Kerja penjaga lebah di apiariAnda boleh menguasai pembiakan lebah untuk pemula dengan bantuan manual, pakar berpengalaman dan pelajaran visual. Keperluan untuk penciptaan apiari termasuk langkah-langkah untuk melindungi terhadap serangga yang menyengat dari penduduk sekitar. Tanpa mematuhi peraturan, apiari itu tidak boleh dilengkapkan.

Ciri-ciri pembiakan lebah dan di mana untuk memulakan pemula

Memeriksa sarangTelah diketahui bahawa madu adalah produk yang paling berguna dan penyembuhan. Pekerja serangga lebah untuk musim ini akan memberikan pemilik madu apiari, pergoy, propolis. Tetapi untuk mendapatkan rasuah produk dan mewujudkan syarat untuk pembangunan keluarga yang kuat, seorang penjaga lebah yang mengetahui keanehan kandungan serangga boleh membuat keadaan yang selesa untuk menggigit. Jika keputusan untuk membuat apiari anda sendiri diambil, anda perlu memenuhi beberapa syarat:

 • Cari tempat penginapan sarang yang memenuhi keperluan;
 • menyediakan inventori yang diperlukan dan sediakan tempat musim sejuk;
 • memilih baka lebah yang sesuai untuk keadaan iklim dan produktiviti;
 • Dapatkan pengetahuan tentang pembiakan lebah untuk pemula.

Keinginan untuk mendapatkan produk manis dari serangga terbang memerlukan pengetahuan. Anda boleh mempelajari teori elaun atau pergi ke perantis kepada tuan yang berpengalaman. Tanpa teknik yang jelas untuk menjalankan perkhidmatan itu, sarang adalah sangat diperlukan. Bantuan yang tidak ternilai akan disediakan oleh video mengenai pembiakan lebah untuk pemula:

Peraturan untuk melengkapkan apiari

Membina apiariJika anda seorang pemelihara lebah yang baru, maka anda perlu belajar dengan sebilangan kecil koloni lebah. Di peringkat perundangan, “Arahan mengenai penyelenggaraan koloni lebah” telah dimansuhkan dan sejak 2013 isu itu telah dipindahkan ke peraturan daerah. Optimal untuk pembangunan lebah dari permulaan bermula dengan tiga sarang. Tetapi pada masa yang sama, piawaian keselamatan mesti dipatuhi. Sekiranya sarang dipasang dalam penyelesaian, ini harus dipersetujui dengan jiran-jiran. Mereka perlu tahu bagaimana untuk mengelakkan sengatan lebah. Jiran yang digigit oleh lebah akan selalu memenangi percubaan dengan penjaga lebah.

Tempat penginapan bagi sarang lebah disediakan selama 10 meter ke sempadan milik dan 50 meter dari tempat tinggal. Untuk mengelakkan penerbangan serangga ke laman jiran, ia ditetapkan untuk mengatur pagar sepanjang perimeter sekurang-kurangnya 2 m tinggi. Jika saiz plot tidak membenarkan anda menahan jarak jauh dari sarang ke perumahan dan pagar, larangan lebah adalah dilarang.

Bagaimana untuk menyusun biji-bijian untuk pemula, di mana untuk bermula, jika saiz plot tidak membenarkan anda membina apiari? Ia adalah perlu untuk mencari tempat untuk peranti apiari dalam penyelesaian kediaman atau terbengkalai. Anda boleh mencari tapak tanpa bangunan, di mana banyak tumbuhan berbunga dan tidak ada bahan pencemar udara. Untuk mengeluarkan plot tanah untuk sewa atau harta untuk membuat apiari.

Pada pendaftaran tanah pasir kebersihan-veterinar di apiari secara serentak dibuat. Tapak ini mesti memenuhi keperluan rasuah yang berterusan dari tumbuhan madu dalam radius 2 km. Pada masa yang sama, persimpangan dengan lebuh raya dan sungai tidak dikecualikan. Anda boleh memilih jenis lebah yang membuat penerbangan tinggi, maka pejalan kaki tidak akan menjadi penghalang kepada lebah pekerja.

Untuk mengumpul sudu madu 400 kerja lebah. Separuh mengumpul debunga, yang lain meletakkannya di dalam sarang lebah. Untuk mendapatkan kilogram madu untuk 4500 jenis. Pada siang hari keluarga besar mengumpulkan sehingga 20 kg madu, dari mana 10 kg madu diperolehi.

Kejayaan biri-biri untuk pemula bergantung kepada langkah pertama untuk mewujudkan apiari. Sebuah pchelopaket, sekumpulan atau keluarga adalah bahan utama yang dibeli untuk pembiakan lebah. Pchelopaket dibentuk hanya untuk memerintahkan, mereka dijual pada musim luruh.

Tahap melengkapkan apiari

Untuk pembangunan perniagaan yang berjaya tahap pemilihan tempat pemula adalah pentingSebelum membeli lebah, adalah perlu untuk menjaga tempat pemasangan sarang lebah, penyelenggaraan lebah musim sejuk, untuk membeli alat muzik. Semua mengenai lebah dan pembiakan lebah untuk pemula harus dipelajari sebelum apiari pertama muncul di apiari. Ini akan membantu menentukan sifat hubungan, membuat sedikit kesilapan.

Perancangan laman web ini adalah untuk membersihkan semua perladangan dan sisa penebangan. Platform mesti bersih dan bahkan, walaupun daun dikeluarkan. Jalan dan laluan utama diletakkan. Semua sarang ditetapkan untuk masuk ke dalam tapak, warna mereka cerah dan berbeza, supaya lebah mengenali rumah mereka dari jauh.

Selera dipilih berdasarkan jenis lebah yang disesuaikan di rantau setempat. Perlu ada pondok-pondok daripada keluarga, rizab akan diperlukan untuk pemisahan kawanan baru. Selain sarang, anda perlu:

 • lilin;
 • kusyen penebat dan kanvas bagi setiap sarang;
 • asap dan pakaian kerja untuk bekerja dengan serangga;
 • kawat, cat dan kuku.

Hibernator untuk gatal-gatalMenjelang musim gugur, sebuah pondok musim sejuk, bilik panas untuk gatal-gatal, juga perlu bersedia. Sekiranya pembiakan lebah dirancang sebagai perniagaan, maka apiari akan menguntungkan, mempunyai lebih daripada lima puluh keluarga. Perlu diketahui bahawa penjagaan lebah, pemeriksaan sarang dan operasi yang disertakan memerlukan sekitar 6 jam seminggu untuk tiga keluarga. Untuk memastikan rasuah untuk sebilangan besar keluarga, adalah perlu untuk menempatkan sarang di rumput atau di margin bidang berbunga tumbuhan yang ditanam.

Seperti mana-mana perniagaan, pembiakan lebah memerlukan perancangan dan pengembangan pengeluaran. Kos untuk penyelenggaraan keperluan apiari perlu diletakkan dalam pelan perniagaan. Untuk menjual produk yang anda perlukan pasport veterinar.

Kesulitan penjaga lebah yang tidak berpengalaman

Pemeriksaan rangka kerjaJika anda mendekati perniagaan baru secara bertanggungjawab, anda boleh mengelakkan kekecewaan di masa hadapan. Tetapi untuk ini perlu untuk belajar terlebih dahulu dan mendapatkan maklumat mengenai organisasi keluarga lebah. Pada peringkat pertama anda perlu tahu:

 • pilihan betul keluarga lebah ketika membeli;
 • rejim suhu di sarang pada musim yang berbeza dan bagaimana untuk mengekalkannya;
 • tanda-tanda keluarga yang sihat;
 • tanda-tanda penyakit lebah, kelemahan keluarga lebah;
 • kematian rahim dan bagaimana menanam individu baru dalam sarang;
 • bagaimana untuk menangkap satu kumpulan.

Dalam proses kerja akan ada banyak pertanyaan, penjaga lebah yang berpengalaman atau kajian video dan literatur akan membantu. Masyarakat lebah tidak memaafkan kesilapan dalam penjagaan.

Bagaimana untuk memulakan pemula dalam pemeliharaan lebah dan bagaimana tidak digigit oleh lebah? Sting lebah hanya dalam kes-kes yang luar biasa, kerana ini berakhir dengan kematian pemain pertahanan itu sendiri. Oleh itu, kerja apiari adalah perlu tanpa pergerakan secara tiba-tiba, pakaian ringan dan bersih tanpa bau asing. Kepala harus mempunyai topi dengan kelambu. Jangan gunakan pakaian dengan timbunan, supaya lebah tidak dapat keliru dan marah. Pergerakan yang tenang, perbualan dengan suara rendah dan asap tidak akan marah lebah. Sengatan lebah menyakitkan, tetapi ia mempunyai dos penyembuhan racun.

Lebah bekerja mengiktiraf tuan mereka dengan ciri ciri mereka. Kening, telinga dan bibir penjaga lebah adalah untuk lebah isyarat konfigurasi. Oleh itu, barangkali, pengisi beekeeper jarang menyengat.

Lebah meletakkan maduHives dan inventori yang diperlukan paling baik dibeli di kedai khusus. Apabila terdapat pengalaman, rumah untuk lebah dibuat secara bebas. Semakin besar keluarga, lebih banyak madu dan perga ia dikumpulkan dan lebih banyak sarang memasang rangka kerja.

Bentuk kapasiti yang paling rasional adalah sel hexagonal. Untuk mewujudkan 100 sel, lebah memerlukan 1.3 g lilin. Sesuai untuk keluasan dan kekuatan bentuk kapal itu.

Struktur sarang berbeza dengan cara memasang bingkai untuk madu dengan madu. Terdapat struktur menegak dan mendatar dan juga membuat reka bentuk khas untuk madu bawaan udara. Penjaga lebah yang baru dapat memperoleh maklumat yang diperlukan dari video tersebut.

Beekeeping for Dummies – video