Pengambilan arnabPembiakan haiwan domestik adalah proses yang kompleks yang memerlukan persiapan awal, termasuk kajian teori asas. Oleh itu, arnab-arwah pengiring perlu dilakukan pada momen tertentu dan mematuhi peraturan-peraturan khas. Ini membolehkan anda mencapai persenyawaan dari kali pertama. Di samping itu, mengetahui beberapa butiran penting membantu mendapatkan anak yang sihat tepat pada waktunya.

Bilakah haiwan bersedia untuk mengawan?

Sepasang arnabBiasanya, pembiakan arnab boleh bermula pada usia 6 bulan. Pada masa ini, pembentukan organisma di wanita sudah lengkap. Pada lelaki, tempoh aktiviti seksual berlaku pada usia 7 bulan. Baka kasar boleh dilakukan lebih awal. Walau bagaimanapun, tidak disyorkan untuk memulakannya sebelum haiwan bertukar 5 bulan. Merangkak California dianggap sebagai baka awal, tetapi bahkan wakilnya hingga 4 bulan tidak bersedia untuk membiak.

Mendapatkan anak yang kuat dan sihat adalah mungkin hanya dengan syarat bahawa ibu bapanya adalah arnab besar dan bernasib baik.

Apabila haiwan telah mencapai kematangan seksual, wakil terbaik dalam rumah tangga dipilih.

Hanya arnab sihat yang perlu dirawatArnab ditangkap sebaik sahaja arnab mempunyai tempoh aktiviti seksual, yang ditentukan oleh tanda-tanda berikut:

  • kerap kencing;
  • kelakuan gelisah, mobiliti yang hebat;
  • warna merah tepu gelang seksual.

Untuk proses peremajaan untuk berjaya, ia mesti bertepatan dengan tempoh ovulasi di arnab, yang seterusnya berlaku pada masa memburu seksual.

Anda boleh menghabiskan sehari untuk 4-6 hari sehari. Oleh itu, pada akhirnya, adalah mungkin untuk mencapai inseminasi.

Bagaimanakah arnab mengawan?

Apabila individu terpilih untuk pembiakan, anda boleh meneruskan terus ke kawin. Ia berlaku dalam suasana yang biasa untuk lelaki, jadi wanita menangkap ke dalam sangkarnya. Pada musim panas, proses ini sepatutnya berlaku pada awal pagi, dan pada musim sejuk – pada bila-bila masa sepanjang hari hingga 16 jam, sementara cahaya. Dalam sangkar haruslah bebas, ia harus dikeluarkan dari mangkuk minum dan pengumpan.

Proses pasangan arnab selesai, apabila lelaki itu jatuh ke tepi, memberikan suara gemuruh, selepas itu wanita dapat diatur kembali. Dalam kes kegagalan selepas beberapa jam, perkawinan dilakukan kembali. Sekiranya percubaan ini tidak berjaya, wanita itu ditanam kepada lelaki lain. Selepas 5-6 hari, mengawal kawalan diperlukan. Sekiranya wanita, dengan lelaki, tidak membenarkan dia mendekati, ia bermakna bahawa dia disenyawakan.

Related  Tanda-tanda penyakit ayam belanda dan cara untuk merawatnya

Bagaimana cara menentukan kehamilan arnab?

Hasil pasangan yang berjayaSelepas 12 hari selepas mengawan, keberkesanannya diperiksa. Untuk melakukan ini, anda perlu merasakan perut wanita di kawasan pelvis, duduk di atas permukaan rata dan menahannya dengan luntur. Sekiranya arnab disenyawakan, bahagian belakang perutnya akan menjadi padat. Di dalam rahim yang diperbesar selepas mengawan, arnab kecil sudah diuji. Tentukan kehadiran mereka dan membolehkan palpasi abdomen.

Berapa lama kehamilan mengambil arnab, sering bergantung kepada bilangan arnab di sampah. Lebih banyak daripada mereka, masa yang lebih singkat. Sekiranya arnab di dalam sampah sedikit, kehamilan akan bertahan lebih lama. Sebagai peraturan, ia berlangsung selama sebulan.

Mengetahui sejauh mana arnab hamil berjalan, lebih mudah merancang kawin berikutnya. Secara teorinya, wanita mampu membawa arnab kira-kira 10 kali setahun. Pada masa yang sama, dalam setiap sampah mereka boleh mencapai 10. Untuk wanita itu dapat memberi makan anak-anak, seringkali hanya sebahagian dari arnab meninggalkan sampah.

Bilakah arnab boleh dilihat sesekali selepas hubungan seks?

Bunny dan arnabOrganisme arang secara fisiologi siap untuk persenyawaan baru sehari selepas penampilan arnab ke cahaya. Walau bagaimanapun, dia perlu memberi masa untuk pulih, jadi biasanya menghabiskan masa sebulan kemudian. Pada masa ini, sudah mengetepikan arnab dari ibunya, dan beberapa hari selepas dia mengaitkan arnab lagi. Jika anda mengambil anak-anak dari ibu anda sebelum ini, mereka akan menjadi lebih teruk dan meningkatkan berat badan dengan lebih perlahan. Anda boleh memulakan kawin apabila wanita mempunyai tanda-tanda memburu seksual.

Terdapat juga teknik cuping yang dipadatkan. Ia terdiri daripada fakta bahawa wanita itu dilindungi lagi pada hari 2-3 selepas kelahiran arnab. Semasa makan sampah pertama, perkembangan embrio dari sampah kedua berlaku. Arnab diambil selama 28 hari selepas kelahiran. Tidak lama kemudian arnab baru muncul dalam arnab. Walau bagaimanapun, penggunaan teknik sedemikian menjejaskan organisme haiwan, ia tidak mempunyai masa untuk pulih. Oleh itu, penggunaan sexol yang disejat mungkin untuk jangka masa yang singkat, biasanya pada musim panas. Sekiranya anda menggunakannya sepanjang tahun, haiwan itu tidak boleh berdiri dan musnah. Pada musim panas, lemak babi yang dipadatkan lebih mudah dilakukan kerana terdapat makanan yang murah dan berair yang banyak.

Wanita itu boleh menjadi kali keduaTerdapat juga versi ringkas kaedah ini. Ia melibatkan persenyawaan 2 minggu selepas kelahiran arnab, yang ditanam dalam kes ini pada usia 35 hari. Seks itu dipanggil separuh disatukan. Selepas melompat dari arnab, anda mesti sentiasa membersihkan sangkar, di mana arnab akan membuat sarang untuk anak baru. Dengan teknologi pekat, sukar untuk mendapatkan anak-anak yang berkualiti untuk pembiakan seterusnya. Kaedah ini hanya membolehkan peningkatan ketara dalam jumlah haiwan dalam masa yang singkat.

Related  Foto dan perihalan baka ayam belanda

Oleh itu, di beberapa ladang, persenyawaan dua arnab dilakukan secara serentak, salah satunya adalah silsilah. Selepas kelahiran arnabnya memberi kepada wanita lain, pembunuhan yang musnah. Wanita pembiakan boleh disenyawakan dengan segera. Anak-anaknya kemudian sesuai untuk pembiakan selanjutnya.

Untuk memudahkan proses pemulihan selepas mengandung dan menghidupkan okrola, petani meninggalkan arnab, yang jumlahnya kurang dari puting arnab. Adalah penting untuk mengetahui cara menentukan kelinci arnab. Di betina, pori kelamin adalah seperti celah memanjang, manakala pada lelaki ia menyerupai tubul yang panjang. Walau bagaimanapun, jika seks kelinci kecil tidak tepat ditentukan, adalah disyorkan untuk melakukan ini sekali lagi selepas 3 bulan. Pada masa ini, alat kelamin akan dibezakan dengan baik pada wanita dan lelaki.

Peraturan untuk mengikat arnab – video