Bebek di kolamBaka dan saiz telur mempengaruhi berapa lama itik duduk di telur. Dibandingkan dengan ayam, itik telur jauh lebih besar. Berat ayam rata-rata mencapai 58 gram, dan bebek 80 gram. Juga, mereka mengandungi sejumlah besar lemak, kerana telurnya boleh menjadi terlalu panas. Itulah sebabnya untuk berjaya penarikan anak ayam yang anda perlukan untuk mematuhi peratusan suhu dan kelembapan yang diperlukan.

Berapa lama telur itik dari baka yang berbeza

Anak ayam itik kucing muncul pada hari 32-36Berapa hari itik yang duduk di atas telur – kebanyakan baka burung ini menetas dari 26 hingga 28 hari. Beijing – dari 27 hingga 29, musky – 30-36 hari.

Peking mempunyai naluri yang kurang maju untuk pembiakan anak ayam, sehingga mereka jarang mengeram. Sebaliknya, mereka menggunakan itik baka lain, sama ada ayam, angsa atau ayam belanda.

Anak ayam Peking dibebaskan pada hari 27-29

Bilangan telur yang diletakkan bergantung pada saiz burung. Di bawah ayam diletakkan dari 9 hingga 11 pcs., Di bawah angsa – 11-15 pcs, Di bawah ayam belanda – 17-19 pcs. Jika jalannya terlalu sejuk, letakkan kurang daripada 2-3 telur.

Indotka atau itik musky

IndotkaBerapa hari itik kasturi duduk – dari 30 hingga 36 hari. Bilangan telur penetasan adalah dari 12 hingga 20 pcs.

Sebelum terlebih dahulu, sebelum itik akan duduk, perlu meningkatkan porsi makanan yang diberikan kepadanya, dan juga memerhatikan rejim pemakanan semasa inkubasi.

Sudah tiba masanya untuk memulakan Indotest menjelang akhir musim sejuk. Sekiranya itik membuang bulu itu dan cuba menetap di satu tempat, maka dia sedang bersedia untuk duduk di telur. Selalunya ini berlaku pada akhir bulan Mac atau awal April. Sarang itik dipasang di tempat yang tenang dan gelap. Telur mula membawa individu yang telah mencapai usia enam bulan atau lebih tua. Mereka dibawa selama 3-5 bulan, selepas itu mereka meleleh. Sebaik sahaja molting berakhir, kira-kira 12 minggu akan dibawa semula.

Telur infertil dibuang dari sarangnyaPada hari pertama inkubasi Indotka hampir selalu duduk di telur. Ini diperlukan agar embrio berkembang sepenuhnya. Oleh itu, pengumpan dan mangkuk minum diletakkan sedekat mungkin ke sarangnya. Ia juga perlu mempunyai tab mandi, kerana air diperlukan untuk membasuh telur.

Peratusan anak ayam yang disimpulkan dari itik kucing secara semulajadi adalah lebih tinggi daripada jika diambil dalam inkubator.

Tidak disenyawakan telur Indotka sendiri membuang sarangnya. Tidak kira berapa lama itik sudah menetas telur, ia akan duduk sehingga menetas ayam terakhir. Untuk peratusan anak ayam yang lebih tinggi menjadi lebih tinggi, perlu menggunakan telur-telur yang telah berbaring selama 2 minggu untuk pengeluaran. Simpan mereka dalam kes ini pada suhu + 8 ° C hingga + 15 ° C dalam kedudukan mendatar, dan tukar setiap hari.

Mulard

Itik mulberi adalah steril dan anda tidak boleh mendapatkan anak ayam dari mereka.Untuk mendapatkan anak ayam mulberry, anda perlu menyeberang itik baka Peking dengan drake indo. Untuk inkubasi, telur yang dikumpulkan dalam 1 minggu digunakan. Anda boleh menyimpulkan kedua-dua dalam inkubator dan secara semulajadi. Dan cara terakhir adalah lebih berkesan, peratusan yang lebih besar dari anak ayam bertahan, kadang-kadang bahkan mencapai 100%. Dalam inkubator, kerugian boleh mencapai 40%. Untuk satu individu, tidak lebih daripada 15 telur dibentangkan. Selepas 10 hari, mereka diperiksa menggunakan ovoskop untuk mengenal pasti rosak.

Ciri-ciri anak ayam pembiakan dalam inkubator

Untuk inkubator, telur mesti dikumpulkan dari sarangnyaUntuk mengetuk anak ayam itik, kami menggunakan telur umur minggu, tetapi tidak lebih tua, kecuali untuk telur burung-burung burung-burung.

Sebelum meletakkan kumpulan yang besar, anda harus memeriksa seberapa cepat mesin menyejukkan udara dan berapa lama ia menjadi panas. Adalah lebih baik terlebih dahulu untuk mengeluarkan hanya beberapa itik.

Sebelum anda memulakan inkubator, anda perlu berhati-hati memilih bahan tersebut. Telur dengan kekurangan berikut ditolak:

  • bentuk bukan standard;
  • dengan peningkatan;
  • sangat tercemar;
  • dengan acuan;
  • retak.

Jika kotoran tidak dikeluarkan, jangkitan boleh masuk melalui cangkang, oleh itu janin akan segera mati. Semua menetas telur itik harus dirawat dengan larutan potassium permanganate yang lemah dengan spons atau semburan untuk membasmi mereka dan mengeluarkan bahan pencemar yang kecil. Tetapi lebih baik jangan biarkan mereka menjadi kotor secara umum, tetapi pastikan ayam dan sangkar itu bersih dan kering.

Itik telur kasturi diletakkan dalam dulang dalam kedudukan mendatar.

Semasa minggu pertama selepas penanda buku, embrio membangunkan sistem peredaran darah dan organ-organ, jadi ia amat penting pada masa ini untuk memberikan pemanasan yang mencukupi. Suhu harus sekurang-kurangnya + 38 ° C, kelembapan 70%. Putarkan telur sekurang-kurangnya 4 kali sehari. Pada minggu kedua, kerangka terbentuk. Pada masa ini, suhu sedikit diturunkan kepada + 37.8 ° C, dan kelembapan juga dikurangkan kepada 60%. Berubah 4-6 kali sehari.

Pada minggu ketiga, suhu dan kelembapan adalah sama, tetapi telur disejukkan beberapa kali sehari selama 15-20 minit pada masa yang sama, contohnya, pada pukul 8 pagi dan pada waktu malam. Selepas penyejukan (selepas 15 minit), mereka disembur dari pengabut dengan larutan kalium permanganat yang lemah, manakala suhu telur harus turun ke + 28-30 ° C Selepas itu mereka panas sekali lagi. Inkubator perlu mencapai suhu maksimum dalam masa setengah jam (maksimum).

Bebek itik di dalam inkubatorBudak muncul pada hari 26-28 (bergantung kepada baka). Dalam inkubator, anak ayam disimpulkan seberapa banyak masa apabila itik duduk di telur. Suhu pada tahap ini dikurangkan kepada + 37 ° C, dan kelembapan, sebaliknya, meningkat dengan ketara kepada 90%, supaya kulit menjadi lebih lembut, dan anak ayam lebih mudah keluar. Anda tidak perlu bertukar lagi.Kemunculan anak ayam pertama

Untuk menjadikan sejumlah besar telur lebih baik untuk membeli dulang dengan putaran automatik.

Telur disyorkan untuk bersinar melalui ovoskop setiap 7 hari. Terima kasih kepada anak ayam inkubator boleh diambil pada bila-bila masa tahun dan dalam kuantiti yang besar, dan juga tidak perlu takut bahawa ayam akan meninggalkan mereka lebih awal.

Itik dengan anak ayamBergantung kepada apa yang diet stok pembiakan semasa meletakkan, ia bergantung kepada berapa lama itik telur akan menetas. Jika makanan itu lebih rendah, embrio berkembang lebih perlahan, jadi mereka menetas kemudian, dan boleh menjadi lemah dan kecil.

Anak ayam menetas itik – video