Telur ayam dalam inkubatorPada saat kedatangan musim bunga, pemilik plot rumah tangga ingin menerima pertumbuhan muda dan mengemas kini jumlah ayam, menggunakan untuk tujuan ini peranti khusus – inkubator. Parameter penting adalah suhu dalam inkubator untuk telur ayam, kerana hasil pembiakan dan kesihatan ayam bergantung kepadanya, dan, dengan itu, kualiti telur mereka sendiri.

Peringkat persediaan

Memeriksa telur untuk persenyawaanPenghapusan ayam boleh dilakukan oleh mana-mana petani yang tidak mempunyai pengalaman dalam hal ini. Lagipun, penampilan ayam kecil di dunia bukan sekadar acara yang menyenangkan, tetapi juga sokongan material yang baik. Jika dikehendaki, dengan menambah bilangan lapisan, anda boleh membuat keuntungan dengan menjual telur.

Agar langkah persediaan untuk berjaya, adalah perlu untuk memerhatikan rejim suhu dalam inkubator untuk telur ayam. Kualiti keturunan yang dikumpulkan – kelangsungan hidup dan kesihatannya bergantung pada kualiti bahan yang dikumpulkan dan pematuhan dengan syarat rezim panas, kelembapan, serta pemeliharaan pengudaraan dan lilitan.

Telur dari ayam muncul pada waktu malam dan pada waktu malam (20,00-8,00), adalah tidak sesuai untuk digunakan dalam inkubator, mereka tidak mungkin untuk disenyawakan. Adalah lebih baik memilih telur yang telah ditetapkan pada tengah hari atau waktu makan tengahari.

Pemilihan telur ayam untuk inkubasi tidak berbeza dengan peraturan untuk memilih telur ayam, itik dan kalkun.

Pematuhan rejim

Untuk memahami ciri-ciri penyimpanan telur dalam inkubator dan untuk memerhatikan keadaan optimum, adalah penting untuk memberi perhatian kepada parameter seperti suhu dalam inkubator untuk telur ayam. Jadual di bawah mengandungi nilai parameter optimum yang menyumbang kepada keturunan yang sihat.

Inkubasi telur ayamProses inkubasi secara terbahagi kepada 4 peringkat, tempoh masing-masing dari 1 hari ke seminggu:

  1. Pada peringkat pertama (dari 1 hingga 12 hari), ayam masa depan terbentuk.
  2. Pada yang kedua – 4-5 hari akan datang proses pembentukan.
  3. Peringkat ketiga bermula pada hari ke-18 dan berlangsung sehingga bayi muncul.
  4. Pada peringkat terakhir (20-21 hari), bayi-bayi aktif berpura-pura melalui permukaan kulit.

Related  Mengapa ayam ayam ayam tidak ternakan, apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu diberi makan?

Pembangunan embrio telur ayamPada setiap peringkat ini, sangat penting untuk mengekalkan parameter suhu yang betul yang membolehkan anda memerhatikan rejim pengeraman. Bergantung pada peringkat pembentukan anak ayam, parameter suhu, kelembapan, dan juga keganjilan perubahan penayangan.

Sebelum meletakkan telur dulang dipanaskan hingga +25 C, suhu bilik ini. Kemudian rejim suhu akan beransur-ansur berubah. Angka ini menunjukkan perubahan dalam keadaan inkubasi telur ayam oleh hari.Pelan kerja untuk pengeraman telur ayam

Peringkat pertama

Rajah adalah 37,6-38 C (dalam 3-5 hari pertama ia masih lebih – + 38.3 C, dan kemudian mula beransur-ansur berkurangan) dalam bebuli kering dan basah di angka ini harus + 29 C, saiz kelembapan – kurang daripada 65-70%. Pada peringkat ini, telur harus diputar setiap beberapa jam. Di bawah keadaan semula jadi, ayam itu sendiri. Beberapa model inkubator mempunyai pilihan giliran terbina dalam.

Prosiding prosedur sedemikian adalah perlu untuk mengelakkan pertumbuhan embrio ke dinding, ini akan menyebabkan kematian.

Pada masa ini, embrio memerlukan keadaan “cuaca” yang paling selesa, kerana tubuh embrio berkembang, dan pembentukan lengkapnya berlaku. Tidak perlu melepaskan telur.

Peringkat kedua

Telur penyejukpaparan suhu inkubator untuk telur, sedikit lebih rendah – 37.5 C berputar dan beralih telur memerlukan sekurang-kurangnya beberapa kali sehari, kelembapan akan turun kepada 55%. Telur rebus pada masa ini 2 kali sehari, selama 5 minit.

Peringkat ketiga

Dalam tempoh ini, semua proses berada di bawah naungan peredaran udara, kerana terdapat peningkatan metabolisme dan gas. Pada masa ini, keseluruhan ruang di dalam telur dipenuhi dengan embrio, dan dari dalamnya sudah boleh didengar berisik. Suhu pengeraman telur ayam dalam inkubator hendaklah + 37.5 C. Pengudaraan dilakukan 2 kali sehari, setiap kali selama 20 minit.

Peringkat keempat

Di atasnya adalah perlu untuk mewujudkan semua syarat untuk tempoh akhir pembiakan anak ayam. Suhu sedikit berkurang, hingga + 37.2 C, pada termometer basah suhu dalam inkubator untuk telur ayam mestilah 31 C. Kelembapan udara dibawa ke 70%.

Related  Ayam sutera Cina – senyuman alam

Kesimpulan anak ayam bermulaKeluaran haba perlu ditingkatkan, jika mungkin, adalah perlu untuk memaksimumkan pengudaraan. Telur harus terletak pada sisi mereka, dengan memelihara ruang tertentu, tidak ada terbalik. Anak ayam menghasilkan bunyi yang membosankan yang tenang, yang menunjukkan keadaan normalnya. Penangkapan dilakukan 2 kali sehari, selama 5 minit.

Penarikan ayam

Tetingkap ayamsuhu inkubator di ayam terbitan perlu menyimpan penunjuk suhu yang sama, dan mereka harus dari 37 C kepada 37.5 anak ayam C. Hatched selepas pengeringan adalah dikeluarkan dan salur makan langsung yang berasingan untuk pemanasan yang pertama dan seterusnya.

Apa yang penting untuk diketahui

Pengukuran dilakukan setiap 2-3 jam pada permukaan telur. Untuk pengukuran, perlu melampirkan bola merkuri dekat nougat di mana embrio terletak. Berdasarkan jadual, anda perlu membandingkan data mereka dengan yang anda terima. Sekiranya terlalu panas diperhatikan, adalah perlu untuk mengurangkan indeks suhu secepat mungkin, jika tidak, embrio tidak akan bertahan.

Perhatian khusus harus dibayar pada separuh kedua tempoh inkubasi, kerana pada musim panas suhu udara dapat mencapai + 30 C atau lebih, ada risiko besar yang telur akan terlalu panas. Dalam kes ini, perlu menyejukkan udara dengan meniup, tetapi telur tidak perlu dikeluarkan dari inkubator. Tempoh prosedur adalah sehingga 40 minit, sehingga parameter yang dikehendaki tercapai di permukaan.

AyamInkubator suhu rumah untuk telur ayam adalah alat yang berkesan yang akan membolehkan anda mendapatkan jumlah ayam dalam keadaan yang optimum dan semula jadi.

Cara ideal inkubasi telur ayam – video