Yang paling lazat di dunia susu segarSusu adalah produk yang berpatutan dan tidak mahal, hadiah alam semula jadi. Berapa banyak lembu memberi susu setiap hari, dan jenis ternakan apa yang diperlukan untuk menyediakan produk tenusu kepada penduduk di banyak negara? Penciptaan baka yang menghasilkan tinggi dan syarat-syarat menjaga kawanan tenusu membuatnya dapat menerima dari satu ekor sapi hingga 80 liter susu di bawah syarat-syarat pemakanan dan penyelenggaraan yang ideal.

Apa yang menentukan produktiviti seekor lembu

Produktiviti lembu bergantung kepada baka haiwan, dan kualiti pemakananUntuk menyimpan baldi lembu dalam rumah, bermakna mempunyai susu, keju kotej, krim masam di atas meja 10 bulan setahun. Sampah tahunan menyediakan keluarga dengan daging. Pada masa yang sama, anak perempuan yang sihat dipilih, yang ditanam untuk menggantikan penuaan dan kehilangan produktiviti, lembu. Hasil dan karakter binatang itu diwarisi. Telochek dari lembu yang baik bersedia untuk membeli jiran-jiran, bukan pelit.

Sebilangan baka terutamanya yang produktif diketahui di dunia:

 • Holstein – elaun harian sehingga 110 kg;
 • Yaroslavl – sehingga 62 kg;
 • Kholmogory – sehingga 78 kg.

Tetapi ini adalah hasil maksimum individu pada puncak laktasi di bawah keadaan penyelenggaraan yang sesuai. Buah-buahan yang produktif memerlukan makanan dan penyelenggaraan khas. Untuk farmsteads domestik, baka tempatan, kurang produktif tetapi disesuaikan dengan iklim rantau ini, lebih sesuai. Oleh itu, seekor lembu Yakut kecil dengan rambut padat yang panjang memakan makanan kasar, dengan merumput ke penutup salju yang stabil. Berapa lembu memberi susu setiap hari? Untuk 2 susu, 10 liter susu, bertahan pada musim sejuk walaupun pada jerami dalam paddock sejuk.

Yang terbaik di dunia mengenali sapi Simmental. Mereka adalah harta Switzerland. Pada nado 5000 l / tahun, mereka mempunyai kandungan lemak 3.8-4%.

Yakut lembuTanda udoynosti yang tinggi apabila memilih jururawat basah akan:

 • badan memanjang dan diratakan secara lisan;
 • kaki panjang, perut ramping, kepala rapi, ringan;
 • leher nipis, kulit keriting;
 • belakang licin, rangka melengkung, tulang rusuk serong;
 • Udder lembu licin, tanpa anjing laut dan dips, kulit dan puting bersih, ada lipatan, rizab untuk pembesaran pada waktu pengembangan.

Related  Di rumah, anda boleh mengambil kalkun secara mandiri dalam inkubator

Apabila memeriksa lembu tidak boleh bengkok dan pantat. Watak hangat haiwan itu tidak akan membawa kegembiraan dalam komunikasi. Kebimbangan haiwan boleh menjadi tindak balas kepada kesakitan semasa sentuhan, ini harus memberi amaran kepada pembeli.

Apa jenis lembu yang baik untuk farmstead rumah

Lembu baka KholmogoryPenunjuk utama adalah berapa lembu memberikan susu setiap hari. Dalam kes ini adalah perlu untuk memahami bahawa sifat meletakkan laktasi dalam genetik lembu untuk memberi makan anak. Untuk susu lembu yang dimaksud, yang kami dapat. Oleh itu, hasil susu dari seekor lembu berbeza-beza bergantung pada masa yang diambil, sama ada ia kembali lagi kepada anaknya.

Lembu di padang rumputTidak kurang penting ialah rasa dan kandungan lemak susu lembu. Rasanya bergantung kepada makanan yang diberi makanan. Kandungan lemak susu berubah walaupun semasa operasi pemerah susu. Pada mulanya, susu dinyatakan dengan kandungan lemak rendah. Susu yang paling lemak, lebih rendah. Ini adalah apa yang menyerah kepada kejatuhan yang terakhir, tidak memberikan peluang untuk membangunkan mastitis dalam zon bertakung.

Minyak Vologda yang terkenal tidak dapat diperoleh di mana-mana kecuali Vologda. Rasa khas, yang tidak boleh dipalsukan, diberikan kepada herba tempatan oleh susu.

Adalah diketahui, lembu yang lebih produktif, semakin rendah kandungan lemak rata-rata susu. Di rumah, kandungan lemak susu bergantung pada keturunan, tetapi suapan boleh diselaraskan. Meningkatkan kandungan lemak jerami dan ragut di hutan, di padang rumput dengan rumput bercampur dan padang rumput banjir. Sekiranya lembu menerima suplemen ragi bran, batu dihancurkan dan makanan campuran istimewa, kandungan lemak dan hasil meningkat. Penambahan harian garam meja 70-90 gram jagung adalah perlu untuk mengekalkan keseimbangan.

Di Rusia, baka baka bestuzhev susu sebaiknya dianggap produktif. Produktiviti baka adalah 600-700 kg setahun. Di halaman rumah, lembu betina berat sehingga 700 kg. Mereka membiak baka di wilayah Samara dan Ulyanovsk, Tatarstan, Bashkiria.

Kandungan lemak susu dari baka baka yang berbezaSecara fisiologi, kandungan lemak susu lembu lebih tinggi pada bulan pertama penyusuan, kemudian menurun sebanyak 2 bulan, tetapi susu menjadi lebih tinggi. Dari umur 4 bulan secara beransur-ansur, hasil susu mula jatuh, dan kandungan krim dalam susu meningkat. Dan ini akan berlaku sehingga jururawat memberikan setengah liter susu. Kemudian datang warisan. Biasanya tempoh kering bermula 2 bulan sebelum anak lembu. Tetapi ketika ada susu, susu tidak dapat dihentikan, keradangan saluran susu dapat terjadi.

Related  Hives untuk lebah: peranti, jenis, yang dibuat oleh tangan sendiri

Cara memilih mesin pemerah susu untuk lembu

Sekiranya terdapat 1-2 ekor lembu dalam rumah, nyonya rumah tidak memerlukan mesin pemerah susu khas. Untuk melepaskan udder dari susu dengan tangan adalah kerja keras. Jari dan otot anda letih. Anda perlu susu udder, anda tidak boleh melompat memerah, susu akan kurang dalam susu seterusnya. Oleh itu, untuk memudahkan kerja, mesin pemerah susu dibuat. Dia menghidupkan tindakan pada puting semasa memerah susu mencipta rasa menghisap betis dan mengumpul susu dalam baldi.

Menggunakan mesin pemerah susu untuk memerah susu lembuTerdapat 2 cara untuk menghisap susu dari udder: di bawah vakum dan perasan. Kaedah pemerasan tiga-stroke secara fisiologi menyerupai menyusu oleh anak lembu atau pemerah susu manual. Dia kurang mencederakan puting. Semua mesin pemerah susu berisik. Oleh itu, adalah perlu untuk memberi masa lembu untuk digunakan pada teknik ini, terlebih dahulu apabila memerah tangan untuk menjadikan peranti berfungsi. Keberkesanan pemasangan diadili oleh hasil:

 • kelajuan dan kesempurnaan penumpahan;
 • kebolehpercayaan penetapan cermin pada puting beliung;
 • ijazah dan sifat bunyi bising.

Harga mesin pemerah susu untuk lembu bergantung kepada pelbagai tumbuhan, peralatannya. Tidak selalu kualiti produk sesuai dengan harga.

Sakramen memerah susu jururawat rumah

Sakramen pemerah susuMurni berpakaian, diikat dengan apron dengan baldi baldi, perempuan simpanan itu muncul di dalam pena. Dia membelai lembu, memberitahu kata-kata penyayang, mandi udder dengan air suam, lap dengan tuala keras. Selepas itu, dia melakukan urut, melicinkan udder dan mengurutnya dengan pergerakan lembut lembut. Lembu itu tenang, perutnya tenggelam, dan nyonya rumah itu percaya dengan aman di kaki jururawat basah.

Bagaimana cara menggoreng seekor lembu sehingga dia memberikan semua susu? Sakramen komunikasi antara haiwan dan seseorang tidak boleh dipecahkan oleh perbualan luaran dengan orang domestik. Perlahan-lahan dan perlahan-lahan induk semang membebaskan udder dari beban susu. Ia disapu dengan tuala, putingnya dicelup dengan jeli petroleum teknikal tanpa minyak wangi. Lembu itu dibelai dan diberi baldi goreng yang lazat dengan tepung mash atau dedak. Berapa banyak lembu memberikan susu sehari bergantung kepada hubungannya dengan pelayan wanita.

Related  Ciri-ciri makanan kompaun untuk puyuh

Bagaimana untuk mendapatkan lebih banyak susu dari lembu – video