Minum mangkuk untuk ayamSeperti mana-mana makhluk hidup yang lain, ayam bukan sahaja memerlukan makanan, kehangatan dan pencahayaan, tetapi juga dalam jumlah air yang mencukupi. Satu mangkuk minuman buatan tangan untuk ayam akan membantu memenuhi semua keperluan haiwan berbulu dan menjimatkan wang yang tidak perlu.

Hari ini di kedai-kedai khusus tidak ada kekurangan peralatan untuk mengatur rumah ayam dan ladang paddock. Namun penternak ayam menunjukkan minat yang tulen dalam struktur buatan sendiri. Ini adalah kerana kesederhanaan dan ketersediaan komponen yang digunakan dalam kerja.

Bagaimana untuk membuat mangkuk minum untuk ayam? Apa yang perlu anda ketahui dan bagaimana untuk menyimpan saham sebelum memulakan kerja?

Pertama sekali, adalah perlu untuk mengira keperluan wad mereka di dalam air dan menentukan jenis peminum yang harus dibuat untuk ternakan.

Jumlah air yang dikonsumsi oleh ayam bergantung kepada umur mereka, keadaan penyelenggaraan dan pemakanan. Jumlah purata kelembapan yang digunakan biasanya diambil sebagai 0.5 liter. Ketinggian penetapan peralatan ditentukan dengan bermula dari jenis peminum dan umur ayam.Ketinggian pemasangan peminum puting beliung

Bermula dengan petani ayam, tanpa memikirkan akibatnya, kadang-kadang meletakkan wadah terbuka burung dengan air, sehingga membuat beberapa kesalahan serius:

  1. Pada hari-hari panas, kelembapan cepat menyejat dan pada waktu petang, tanpa pengawasan yang betul, ayam mungkin merasa dahaga.
  2. Adalah mungkin bahawa anak ayam aktif atau ayam dewasa akan mengganggu kapal dan kekal tanpa air sama sekali.
  3. Membuka peminum buatan sendiri untuk ayam adalah berbahaya kerana memukul mereka, anak ayam kecil bukan sahaja boleh basah dan berair, tetapi juga tenggelam.
  4. Dalam latihan jenis terbuka, habuk dan serangga, zarah sampah dan sampah mesti menyelesaikan, persekitaran patogen yang berbahaya bagi burung minum berkembang.

Mangkuk minuman paling mudah untuk ayam dari botol plastik

Jika reka bentuk sedemikian adalah satu-satunya penyelesaian yang boleh diterima, maka perlu untuk membuat lubang untuk diminum cukup kecil, sesuai untuk penggunaan satu atau dua ekor burung.

Satu contoh ialah mangkuk minum untuk ayam dari botol plastik 1.5 liter atau 2 liter.

Pada sebuah kapal tetap dalam kedudukan mendatar, beberapa lubang perlahan-lahan dipotong, supaya anak ayam mudah diminum dari tangki air setengah penuh. Lubang minum terlalu banyak tidak boleh dilakukan, supaya burung penasaran tidak dapat memanjat mangkuk minuman sendiri untuk ayam, dan zat makanan dan sampah tidak masuk ke dalam air.Minum mangkuk dan penyorong dari paip pembetung

Begitu juga, untuk ladang ayam yang besar, peminum dibuat dari paip pembetung 100 mm. Di sepanjang paip di plastik, sejumlah lubang yang mencukupi dipotong untuk burung-burung ditanam, hujung paip ditutup dengan palam, dan ayam buatan sendiri siap untuk lampiran ke dinding, digantung atau dipasang di lantai. Apabila memilih kaedah, saiz dan umur ayam yang ditanam akan diambil kira.

Dengan kesederhanaan yang luar biasa dan murahnya peranti sedemikian, reka bentuk puting dan vakum adalah lebih selamat dan lebih praktikal. Air di dalamnya berada dalam sebuah kapal tertutup, dilindungi dari pencemaran dan diberi makan sama seperti yang diperlukan untuk haiwan peliharaan yang dahaga.

Peminum vakum buatan sendiri untuk ayam

Bolehkah tin tin buatan sendiriBagaimana anda membuat mangkuk minum untuk ayam anda? Cukup aneh, tetapi reka bentuk ini tidak lebih mahal atau lebih rumit daripada jenis yang telah diterangkan.

Skim peminum vakum buatan sendiri untuk ayam: 1 – balang gelas; 2 – paras air di dalam kapal; 3 – pallet untuk minum; 4 – pendirian kelembapan tahan stabil untuk tin.

Pembinaan vakum jenis ini merujuk kepada peranti yang berdiri sendiri. Ia mudah dipasang tanpa menggunakan apa-apa alat, bahkan lebih mudah untuk mengekalkan dan menukar jika perlu.

Bolehkah tin tin buatan sendiriPeminum vakum adalah yang paling mudah untuk ayam-ayam yang sangat kecil, hidup, minum dan makan di atas lantai. Anda boleh memasang mangkuk minuman yang dibina tangan untuk ayam di rumah ayam atau berjalan kaki, perkara utama ialah struktur palet dan tangki air adalah stabil.

Pembuatan peminum vakum dari botol plastikMangkuk minuman seperti ini boleh dibuat dari botol plastik murah dan hidangan boleh guna yang lain.

Pilihan peminum buatan sendiriPilihan peminum buatan sendiri untuk ayam dari: 1 – penderma likat atau disunat dari bekas plastik besar; 2 – botol plastik; 3 – penutup botol; 4 – skru menetap sendiri menetapkan mangkuk dan botol; 6 – pengikat untuk menggantung peminum selesai. Untuk mengekalkan paras air dalam mangkuk di leher botol, pembukaan (5) dibuat di bawah pinggir atas palet.

Anda boleh mengisi air dengan hanya menanggalkan tudung. Mengisi semula dulang bawah secara berasingan kerana perbezaan tekanan yang berlaku apabila kelembapan dalam mangkuk berkurangan.

Bowl minum puting untuk ayam

Untuk burung yang lebih tua, anda boleh membuat peminum puting, di mana penduduk rumah ayam tidak mempunyai hubungan langsung dengan air, dan air minuman hanya datang “atas permintaan” penduduk bulu.

Walau bagaimanapun, terdapat ayam untuk ayam dan kelemahan. Oleh kerana peranti sedemikian hanya dapat memberikan jumlah anak ayam yang sangat terhad pada masa yang sama, penghancur boleh berlaku pada hari-hari panas atau selepas makan. Untuk mengelakkan ini, anda perlu berhati-hati mengira keperluan burung dalam ayam puting untuk ayam.

Pembuatan peminum puting susuDari botol plastik mangkuk minum untuk ayam dibuat sangat sederhana. Lubang dibor di tudung, di mana puting dipasang, yang untuk kekuatan lebih baik dimeteraikan dengan sealant atau pita FUM. Mangkuk digantung di tempat yang mudah untuk burung, mudah dibasuh dan mengisi kembali proses pengosongan.

Peminum puting dari baldi plastikReka bentuk yang sama dibuat bukan dari botol yang agak kecil, tetapi dari baldi, bekas atau bekas plastik besar yang lain. Pilihan ini mudah kerana beberapa baldi boleh dibuat pada lilitan baldi. Untuk kemudahan burung dan pemeliharaan kekeringan sampah, buatan sendiri atau dulang titisan sendiri dilampirkan kepada mereka.

Elemen peminum puting susuPembinaan terbesar dan paling mahal diperolehi dari sekeping paip pembetung plastik, palam akhir, peminum puting, kurungan untuk menggantung peralatan dan drum titisan.

Pada paip, lubang di bawah putingnya dibor pada jarak 20-30 cm antara satu sama lain supaya burung-burung minum tidak mengganggu satu sama lain. Kemudian putingnya dipasang, memerangkap perangkap air mengalir dan pemasangan peminum puting untuk ayam di destinasi.

Bowl minum puting dari paip pembetungSekiranya dikehendaki, peminum sedemikian boleh disambungkan ke rangkaian bekalan air, yang akan memudahkan pengisian dan pencuciannya.

Semua jenis peminum buatan sendiri untuk ayam adalah mudah untuk membuat dan tidak memerlukan pengetahuan pakar dari petani unggas. Walau bagaimanapun, sebelum memulakan kerja, lebih baik menonton video tentang membuat mangkuk minum untuk ayam dengan tangan anda sendiri. Selepas itu, kerja akan lebih cepat, kesukaran dan soalan terakhir akan hilang.

Satu mangkuk minuman untuk ayam – video