Ejen penyebab coccidiosis adalah genus organisme Eimeria yang paling mudahPenyakit yang berkaitan dengan aktiviti patogenik bakteria dan protozoa, dalam ayam – fenomena yang sangat biasa. Salah satu masalah yang serius di rumah ayam adalah coccidiosis dalam broiler, gejala dan rawatan penyakit ini harus diketahui oleh semua peternak unggas. Ejen penyebab coccidiosis adalah genus organisme Eimeria paling mudah yang memasuki badan seekor burung dengan air atau makanan yang tercemar.

Untuk permulaan coccidiosis, broiler mempunyai beberapa patogen aktif. Pada masa yang sama, beberapa jenis mikroorganisma boleh menetap di dalam usus burung sekaligus.

Nombor unggas dipengaruhi oleh coccidiosisKesemua mereka, dalam proses aktiviti penting, memusnahkan membran epitel daripada organ-organ pencernaan, mengakibatkan:

 • untuk kehilangan darah;
 • kepada nekrosis tapak tisu;
 • untuk mabuk;
 • kepada risiko menyebarkan jangkitan sekunder.

Terutamanya kerosakan besar kepada penyakit ini disebabkan oleh haiwan muda. Oleh kerana gangguan pencernaan, ayam mengalami keletihan. Jika anda tidak mengambil kira gejala penyakit ini, tanpa rawatan, ayam broiler boleh mati.

Gejala-gejala coccidiosis dalam broiler

Hancurkan burung dengan coccidiosisSatu ciri bahaya penyakit ini pada burung ialah pada peringkat awal, walaupun mengetahui semua tanda-tanda coccidiosis, adalah mustahil untuk mengenalinya. Penyakit ini berlaku tanpa sebarang gejala yang dapat dilihat:

 1. Walau bagaimanapun, jika anda memerhatikan ayam dengan berhati-hati, ternyata mereka telah menurunkan nafsu makan, bulu-bulu itu tersesat dan tersesat.
 2. Pada peringkat berikutnya, pembiak ayam mendapati perubahan dalam spesies sampah. Ia menjadi cair dengan campuran darah dan busa yang tidak menyenangkan.
 3. Kambing dalam burung kembung, kehausan luar biasa diperhatikan.
 4. Pakan ayam muda berhenti dalam pertumbuhan, berat badan mereka tidak meningkat.

Selepas mengenal pasti gejala-gejala ciri, seperti dalam foto, penyakit ini, broiler segera dirawat. Ayam itu mempunyai kira-kira empat hari untuk mengambil langkah segera, jika tidak ayam muda akan mati pada hari kelima.

Related  Makan untuk arnab

Untuk mengesahkan diagnosis, burung mati telah dibukaDalam kes-kes kemalangan masih berlaku, ayam mati dibuka. Untuk mewujudkan dirinya dalam diagnosis coccidiosis dalam broiler membolehkan:

 • penampilan cyanotic bangkai bangkai;
 • usus bengkak, sering diisi dengan najis cecair fetid;
 • titik merah dalam sampah yang dipelihara di dalam bangkai;
 • hati yang diperbesarkan dengan noda luar biasa di seluruh permukaan.

Rawatan coccidiosis dalam broiler

Pada gejala pertama penyakit broiler untuk rawatan ayam menggunakan dadah khusus aktif terhadap patogen coccidiosis.

Hari ini, pada pelupusan petani unggas sejumlah cara bahawa apabila ditambahkan ke makanan burung cepat menghentikan penghasilan semula coccidia. Apabila merawat terapi mematuhi hakikat bahawa ubat yang dipilih untuk rawatan, pencegahan dan pencegahan kematian broiler:

 • tidak boleh berkumpul di dalam badan burung;
 • tidak boleh menjadi toksik kepada burung dan manusia;
 • tidak mempunyai kesan negatif terhadap perkembangan dan pertumbuhan haiwan muda;
 • tidak menyebabkan ketagihan pada burung;
 • boleh diberikan dengan makanan, sementara ia tidak mengubah kualiti rasa dan tidak hilang kesannya.

Broiler di coccidiosis menetapkan koktsiprodin, memusnahkan struktur agen penyebab dan menghentikan perkembangan coccidia. Penyediaan ini dicairkan dalam air mengikut dos yang ditunjukkan dalam anotasi. Minuman terapeutik kepada burung diberikan selama dua hari, dan dalam keadaan yang amat sukar, selepas lima hari ayam broiler lagi dipenuhi dengan air dengan cocciprodine.

Apabila penyakit itu dirawat, burung itu dirawat dengan ubat-ubatan khasKepada kematian patogen membawa kepada penggunaan ubat Avatek 15% SS oleh burung. Komposisi kimia tidak diserap ke dalam usus dan dikeluarkan dari tubuh, bertindak hanya pada protozoa yang berniat jahat. Oleh itu, Avatek diberikan secara praktikal dari hari-hari pertama hingga 4 bulan. Apabila mengesahkan gejala coccidiosis untuk rawatan ayam, dadah dicampur dengan makanan pada kadar 5 gram setiap 10 kg campuran makanan.

Related  Rasa yang berguna ialah madu akasia

Salah satu cara yang paling popular untuk memerangi coccidiosis dan pencegahannya ialah Baykox. Ubat ini juga diberikan dengan air minuman, menambah 1 ml seliter cair, dan broiler pesakit disolder selama dua hari. Kursus ini diulang dalam kes penyakit yang teruk.

Untuk menambah makanan dan berkesan terhadap coccidiosis dalam ubat-ubatan ayam seperti Koktsidiovit dan Madikoks. Amprolium 30% lebih serba boleh dan boleh disuntik ke dalam air dan makanan ternakan.

Penyelenggaraan pencegahan yang tepat pada masanya akan membantu mengelakkan penyakit burungDalam sesetengah kes, ubat berasaskan luas digunakan untuk merawat penyakit yang menggerunkan ini. Satu contoh ialah metronidazole yang ditambah kepada makanan, dosnya untuk ayam ayam harus ditetapkan oleh doktor haiwan, terutama pada usia dini, penggunaan ubat yang tidak berguna untuk membahayakan burung. Tindakan yang sama, luasnya dimiliki oleh trichopolum, yang lebih mudah diperkenalkan ke dalam minuman.

Malangnya, dengan menggunakan dana berulang di coccidia, imuniti kepada bahan aktif dihasilkan. Untuk mengatasi masalah ini, ubat alternatif dengan cara yang istimewa.

Pencegahan coccidiosis dalam ayam broiler

Pemerah masak untuk mencegah penyakitAgar tidak menghadapi gejala-gejala coccidiosis dalam broiler dan rawatan mereka dari penyakit yang berbahaya, kadang-kadang membawa maut, adalah penting untuk menjalankan kerja pencegahan yang berterusan.

Langkah-langkah pembasmian kuman yang biasa dan suhu yang rendah tidak boleh membunuh agen-agen penyebab penyakit ini, jadi apabila memproses kandang ayam semua inventori, dinding, tambak dan sel-sel dibakar dengan blowtorch.

Ayam yang sangat teliti harus berada dalam cuaca panas yang hangat, menyumbang kepada pembiakan cepat dan kematangan agen penyebab coccidiosis. Dalam kes kelembapan yang tinggi, ia berguna untuk menukar sampah lebih kerap dan mula menggunakan ubat-ubatan pencegahan.

Peranan penting dalam penentangan terhadap jangkitan dimainkan oleh keadaan imuniti burung. Bahawa anak ayam tumbuh dengan cepat, mereka ditawarkan vitamin untuk broiler, dan juga menjaga diet seimbang, kualiti makanan dan air.

Related  Bagaimana untuk menyusun biji lebah untuk pemula

Pencegahan penyakit broiler – video