Saya mendengar di TV mengenai penggunaan papan untuk mengaturkan katil yang cantik dan selesa. Malangnya, jumlah bahan ini tidak tersedia. Beritahu saya, adakah mungkin untuk menggantikan mereka dengan sesuatu dan bagaimana untuk membuat katil di taman tanpa papan?

Sebelum setiap truk dengan ketibaan musim bunga, persoalan timbul bagaimana untuk mengatur katil, supaya budaya mempunyai semua syarat untuk pembangunan dan berbuah. Di samping itu, pengaturan katil yang betul amat memudahkan penjagaan mereka.

bagaimana untuk membuat katil

Baru-baru ini, katil yang tinggi, dibuat dengan bantuan bingkai yang diperbuat daripada papan, semakin popular. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai peluang untuk membina mereka kerana kekurangan atau kekurangan bahan kayu. Jangan putus asa, kerana masih terdapat banyak cara bagaimana untuk membuat katil di taman tanpa penggunaan papan.

Selalunya taman dirancang menggunakan katil berikut:

  • standard;
  • sempit;
  • tinggi.

Katil Standard

Katil sedemikian terletak pada ketinggian yang sama seperti taman, mereka tidak menonjol ke atas tanah dan tidak menembusi ke dalamnya. Susunan katil, lebar dan panjangnya hanya bergantung pada pilihan tukang kebun. Jarak antara barisan biasanya dibuat tidak melebihi 50 cm untuk mendapatkan akses kepada tumbuhan untuk dijaga. Untuk menandakan katil, tarik tali atau gunakan penanda taman khas.

Katil-katil standard dilakukan dengan baik di kawasan rata, yang diterangi secara terang-terangan oleh matahari.

Katil sempit

Untuk susunan katil sempit, hanya permukaan rata tapak dengan pencahayaan yang baik akan dilakukan. Ciri-ciri mereka adalah lebar lebar yang agak besar (sehingga 1 m), manakala lebar katil hanya 45 cm. Rangkaian sempit sedikit naik di atas permukaan tanah (20 cm).

Di tempat di mana ia dirancang untuk memecahkan katil, menggali tanah dan memohon baja (barisan sendiri tidak disenyawakan):

  • tepung dolomit;
  • kompleks mineral.

Related  Actinidia nanas: ciri-ciri ciri pelbagai

Jenis katil ini dipanggil katil dengan kaedah Mittlayer – saintis yang menciptanya. Untuk meningkatkan hasil pada katil yang tinggi, beliau mengesyorkan secara teratur menyiram mereka dan menambahkan baja kepada pengeluaran perindustrian, tidak termasuk kompos dan baja.

Katil tinggi (tanpa papan)

Untuk susunan katil yang tinggi, bingkai dengan ketinggian 90 cm dan lebar 120 cm dipenuhi sebelum ini, yang dipenuhi dengan tanah nutrien. Saiz katil yang tinggi boleh berbeza-beza. Asas kerangka, kecuali papan, adalah:

  1. Bata atau batu. Tempat tidur yang diperbuat daripada bahan tersebut bukan sahaja kelihatan bagus, tetapi ia juga akan berlangsung selama bertahun-tahun. Kekurangan bingkai bata termasuk kosnya, lebih banyak masa untuk mencipta dan sukar jika perlu dibongkar.katil yang diperbuat daripada bata
  2. Vine. Bahan yang paling mudah diakses, yang membolehkan anda memberi katil pelbagai bentuk, tetapi tidak akan bertahan lama. Di samping itu, anda masih perlu belajar cara menenun.katil anggur
  3. Lembaran plastik. Bingkai ini mudah untuk memberikan bentuk yang tepat, ia tidak rosak dan akan berdiri lama. Tetapi sesetengah spesies tidak sesuai untuk tujuan ini, kerana ia mengandungi bahan berbahaya.katil yang diperbuat daripada plastik
  4. Logam. Dengan bantuannya, mudah untuk memasang katil mudah alih dan cat dengan cat. Walau bagaimanapun, kerangka seperti ini tidak akan mahal dan memerlukan perkhidmatan pengimpal, serta perlindungan tambahan terhadap kakisan.katil diperbuat daripada logam
  5. Slate. Bahan yang agak murah (anda boleh menggunakan sisa selepas pembaikan) adalah mudah untuk dipasang, tetapi memerlukan pengendalian yang berhati-hati kerana kerapuhannya.katil slate

Katil tetap dari batu tulis – video