Pada umur 2 bulan, broiler berat kira-kira 3 kgAyam ayam ayam daging atau hibrid yang memerlukan penjagaan khas. Bagaimana untuk memberi makan broiler di rumah untuk mendapatkan daging pemakanan, pakar menasihati. Adalah penting untuk menyediakan burung dengan penjagaan yang betul dari hari-hari pertama kehidupan dan penyembelihan.

Kepuraian broiler yang semakin meningkat

Ayam broilerBurung yang baru saja menetas dari burung memerlukan kehangatan dan cahaya. Pelantar mestilah 30 Dengan, dua puluh empat jam cahaya, berdiri mangkuk minum dengan air dan makanan dalam bentuk serbuk kuning telur, kuning. Dalam dua minggu pertama, anak ayam terus makan dan berkembang dengan cepat. Dalam gelap, makanan tidak kelihatan.

Aviary untuk anak ayam harus ringan, sampah lembut dan bersih. Ayam belukar yang luas tidak perlu. Walaupun ayam kecil di satu meter persegi mereka akan muat 18 buah, burung dewasa pada patch ini akan kekal hingga 10. Tetapi mesti ada pengudaraan yang baik. Secara beransur-ansur, dengan berkembangnya burung, pena sedang diperluas. Berjalan ayam ayam tidak diperlukan, mereka tidak dibebaskan ke halaman, keberkesanan berat badan dikurangkan.Kandungan broiler dalam sangkar

Cara lain ialah penyelenggaraan selular broiler untuk menggemukkan daging di rumah. Kemudian di kawasan kecil anda boleh menampung lebih banyak individu. Penyembelihan burung bermula selepas 8 minggu. Karkas komoditi kira-kira 2 kg pada masa ini, dagingnya lembut, makanan. Selepas lima bulan untuk menjaga burung pada daging tidak menguntungkan. Sifat pemakanan hilang, penggemukan tidak membenarkan peningkatan berat badan yang cepat.

Jika tidak ada peluang untuk memperoleh ayam, beberapa ayam dan seekor anak ayam meninggalkan telur untuk pembiakan. Untuk kelangsungan hidup yang baik, lebih baik membeli broiler sepuluh hari.

Makan dengan tepat ayam broiler di rumah

Makan palung dengan makananPemilik ayam di ladang anak syarikat selalu mempunyai pilihan, untuk memberi makan burung dengan pakan dari kebun farmstead dan sayur-sayuran atau menggunakan makanan campuran produksi kilang. Di ladang-ladang ayam, penggemukan ternakan hanya dilakukan oleh fodders, di mana hormon pertumbuhan dan antibiotik ditambah untuk mencegah penyakit. Oleh itu, daripada memberi makan kepada broiler di rumah, dengan campuran yang dirumuskan mengikut diet yang dianjurkan, atau campuran fodder, pemilik harus memutuskan. Hanya daging yang akan menjadi lebih enak dan lebih berguna, dimakan dalam rumput hijau, tenusu, produk bijirin yang dimasak secara berasingan.

Related  Bertemu inkubator “ayam yang ideal”

Membezakan peringkat perkembangan burung, bagi setiap yang dipilih pemakanannya:

 • daripada ayam ayam pemakan dari kelahiran;
 • catuan makan selepas 20 hari;
 • Bulan kedua dan seterusnya penggemukan ayam.

Podroschenye broiler dalam sangkarUntuk cepat mendapatkan berat badan, ayam diberi makan dan diberi banyak air. Tempoh penggemukan disertai dengan penyiraman. Bagi setiap kilogram makanan yang dimakan, 1, 7 liter air yang bersih dan bersih perlu diminum. Setiap minggu, pada bahagian air pagi, larutan kalium permanganat merah jambu ditambah.

Apabila broiler diberi makan, rumput untuk mereka dipotong dan dicincang halus. Koleksi itu tidak boleh dibersihkan, ianya beracun. Untuk sehari, ayam-ayam yang kecil dalam jumlah makan 1 kg makanan per pek setiap hari. Setiap hari penggunaan meningkat dan kira-kira 6 kg setiap makan. Dalam kes ini, 7 hari ayam diberi makan 8 kali, kemudian seminggu – 6 kali, sehingga 20 hari – 5 kali, setiap bulan – pagi dan petang. Walau bagaimanapun, di rumah, makanan dalam bentuk potong dan sayur-sayuran rebus boleh diberi lebih kerap, nilai kalorinya lebih rendah daripada makanan.

Apabila bulu nestling tumbuh, mereka harus memasukkan daun kubis segar dalam diet. Mereka mengandungi unsur sulfur yang diperlukan oleh ayam semasa tempoh ini.

Sekiranya anda tidak mengikuti peraturan daripada pemakanan broiler di rumah, masa dan wang akan dibazirkan. Oleh itu, perlu mengikuti saranan pakar.

Bagaimana untuk mengurangkan pengambilan makanan campuran untuk menggemukkan broiler

Makan untuk ayam pedagingDi dalam rumah akan sentiasa ada sisa makanan, tanaman akar, rumput hijau dan bijirin, pemotongan dari mereka, anda boleh membeli vitamin dan suplemen yang diperlukan di farmasi. Bagaimana untuk memberi makan broiler untuk pertumbuhan pesat di rumah?

Lima resipi, bagaimana untuk mengembangkan ternakan yang sihat:

 1. Gunakan campuran bijirin yang ditapai. Untuk tujuan ini, yis 200-300g baker termampat ini ditambah kepada campuran bijirin, semua dicairkan dalam 15 liter air, hangat 6 jam untuk meningkatkan penapaian. Selepas menambah sayuran dan sayur-sayuran akar masak hingga 30 kg berat total. Gunakan makanan segar, mengelakkan masam. Perkadaran dapat dikurangkan, bergantung kepada jumlah kepala penggemukan. Anda boleh memberikan campuran ragi bijirin tanpa sayur-sayuran, tetapi menambah kentang hancur.
 2. Jamur lembap disediakan dari bijirin yang hancur, bijirin kecil, serbuk hancur dan remah-remah dan serbuk, bijirin, sayur-sayuran dan kentang rebus. Lebih banyak komposisi, lebih baik ia dimakan. Bolehkah saya memberi makan broiler dengan satu kentang yang dimasak? Kadang-kadang anda boleh memanjakan anak ayam, membuat menu berubah-ubah.
 3. Untuk menyusu di rumah, perlu menggunakan produk tenusu. Susu dicurahkan segar, tidak masam. Ia juga baik untuk menambah kembali, keju cottage, buttermilk, whey, tetapi tidak bercampur dengan susu. Pada masa yang sama anda boleh memberikan bijirin.Dalam pemakanan ayam harus rumput, daun sayuran
 4. Sayur-sayuran segar boleh diberi makan bukan sahaja di bahagian silang. Burung itu tidak tercampak keluar dari palung, tidak dipijak, anda boleh menggantung penyapu herba segar: dandelion, menyemai-thistle, semanggi dan alfalfa. Adakah mungkin memberi spurge kepada broiler? Bagi mereka, makanan istimewa ini. Dengan kandungan musim sejuk makanan hijau akan menimbulkan tanaman bijirin – gandum, barli.
 5. Pemeliharaan kebersihan. Jangan memberi burung makanan masam. Feeder perlu sering dibersihkan. Makanan tidak boleh didapati untuk memakan burung liar atau tikus. Mereka boleh menjadi pembawa penyakit.

Related  Ciri-ciri pilihan, komposisi dan harga makanan untuk ayam

Memakan ayam sehingga sebulan

Dalam zaman kanak-kanak, ayam ayam dan broiler berkembang pada makanan yang sama. Pada masa ini, mash diperbuat daripada kuning, kuning telur ayam dengan penambahan bubur gandum seperti “Artek”. Campuran bijirin adalah 60% daripada jumlah komposisi. Kotak perlu mempunyai air dan suhu kira-kira 30 darjah.

Dengan kandungan di dalam sel, suhu harus lebih tinggi, kerana anak ayam tidak mempunyai peluang untuk memilih tempat. Tanda sejuk ialah ketika ayam membentuk “tumpukan-malu”. Sekiranya panas, anak-anak ayam dengan sayap mereka terulur. Suhu dari 34 darjah secara beransur-ansur berkurang hingga 18.

Aditif mineral untuk broilerPada hari ketiga di dalam makanan menambah herba, pucuk, tepung herba hingga 5 gram setiap kepala. Dari hari kelima, keju cottage dan produk susu muncul di menu. Ayam mingguan mula memberi makan lobak merah dan labu. Labu diperlukan sebagai ejen anthelmintik, tetapi tidak lebih daripada 5 g setiap anak ayam.

Dari ketiga hingga ke dua puluh hari, ketika memakan ayam, perlu menggunakan “Starter” umpan campuran, mengandung vitamin seimbang dan mudah dicerna untuk anak ayam.

Dalam pemberian pakan ayam dari 20 hari, perlu menambah bijirin dan mineral tambahan yang belum diguna dalam bentuk batu shell, shell, makanan tulang. Sekali seminggu, kerikil ditambah ke cendawan untuk mengisar makanan di dalam perut. Burung menyeramkan menyerang makanan dalam setiap makanan.

Bijian untuk pemakanan broilerDengan berbuat demikian, mereka mencari tidbits, sebahagian daripada makanan, membuang mereka keluar dari feeder. Adalah lebih baik untuk mengisi feeder dengan yang ketiga, secara beransur-ansur mengisi hidangan. Jika diberi makan anak ayam dengan betul, pada bulan itu mereka harus menimbang 500-700 gram.

Pencahayaan perlu berada pada minggu pertama sepanjang masa, tetapi tidak terang. Lampu boleh dicat dengan warna hijau, merah. Pencahayaan yang terang boleh menyebabkan mengelupas

Ayam bulanan sudah tidak selesa, masa penggemukan akan datang. Bagaimana untuk memberi makan ayam ayam dalam 1 bulan? Sekarang 20% ​​bijirin boleh digantikan dengan kentang hancur. Campuran bijirin terdiri daripada bijirin penuh:

 • jagung, tepung kedelai dan tepung bunga matahari – setiap 20%;
 • barli – 10%;
 • gandum – 25%;
 • kacang – 5%.

Related  Bagaimana jika pakan ayam jatuh ke kaki mereka?

Broiler boleh dipotongKeadaan yang sangat diperlukan untuk mendapatkan berat badan yang pantas akan menjadi penggunaan lima petua yang diterbitkan di atas. Tumbuh diri anda untuk musim sejuk kira-kira seratus kilogram daging pemakanan di negara ini adalah mungkin.

Pemilihan makanan untuk broiler – video