Keluarga kambing di ladang ladangKandungan kambing tenusu akan menyediakan tujuh dengan minuman hypoallergenik yang kuratif. Kambing pembiakan di rumah untuk pemula tidak akan kelihatan sukar. Daripada semua binatang peliharaan, kambing dianggap paling bersahaja. Walau bagaimanapun, haiwan yang tidak sihat boleh merosakkan hubungan antara jiran-jiran dalam masa yang lama jika dibenarkan untuk menyimpannya secara sembarangan.

Bagaimana untuk memulakan kandungan kambing dalam isi rumah

Kambing dengan anak-anakKebanyakan baka susu kambing dibiakkan. Jika matlamat penjagaan adalah untuk mendapatkan bulu Angora yang berharga, anda perlu memilih baka daging untuk pembiakan. Untuk pembiakan, anda boleh membeli rahim mengandung pada perobohan atau anak-anak yang ditanam. Adalah lebih baik untuk membeli keturunan atau kambing dari rahim, yang telah mengesahkan sifat positifnya – kualiti susu atau keindahan bulu. Ciri-ciri ini diturunkan kepada keturunan di sepanjang garis maternal.

Telah memilih jururawat masa depan – mengaturkannya untuk kediaman. Kandungan kambing di rumah untuk pemula untuk mengatur dengan mudah. Biasanya kambing adalah separuh dalam gerai dan kandungan berjalan. Gudang akan kering dan tanpa draf. Di lantai perlu lapisan sampah tebal, bangku atau blok, untuk meletakkan di tempat yang kering kering. Dalam kawanan kambing disimpan tanpa tali.

Kanak-kanak susu kambingHay di palung dan air di lembangan adalah set minimum. Sekiranya kambing sedang merobohkan, pemiliknya perlu mengetahui masa lambing. Sekiranya anak-anak muda dibeli, perempuan akan disimpan secara berasingan dan pasangan pertama berlaku pada usia satu setengah tahun.

Hasil dari keturunan itu bergantung langsung pada asal-usul produser. Jika dia dilahirkan dari kambing tenusu, keturunan juga akan mempunyai banyak susu dalam udder.

Sekiranya bayi yang baru lahir dibawa ke rumah yang hangat sejurus selepas makan malam, ibunya tidak akan menerimanya. Dia mesti menjilat setiap anak domba.

Related  Bagaimana untuk menyelenggara dan memberi suapan bebek di rumah

Kawalan pertama dilakukan pada wanita berusia 1.5 tahunPada musim panas, kambing merumput di tanjakan atau memakan rumput baru. Tetapi pertumbuhan tanpa had kukus akan memaksa sekurang-kurangnya 4 jam sehari untuk berjalan kaki haiwan atau kerap mengetatkan kuku. Apabila tidak terdapat padang rumput, jerami, makanan campuran dan tanaman akar digunakan. Pada musim sejuk, ketiadaan jerami ketika memakan kambing bercampur dengan makanan tidak diganti. Suhu dalam kawanan tidak boleh jatuh di bawah 10 C, untuk kanak-kanak, bayi sekurang-kurangnya 12 darjah.

Jarak di mana kambing diletakkan mesti kuat. Dia sentiasa meneliti semua sudut dan cuba pergi. Jika laluan selanjutnya kambing dibaringkan melalui pagar kepada jiran-jiran, akan ada skandal. Mereka menggembalakan haiwan dengan kawanan di bawah pengawasan seorang penjaga gawang, atau terikat pada pasak. Berbincang dengan haiwan dengan baik, merawat kerak roti dan garam.

Kumpulan kawanan ternakHaiwan yang tidak bersahaja makan:

  • rumput rumput selepas merumput;
  • sisa dapur;
  • memotong tanaman akar;
  • jerami, jerami, rumput padang rumput.

Maklumat minimum tentang kambing pembiakan di rumah memberikan idea tentang kambing untuk pemula. Pada masa akan datang, anda perlu memperoleh kemahiran untuk dijaga, berkenalan dengan rangsangan makan dan membesarkan anak-anak.

Pembiakan, penyelenggaraan, penjagaan kambing di rumah

Kambing bayi pada makanan buatanAnak-anak kuat yang baik diperolehi dari kambing pada musim bunga awal. Untuk melakukan ini, pasangan harus dilakukan pada awal musim gugur. Kambing dalam perburuan berlaku dengan seorang lelaki bukan pada satu barisan kekerabatan. Sekiranya kawin tidak berlaku, selepas 15-22 hari, haiwan akan menjadi bimbang lagi. Anak-anak akan muncul dalam 147-150 hari. Ambil anak-anak sepatutnya betul. Bayi itu disapu, mukus dikeluarkan dari hidung dan mulut, menjilat kambing, memohon udder atau susu kolostrum pada jam pertama selepas kelahiran. Jika suhu dalam jabatan bersalin kurang daripada 15 darjah, anak-anak dibawa ke bilik yang panas dan dirawat dan disucikan dengan iodin oleh tali pusat. Jika anak-anak berada di dalam bah, mereka tinggal bersama ibu di bilik yang hangat dan kemudian susu pergi ke menyusu. Apabila membiak kambing, menghisap spesimen memberikan anak yang lebih sihat dan lebih banyak. Mencipta kawanan, susu pada tahun pertama boleh dikorbankan.

Related  Cara yang berkesan untuk melawan semut di apiari

Pada pemakanan buatan kambing selepas kelahiran kepada ibu tidak mengakui udder dan makanan dari dummy. Agar tidak disalahartikan dalam memberi makan kambing dari hari-hari pertama kehidupan, gunakan meja.Memakan kambing dari hari-hari pertama kehidupan

Dalam tempoh tiga bulan, bayi sudah membesar dan menerima makanan pada diet yang berbeza. Pada kambing muda berusia lima bulan sudah ada perburuan. Untuk membolehkan tubuh muda bertambah kuat, perkahwinan dibenarkan selepas satu setengah tahun.

Dari meja anda dapat melihat cara memberi makan anak-anak dalam 2 bulan, bagaimana secara beransur-ansur mengajar anak-anak bubur, pekat dan tanaman akar. Kambing berumur tiga bulan harus menerima makanan dan makanan tambahan:

  • Rumput hijau dari rumput, cawangan semak;
  • kasar – jerami, jerami, kering birch whisks;
  • jisim hijau yang ditapai – silage;
  • makanan campuran;
  • gandum dihancurkan;
  • vitamin dan mineral.

Untuk memastikan kambing diperlukan secara berasingan dan dalam masa untuk membuangnya. Pada penyelenggaraan kambing tenusu berhampiran dengan kambing susu akan mendapat bau yang tidak menyenangkan. Oleh itu, kandang kambing harus dipelihara dari kawanan tenusu.

Kambing makan rumput cerunHaiwan dewasa harus menerima diet seimbang pada musim. Rumput musim panas tidak boleh digantikan di padang rumput. Tetapi haiwan tidak boleh grazed di kawasan paya, mereka mengerang kuku. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada kambing, tiada siapa yang boleh menanggulangi semak-semak yang terlalu banyak, lereng gunung yang curam, kesulitan. Kambing akan mencari makanan di mana haiwan besar tidak memanjat. Mereka dengan sukacita memakan sesudahnya selepas menuai ladang. Haiwan dewasa makan pada hari 6-7, kanak-kanak 2-4 kg rumput. Jika suapan di ladang kecil, haiwan perlu diberi makan pada waktu petang. Dengan pena, selalu ada penis dan dua minuman sehari.

Kambing di dalam bilik yang hangat pada musim sejukPada musim sejuk, kambing makan makanan kering, sayur-sayuran akar dan makanan campuran. Tetapi kelezatan yang disediakan pada musim panas akan menjadi makanan tambahan dan suplemen vitamin. Cendawan dan birch cawangan, oak dan hazel – semuanya sesuai untuk memberi makan kawanan kambing. Minum dan makanan dalam tempoh gerai hendaklah hangat. Setiap hidangan ditambah dengan campuran makanan tulang dan garam, sebagai makanan tambahan mineral. Berjalan di udara terbuka adalah wajib.

Bahawa haiwan di musim sejuk tidak mengalami parasit kulit, adalah perlu untuk menyikat kambing setiap hari, sekali seminggu untuk membasahi rambut dengan larutan soda untuk melindungi terhadap kutu. Hooves dalam tempoh gerai mesti dipangkas.

Kambing pembiakan di rumah untuk pemula akan menjadi langkah pertama dalam menyediakan keluarga dengan produk kuratif semula jadi dan ke bawah.

Related  Apa yang menarik penyinak-pemupuk unggas Nesushka Nesushka

Farm Kambing Home – video