Croton di pedalamanSpectacular Crotona tidak dianggap yang paling mudah dalam kandungan, tetapi dengan pertimbangan yang sewajarnya dan loji kesabaran respons kepada penjagaan yang baik dan pertumbuhan sihat sebanyak dedaun berlainan warna.

Dan jika anda mahu, anda boleh mendapatkan croton baru, pembiakan yang di rumah dilakukan dalam tiga cara utama:

 • dengan bantuan penyebaran;
 • pembenihan benih yang diperoleh secara bebas atau dibeli;
 • dengan cara lapisan udara.

Bagaimana untuk melipatgandakan Croton di rumah? Apa perangkap yang boleh bertemu dengan kedai bunga, dan mana-mana cara yang paling berpatutan?

Pengeluaran semula croton oleh keratan

Ranting Croton StalkKeratan adalah cara yang paling mudah dan paling berkesan. Bukan itu sahaja, anda boleh mendapatkan bahan tanaman sepanjang tahun dan bukan sahaja bersetuju dengan perakaran tips menembak dengan titik pertumbuhan yang aktif, tetapi juga keratan batang dengan satu lembaran tidur tunas axillary dan serpihan kecil daripada batang. Kaedah ini sering dipanggil pembiakan kroton oleh daun.

Jika anda hanya mengambil daun untuk pembiakan, ia akan memberi akar kuat, tetapi anda tidak boleh menunggu untuk perkembangan selanjutnya. Tanpa buah pinggang yang mana pucuk akan mula berkembang, spesimen muda tanaman hiasan tidak akan diperolehi.

Untuk menyebarkan keratan kroton pada awal musim bungaMasa terbaik untuk memotong keratan adalah musim bunga awal, apabila pucuk tidak aktif berkembang:

 1. Apabila keratan apikal dipotong panjangnya apabila hayat dalam 6-10 cm. Dalam kes ini, loji masa depan akan membentuk sistem akar yang baik dan membentuk satu tong dalaman kecil kukuh.
 2. Keratan batang diperolehi dengan lurus lurus untuk mendapatkan satu tapak interstisial dengan daun dewasa dan buah pinggang.

Untuk keratan dijamin untuk mengambil akar dan seterusnya masuk ke pertumbuhan, memotong mereka dengan lebih baik dengan pucuk sihat.

Potong keratanDan tukang kebun yang berpengalaman dan baru sering mempunyai soalan mengenai pembiakan Croton, gambar dan langkah demi langkah penerangan semua peringkat akan membantu untuk mengelakkan kesilapan dan tidak lama lagi menikmati binatang peliharaan hijau baru:

 1. Jus susu sentiasa diperuntukkan di tapak pemotongan. Ia harus dengan mudah dikeringkan dengan serbet atau dicuci.
 2. Daun besar pada bahagian-bahagian apikal tunas, yang boleh melemahkan batang, mengambil nutrien daripadanya, dipotong separuh jalan.
 3. Daun yang lebih rendah, yang mengganggu rooting, dikeluarkan.
 4. Kemudian potongan yang digunakan untuk pembiakan kroton, beberapa jam disimpan di udara.
 5. Dan hanya selepas penyediaan sedemikian bahan penanaman direndam dalam beberapa sentimeter dalam air suam.

Related  Kami membesar glorioses di rumah

Potong keratan kering, dan potong daunTetapi penyediaan benih yang betul tidak mencukupi. Apabila menyebarkan croton dengan keratan, adalah penting bahawa suhu air untuk perakaran berada dalam lingkungan 24-30 ° C. Ia berguna untuk menggunakan perangsang akar yang ada:

 • jika cecair disejukkan untuk masa yang lama, pembentukan akar mula perlahan, kemudian berhenti, dan benih membusuk dan mati;
 • Dalam air panas, akar juga tumbuh dengan berat hati, dan risiko perkembangan bakteria bakterinya tinggi.

Sepanjang masa, dari masuk ke dalam air sebelum mendarat di tanah, anak benih harus bersinar, tetapi bertaburan matahari, dalam keadaan cahaya yang panjang.

Croton SeedlingApabila pada keratan, dengan mana pembiakan semula croton itu dijalankan, akarnya akan muncul, ia tidak bernilai menunggu pemanjangan yang besar. Terjemahkan ke dalam tanah pokok yang lebih mudah dengan sistem akar kira-kira 2-3 cm panjang. Akar tidak rosak semasa penanaman, tetapi crotone sendiri bergerak lebih cepat ke dalam pertumbuhan.

Dengan komposisi tanah yang sesuai dan kelembapan yang tinggi, croton selama beberapa minggu berjaya disesuaikan dan diselesaikan pada suhu bilik normal.

Pengeluaran semula croton oleh lapisan udara

Persediaan tumbuhan untuk pendaraban udaraSekiranya croton dewasa tumbuh di sebuah apartmen dengan batang yang berharga tanpa daun, maka airlifts boleh didapati di loji tersebut. Bagaimanakah croton membiak dalam cara yang menarik, tetapi agak teliti ini?

Untuk mendapatkan bahan penanaman, pilih tangkapan kuat. Anda boleh menggunakan bahagian atas tumbuhan dewasa. Pada jarak 10-15 cm dari hujung batang, kulitnya dipotong dalam bulatan supaya dapat mengenakan satu sentimeter kayu. Di sini, croton, apabila didarab dengan lapisan udara, mesti membentuk akar.

Letakkan potong ke dalam sphagnum lumut dan filemPotong lokasi:

 • kemas dengan rapi dengan cara untuk meningkatkan pertumbuhan;
 • dibalut dengan lapisan sphagnum lumut;
 • tutup dengan pakej yang dipasang dengan selamat di bawah kawasan terdedah dan di atasnya.

Related  Pengeluaran semula dalam keadaan bilik diffenbachia yang luar biasa

Moss adalah awalnya dibasahi, dan ia mungkin untuk mengairinya pada masa akan datang, sehingga udara berakar di croton. Menunggu penampilan sistem akar dari lumut di sekelilingnya dalam 4-6 minggu.

Apabila ini berlaku, letakkan batang bawah pertumbuhan semula akar dipotong, dan anak benih yang dihasilkan, dan juga dalam keratan Croton pengembangan, dipindahkan ke dalam tanah. Penjagaan kilang juga tidak berbeza daripada kaedah yang dinyatakan di atas.

Pembiakan benih Croton di rumah

Untuk pengeluaran semula croton, benih tumbuhan digunakanPengeluaran semula croton oleh benih adalah cara yang paling memakan dan tahan lama untuk mendapatkan kilang baru. Jika seorang penjual bunga memutuskan untuk menjalankan percubaan berani seperti, misalnya, ingin mengembangkan hibrida atau spesimen yang jarang berlaku, dia harus ingat bahawa biji-bijian di rumah croton:

 • jangan lulus harta ibu bapa;
 • dalam masa yang singkat selepas penuaan kehilangan kapasiti percambahan mereka;
 • Sebelum menyemai, mereka memerlukan penyahputan dan penyediaan khas, yang mempercepat percambahan.

Walaupun menunggu anak benih, mereka perlu memberi perhatian kepada mereka, kerana anak benih sering lemah dan berkembang dengan sangat perlahan. Mengesyorkan kaedah pembiakan kroton di rumah hanya boleh menjadi pencinta berpengalaman dalam tanaman dalaman.

Untuk pembasmian kuman, benih Croton pertama kali direndam dalam air panas selama setengah jam, dan kemudian direndam di dalam air pada suhu bilik selama lebih kurang satu hari. Pengaktif pertumbuhan boleh ditambah kepada cecair.

benih yang cukup besar selepas penyediaan perlahan-lahan ditekan ke rapuh substrat semestinya disterilkan untuk kedalaman 1 cm. Permukaan tanah yang lembab dan tanaman bekas untuk memberi teplichku. Dengan kelembapan dan suhu yang tinggi dari 22 hingga 25 ° C, benih akan berkecambah dalam masa sebulan. Apabila pucuk akan muncul, mereka terus perlahan-lahan disiram dan secara beransur-ansur terbiasa dengan udara bilik, mereka sering membuka rumah hijau. Croton dengan tiga daun terbuka boleh dipindahkan ke dalam periuk berasingan.

Related  Belajar untuk mengembangkan gerbera Afrika yang indah di taman dan di dalam bilik

Sebuah video tentang Crotona dan cara-cara pembiakannya