Meletakkan telur ayam belanda dalam inkubatorPembiakan ayam adalah mungkin walaupun di rumah kecil plot. Tidak dapat mengekalkan kawanan dewasa, pemilik farmsteads menggunakan di rumah pengeluaran kalkun di inkubator.

Pembentukan dan perkembangan embrio bermula di dalam badan ayam. Apabila telur dihancurkan, kadar pertumbuhan anak ayam masa depan sepenuhnya bergantung kepada keadaan luaran.

Ciri-ciri inkubasi kalkun dan penyediaannya

Telur untuk pengeraman dari burung diambil setiap jam dan segera dipindahkan ke penyimpanan. Telur pada dulang diletakkan dengan hujung yang tajam, yang menjimatkan ruang dan mencipta semua syarat untuk memindahkan lensa udara ke bahagian atas, tumpul.

Hanya masa untuk mencapai inkubator semua embrio adalah pada peringkat yang sama pembangunan, dan output mereka dihidupkan friendly maksimum, telur disimpan dalam sejuk pada pengudaraan udara yang berterusan dan kelembapan.

Syarat yang paling sesuai untuk ini:

 • suhu 10-15 ° C;
 • kelembapan dalam lingkungan 60-89%.

Kemunculan anak ayam pertama dalam inkubatorPerlu diingat bahawa walaupun dalam keadaan terbaik, masa bukanlah sahabat peternak unggas. Semakin lama telur yang disenyawakan terletak, peluang kurang jelasnya untuk embrio menjadi turkey yang kuat. Optimum, jika pengeraman ayam belanda akan bermula paling lambat 4-5 hari selepas penampilan telur. Jika pembiakan ayam belanda berjalan secara semulajadi, telur dipanaskan oleh haba ayam.

Sempurna disesuaikan dengan ini mencabar burung misi yang lebih baik daripada mana-mana inkubator automatik menghadapi penyelenggaraan suhu dan kelembapan yang diperlukan, sehingga 50 kali sehari dan mengubah gulung telur, ke seluruh klac sedozen telur dihangatkan sama rata.

Kerja sedemikian adalah yang paling penting pada peringkat pertama perkembangan embrio. Kemudian telur itu sendiri menjadi sumber panas, dan di sini ayam belanda terpaksa bangun lebih kerap, sehingga anak-anak masa depannya mendapat udara yang cukup, sarangnya tidak berisiko untuk mengembangkan jamur dan kulat.

Suasana dalam inkubator untuk membiak ayam belanda di rumah

Untuk petani unggas pemula, soalan selalu topikal: “Berapa harikah kalkun akan menetas cahaya?”

Dari saat penandaan penunjuk keluar dari anak ayam dari telur, purata 28 hari berlalu. Ini adalah beberapa hari sebelum tamatnya gusat. Tetapi masa itu adalah relatif, kerana selama beberapa waktu beberapa faktor mempengaruhi sekaligus:

 • dimensi dan kualiti awal telur terinkar;
 • pencocokan sebenar dan ditentukan dalam keadaan suhu jadual untuk kalkun;
 • pematuhan dengan syarat lain untuk penjagaan telur, termasuk penyiaran dan mengekalkan kelembapan yang diperlukan.

Cara pengeraman telur kalkun

Sebagai peraturan, tanda pertama penampilan anak ayam boleh dilihat pada hari ke-26. Selain itu, paru-paru paru-paru dikeluarkan lebih awal daripada saudara-saudara mereka yang berat.

Di rumah, dalam inkubator, keluaran ayam belanda adalah dari pecking pertama sehingga anak ayam terakhir dibebaskan dari cangkang, ia mengambil masa sehingga dua hari. Menunda tarikh akhir menandakan masalah yang mungkin berlaku.Jadual awal dan akhir pengeluaran kalkun

Pemilihan telur kalkun untuk pengeraman

Dimaksudkan untuk pengeraman telur ayam kalkun, telur dipilih terlebih dahulu sedemikian rupa sehingga lot yang dijanjikan adalah homogen dan kualitatif yang mungkin. Kriteria pemilihan telur berpengalaman petani ayam percaya:

 • saiz, dalam telur yang terlalu kecil atau besar, kadangkala terdapat embrio lemah atau tidak berdaya maju;
 • bentuk, yang menjejaskan kedudukan embrio, perkembangannya dan kejayaan penarikan diri;
 • kualiti cengkerang, yang harus lancar, tanpa mikrokompresi, kendur, blotchiness dan kecacatan lain.

Pemilihan telur yang teliti adalah kunci untuk mendapatkan ternakan yang sihatWalau bagaimanapun, penampilan tidak dapat menjamin bahawa telur disenyawakan dan tidak mempunyai kecacatan dalaman, tidak kelihatan pada pandangan pertama.

Untuk mengawal keadaan embrio, miring digunakan-tembus. Kaedah ini membantu untuk mengenal pasti retak di shell, maksiat pembangunan embrio, untuk meneroka skop dan lokasi ruang udara, yang menggunakan anak ayam untuk bernafas sehingga pipping itu.

Pada peringkat awal dan sebelum inkubasi, kuning menjadi subjek kajian. Telur berkualiti, sesuai untuk ayam pembiakan dalam inkubator di kuning rumah:

 • pada rehat terletak di tengah;
 • mempunyai sempadan kabur yang tidak jelas;
 • akibat daripada memindahkan gerak telur dalam jumlah, tetapi kemudian mengembalikan kedudukan terdahulu.

Apabila telur yang terpilih memasuki inkubator, ia juga tidak diabaikan. Menilai perkembangan embrio masih sekurang-kurangnya dua kali, tetapi lebih baik untuk melakukannya setiap minggu, sebagai contoh, kelapan, hari yang kelima belas dan pada masa pemindahan telur untuk dulang penetasan. Ini dilakukan pada hari ke-25 selepas permulaan inkubasi.

Bagaimanakah pembiakan ayam belanda dalam inkubator di rumah?

Pengaktifan embrio apabila memasuki inkubator berlaku disebabkan peningkatan suhu dan kelembapan. Keadaan yang dicipta secara artifisikal meniru pengeraman telur dengan seekor ayam belanda. Tetapi jika di alam semulajadi kebimbangan utama jatuh pada burung itu, maka di rumah, apabila ayam belanda itu menetas di inkubator, orang itu memimpin.

Dalam inkubator, perlu mengekalkan suhu dan kelembapan udara tertentuTugas utama adalah penyelenggaraan dan pembetulan suhu dan kelembapan yang tepat pada masanya. Untuk melakukan ini, mudah untuk menggunakan jadual suhu di atas untuk telur ayam belanda di dalam inkubator. Dalam kes ini adalah perlu:

 • memantau status penanda buku secara kerap;
 • sehingga pemindahan ke output 12 kali menghidupkan dulang;
 • mengikut syor, ventilasi;
 • bermula dari hari ke-9 untuk menyejukkan batu, secara beransur-ansur meningkatkan masa dari 5 minit hingga setengah jam dua kali sehari;
 • memantau kelembapan dan setiap hari, dan dari hari ke-22 dua kali, semburkan telur dengan air suam.

Pada hari ke-25, telur dipindahkan ke dulang keluaran dan meningkatkan pengudaraan. Dengan bermulanya penampilan besar-besaran kalkun, penting untuk memantau keadaan kedua-dua nestlings gnawing dan mereka yang sedia untuk hidup bebas.

Anak ayam hanya menetas dan dia perlu keringEnam jam selepas penarikan balik burung diperiksa dan disusun.

Inkubasi ayam belanda adalah perniagaan yang menyusahkan, memerlukan kemahiran dan pengalaman. Tetapi dengan semangat dan perhatian tertentu terhadap keperluan burung, brood pertama akan gembira dengan kenaikan berat badan dan kesihatan yang cepat.

Pengalaman menghasilkan kalkun dalam inkubator – video