penutup mawar dengan cawangan koniferRose merujuk kepada tumbuh-tumbuhan yang memerlukan penjagaan dan perhatian bukan sahaja dalam tempoh berbunga, tetapi juga dalam tempoh persediaan untuk musim sejuk. Rose adalah tumbuhan tahan fros yang agak sederhana, yang takut menurunkan suhu. Perlu diingat bahawa budaya ini boleh mati tidak banyak dari fros kerana latihan yang tidak betul pada musim panas-musim luruh.

Bersiap sedia untuk menyiapkan mawar untuk musim sejuk, sering ada soalan: bilakah anda mula menutup mawar untuk musim sejuk? Adakah ia layak untuk dipotong? apa bahan yang hendak digunakan untuk perlindungan?

Dalam keadaan iklim mawar Rusia boleh berjaya musim sejuk, jika dalam musim musim bunga-musim panas mereka disediakan dengan penjagaan yang kompeten. Dan pada musim gugur, ketika frosts pertama datang, tindakan tepat waktu diambil.

Sediakan mawar untuk musim sejuk dari musim panas.

Pada bulan Julai, berhenti sepenuhnya menyusukan budaya dengan nitrogen, disebabkan oleh lebihannya pada batang mawar yang menjejaskan pematangan kayu, dan walaupun dengan sedikit beku menyebabkan kematian mereka.

semak belukar sebelum musim sejukTetapi, pada masa yang sama, adalah perlu untuk memulakan pembajaan tumbuhan dengan baja fosforus dan kalium. Kedua-dua kalium dan fosforus mempunyai kesan yang sangat baik terhadap kualiti pematangan pucuk, meningkatkan ketabahan musim sejuk mereka.

Penanam berpengalaman menggunakan cara lain yang mudah tetapi berkesan untuk memerah semak belukar. Mengeluarkan bunga kering pada akhir musim panas, perlu meninggalkan 1-2 ovari untuk pembentukan janin. Ia sangat berguna untuk pematangan bunga mawar. Memberi semua daya hidup untuk pematangan buah, tumbuhan itu menyiapkan dirinya untuk tidur musim sejuk. Kayu matang sepenuhnya, jumlah kelembapan di dalamnya berkurangan.

Untuk mula menutup mawar hanya apabila sejuk bermula 5oC. Mulailah dengan perlahan-lahan memotong semua perbungaan dan ovari dan mengeluarkan semua daun, dengan itu mengurangkan kawasan untuk penyejatan kelembapan dari tumbuhan.

Related  Kami mengenali pelbagai jenis pudina dalam gambar dengan nama dan keterangan

Hilling menanam semak sebelum hibernasiUntuk menjalankan operasi mudah ini juga perlu untuk memastikan bahawa di bawah musim gugur tempat tinggal musim sejuk dan daun tidak menjadi fokus penyakit kulat, yang boleh mengakibatkan kematian seluruh tumbuhan. Untuk tujuan pencegahan, batang tumbuhan dan tanah di bawahnya, tidak menyakitkan untuk merawat sulfat besi, biasanya 5% penyelesaian.

Setelah selesai pemangkasan dan memproses belukar, teruskan ke tempat perlindungan. Untuk melakukan ini, anda perlu:

  • kompos;
  • tanah taman;
  • pin kayu atau wayar;
  • lapnik konifer;
  • dedaunan kering;
  • kotak.

Menjalankan aktiviti untuk menutup mawar untuk musim sejuk dijalankan secara berperingkat-peringkat. Pada permulaan fros ke -5oDari bukit belukar, atau tuangkan di bawah akar bukit dari kompos yang terlalu masak atau ketinggian tanah sehingga 25 cm.

Selanjutnya, dengan bermulanya frosts stabil hingga -10oDengan, tuangkan daun kering di atas bukit dan tutup dengan lapnikom cemara atau pine.

Anda tidak boleh menutup mawar dengan kotoran, jerami, jerami. Mereka cepat basah dan tahan kelembapan, yang menyebabkan kematian belukar.

Perlindungan mawar untuk musim sejuk dengan lapnik pekatDan, pada akhirnya, salji adalah lapisan perlindungan yang paling tinggi dan paling boleh dipercayai. Lebih-lebih lagi, semakin baik. Jika musim sejuk ternyata menjadi sedikit salji, maka perlu salji salji dengan sendirinya. Apabila fros adalah -30 oC dan ketebalan salji hingga 60 cm, suhu berhampiran permukaan bumi akan menjadi -5 oC, yang merupakan suhu optimum untuk mawar pada musim sejuk.

Untuk jenis mawar yang lain, sebagai contoh, memanjat, teknologi tempat perlindungan berbeza sedikit dari yang sebelumnya dengan mengeluarkan batang daripada sokongan, mereka disematkan ke tanah, dan kemudian menyembunyikan dalam susunan yang sama seperti di atas.

Mutiara penutup, miniatur dan polianthus tersembunyi dengan bantuan kotak, yang ditutup dengan lapnik, dan kemudian ditaburkan dengan salji.

Related  Kami meningkatkan hasil tanaman sayur dengan bantuan katil hangat

Video: cara melindungi mawar dengan betul untuk musim sejuk?