Penyelenggaraan musim sejuk biri-biri dalam kandang hangatDi expanses Rusia ia adalah berfaedah untuk menjaga haiwan padang rumput yang tidak menonjol. Ladang biri-biri sebagai perniagaan untuk petani pemula adalah salah satu kawasan yang menjanjikan. Anda boleh mula mengembangkan perniagaan anda sendiri dengan pelaburan minimum. Domba tidak memerlukan stok makanan yang besar, ia tidak bersahaja, walaupun di musim sejuk, mengambil rumput dari bawah salji.

Ciri-ciri menjaga kambing

Makan dombaKambing biri-biri mewakili kelas haiwan ramuan herbivora. Tidak menentu dalam pemakanan, biri-biri boleh disimpan dalam pena, diberi makan di padang rumput. Hanya pada waktu musim sejuk kawanan itu berada di koshara pada waktu malam, pada siang hari kawanan itu selalu berjalan-jalan dan diberi makan di pena. Untuk otoku ternakan rahim diletakkan di dalam bilik yang hangat tanpa draf.

Domba adalah haiwan awal. Kematangan seksual di permaisuri berlaku pada 5-6 bulan. Sekumpulan anak domba untuk penggemukan dan anak domba meragut dan mengandungi secara berasingan, satu kes domba dalam satu tempoh, supaya anak domba muncul pada awal musim bunga untuk seluruh penduduk dengan segera. 1-2 anak dara dilahirkan, kawanan itu cepat sekali pulih.

Di ladang, keturunanBagi petani pemula, pembiakan domba sebagai perniagaan adalah berfaedah untuk banyak sebab:

 • haiwan tidak mengendahkan syarat penahanan;
 • dalam kawanannya, kadar yang rendah;
 • ternak dengan cepat didarab oleh keturunan semula jadi;
 • daging, susu, kulit dan bulu haiwan sedang dalam permintaan.

Domba dianggap sebagai daging ekologi secara murni, kerana ketika memberi makan domba, makanan alami dari sayuran berasal.

Peningkatan berat binatang muda ialah 250-600 gram sehari, bergantung kepada baka. Pada tahun berat badan remaja adalah 80-90% berat badan dewasa.

Domba Spring SheepSentiasa menanam bulu hangat hangat pada haiwan menghangatkan mereka pada musim sejuk dan menjadi bencana pada musim panas. Oleh itu, pada musim bunga setiap bulu dikeluarkan, menerima produk berharga untuk industri ringan. Terdapat kambing baka khas yang dibiakkan kerana bulu nipis panjang.

Related  Belajar untuk membesar dan menjaga goslings di rumah

Dalam setahun, setiap ekor kambing dewasa makan;

 • herba dan makanan berair – 200-250 kg;
 • hay – 150 kg;
 • jerami – 100 kg;
 • pekat – 100 kg.

Selain itu, biri-biri memerlukan bahan tambahan mineral dan garam. Kambing biri-biri, binatang-binatang yang bersih, mereka tidak akan memakan sisa makanan dari pengumpan atau minum air kotor dari palung. Sekiranya anda tidak berjalan setiap hari, walaupun dalam cuaca musim sejuk, selama beberapa jam, kukunya tidak digiling dan domba tidak boleh berjalan, kejatuhan boleh bermula. Pembiakan kambing biri-biri di Rusia dibangunkan di kawasan-kawasan di mana padang rumput dan paddock ternakan dapat diakses. Ini Transcaucasia, Stavropol, Buryatia.

Adakah ladang domba bermanfaat di rumah?

Domba di ladang ladangDalam ladang peribadi, domba disimpan untuk pengeluaran bulu dan daging. Dari pakaian berbulu bulu dan kasut terasa, meliputi yurts. Kulit domba telah lama digunakan untuk pemprosesan dan pembuatan pakaian dan kasut. Jika kulit dibuat dengan bulu, maka kot kulit domba atau doa diperolehi. Dalam kehidupan sehari-hari, domba memakai dan memberi makan kepada pemiliknya, makan rumput, rumput kering dan kasar. Pembiakan domba moden di rumah menggunakan daging dan bulu haiwan. Dari susu membuat minuman masam yang berguna.

Menjaga kawanan pada musim panas memerlukan padang rumput dan pena. Pada musim sejuk, ia perlu mempunyai kandang dan kambing domba hangat untuk permaisuri. Penggunaan kambing tidak membebankan, dagingnya lazat dan aromatik. Permulaan pembiakan domba sebagai perniagaan boleh dimasukkan ke dalam farmstead rumah.

Pelan perniagaan “Pertanian”

Untuk pembangunan perniagaan pembiakan domba, perlu ada tempat untuk meragut kawananUntuk menjalankan perniagaan pada kambing biri-biri dan menghasilkan produk komersial, anda perlu menjadi usahawan individu dan membuat rancangan perniagaan. Merancang aktiviti ekonomi, perlu mengira keuntungan pengeluaran dan keseimbangan kos dan pendapatan. Menurut ahli ekonomi, keuntungan dari pembiakan domba adalah kira-kira 20%, yang merupakan petunjuk yang baik untuk sektor pertanian.

Ladang kambing sebagai perniagaan untuk petani pemula membolehkan anda mengembangkan pengeluaran dengan modal awal yang kecil.

Ia adalah perlu untuk menyediakan ruang pengudaraan yang luas untuk menjaga ternakan di musim sejuk dan menyediakan kekosongan. Lantai di koshar mestilah adobe, terdapat cahaya yang mencukupi, palung diletakkan di atas lantai supaya jerami tidak ditumbuk.

Baka kambing untuk pembiakan domestikAdalah penting untuk menentukan baka biri-biri untuk pembiakan. Ada batu:

 • domba Romanovskaya – yang paling bersahaja dan dengan keturunan yang besar;
 • kot lemak daging – tumbuh pesat, mempunyai bulu tebal dan banyak daging;
 • Bulu-bulu halus diternak untuk menghasilkan bulu.

Related  Berjalan di halaman kegemaran Itik

Bahagian bersyarat. Kambing domba yang halus juga memberikan daging pada penyembelihan, dan baka rumput yang diperlukan memotong rambut.

Ladang domba rumah – video