Quail meletakkan dalam sangkarSemakin banyak puyuh yang ditanam di petak-petak swasta, walaupun mereka adalah pelbagai jenis unggas yang paling kecil, tetapi untuk hidup mereka, ayam perlu mewujudkan keadaan hidup yang selesa. Anda boleh membina sel-sel untuk puyuh dari bahan-bahan yang berbeza, dan tugasnya bukan hanya untuk para profesional, tetapi juga untuk tuan rumah yang bersenjata dengan set alat yang minimal.

Varieti dan keperluan untuk sel-sel untuk puyuh

Kandungan puyuh kecil dalam brood khususSebelum anda mula bekerja, adalah penting untuk mengetahui bahawa untuk kategori usia yang berbeza anda perlu perumahan berasingan, dan dalam sel yang berasingan mengandungi:

 • anak ayam berusia antara 1 hingga 10 hari;
 • Haiwan muda sehingga enam bulan;
 • haiwan ternakan;
 • meletakkan ayam, memberikan telur meja;
 • puyuh daging;
 • kumpulan induk.

Brooder buatan sendiri untuk puyuh dari sel-sel lain dibezakan oleh perlindungan yang serius dari sejuk dan draf, semestinya sistem pencahayaan dan pemanasan kecil, penyejukan yang tidak dapat diterima dan terlalu panas daripada anak ayam. Semua dinding, kecuali untuk bahagian hadapan, pengrajin rumah lebih suka membuat dari papan lapis, papan serat atau papan serpih. Lantai dan siling pembinaan ini diperbuat daripada jejaring halus di mana sampah dan kotoran burung mudah ditembusi, dan puyuh sendiri yakin bergerak dan tidak berisiko mencederakan kaki mereka.

Untuk umur ini, seorang brooder untuk burung puyuh yang dibina dengan tangannya sendiri disiapkan dengan pemelihara burung dan mangkuk air. Peralatan ini, serta pemanas dan lampu dipasang di dalam sangkar.

Mengatakan tentang membuat sendiri lukisan brooder untuk video puyuh tidak akan membuat kesilapan walaupun bagi mereka yang buat kali pertama dalam hidup mereka memutuskan untuk membiakkan seperti burung yang menarik sebagai puyuh.

Sel multi-tier untuk puyuh dewasaSemakin lama burung, semakin besar sel grid logam dapat. Pertumbuhan muda dewasa lebih baik disesuaikan dengan keadaan persekitaran. Dia tidak memerlukan ruang tertutup, selain itu, untuk membersihkan sel reticulated terbuka untuk puyuh adalah lebih mudah.

Untuk burung dewasa di rumah, sel-sel dibina dari pelbagai jenis bahan yang ada. Dalam kursus ini bukan sahaja papan lapis atau papan serat, tetapi juga logam, mesh dan logam. Nesushek diletakkan di rumah-rumah reka bentuk khas dengan cenderung ke luar bahagian bawah. Di luar, palung diletakkan di mana telur diambil.

Related  Mengetahui dengan tepat apa yang memberi makan goslings dari hari-hari pertama kehidupan anda boleh tumbuh ternakan yang sihat

Dalam usaha untuk mengimbangi individu arah daging, sel-sel puyuh dijadikan mesh dan cukup rendah untuk menghalang pergerakan burung. Kaedah ini membolehkan anda bukan sahaja untuk mencapai berat badan yang diinginkan dengan lebih cepat, tetapi juga untuk melambatkan permulaan baligh. Oleh itu, daging puyuh tersebut lebih lembut dan lebih kecil daripada yang ditanam dalam sel biasa.

Sebelum membuat sangkar untuk puyuh dengan tangan kita sendiri, kita dengan berhati-hati menimbang keselamatan reka bentuk masa depan, kemungkinan pembersihan dan pembersihannya, serta saiz rumah bilangan burung yang ditempatkan di dalamnya.

Pengiraan saiz sel masa depan untuk penanaman puyuh boleh dilakukan meneruskan dari norma yang disebutkan untuk bilangan 10, 30 dan 50 burung.Saiz sel yang disyorkan

Lukisan sangkar untuk burung puyuh ketika membuat tangan sendiri

Pembinaan yang paling popular dan mudah dari sangkar puyuh adalah bingkai kayu atau logam, di luar dan di lantai, ditutup dengan jaring, dan dari yang lain, atas permintaan pemilik, dengan bahan yang tersedia kepadanya.

Lukisan sangkar untuk puyuh dengan saizLukisan yang dibuat oleh tangan sel untuk puyuh, dalam gambar, termasuk:

 • 1 – bingkai;
 • 2 – mangkuk minum;
 • 3 – pintu;
 • 4 – feeder;
 • 5 – palung untuk melancarkan telur;
 • 6 – tingkat sel;
 • 7 – dulang untuk mengumpul sampah dan sampah.

Reka bentuk fungsional yang boleh dipercayai akan mengambil lebih daripada satu lapisan generasi untuk dipasang di lantai, sementara itu adalah penting untuk memberikan kaki dengan ketinggian 15-30 cm, atau digunakan sebagai struktur “multi-tingkat”. Cara meletakkan sel ini sangat membantu petani unggas yang tidak mempunyai ruang yang mencukupi untuk memasang rumah yang berdiri sendiri dengan haiwan berbulu.

Dikumpulkan dalam sangkar berbilang peringkat untuk burung puyuh mesti dipasang dengan selamat antara satu sama lain dan permukaan menegak dinding di sebelahnya terletak.

Sangkar siap untuk puyuhJika anda ingin menyimpan dan mempermudahkan proses pembuatan tuan boleh meninggalkan bingkai tersebut. Dalam kes ini, gambar sel untuk burung puyuh yang dibentangkan di dalam gambar akan membantu untuk menangani tugas itu, walaupun peternak ayam yang baru akan melakukan ini dengan tangannya sendiri. Sebagai bahan untuk dinding sisi dan palet, anda boleh mengambil logam nipis, papan lapis kuat atau kepingan papan serat.

Related  Kandungan dan pembiakan babi Vietnam

Untuk memastikan bahawa telur yang tergelincir dari lantai cenderung tidak jatuh, longkang dengan lebar sehingga 10 cm dengan henti disediakan dari luar. Bahagian bawah terbuat dari logam halus, sesuai untuk penuaian sel yang cepat dan efisien.

Sangkar untuk puyuh dengan tangan mereka sendiri: langkah demi langkah arahan

Lukisan sangkar tanpa keruan untuk puyuhReka bentuk buatan sendiri adalah mudah, berpatutan dan tidak memerlukan pengetahuan khusus dalam pembuatan. Penting untuk dipertimbangkan:

 • bilangan puyuh yang ditanam;
 • keperluan untuk memasang pemanasan dan sistem pencahayaan untuk anak ayam;
 • dulang untuk telur;
 • keupayaan membersihkan sel untuk puyuh.

Sel dua peringkat untuk puyuh dengan pemabuk puting susuJika sebagai bahan sumber tuan memilih pokok, papan lapis dan grid logam, ia berguna untuknya dalam kerja:

 • hacksaw;
 • gunting untuk logam;
 • Stapler dengan staple untuk menetapkan mesh;
 • skru sendiri mengetuk untuk perhimpunan bangkai.

Jika anda mengumpul sangkar puyuh dengan tangan anda sendiri, mengikut arahan langkah demi langkah, peringkat pertama memotong kosong untuk dinding belakang, dua bahagian untuk sisi dinding dan bahagian atas kotak. Dimensi reka bentuk masa depan dikira mengikut jadual di atas.

Bingkai, yang diperbuat daripada blok kayu, diikat dengan skru mengetuk sendiri. Untuk menggunakan sangkar puyuh adalah selamat dan panjang, lebih baik menggilap kayu dengan kertas pasir dan menyerapnya dengan selamat antiseptik untuk ayam.

Untuk terus bekerja, apabila impregnasi akhirnya kering. Dari bahan dengan sel yang besar, yang membolehkan puyuh bebas menggunakan pengumpan tetap dan mangkuk air, kosong dibuat untuk dinding depan.

Kandungan burung puyuh dalam sangkarLantai sebelah rumah burung diukir dari grid dengan sel cetek. Dulang untuk mengumpul telur adalah kesinambungan lantai cenderung dengan kelebihan melengkung, yang tidak membenarkan telur digulung. Ini harus diambil kira apabila menyediakan lukisan sel untuk puyuh.

Related  Bila hendak menanggalkan arnab dari arnab – nasihat kepada pemula

Grid ke bahagian-bahagian kayu struktur dengan mudah diikat dengan bantuan staples perabot besar. Di bawah, di bawah lantai cenderung membuat dulang boleh alih untuk mengumpul sampah dan sampah.

Sangkar untuk puyuh dari kotak plastik

Versi sel yang ekonomik dan sangat mudah untuk puyuh adalah berdasarkan penggunaan kotak pembungkusan sayur yang diperbuat daripada plastik grating.

Bahan semacam itu tidak hanya mudah diproses dan tahan lama, ia dibersihkan dengan sempurna dan dibasuh, yang sangat penting ketika menjaga ayam.

Sangkar dari kotak plastikSebelum meneruskan arahan langkah demi langkah untuk membina sangkar untuk puyuh dengan tangan anda sendiri, anda perlu menyediakan semua yang anda perlukan untuk bekerja. Tuan perlu:

 • tiga kotak dimensi yang sama;
 • wayar yang fleksibel, kuat;
 • saw untuk kerja plastik dan logam;
 • pisau tajam.

Kotak, yang akan menjadi pusat struktur dan bertujuan untuk menjaga puyuh, harus mempunyai ketinggian kira-kira 30 cm, kotak yang tersisa dapat lebih rendah. Salah seorang daripada mereka akan melaksanakan fungsi palet, yang kedua – siling dan penutup:

 1. Pada peringkat pertama, semua bahagian yang memproyeksikan di bahagian tepi atas dipotong dari kotak utama.
 2. Kemudian, dengan bantuan alur dan kaki yang ada, ia menyertai kotak bawah.
 3. Reka bentuk mahkota kotak rendah kedua.
 4. Reka bentuk yang dihasilkan diikat dengan dawai, dan jika tidak, gunakan bahan lain: kord yang kuat, pita pemasangan dua sisi atau kuat.
 5. Pada penutup sel yang dihasilkan untuk menandakan puyuh pintu masa depan, mudah untuk menuai dan merampas atau menyebarkan burung.
 6. Hatch dipotong pada tiga sisi, dan keempat dilipat ke luar. Untuk kemudahan penggunaan, kunci gelung dawai dilekatkan pada pintu improvisasi.
 7. Di dinding luar, beberapa luka dibuat untuk memberi makan puyuh dalam sangkar.
 8. Sedikit di bawah pengumpar tiang diikat, mangkuk minum dipasang di dekatnya.

Pembinaan sel untuk puyuh pada video dalam semua butir-butirnya mendedahkan semua helah proses dan akan membantu untuk mendapatkan beberapa jam perlindungan yang diperlukan untuk burung.

Membuat sangkar untuk puyuh – video