ayam guinea ayamBurung cantik dengan daging pemakanan, unggas guinea, diingatkan pada masa yang sama ayam dan ayam belanda. Naluri ibu bapa dalam wanita kurang maju, pengeraman ayam guinea atau lapisan di bawah ayam membolehkan anda mendapatkan anak. Cara hidup ayam guinea berbeza sedikit dari ayam. Mereka memerlukan catuan yang sama, sebuah kandang ayam dengan sarang. Jangan bertolak ansur dengan kelembapan guinea dan sempit. Burung dewasa mempunyai berat kira-kira 2 kg.

Baca artikel: suhu apabila telur ayam diinkubasi!

Keperluan untuk telur untuk pengeraman

telur untuk inkubasiBurung burung guinea membawa telur bersaiz sederhana dengan berat 38-50 g. Burung ini boleh dibawa pada kandungan semulajadi 6 bulan setahun. Jika anda menyimpan ayam guinea pada suhu malar dan hari ringan, pengeluaran telur meningkat kepada 9 bulan. Untuk menerima telur yang dibuahi, keluarga dibentuk, 4 ayam per ayam. Dengan permulaan haba yang stabil, pada bulan April Caesar mula menyuburkan. Pada masa ini sehingga 80% dari telur boleh membawa anak. Inkubasi burung guinea memberikan anak 70-75% dari tab.

Dikumpulkan sebelum pukul 11 ​​pagi, telur bersih disimpan tidak lebih daripada 8 hari pada suhu 8-12 C dan kelembapan kira-kira 80%. Simpan bahan di tempat yang gelap dengan berakhirnya tumpul. Di dalam inkubator, telur akan disejukkan ke suhu bilik. Sebelum mengisi ruang, telur dimasak.

Beratnya, telur unggas guinea dibahagikan kepada kumpulan:

  • kecil – 38-40 g;
  • purata – 41-44 g;
  • besar – 45-50 g.

Budak harus dari satu kumpulan mengikut berat, mengikut penunjuk ini rejim dipilih. Telur inkubasi ayam guinea disinari dengan tapak kuarza selama 5 minit, membunuh kuman pada permukaan kulit. Di kilang, wap formaldehid dimasukkan ke dalam ruang persediaan. Di rumah, telur dirawat dengan penyelesaian yodium atau mangan. Selepas semua operasi di ovoscope, integriti kulit dan kehadiran embrio diperiksa.

Selalunya telur unggas domestik mempunyai warna “marmar” yang tidak rata. Adalah diperhatikan bahawa produktiviti seperti bahan adalah rendah. Pakar mengatakan marmar adalah tanda bahawa embrio tidak akan terbentuk.

Bahan yang disiapkan perlu mempunyai bentuk piawai, ini memberi kesan kepada jumlah udara dalam palang. Ia sepatutnya cukup untuk keseluruhan tempoh perkembangan embrio.

Related  Cara betul membiak ayam dalam kandang atau keadaan apa yang diperlukan untuk membuat ayam

Keperluan untuk inkubator

inkubator untuk telur ayam guineaTermostat untuk pengeraman telur guinea di rumah menyediakan rejim suhu dan kelembapan selama 28 hari. Dalam kes ini, sisihan yang sedikit dari jadual boleh membekukan embrio. Peranti rangkaian dalam kit mesti mempunyai bateri, yang boleh dihidupkan secara automatik apabila tidak ada voltan dalam talian.

Kelembapan dalam ruang dikekalkan oleh penyejat dan automasi, termometer basah dan kering perlu dipantau. Inkubator mesti dilindungi daripada terlalu panas. Peningkatan suhu dalam satu minit boleh merosakkan brood.

Pertukaran udara tetap dalam termostat adalah wajib, terdapat bukaan untuk peredaran udara. Setiap telur apabila mengunyah ayam guinea memancarkan 3.5 liter karbon dioksida dan menyerap 4 liter oksigen.

Dengan terbalik automatik, dulang telur harus disesuaikan untuk meletakkan telur dengan berakhirnya tumpul. Untuk manual terbalik, telur dibentangkan ke tepi, ditandai untuk orientasi. Inkubator terbaik adalah unggas semula jadi – guinea.burung guinea

Jadual rejim pengeraman untuk pengeluaran ayam guinea dalam inkubator

Di halaman rumah, ayam telah berjaya dan diinkubasi dalam inkubator untuk masa yang lama. Peranti yang sama sesuai untuk guinea-pig, tetapi mod penetasan adalah berbeza. Embrio menuntut mikroklimat di dalam ruang. Inkubasi ayam guinea telur di rumah adalah mengikut jadual:

Masa pengeraman suhu kelembapan pengudaraan
1-2 37.8-38 65
3-14 37.6 60 5 min
15-24 37.5 50-55 8-10 minit
25 37.5 50 10 min
26-28 37.0-37.2 68-70

Putarkan telur 2-3 kali sehari. Dari 26 hari sehingga menetas telur tidak mengganggu. Proses ini perlu dilakukan dengan senyap. Dari bunyi atau kesan yang tajam, embrio boleh berhenti.

Semasa perkembangan embrio, lunge berlaku, tidak semua telur berkembang. Dalam sebuah kapal beku dengan jisim protein, mikroorganisma berganda, proses pembusukan berlaku, cangkang tidak akan menahan tekanan dan ruang yang dijangkiti akan diisi dengan jisim yang dijangkiti. Untuk menghapuskan masa telur yang telah berhenti berkembang adalah keperluan. Semasa masa inkubasi ayam guinea, perkembangan embrio diperiksa 4 kali.perkembangan embrio

Related  Ciri-ciri ternakan ayam pembiakan di rumah

Ovoskop bersinar melalui telur dan pemerhati melihat tahap perkembangan embrio. Menurut piawaian, perlu mengeluarkan telur-telur yang tidak dibakar dalam inkubator pada hari ke 8. Pada hari ke-15, telur dikeluarkan, yang mempunyai cincin darah pada latar belakang oren yang membosankan. Semakan ketiga dilakukan 24 hari kemudian, menghapus embrio beku. Tempoh pengeraman ayam guinea adalah 28 hari.

Pada 4 peringkat, anak ayam makan sendiri, menyerap jumlah protein dan kuning yang diperlukan. Tetapi untuk tujuan ini, ruang mesti mengekalkan kelembapan yang tinggi. Dari permulaan penambahan kelembapan dalam dulang output meningkat dengan menyemburkan cengkerang dari senapang semburan. Menghidupkan telur berhenti dan bayi, mengintip, dia sendiri pecking shell. Keesokan harinya dia menembusi bezel, memecahkan cangkang dalam dua. Jika rejim tidak dilanggar, tsetsaryat akan dibebaskan dari penawanan, sesetengahnya akan jatuh ke atas kaki, yang lain akan mendapat kekuatan, berbaring.

menetasPakar dan peternak ayam yang berpengalaman menjelaskan bagaimana untuk membawa burung ayam guinea dalam inkubator. Adalah lebih baik untuk menggunakan cadangan standard untuk kali pertama, tetapi untuk menyimpan buku harian. Dari masa ke masa, jadual anda sendiri akan dibangunkan.

Telur ayam Guinea disimpan dengan baik. Set stok makanan di kapal selam termasuk telur chesary sebagai produk pemakanan semula jadi yang kuratif.

Cara memilih cesarean untuk pek ibu bapa

anak ayam yang kuatSemasa pengeraman, ayam guinea kehilangan 14% daripada berat telur awal. Lebih besar meletakkan telur telur, semakin kuat akan keturunan. Untuk berkembang, kanak-kanak dipilih dari brooder selepas berehat selama 8-12 jam. Anak ayam standard sudah berdiri tegak di kaki, bereaksi untuk mengetuk kotak. Mata bayi bersinar, perut ditarik, bulu mata bersinar. Puteri yang paling kuat akan dibahagikan kepada keluarga dan meneruskan klan. Apabila pembiakan guinea-babi dalam inkubator anak ayam yang sihat dari penanda buku awal adalah sehingga 60%, ia dianggap prestasi yang baik.

Related  Penyakit biasa bagi puyuh dewasa dan haiwan muda

Ciri-ciri inkubasi unggas guinea – video