Dewasa kalkunAntara unggas yang ditanam di farmsteads Rusia, ayam belanda tidak mempunyai pesaing dari segi kelajuan berat badan dan saiznya. Oleh itu, pembiakan, penyelenggaraan ayam belanda dan penjagaan mereka di rumah dipilih oleh peningkatan jumlah peminat unggas.

Pilihan yang menyokong kalkun mudah dijelaskan. Selama enam bulan dengan diet yang terpilih, pemeliharaan keadaan penahanan dan perhatian yang sewajarnya, anak ayam kecil berubah menjadi seekor burung yang besar. Beratnya seekor ayam belanda dewasa, bergantung kepada baka, boleh berbeza-beza dari 8 hingga 30 kg. Dan walaupun kalkun sedikit lebih kecil, mereka juga berat sekurang-kurangnya 6-8 kg pada usia enam bulan. Daya tarikan ditambah kepada fakta bahawa di Rusia terdapat beberapa baka yang terbukti baik yang sesuai walaupun untuk pembiakan ayam belanda di rumah dengan memulakan petani unggas.

Namun tidak semua orang boleh mendapatkan burung yang sihat yang sangat besar? Kenapa petani dan pemilik rumah kadang-kadang menghadapi kematian yang tinggi pada haiwan muda, peningkatan berat badan atau penyakit?

Hanya dengan penjagaan yang teratur dengan sempurna boleh membesar burung besarSebab majoriti masalah adalah satu – kekurangan atau penjagaan teratur yang teratur untuk anak ayam dan burung yang berkembang.

Ciri-ciri ternakan pembiakan di rumah untuk pemula

Dalam kebanyakan kes, ayam belanda dibiakkan untuk mendapatkan daging pemakanan yang lembut. Jika anda membeli anak muda untuk penggemukan musim panas, maka pada musim gugur anda boleh makan ayam belanda dari ladang anda sendiri. Untuk keperluan peribadi, telur juga digunakan yang tidak kalah dengan ayam dengan nilai pemakanan.

Kalung belang putihMasalah utama untuk penjagaan ayam belanda di rumah adalah ketika ada ayam belanda kecil. Pada hari-hari pertama dan berminggu-minggu kehidupan mereka memerlukan perhatian yang berterusan dan makanan istimewa sehingga 10 kali sehari. Selepas mencapai umur bulanan, ayam belanda tumbuh lebih kuat dan menyamai campuran campuran makanan dan bijirin. Mereka boleh dan harus dibiarkan di paddock, yang menjimatkan makanan hijau dan menghalang burung daripada mengumpul lemak berlebihan.

Di rumah, untuk membiak ayam belanda, sudah cukup untuk petani ayam baru untuk membeli satu keluarga yang terdiri daripada seekor kalkun lelaki dan 4-5, yang satu sarang disediakan.

Related  Kami mengkaji baka baka dari gambar dan keterangan

Turki ayam belanda dengan kalkunKura-kura mula berkembang kira-kira lapan bulan, memberikan beberapa selusin telur setahun. Dapatkan keturunan burung itu boleh melalui inkubasi. Bagi golongan muda pada usia yang sama, telur dari sarang dikeluarkan dan disimpan dalam kedudukan menegak pada suhu 10-15 ° C. Pada masa yang sama, storan jangka panjang memberi kesan buruk kepada kualiti embrio.

Penjagaan ayam belanda kecilButiran mengenai pembiakan ayam belanda di rumah dan ciri inkubasi dapat ditemui dalam kesusastraan khusus dan artikel lain di portal. Jika pengeraman anaknya diputuskan untuk dipercayakan kepada ayam belanda, sarang besar yang dibina dibina untuk burung. Pembinaannya dikelilingi oleh rim, di bahagian bawah membuat sampah longgar lembut. Selepas 26-28 hari dari saat itu, apabila lapisan itu menetap di batu itu, terdapat ayam belanda.

Pada mulanya, ayam belanda disimpan di bawah lampu tambahan dan pada suhu tinggi:

 • dalam tempoh lima hari pertama udara hendaklah dipanaskan sehingga +33 ° C;
 • anak ayam minggu depan berada di +27 ° C;
 • dari hari kesebelas suhu di dalam bilik turun ke +23 ° C

Dengan penjagaan ayam belanda yang betul, pembiakan dan penyelenggaraan mereka di rumah tidak akan menjadi sukar bahkan bagi para petani unggas yang mempunyai sedikit pengalaman praktikal. Di samping mengekalkan suhu yang diperlukan, ayam belanda, sehingga mereka lebih kuat, dilindungi dari draf dan kelembapan, serta dari penyakit berjangkit. Untuk ini anda perlukan:

 • Sangat hati-hati mengalihkan rumah ayam itu;
 • Adalah penting untuk membersihkan sampah dan membersihkan makanan yang tidak dimakan;
 • melengkapkan tempat menjaga anak ayam selamat dengan air.

Turki memerlukan bilik panas yang keringDari hari pertama kehidupan ayam belanda menerima makanan yang seimbang berdasarkan tongkat basah dan vitamin hijau tambahan. Apabila anda membesar dalam diet, campuran bijirin kering atau fodder bercampur khusus diperkenalkan.

Video mengenai keunikan ayam belanda pembiakan di rumah akan menjadi bantuan yang besar untuk pemula dan penternak, dan bagi mereka yang mempunyai pengalaman dalam menjaga ayam dan ayam belanda lain hanya mengintai.

Related  Bagaimana untuk menyelenggara dan memberi suapan bebek di rumah

Kandungan kalkun di rumah untuk pemula

Anak ayam ayam belanda ditempatkan di bilik yang luasBatu asas untuk pembiakan dan penyelenggaraan ayam belanda di rumah adalah penjagaan burung, organisasi makan dan penempatannya. Berada di rumah ayam kering bersih, mendapatkan makanan berkhasiat yang cukup dan mempunyai peluang untuk berjalan, ayam belanda tumbuh dengan baik.

Paling penting ialah mengekalkan suhu yang selesa, pencahayaan yang baik dan bilangan kepala per unit kawasan. Dalam keadaan yang sempit, walaupun dengan penjagaan ayam belanda yang masih kelihatan tertindas, lebih rentan terhadap penyakit, semakin membesar.

Rata-rata, ketumpatan penanaman burung per meter persegi tidak boleh melebihi:

 • 15 kepala anak ayam sehingga 5 hari;
 • 10 kepala untuk golongan muda, mencapai umur 1-2 bulan;
 • 5 kepala untuk ayam belanda sehingga 4 bulan termasuk;
 • 1-2 individu untuk burung dewasa, bergantung kepada baka dan berat badan.

Ayam belanda dalam sangkarMewujudkan keadaan untuk menjaga ayam belanda di rumah, tunas penternak perlu menjaga kualiti kemudahan pengudaraan, pembuangan kelembapan dan yang tidak dapat dielakkan apabila anda berada di dalam rumah penduduk yang besar, dan juga suhu yang sesuai pada musim panas dan di musim sejuk:

 1. Kelembapan udara perlu dikekalkan dalam lingkungan 65-70%.
 2. Pada musim panas di rumah tidak boleh lebih panas daripada di atas ditambah 18-20 ° C.
 3. Pada musim sejuk, pastikan rumah ayam tidak membeku, dan suhu di dalamnya tidak jatuh di bawah -5 ° C.

Jika keadaan suhu yang tidak dipenuhi, draf berjalan di seluruh rumah, burung merasakan buruk, sejuk lembap atau sebaliknya mengalami terlalu panas. Akibatnya, ayam belanda sangat tergesa-gesa, pertumbuhan muda hampir tidak mendapat berat badan.

Turki dengan ayam belanda berjalan-jalanApabila menjaga dan membiak ayam belanda di rumah, penjagaan termasuk pembersihan mandatori atau menggantikan sampah, dengan menjaga bahawa ia sentiasa kering. Lapisan basah berubah, dan jika kalkun disimpan di atas katil yang tersebar di atas kapur yang ditebang, ia hanya dituangkan. Ubah salutan semacam itu hendaklah pada musim bunga dan musim luruh, pada masa yang sama melaksanakan pembersihan dan pembasmian kuman secara lengkap di premis.

Dalam pembiakan domestik, burung sering mengalami kekurangan pergerakan. Kalkun mempunyai masalah dengan sendi, ikat kepala tidak menyimpan daging, tetapi lemak. Elakkan masalah ini, jika penjagaan ayam belanda di rumah termasuk paddock burung. Untuk tujuan ini, wilayah berpagar dengan palung makan dan mangkuk minuman dipasang di tapak atau di luar sempadannya.

Nestling harus lebih banyak di udara terbukaTinggal di luar rumah dengan kombinasi makan makanan hijau yang berair memberikan hasil yang baik, menyatakan dalam perkembangan pesat binatang-binatang muda dan peningkatan keterlaluan kalkun dewasa.

Related  Baka untuk ayam peternakan untuk farmsteads

Membiak ayam belanda sebagai perniagaan: menguntungkan atau tidak?

Matlamat utama membiak dan menjaga kalkun adalah untuk mendapatkan daging yang lazat dan sihat. Dengan enam bulan dalam bangkai yang mencapai berat penyembelihan ayam mengandungi sehingga 80% produk makanan berharga ini, dalam beberapa indikator lebih unggul daripada daging ayam dan arnab. Dan daging putih yang benar-benar diet di kalkun lebih merah.

Di ladang kecil yang tumbuh kalkun untuk kegunaan peribadi, telur burung ini juga digunakan untuk makanan. Dalam setahun dari ayam-ayam, ia boleh menerima sehingga 100 telur besar, yang rasa dan nilai pemakanan tidak lebih rendah daripada telur ayam tetapi lebih baik disimpan.

Kalkun dewasa dalam sel khususDengan penjagaan yang tepat di rumah ayam belanda berkembang dan mendapat berat badan lebih aktif daripada angsa, ayam dan itik, yang sebenarnya, adalah pemimpin di kalangan unggas. Bergantung kepada baka, berat lelaki dewasa boleh mencapai 8-30 kg, dan kalkun sehingga 12 kg.

Pelaburan dan cara kerja yang paling serius dalam populasi ayam belanda adalah untuk pembelian telur, inkubasi dan bulan pertama kehidupan anak ayam. Kemudian kos jatuh disebabkan kemasukan dalam diet makanan bijirin yang lebih murah dan ragut bebas.

Begitu juga keuntungan atau tidak untuk membiak kalkun sebagai perniagaan? Semakin banyak farmsteads, dari mana anda mendengar seruan ciri burung yang besar, membuktikan bahawa ayam belanda di ladang-ladang dan ladang-ladang isi rumah mempunyai masa depan yang besar.

Bagaimana untuk mengembangkan kalkun – video