Penyu untuk anak ayam daripada paip PVCAnda boleh membuat pemakan burung di rumah anda sendiri, terutamanya kerana hampir semua bahan sesuai untuk penciptaannya: botol plastik, baldi, paip PVC, papan lapis, manate atau papan. Oleh itu, ia akan kos lebih rendah daripada yang siap dari kedai. Di samping itu, semasa perhimpunannya adalah mungkin untuk mengambil kira keadaan menjaga burung (saiz sel), umur dan bilangan mereka.Feeder untuk ayam, dibeli di kedai

Jenis pemakan dan keperluan untuk mereka

Dengan kaedah suapan makan dibahagikan kepada jenis berikut:

  1. Troughs – mewakili bekas rata panjang dengan papan dan grid atau meja putar dari atas, supaya ayam dan ayam tidak dapat menyebarkan makanan.Pengadang melalui kayuFeeder bunker dari paip pembetung
  2. Bunker (automatik) – menampung sejumlah besar makanan, makanan memasuki dulang kerana ia dikikis oleh seekor burung. Dalam kes ini, feeder itu sendiri mempunyai saiz kecil dan tudung untuk mengelakkan kelembapan dan kotoran daripada masuk ke dalam.

Jenis dulang pertama boleh terdiri daripada beberapa longkang (alur), yang membolehkan anda mencurahkan pelbagai makanan. Jenis pengasas untuk ayam sering tetap di luar sangkar, supaya lebih mudah untuk melayani mereka. Di samping itu, kemungkinan burung itu dapat menyebarkan makanan atau mendaki dari atas sepenuhnya tidak termasuk. Pengumpan diletakkan di atas lantai, dinding atau digantung dari siling. Mereka dipasang pada dinding dengan tali tahan karat.

Untuk memberi makan rumput adalah lebih baik untuk menggunakan feeder dalam bentuk bakul yang dibuat dari ranting atau bersih.

Keperluan utama yang mesti dipenuhi semasa perhimpunan pengumpan untuk ayam itu sendiri:

  1. Ia mesti dibuat sedemikian rupa supaya burung itu tidak dapat memanjat makanannya atau berdiri di atasnya, jika tidak, makanan itu akan diisi bukan sahaja dengan serpihan, tetapi juga dengan najis.
  2. Membersihkan dan membasmi kuman dulang perlu dilakukan sekali dalam 1 atau 2 hari, terutamanya jika terdapat banyak ternakan, jadi reka bentuknya harus mudah dibersihkan dan ringan. Bahan untuk feeder adalah lebih baik untuk dipilih daripada plastik atau logam.
  3. Saiz dulang dikira supaya setiap burung boleh dengan mudah mendekati, jika tidak, yang lemah tidak akan mendapat jumlah makanan yang tepat. Bagi orang dewasa, panjangnya adalah sehingga 15 cm, dan ayam adalah 8 cm, jika feeder dibuat dalam bentuk bulatan, maka 2.5 cm cukup untuk satu kepala.

Pengumpan logam untuk lobsters basahSebelum anda membuat pemakan burung untuk ayam anda, anda perlu mempertimbangkan jenis makanan yang anda merancang untuk memberi makan kepada burung itu. Jika kering, sebagai contoh, bijirin, gabungan campuran atau bahan tambahan mineral, maka hampir semua bahan boleh digunakan untuk pemasangan – kayu, plastik atau logam. Untuk tiang basah, lebih baik untuk melakukan plastik atau logam, kerana ia lebih mudah dibersihkan daripada kayu. Di samping itu, pokok itu mula reput kerana kelembapan berlebihan.

Pengumpan sendiri

Salah satu cara paling mudah untuk membuat penumpuk gantung untuk ayam dengan tangan anda sendiri adalah membuat semula botol plastik. Plastik dipilih ketat, mampu mengekalkan bentuknya. Pada jarak 8 cm dari bahagian bawah lubang dipotong dengan ukuran seperti itu bahawa ayam boleh bebas makan dari itu. Pemegang pada botol digunakan sebagai engsel, yang mana ia digantung ke grid atau ke cangkuk.

Sebelum mula membuat feeder untuk ayam pembinaan kompleks, contohnya sebuah bunker yang terbuat dari kayu, anda perlu terlebih dahulu mengira ukurannya dan melukis lukisan terperinci di atas kertas.

Pengumpan automatik dari baldi plastikUntuk membuat feeder automatik, anda memerlukan baldi plastik dengan pemegang (sesuai walaupun selepas bahan binaan) dan kulit domba. Di sepanjang bahagian bawah di sepanjang seluruh lilitan pada jarak yang sama dipotong bukaan di mana makanan akan bangun.

Membuat pemakan burung dari baldiSelepas itu, baldi dipasang di atas katil dan mereka tetap satu sama lain. Kulit domba perlu lebih besar dengan diameter 10-15 cm daripada bekas. Sebaliknya, anda boleh menggunakan bahagian bawah baldi yang lain. Pengumpan ini sama ada diletakkan di atas lantai atau digantung dari pemegangnya. Tudung dari baldi akan melindungi makanan dari hujan dan serpihan dengan sempurna.

Pengumpan mudah dari paipBuat penyu burung dan mangkuk minum untuk ayam boleh dibuat dari paip PVC dengan diameter 15 cm. Selain itu, 2 palam dan tee yang diperbuat daripada PVC juga diperlukan. Panjang paip boleh menjadi apa-apa, lebih lama lagi, lebih banyak makanan itu akan dimuatkan. Dua keping 20 cm dan panjang 10 cm dipotong dari paip. Bahagian pertama dipasang di tee, dan akhir percuma ditutup dengan palam. Pada bahagian ini feeder akan berdiri. Ke arah yang bertentangan tee itu disambungkan dengan bahagian terpanjang tiub, yang akan menjadi bunker. Di cawangan tee, panjang 10 cm ditubuhkan, dari mana makanan ayam akan dimakan.

Video ini menunjukkan contoh penyu dan mangkuk minuman untuk ayam, dibuat oleh tangan sendiri dari paip PVC.

Varian kedua palung yang diperbuat daripada paip PVC ialah lantai. Pipa 1 m panjang dipotong menjadi 2 bahagian – 40 cm dan 60 cm. Dalam satu pendek, lubang (diameter sehingga 7 cm) dipotong dari kedua belah pihak pada satu setengah pipa atau hanya di tengah. Daripada jumlah ini, ayam akan dimakan. Satu hujung paip disambungkan kepada panjang (60 cm) oleh lutut, dan hujung yang lain ditutup dengan palam.Pengumpan mendatar untuk sebilangan besar ayam

Panjang semua bahagian boleh berbeza, bergantung kepada jumlah ayam dan jumlah bunker yang diperlukan. Semua tepi lubang mesti lancar, tanpa burr tajam di tepi, supaya burung tidak boleh cedera.

Feeder ekonomi untuk anak ayam dengan tangan anda sendiri – video