Chick menetasDari penyelenggaraan dan pemakanan ayam yang betul pada hari-hari pertama kehidupan mereka, bergantung pada seberapa kuat dan sihat burung mereka akan berkembang. Kepada organ-organ dalaman dan sistem pencernaan ayam mula aktif berkembang, mereka mesti diberi makan dalam masa 16 jam selepas penetasan. Kebarangkalian kelangsungan hidup setiap anak ayam dalam kes ini meningkat sebanyak 20%. Anak ayam perlu diberi makan dan sebahagian kecil.

Jika anda tidak tahu bagaimana untuk memberi makan ayam dengan baik pada hari-hari pertama kehidupan mereka, maka kematian seluruh brood tidak dapat dielakkan.

Bagaimana untuk memberi makan anak ayam harian

Ayam tua hariAgar anak-anak ayam tumbuh subur, peraturan berikut harus diperhatikan:

 • Makanan harus terdiri daripada bahan semulajadi dan segar;
 • anda perlu memberi makanan pada masa yang sama;
 • ayam perlu sentiasa penuh.

Dalam 10 hari pertama, brood harus diberi makan setiap 2 jam, termasuk waktu malam. Juga, anda perlu menyusun diet dengan teliti – ia mesti mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan.

Untuk hanya ayam yang menetas, lebih baik menggunakan telur cincang halus dan curam yang matang dan keju cottage, dicampur dengan jagung atau semolina. 10 telur akan memerlukan 1 telur, 50 gram keju kotej dan 50 gram bijirin.Makan pertama harus dilakukan tidak lebih awal daripada 6 jam

Juga tanah oat, bijirin, barli, bijirin gandum atau makanan starter adalah sesuai. Di sebelah makanan harus sentiasa bersih dan air rebus pada suhu bilik. Selain itu untuk ayam makan dari hari pertama anda boleh menggunakan kefir atau yogurt rendah lemak.Pertama berikan telur rebus masak

Sebaik sahaja brood telah berkembang hingga tiga hari tua, ia mula membiasakan diri dengan rumput. Untuk ini, sayur-sayuran tumbuh-tumbuhan seperti dandelion, alfalfa, semanggi, jelatang kering atau tanaman pisang halus. Pada hari ke-10, anda sudah boleh memberikan sayur-sayuran yang dimasak, seperti kentang, wortel, zucchini dan sebagainya. Ayam basah untuk memberi makan ayam dibiakkan dalam kuantiti yang boleh dimakan oleh anak ayam selama 1 kali. Sekiranya makanan dalam makanan terlalu panjang, ia akan menjadi buruk. Di samping itu, anak ayam akan mengisi dengan kotoran dan najis. Jika mereka makan makanan sedemikian, maka mereka akan mengalami gangguan makanan, oleh sebab itu seluruh brood mati.

Peraturan utama yang harus diperhatikan sebelum memberi makan anak ayam yang hanya menetas – makanan harus mudah diasimilasi dan steril.

Pada usia tiga hari ayam mula memberi rumput yang dihancurkanSelepas hari ke-10, anda perlu memberikan kerikil kecil (kerikil, pasir) atau kerang yang hancur, mereka perlu bukan sahaja untuk mencerna makanan, tetapi juga sebagai makanan mineral. Pada usia ini, tidak perlu memberi makan ayam pada waktu malam. Pada sebelah petang mereka memberi makan setiap 3-4 jam. Apa lagi yang boleh anda makan ayam 10 hari di rumah, jadi ia direndam dengan roti basi dalam kefir. Sebelum anda berkhidmat, anda perlu memerah dan meremukkannya. Sisa daging atau sisa daging dengan sempurna akan mengisi kekurangan protein.

Selepas ayam dimakan, anda harus memeriksa sama ada semua anak ayam mempunyai lembu penuh. Jika seseorang berbeza, maka dia perlu dihantar ke sangkar yang lain dan diberi makan.

Jika brood sentiasa disimpan dalam sangkar tanpa berjalan kaki, maka ia boleh mempunyai avitaminosis. Akibatnya, anak ayam akan berhenti bertambah, dan mungkin menjadi sakit. Untuk melakukan ini, perlu memberi suplemen vitamin yang mengandungi vitamin kumpulan A, E, D. Semasa memberi makan ayam diurnal di rumah, 1 tablet multivitamin dicampurkan ke dalam makanan. Ia cukup untuk 10 anak ayam.Kandungan ayam dalam brooder

Related  Penyakit ayam dan rawatan mereka

Cara betul mengandungi ayam

Pada hari-hari pertama kehidupan brood sangat lemah dan mudah sakit, yang mengakibatkan kematiannya. Oleh itu, sangat penting untuk menyusun ayam tempat yang hangat untuk pertumbuhan dan tanpa draf. Selalunya menggunakan kotak besar atau brooder, dan sebagai pemanas memasang lampu dengan mentol pijar konvensional. Kuasanya dikira sedemikian rupa sehingga suhu dalam sel adalah sama di semua tempat dan sama dengan + 30 ° C.

Memang ayam di bawah lampuPada itu, untuk 1 m2 Anda tidak boleh meletakkan lebih daripada 25 anak ayam, dan selepas mereka mencapai usia sebulan, sehingga 17 kepala diletakkan di kawasan yang sama. Sebelum memberi makan ayam pada hari-hari pertama kehidupan mereka, perlu meletakkan kertas di lantai kotak dan menutupnya dengan makanan campuran atau alur-alur jagung kecil. Nestling dengan selamat boleh menggosok-gosok sebegini tanpa menjejaskan kesihatan mereka.

 Feeder dan mangkuk minum harus dirancang supaya ayam tidak dapat memanjatnya dengan kaki mereka. Air kotor dan makanan adalah medium yang sangat baik untuk penyebaran penyakit usus.

Bahan makanan

Apa lagi yang boleh anda makan ayam pada hari-hari pertama, jadi ini adalah suapan permulaan, atau seperti yang dipanggil “nulevka” dengan cara lain. Bahan utama campuran adalah gandum, jagung, kacang dan barli. Juga terkandung dalam dos kecil ikan, asid amino dan lemak sayuran. Kadar setiap anak ayam adalah 10 hingga 30 gram. Malah lebih baik adalah gabungan campuran diperkaya dengan vitamin, seperti “Sunny”. Kadar harian – 10-55 gr setiap kepala. Makanan campuran dengan label “Pertumbuhan” diberikan kepada ayam dua minggu yang panjang. Komposisinya dikira sedemikian rupa sehingga burung dengan cepatnya menaikkan berat badan. Dan bahan-bahan di dalamnya menjadi lebih besar daripada permulaan, kerana anak-anak ayam di usia ini sudah dapat mencerna mereka.

Umpan untuk ayamIa tidak perlu membeli gabungan campuran untuk memberi makan ayam, mereka boleh dilakukan dengan tangan mereka sendiri.

Related  Umpan untuk babi kecil dan babi dewasa

Untuk memulakan suapan anda perlu mencampur bahan-bahan berikut:

 • jagung – 50% daripada jumlah keseluruhan;
 • barli – 8%;
 • gandum – 16%;
 • kefir dengan peratusan rendah kandungan lemak – 12%;
 • kek – 14%.

Semua komponen mestilah dihancurkan dengan sempurna ke serbuk kecil, supaya ayam boleh menelan mereka dengan mudah. Bagi anak ayam dengan usia lebih daripada dua minggu hingga 1 bulan, komposisi campuran gabungan berbeza-beza sedikit:

 • jagung – 48%;
 • lemak fodder atau minyak bunga matahari yang tidak diubah – 1%;
 • gandum – 13%;
 • susu kering – 4%;
 • rumput baru – 3%;
 • ragi fodder – 5%;
 • makan ikan – 6%.

Sekiranya ayam mempunyai masalah dengan usus (najis lemah), bukannya air tulen selama 30 minit meletakkan air diencerkan dengan permanganat kalium kepada warna yang sedikit merah jambu.

Selepas anak ayam telah mencapai usia seminggu, mereka boleh digantung oleh banyak herba di dalam sangkar di dinding. Jika ayam yang lemah muncul di kalangan seluruh penduduk, ia mestilah dipisahkan dari brood dalam kotak lain. Ini diperlukan untuk melindungi anak ayam yang sihat, dan ia adalah lebih mudah untuk merawat pesakit.

Anak ayam makan – video