penanaman pokok tulip musim luruhBunga bunga tulip menandakan kemenangan musim bunga. Jika laman web ini dihiasi tahun demi tahun dengan bunga tulip, penanaman dan penjagaan di padang terbuka adalah titik utama kejayaan sedemikian. Tumbuhan bulunya dari Asia telah lama menjadi subjek kekaguman di tanah air mereka dan di Dunia Lama, di mana mereka jatuh pada pertengahan abad XVI.

Terima kasih kepada kasih sayang universal untuk bunga-bunga ini, dalam seratus tahun Holland dipanggil negara tulip, dan hari ini puluhan ribu varieti tumbuh-tumbuhan yang hebat tetapi agak mudah diagihkan di seluruh dunia.

Tulip penanaman masa di tanah

memerhatikan masa penanaman tulipTulip jenis yang ditanam mekar pada musim bunga atau pada separuh pertama musim panas. Oleh itu, masa penanaman optimum adalah musim luruh. Dalam masa 3-4 minggu, mentol menyesuaikan diri dan membentuk sistem akar, tetapi tidak membentuk bahagian udara. Ini membolehkan tulip untuk musim sejuk dengan baik, dan dengan ketibaan haba memberikan dedaunan yang kuat dan mendedahkan coronet besar.

Menentukan istilah tulip penanaman, adalah penting untuk tidak salah! Jika mentol jatuh ke tanah terlalu awal, mereka boleh memberi dedaunan. Dan musim luruh yang akan datang akan menangkap tumbuhan tanpa disedari. Bahagian atas tanah akan membeku, bahagian bawah tanah akan lemah dan tidak dapat menjamin musim semi berbunga. Penanaman lewat mengancam fakta bahawa tulip tidak mempunyai masa untuk mengambil akar, frosts teruk akan membunuh mereka atau merosakkan mereka.

Bagaimana untuk memilih waktu yang optimum? Bilakah menanam tulip di dalam tanah di kawasan yang berbeza?

Penanam bunga yang berpengalaman dinasihatkan untuk memberi perhatian tidak kepada kalendar, tetapi kepada cuaca di luar tingkap. Permulaan yang terbaik untuk tumbuhan akan ditanam di dalam tanah, disejukkan ke suhu 10-12 ° C.

Di zon tengah, keadaan sedemikian terbentuk pada pertengahan bulan September. Di selatan, tulip ditanam kemudian, ke utara istilah-istilah itu beralih ke arah akhir bulan Ogos.

Jika atas sebab tertentu tulip tidak jatuh pada katil bunga pada musim gugur, mereka boleh ditanam pada musim bunga. Malangnya, dalam kes ini tanaman mempunyai masa yang kurang untuk menyediakan untuk berbunga dan pengumpulan nutrien untuk tahun hadapan. Untuk mendapatkan hasil yang dikehendaki dan memudahkan penjagaan tulip di tanah terbuka, sebelum menanam mentol, lebih baik untuk tumbuh di dalam periuk gambut yang dipenuhi dengan substrat nutrien longgar. Sebelum menanam mentol sehari sejuk di petak sayur peti sejuk.

penanaman tulip musim bungaTulip dipindahkan ke bunga bunga apabila menjadi lebih panas, dan tanah menyejukkan hingga +15 ° C. Kaedah ini boleh digunakan di semua rantau, termasuk kawasan di mana tulip di tanah terbuka tidak bertahan pada musim sejuk.

Menanam tulip untuk berkembang di luar rumah

mentol mesti segera ditanamUntuk bunga yang terang, bunga tulip memerlukan:

 • matahari atau penumbra telus;
 • berkhasiat, semestinya tanah longgar dengan tindak balas neutral atau sedikit alkali;
 • perlindungan dari angin;
 • menyiram sederhana.

Sesuai untuk tumbuh tulip, tapak digali ke dalam bayonet penuh, longgar, menghancurkan gumpalan, memilih rumpai dan memperkenalkan baja nitrogen dan kalium, contohnya, humus dan abu kayu. Tanah yang padat, berat bercampur dengan pasir, gambut.

Di bawah tulip, dan di bawah budaya bulbous yang lain, tidak perlu memperkenalkan bahan organik segar, yang sering menjadi sumber kerosakan bakteria dan penyakit kulat.

Kedalaman alur-alur untuk tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di padang terbuka bergantung pada saiz mentol. Oleh itu, mereka diasingkan terlebih dahulu, di sepanjang cara memisahkan spesimen yang sakit dan rosak. Sihat setengah jam yang sihat dibalut dalam larutan merah jambu permanganat kalium padat dan dikeringkan dengan teliti.

memerhatikan kedalaman penanaman tulipMentol besar dewasa membuat kedalaman alur 20 hingga 30 cm, menuangkan bahagian bawah lubang salur 10 sentimeter pasir besar. Kanak-kanak ditanam, ditekan sedikit, ke dalam telaga dengan saliran yang sama, tetapi dua kali lebih kecil, iaitu kedalaman 7-10 cm. Apabila tanah ditumbuk, kawasan itu dipijar.

Penjagaan Tulip selepas menanam di tanah terbuka

bunga tulipHanya untuk tulip penjagaan berterusan dan kompeten akan bertindak balas dengan pembukaan warna-warna cerah. Kebudakan bulbous, sebagai peraturan, tidak menonjol, tetapi masih memerlukan perhatian dari penampilan daun pertama, sehingga lewat musim luruh. Penjagaan tulip selepas penanaman merangkumi:

 • penyiraman, terutama yang berlimpah semasa set tunas, berbunga massa dan dalam masa 2 minggu selepas selesai;
 • penyingkiran rumpai di sekitar pendaratan;
 • kemas, supaya tidak merosakkan sistem akar dan mentol, melonggarkan;
 • tiga kali tambahan berpakaian bunga.

Selepas menyiram, tanah di bawah tumbuh-tumbuhan harus lembab pada kedalaman 30-40 cm, iaitu, setiap meter kawasan, bergantung kepada jenis tanah, anda perlu menggunakan sekurang-kurangnya 10-40 liter air.

Baja dalam bentuk cecair atau berbutir adalah sebahagian daripada penjagaan tulip selepas penanaman. Mereka dibuat tiga kali:

 1. Dalam fasa penampilan pucuk pertama, menggunakan campuran 2 bahagian nitrogen, 2 bahagian garam fosforus, 1 bahagian sebatian kalium;
 2. Pada saat tunas hijau muncul, memberi makan tumbuhan dengan nitrogen, fosforus dan kalium dalam nisbah 1: 2: 2;
 3. Selepas berbunga, menggunakan sebatian kalium-fosforus, sepenuhnya menyerah nitrogen.

Bercakap tentang penjagaan tulip, jangan lupa melupakan prosedur sederhana tetapi berguna. Apabila bunga pudar, mereka dipotong bersama dengan tangkai bunga. Ini akan membolehkan mentol tidak mengambil wang yang berharga untuk pertumbuhan mentol.

Jika kapsul dengan benih terbentuk di batang, mentol besar tidak perlu menunggu, dan anak-anak tidak dapat memperoleh jisim yang besar.

Sebelum tumbuh tulip, anda perlu tahu bahawa di satu tempat budaya boleh tidak lebih dari 4 tahun. Kemudian risiko pengumpulan bakteria berbahaya, kulat dan perosak tanah meningkat, mentol secara semula jadi menjadi tua dan memerlukan pemindahan. Baki mentol di dalam tanah secara beransur-ansur menjadi lebih mendalam, jadi tahun depan, pucuk lebih sukar untuk pecah ke permukaan. Akibatnya, bunga lebih kecil, peduncle semakin lemah dan lebih pendek.

Tulip digali apabila daunnya pudar dan jatuh. Ia berguna untuk menumpahkan kawasan yang dibebaskan dengan penyelesaian phytosporin, kalium permanganat atau mana-mana fungisida yang ada. Tumbuh-tumbuhan yang kekal di dalam tanah untuk musim sejuk, untuk mengelakkan pembekuan, padat mulsa dengan gambut, habuk papan atau penutup dengan lapnika.

Video mengenai penanaman tulip yang betul