sudah memakan 50-60 gram tanaman akar.

Jangan berhenti memberi makanan kalkun yang kaya dengan protein:

 • Tepung daging dan tulang dan ikan atau daging cincang;
 • ragi tukang roti;
 • produk susu yang ditapai.

Mulailah peralihan beransur-ansur supaya tidak dihancurkan, dan biji-bijian boleh tidak lebih awal daripada 40 hari selepas penampilan ayam ke cahaya. Dalam kes ini, adalah wajar untuk memberikan bijirin besar jagung dalam bentuk tanah.

Minyak dan vitamin fodders untuk kalkun

Aditif mineral diperlukan bagi burung untuk memenuhi keperluan untuk mikroelemen, terutamanya dalam kalsium. Unsur ini, yang merupakan dasar tulang dan bulu burung, amat penting untuk ayam belanda yang aktif tumbuh. Oleh itu, sudah berusia dari 10 hari dalam pemberian ayam belanda termasuk makanan kaya dengan kalsium dan mineral lain.

Kerang yang dihancurkan dan pencernaan merangsang kerikil tidak dicampur dengan makanan kering dan dituangkan ke dalam bekas berasingan.

Perhatian khusus apabila ayam belanda berkembang harus diberikan kepada vitamin. Daripada di rumah untuk memberi makan ayam belanda, jadi mereka tidak kekurangan vitamin?

Sekiranya dari hari pertama kehidupan burung sudah diperkenalkan ke dalam pemakanan bawang bombai, beberapa hari kemudian “salad vitamin” diisi semula dengan sayur-sayuran rumput ternak, misalnya, semanggi, alfalfa. Kura-kura itu diberi dedaunan kubis kubis, puncak tanaman taman: lobak, bit, lobak. Oleh kerana bawang hijau yang dikasihi oleh kalkun menyebabkan dahaga, lebih baik diberikan pada waktu pagi.

Dalam diet kalkun mesti ada sayur-sayuranPengambilan makanan seperti ayam belanda itu secara beransur-ansur meningkat. Jika pada umur satu bulan satu telur disediakan untuk 50 gram sayur-sayuran, maka setengah tahun burung makan tiga kali lebih banyak.

Penggunaan fodder campuran untuk kalkun

Penggunaan fodder bercampur memberikan hasil yang sangat baik. Campuran khas yang sedia dibuat bukan sahaja memudahkan pemakanan dan penjagaan ayam belanda di rumah, tetapi juga membolehkan anda untuk lebih tepat mengira keperluan binatang muda dalam pemakanan, untuk mencegah perkembangan jangkitan berbahaya. Fodder digunakan sebagai campuran bijian kering, dan juga makanan basah disediakan di atasnya.

Turki dalam sangkarSelepas umur 14 hari, makanan khas untuk ayam belanda boleh dijadikan asas untuk mencukupi ayam. Pada umur 4 bulan, ternakan yang telah biasa menjadi makanan kering dipindahkan ke makanan campuran untuk orang dewasa.

Dalam kes ini, jangan lupa tentang keperluan burung di dalam air. Kelembapan bersih mesti disediakan sepanjang masa. Lebih kecil anak ayam, semakin tajam dia berasa dahaga. Yang paling berbahaya dengan kekurangan air adalah makan dengan campuran kering. Betul teratur dari hari-hari pertama penyusuan ayam belanda dan penjagaan yang penuh perhatian terhadap binatang-binatang muda – suatu janji pertumbuhan pesat dan kesihatan burung.

Pengalaman positif terhadap ayam belanda yang semakin meningkat – video