memaksa tulip dalam periukHanya dalam cerita dongeng salji yang bertaburan di tengah musim sejuk. Menghilangkan tulip di rumah adalah proses yang panjang, penyediaan yang bermula lama sebelum penampilan tunas pertama pada bulan Januari atau Mac.

Mentol tulip, seperti tanaman lain yang berkaitan, memberikan pertumbuhan dan berbunga pada musim panas, dan untuk tempoh rehat mereka mengekalkan nutrien skala menebal mereka untuk tumbuh-tumbuhan masa depan. Bud tunas juga dibentuk terlebih dahulu, dan kualiti mereka sebahagian besarnya bergantung kepada bagaimana mereka menjaga kilang di musim panas.

Untuk mendapatkan bunga yang dicintai oleh ramai dalam masa yang luar biasa untuk alam semulajadi, seluruh dunia mula menggunakan ciri-ciri tulip ini, serta kemungkinan membesarkan mereka tepat di dalam apartmen. Merobek bunga tulip di rumah membolehkan anda melihat sudut-sudut terang semua warna dari akhir Disember dan hingga Mei.

Ciri-ciri memaksa tulip di rumah

menanam mentol tulip untuk memaksaMemandangkan walaupun dalam mentol musim sejuk tidak dapat dilihat oleh seseorang, ia tidak mencukupi untuk membeli atau memulihkan tulip dari bunga untuk memasangkannya dalam pasu dan menunggu bunga lebih hampir pada waktu yang dijadualkan. Bekerja dengan bahan penanaman termasuk:

 • pemilihan jenis dari segi berbunga;
 • pemilihan mentol yang dijamin membentuk tunas yang sihat;
 • penyimpanan sehingga masa penanaman tulip;
 • mentol mentol dalam disediakan untuk tanahnya;
 • Penumbuhan dari penampilan pucuk ke pemotongan tunas berwarna.

Penyulingan boleh awal, pertengahan dan lewat, iaitu, tumbuhan berbunga di tanah tertutup boleh didapati pada Tahun Baru, dan pada hari Krismas, dan pada cuti musim bunga pertama. Penanaman yang paling popular di rumah tulip pada 8 Mac.

Walaupun bunga hidup tidak terlalu lama, penanam bunga yang berpengalaman menjangkakan masa penanaman, bahawa masa terbaik untuk pemotongan datang hanya pada malam cuti.

Bila menanam tulip di rumah

menanam mentol pada akhir DisemberMereka yang hanya membuat langkah pertama mereka dalam bidang florikultur ini dapat menemui fakta ini sebagai nasib atau keajaiban. Walau bagaimanapun, dia mempunyai penjelasan yang sama. Ini adalah satu pengetahuan yang mendalam mengenai tata cara kehidupan budaya bulbous.

Related  Jenis-jenis ixors dan peraturan-peraturan beliau berkembang di rumah

Apabila menanam bunga tulip, supaya pada 8 Mac, orang yang anda sayangi menerima bunga-bunga yang segar dan wangi pada musim bunga?

Tempoh rehat mentol berlangsung selama 16 minggu, dan perakaran dan pertumbuhan peduncle mengambil masa 3 minggu lagi. Mengira kembali 19 minggu, anda boleh belajar bahawa tulip penanaman untuk pemotongan awal musim bunga diperlukan pada minggu terakhir bulan Oktober. Dengan kaedah yang sama mengira masa penanaman untuk penyulingan Tahun Baru, untuk Hari Valentine dan untuk tarikh yang lain.

Cara menyediakan bulu tulip untuk penanaman

penyediaan mentol untuk penanamanUntuk usaha-usaha tidak sia-sia, bersedia untuk memaksa akan mempunyai hampir setahun sebelum itu. Jika pemilik musim panas mahu mereka yang dekat dengan bunga dari taman mereka sendiri, beberapa hari selepas pembukaan, bunga itu dipotong, meninggalkan 2-4 daun yang sihat pada batang. Mentol cawan harus pada akhir bulan Jun atau awal bulan Julai, di peringkat daun yang mengalir beberapa daun. Langkah-langkah ini akan membolehkan bahan penanaman mengekalkan kekuatan maksimum dan berkembang.

Apabila tulip digali, ia dikeringkan, sisa-sisa bahagian bawah tanah pudar dikeluarkan dan disusun. Untuk memaksa tulip di rumah, hanya spesimen terbesar dan terkuat dengan sisi bulat, tanpa jejak kerosakan oleh serangga, reput atau kulat, sesuai. Diameter optimum mentol adalah 35-40 mm. Kriteria yang sama digunakan apabila membeli stok tanam.

Penyimpanan yang teratur dengan betul, iaitu pemeliharaan suhu dan kelembapan yang selesa untuk bunga tulip, membantu bukan sahaja untuk menyelamatkan, tetapi untuk menyediakan mentol untuk memaksa, memberi mereka untuk membentuk kuman yang sihat warna-warna masa depan.

Untuk mensimulasikan bermulanya musim luruh:

 • pada bulan pertama penyimpanan, suhu dikekalkan pada 21-23 ° C;
 • 4 minggu seterusnya mentol diadakan pada 20 ° C;
 • Pada bulan September-Oktober, suhu udara turun hingga 15-17 ° C.

Related  Ciri-ciri penggunaan aprikot, faedah dan bahaya mereka

Jika mentol digali dari katil taman, mereka disimpan di dalam api kering pada suhu 33-34 ° C pada awal penyimpanan. Ini membantu untuk meletakkan bunga berbunga.

Bagaimana untuk mengembangkan tulip di rumah

tumbuh tulip di dalam bilikApabila memaksa tulip dibuat pada 8 Mac, pada bulan Oktober, penjual bunga mesti menyediakan:

 • substrat longgar longgar, contohnya campuran pasir dan habuk habuk, tanah gambut, perlite dan taman, di mana mentol adalah baik dan cepat berakar;
 • bekas dengan lubang berlubang untuk aliran keluar kelembapan berlebihan atau periuk dengan lubang saliran;
 • lampu untuk pencahayaan phyto, dengan bantuan yang mana anda boleh memanjangkan hari cahaya, mencegah peregangan dan melemahkan pucuk.

Dipilih untuk memaksa bola tulip sebelum dipindahkan ke tanah, dibersihkan dari skala coklat keras, diperiksa semula dan disusun. Sebelum menanam bunga tulip di rumah, bahan penanaman dirawat dengan penyelesaian merah jambu kalium permanganat, ia akan mengurangkan risiko perkembangan penyakit reput dan kulat.

Semasa memaksa, tumbuhan bulbous secara aktif membelanjakan daya yang terkumpul semasa tempoh rehat, jadi mereka tidak memerlukan banyak ruang dan tanah yang berkhasiat. Pada meter kawasan di ladang industri boleh mencatat sehingga 350 tanaman. Di rumah, penanaman tulip dilakukan pada jarak 5-10 mm, dengan mudah menekan ke dalam substrat. Apabila semua mentol berada di tempat, tanah dicurahkan, dan bekasnya disiram dengan banyaknya. Jika perlu, tuangkan tanah selepas percikan.

Kemudian tulip dipindahkan ke bilik dengan suhu 5-9 ° C dan kelembapan udara dalam lingkungan 75-80%. Di sini tumbuhan akan berakar, dan apabila pucuk pertama muncul, suhu diturunkan kepada 2-4 ° C.

tulip telah berkembang pada 8 MacDalam keadaan sedemikian, tulip ditemui sehingga 3 minggu ditinggalkan untuk masa berbunga mereka yang dirancang. Pada masa ini, ketinggian dedaunan kira-kira 6 cm naik di atas tanah, dan tumbuh-tumbuhan memerlukan lebih banyak haba dan cahaya. Tahap pemanasan udara berubah secara beransur-ansur, selepas 3-5 hari membawa ke 16-18 ° C. Pucuk itu kuat, dan batang kuat setiap hari di atas bekas termasuk lampu, memanjangkan hari cahaya dari 3 hingga 5 jam. Pengairan Tulip, seperti dahulu, dilakukan pada tanda-tanda awal pengeringan tanah. Setiap hari, tumbuh-tumbuhan diberi ammonium nitrat atau campuran lain yang mengandungi nitrogen dan fosforus.

Related  Foto dan perihalan spesies guzmania

Jika semua syarat dipenuhi, tidak lama lagi hujung tunas muncul akan mula menjadi noda. Pada ketika ini, adalah lebih baik untuk menurunkan suhu dengan 3-5 ° C, yang agak lambat pembukaan coronal dan memanjangkan pembungaan mereka.

Video mengenai menanam mentol untuk memaksa