erysipelas dalam babiErysipelas babi selain haiwan juga menular kepada manusia. Walaupun hasil yang mematikan dari erysipelas babi boleh disebabkan secara individu, bahaya itu tidak menjadi kurang dari ini. Erysipelas patogen boleh mencetuskan komplikasi serius pada manusia dan haiwan – penyakit sistem kardiovaskular, radas artikular dan perubahan morfologi dalam organ dalaman. Tetapi dengan diagnosis tepat pada masanya, rawatan yang berjaya dapat mengurangkan kesan negatif penyakit ini dengan ketara.

Ciri-ciri erysipelas

erysipelasErysipelas babi disebabkan oleh bakteria biasa. The erysipelas adalah stabil, virulence berterusan selama beberapa bulan. Bakteria sensitif terhadap agen antibakteria, klorin, alkali, formaldehid dan suhu lebih daripada 50 ° C. Suhu rendah (-7 -15 ° C) tidak membasmikan patogen. Apabila dipanaskan hingga 70 ° C, bakteria akan mati selepas 5 minit.

Erysipelas babi adalah penyakit biasa. Ia didaftarkan sebagai epizootic (terhad). Babi dijangkiti dari 3 bulan hingga 1 tahun.

Sumber penyakit itu adalah babi yang sakit – pembawa bakteria.

Faktor pemindahan – daging dari penyembelihan haiwan yang sakit, sisa rumah sembelih yang dijangkiti, baja, barangan penjagaan, mayat haiwan yang sakit. Agen kausatif dipindahkan oleh tikus, lalat adalah pembunuh darah. Laluan penghantaran adalah makanan alahan, dengan sentuhan yang boleh ditularkan dan langsung jarang ditularkan.

Kebanyakannya, erysipelas babi muncul pada musim panas dan sifat pegun.

Gambar klinikal erysipelas

Tempoh tempoh inkubasi adalah dari 2 hari ke seminggu. Gejala-gejala dan rawatan wajah babi, keterukan kursus dan bentuk penyakit akan bergantung kepada faktor yang menyumbang kepada permulaan penyakit.

Faktor-faktor seperti:

 • virulen patogen;
 • jangkitan pintu (tapak penembusan bakteria);
 • keadaan status imun haiwan;
 • syarat penyelenggaraan dan pemakanan.

Penyakit ini menampakkan diri dalam beberapa bentuk yang merupakan sifat dari kursus tertentu.

Klasifikasi perjalanan penyakit:

 • kilat cepat;
 • tajam;
 • subacute;
 • kronik.

Related  Mesin ricih lembu: ciri-ciri pilihan dan penggunaan

Untuk setiap tempoh (aliran) dicirikan oleh gambaran penyakit.

Lightning current – diperhatikan agak jarang. Manifestasinya akan menjadi karakteristik gilts untuk penggemukan 7 hingga 10 bulan, bagi binatang yang lemah, yang disimpan dalam kondisi yang tidak memuaskan, di bawah pengaruh faktor stres (transportasi). Penyakit kulit iritasi tidak hadir, erysipelas semasa tempoh ini dipanggil bentuk putih.

haiwan lembapBentuk septik dicatatkan dalam kursus akut. Dalam tempoh ini, haiwan yang berpenyakit itu tetap terpisah dari seluruh penduduk, tertekan, berbohong. Suhu badan di atas 42 ° C, manakala anggota badan bengkok dengan kesukaran (gaya berjalan kaki). Terdapat kehilangan selera makan, menggigil, cirit-birit, cirit-birit bergilir-gilir dengan sembelit. Mungkin ada muntah.

Kegagalan jantung dan buah pinggang menyebabkan edema paru-paru. Membangunkan dyspnea dekompensasi, sianosis (sianosis) kulit pada rahang bawah, leher dan perut. Gejala ciri adalah erythema (kemerahan) kulit. Pada hari kedua penyakit itu, sesetengah babi mempunyai bintik-bintik warna yang berbeza – dari merah jambu pucat hingga merah tua. Sekiranya tiada rawatan, orang-orang yang terjejas mati dalam masa 2 hingga 5 hari.

erysipelasAdalah lebih mudah untuk menghadapi babi dalam tempoh subacute, yang dicirikan oleh bentuk derma – sarang. Suhu badan babi yang sakit mencapai 41 ° C, kelemahan haiwan dan dahaga diperhatikan. Dengan urticaria erythematous, pembengkakan bentuk yang berbeza terbentuk – segiempat sama, rhombic, kadang-kadang bulat. Urtikaria memanifestasikan dirinya pada kawasan yang luas badannya, sementara alirannya tidak baik. Semasa rawatan dan pemulihan hilang sepenuhnya.

gejala penyakitKursus subakut berlangsung selama 6 hingga 12 hari, hasilnya menguntungkan – pemulihan.

Jarang masuk ke dalam bentuk septik.

penyakit yang terukBentuk erysipelas kronik jarang direkodkan. Ia memperlihatkan erysipelas nekrosis (nekrosis) kulit, endokarditis warty, reumatik, polyarthritis. Hasilnya, kepincangan berkembang, dan sendi menjadi cacat.

Related  Produk pembiakan lebah dan penggunaannya oleh manusia

Rawatan

Untuk keputusan dan keberkesanan yang berjaya, rawatan babi dengan erysipelas harus komprehensif. Sapukan terapi khusus dan gejala.

Dengan terapi khusus, pesakit disuntik dengan serum antiseris. Terapi gejala melibatkan penggunaan beberapa kumpulan ubat:

 • spektrum tindakan antibakteria;
 • vitamin;
 • antihistamin;
 • hati;
 • antipiretik.

ubat untuk keburukanUbat antimikrobial (tylosin, tylosomikol, farmazin, penisilin dan streptomycin garam natrium) digunakan selama 3 hingga 5 hari. Sekiranya perlu, teruskan rawatan dengan antibiotik yang berpanjangan (bicillin 3, 5). Kesan terapeutik yang optimum boleh dicapai dengan menggabungkan antibiotik dan merangsang serum secara serentak. Dos ubat ini ditentukan mengikut arahan.

Bersama dengan penggunaan ubat, pemakanan dan penyelenggaraan ternakan yang lebih baik dicipta. Tempat penyakit sentiasa dibersihkan dan disucikan secara mekanik.

Langkah-langkah untuk mengawal dan mencegah erysipelas

vaksinApabila babi muncul di sektor perindustrian dan swasta, sekatan diperkenalkan. Mereka berkaitan ekspor – import kepala babi, eksport produk yang tidak dijangkiti pengeluaran babi (daging) dan makanan.

Semua ternakan adalah tertakluk kepada pemeriksaan klinikal. Babi dengan gambar klinikal diasingkan dan dirawat. Sihat secara sihat – disuntik dan diperhatikan untuk sepuluh hari akan datang. Dalam kes penyakit mereka, mereka juga terpencil.

pengasingan ternakan adalah perluJika ada keperluan, babi penyembelihan di kawasan yang ditetapkan.

Selepas dua minggu, sekatan-sekatan dikeluarkan setelah pengesanan terakhir penyakit itu dan melakukan pembasmian kuman akhir dari semua bilik, peralatan dan berjalan kaki.

Kaedah makan daging

babi selepas sakitPenyembelihan babi dibenarkan selepas pembuangan sekatan kuarantin.

Karkas dan produk penyembelihan pesakit yang telah pulih dan disyaki insiden haiwan hanya boleh dimakan selepas pencernaan! Dan menjalankan kajian mikrobiologi mengenai salmonellosis.

Dalam menghadapi babi, anda boleh makan daging selepas rawatan, tetapi tidak lebih awal daripada tempoh penyambutan yang dapat diterima. Carentia (tempoh menunggu) – masa penyingkiran ubat dari badan haiwan.

Related  Apabila memilih seekor lembu untuk ladang, penting untuk mengetahui berapa susu yang diberikan setiap hari

kekalahan muka manusiaSehubungan dengan kecenderungan seseorang untuk erysipelas, adalah perlu untuk mematuhi peraturan-peraturan kebersihan dengan ketat apabila menyembelih dan memotong bangkai babi. Kulit yang rosak meningkatkan risiko erysipelas. Daging, yang diperoleh daripada babi yang sakit atau yang telah sembuh sebelum makan, harus dirawat haba – mendidih. Langkah-langkah di atas akan mengelakkan penyakit wajah babi.

Babi vaksinasi dari erysipelas – video