rumah inkubator CinderellaAyam elektrik telah menyelesaikan masalah yang sukar – bagaimana untuk mengambil burung, jika telur dikumpulkan, dan tidak ada seorang pun untuk duduk mereka. Inkubator Cinderella – termostat yang murah, yang dibangunkan di syarikat “Olsa Service”, Novosibirsk. Peranti ini mengambil kira realiti luar bandar, dan mampu beroperasi dari rangkaian 220 V, dengan beralih automatik ke bateri 12 V atau menerima haba dari air panas.

Peranti inkubator

peranti inkubatorInkubator terdiri daripada unit berikut:

 • TUni dalam bentuk plat logam dalam jumlah 1-3 buah;
 • air mandi – balang plastik, bawah logam dengan unsur-unsur untuk memasang pemanas;
 • peranti berputar;
 • termometer elektronik;
 • gratings untuk telur – 6 pcs.;
 • tangki air dengan saluran.

Peralatan inkubator rumah Cinderella disusun dalam badan buih dengan impregnasi termostatik khas. Unit pemanasan dipasang di tempat perlindungan, menduduki kawasan yang besar. Dimensi peranti bergantung kepada jumlah telur ayam dalam tab. Model ini direka untuk 28, 48, 70 dan 98 keping. Kit termasuk grid untuk telur puyuh dan itik.

Cara kelembapan yang betul mempengaruhi kesimpulan anak ayam. Ia berubah apabila embrio berkembang. Kekurangan air boleh melekatkan ayam ke dalam cangkang.

Kawasan pemanasan yang besar di dalam inkubator Cinderella memastikan pemanasan seragam dari setiap sudut kebuk brood:

 1. Terdapat kawalan suhu yang tepat dari 31 hingga 43 C, dengan ralat 0.2.
 2. Roll embrio 10 kali sehari untuk 180 darjah.
 3. Penggunaan kuasa adalah 75 watt. Kuasa dari rangkaian, apabila terputus, terdapat pemindahan ke bateri kereta. Apabila bateri dibebaskan, ia mungkin untuk mengekalkan mod selama 10 jam lagi, secara berkala menuang air panas ke dalam bekas.
 4. Mengukur dan mengekalkan kelembapan adalah automatik.

Fungsian dan pematuhan rejim penetasan telur dalam keadaan semula jadi memungkinkan memperoleh hasil 90-95% bahkan tanpa pengalaman.

ayam dari inkubatorPengilang inkubator Cinderella menghasilkan dalam beberapa versi:

 • tiada mekanisme terbalik, manual terbalik setiap 4 jam;
 • telur terbalik mekanikal, ia dikehendaki mengawal putaran, untuk membetulkan kedudukan pegangan;
 • revolusi automatik kisi.

Related  Bagaimana cara menentukan jantina ayam dan apabila ia boleh dilakukan

Peranti yang lebih keras dan lebih mahal, semakin mahal. Peranti kecil adalah mudah. Revolusi automatik mempunyai inkubator Cinderella untuk 70 biji telur. Daripada model domestik, dia juga boleh menjaga suhu hampir setengah hari di atas air panas.

Dengan semua pilihan positif, inkubator Cinderella perlu diperbaiki. Kasut busa tebal memerlukan pengendalian yang berhati-hati – bahan itu bersifat jangka pendek. Permukaan berpanjangan, haba dan kelembapan – keadaan yang selesa untuk pembiakan mikrob. Sekiranya keadaan kebersihan tidak dihormati, acuan akan muncul di dalam. Rongga, yang dijangkiti dengan mikrob, akan menjadi sumber jangkitan di brood.

Theroregulator untuk inkubator Cinderella kadang-kadang gagal, dan membalik telur mesti dikawal. Tetapi kos rendah termostat dan keupayaan untuk mengekalkan rejim itu walaupun dengan penutupan lama bekalan kuasa mengimbangi kekurangan itu.

Kaedah untuk menggunakan inkubator

persediaan untuk operasiSebelum anda mula meletakkan telur, anda perlu menyediakan termostat untuk berfungsi. Kepada setiap inkubator Cinderella dilampirkan arahan. Ia perlu menyemak set penghantaran menggunakan senarai.

Bahan untuk mendapatkan brood ditempatkan dalam inkubator yang dipanaskan, dipasang mengikut manual.

Inkubator diaduk di tempat yang tenang. Perkembangan embrio boleh berhenti dari bunyi tajam tajam, dari guncangan kotak. Sensor suhu perlu dipasang secara menegak, pada tahap telur atas telur.

Turnstile dihidupkan apabila suhu kerja dicapai di dalam ruang. Telur yang diletakkan hendaklah dilabel untuk mengawal serata serata. Pemerhatian dijalankan melalui tingkap tontonan. Terdapat lubang dalam kes itu. Buka tudung untuk manipulasi tidak melebihi 5 minit.penanda telur

Bateri kereta dengan penuh perlu dekat. Sambungan dibuat oleh pengapit khas. Ketiadaan voltan dalam rangkaian memberitahu isyarat audio dan berkelip penunjuk.

Pada akhir inkubasi, rejim suhu dan kelembapan berubah. Mesh logam dikeluarkan dari atas dan coupler dimatikan. Ayam peck dalam diam, anda boleh mendengar kencing. Dari nakleva hingga keluar penuh boleh mengambil masa sehari. Selepas ini, anak ayam dibenarkan kering dan dipindahkan ke brooder.

Related  Penyakit lebah: tanda-tanda, ubat untuk rawatan dan langkah-langkah pencegahan

Arahan untuk inkubator Cinderella tidak memberikan maklumat tentang perubahan suhu, kelembapan, keperluan untuk pengudaraan selama minggu pembangunan embrio. Untuk burung yang berbeza, mod dan masa pengeluaran adalah berbeza. Pematuhan dengan keperluan inkubasi menentukan peratusan output.