Ayam ayam di ladang ladangAyam dalam rumah penduduk kampung moden dan kampung percutian adalah jenis unggas yang paling popular. Pada masa yang sama di rumah-rumah unggas dan dalam merumput percuma ayam-ayam yang bertelur, makhluk-makhluk beruang telur bersedia membekalkan keluarga dengan telur segar, dan anak-anak muda boleh digemukkan untuk daging.

Bermula petani ayam sentiasa berhadapan dengan pilihan mana ayam untuk mendapatkan di ladang. Menurut statistik, paling sering pilihan adalah di sisi telur dan daging-daging baka. Burung seperti ini berbeza:

  • bersahaja;
  • ketahanan terhadap jangkitan daripada broiler;
  • kecergasan untuk julat percuma;
  • kebebasan dalam pengeluaran makanan di laman web ini;
  • pengeluaran telur yang tinggi dan stabil.

Walaupun pengeluaran daging ayam ini tidak boleh dipanggil beredar, untuk penggunaan dalam negeri, seekor burung dengan berat hidup 2.5-3 kg cukup sesuai. Di samping itu, burung dengan rangka ringan atau sederhana pada usia 126-130 hari bersedia menyapu, dan selepas itu boleh membawa telur yang disenyawakan dan duduk di sarangnya. Apapun jenisnya, ayam bertelur ayam akan menerima setahun sekurang-kurangnya 250 telur setiap tahun. Prestasi sedemikian tidak pernah dicapai oleh yang lebih besar, berkembang hingga 5 kg berat hidup, tetapi memberikan separuh telur kepada ayam daging.

Ayam dan ayamBagaimana untuk mencari baka terbaik untuk ayam? Tidak menghairankan bahawa pemilik kokain ayam di plot rumah mereka ingin melihat hasil buruh mereka secepat mungkin, dan tidak menunggu musim luruh.

Untuk mencapai kompromi, para penternak mengeluarkan ternakan ayam-ayam, yang hanya sedikit lebih rendah dalam pengeluaran telur hingga telur. Tetapi mereka boleh menimbang satu setengah kali cahaya “profesional” lapisan. Ayam makan daging yang tenang, tahan lasak, ayam yang baik dan tanpa kerumitan ditanam di kandang ayam dan ragut. Walau bagaimanapun, ia hanya peternak unggas yang boleh memilih mana ayam yang lebih baik, dan yang baka muda untuk memperoleh. Untuk melakukan ini, adalah berguna untuk mempelajari ciri-ciri baka ternakan yang berbeza dan membandingkannya di antara mereka.

Ayam leggorn putih

Ayam leggorn putihAntara baka membiakkan ayam secara eksklusif ke arah telur yang paling terkenal dan biasa ialah Legormon Putih. Bergerak, memberi makan secara aktif dan ayam-ayam yang mula-mula berkembang sudah biasa kepada petani-petani ternakan di seluruh dunia selama beberapa dekad, sebagai pemecah rekod untuk produktiviti telur awal. Telur putih yang pertama seberat 62 gram burung dibawa dalam 4-5 bulan. Dalam kes ini, bilangan telur dalam wakil terbaik baka mencapai 250 keping. Berat burung dewasa, jika dibandingkan dengan jenis daging, agak kecil – hanya 1.5-2.5 kg. Tetapi dengan pemakanan yang sesuai dengan haiwan muda anda boleh mendapatkan daging yang berkualiti tinggi.

Untuk ladang kecil, Leggorns kerdil, juga mempunyai pengkhususan telur, adalah ideal. Berat ayam ini tidak melebihi 1.7 kg, dengan kapasiti telur yang sama seperti burung besar.

Dutch Haysex Brown hens dan Haisex White

Belanda Haysex Brown hensHari ini baka ayam ini menjadi titik permulaan untuk mendapatkan pelbagai jenis telur dan daging daging yang sangat produktif. Contohnya boleh digunakan sebagai warna salib berwarna perang dan putih. Ayam ayam Belanda yang sangat produktif tidak dapat bersaing dengan ayam daging dalam berat badan, tetapi sudah empat bulan secara aktif bergegas, membawa telur 65 gram besar. Untuk tahun ayam itu menyediakan jumlah pengeluaran rekod – 300 telur. Produktiviti tidak jatuh selama 2-3 tahun.

Related  Pengambilan arnab yang menguntungkan atau tidak sebagai perniagaan di rumah

Bukan pembiak baka baka Loman Brown

Bukan pembiak baka baka Loman BrownDiterima oleh penternak Jerman berdasarkan wakil-wakil Plymouth Rock dan Rhode Island cross Loman Brown merujuk kepada pelbagai telur. The nomanhki Loman Brown mengikut nama mempunyai warna coklat dan tenang, mudah untuk menjaga di halaman peribadi watak. Burung-burung ini tidak takut, kuat dan sangat produktif.

Di samping kelebihan ini, kita tidak boleh gagal memanggil ekonomi menjaga ayam baka ini. Mereka mengambil makanan yang cukup, tetapi dengan 5.5 bulan sudah siap untuk menyapu. Rata-rata, telur beratnya 62-64 gram, mempunyai cangkang coklat terang yang kuat, ciri-ciri ayam bertelur merah ini. Untuk tahun dari wanita, mungkin untuk mendapatkan sehingga 320 telur, yang juga mempunyai kesan positif terhadap pemilihan baka lapisan.

Hens Rhode Island

Hens Rhode IslandNenek moyang ayam Lohman Brown – ayam baka Rhode Island telah dibesarkan di Amerika Syarikat melalui penggabungan beberapa baris baka berjaya untuk burung myasoyaichnoy kuat. Ini ayam merah meletakkan ayam dan ayam jantan dengan kaki yang kuat hitam dan hijau dengan ekor cantik, sayap kecil dan paruh kuning menarik perhatian pemilik rumah persendirian bukan sahaja telur cantik, tetapi juga berat bangkai daging.

Berat badan ayam dewasa mencapai 3.8 kg, dan ayam per kilogram lebih ringan. Burung itu mula dibawa dalam tujuh bulan, dan selama setahun boleh membawa sehingga dua ratus telur.

Ayam baka Rusia Putih

Ayam baka Rusia PutihBagi kebanyakan petani ternakan, asal burung menjadi faktor penentu yang mempengaruhi pilihan jenis lapisan. Pendekatan ini masuk akal, kerana baka tempatan sentiasa disesuaikan dengan keadaan hidup, terbiasa dengan makanan dan iklim yang digunakan. Bijak arah telur Rusia Putih, yang dibiakkan di pertengahan abad yang lalu, adalah keturunan White Leggorns dan burung tempatan yang telah menjadi lebih besar dan lebih produktif dalam proses pemilihan.

Dalam tempoh lima bulan, lapisan baka ayam ini memberikan telur putih yang pertama dengan berat sehingga 58 gram. Setiap tahun, dari satu spesimen, lebih daripada 200 telur boleh didapati.

Dan kadar penebangan telur tidak jatuh walaupun dalam keadaan buruk, contohnya, selama tempoh panas yang panas atau ketika kekurangan makanan.

Related  Kambing biri-biri Romanov memakai kot bulu

Keturunan ayam perak Adler

Keturunan ayam perak AdlerAdler ayam keperakan burung indah, burung pemilihan domestik yang kuat, yang diperoleh di Wilayah Krasnodar. Kursus-kursus daging dan orientasi daging menggabungkan ciri-ciri dari banyak baka terkenal yang dipilih oleh penternak sebagai nenek moyang burung-burung warna yang luar biasa.

Bagi burung baka ini, terdapat tulang belakang yang kuat, yang membayangkan peningkatan berat badan yang baik, sifat yang menampung dan daya tahan yang dicemburui. Ayam berkerik ayam bertelur tidak akan meninggalkan pemiliknya tanpa telur, dan anak muda akan diberikan untuk penggemukan untuk menyediakan daging pemakanan yang halus.

Baka ayam Kotlyarevskaya

Baka ayam KotlyarevskayaSatu lagi kekar, baka asal-usul Kaukasia yang ditujukan untuk pengeluaran telur dan daging, adalah baka Kotlyarevskaya. Pada tahun ini, ayam mampu memberikan sehingga 240 telur, dan dengan penjagaan dan pemakanan yang baik, pengeluaran telur tidak jatuh selama beberapa tahun. Cangkang telur seberat 63 gram mempunyai warna coklat krim yang menarik. Ayam lebih awal, agak besar. Mereka bukan sahaja ayam bertelur rajin, tetapi juga ayam yang baik, yang juga mempengaruhi pemilihan baka ayam yang terbaik untuk rumah.

Baka ayam Zagorsk salmon

Baka ayam Zagorsk salmonPodmoskovnye tuan pembiakan menerima baka ayam yang menarik untuk homestad. Ini adalah ayam salmon Zagorsk, yang dinamakan kerana cahaya, naungan indah daging yang baik. Berat ayam pelbagai ini mencapai 3.6 kg, dan ayam boleh menimbang sehingga 2.7 kg.

Bermula petani ayam boleh tertarik dengan hakikat bahawa lelaki dan perempuan di sini sudah berbeza dari satu sama lain dari usia diurnal mereka. Dan pada saat tumbuh dewasa, ketika warna dibentuk sepenuhnya, ayam dan ayam pasti tidak akan keliru.

Lapisan yang cukup besar untuk tahun ini memberikan pemilik sehingga 260 telur dengan berat kira-kira 60 gram.

Baka ayam Pushkinskaya berjalur-motley

Baka ayam Pushkinskaya berjalur-motleyPushkinskaya bergelora ayam variegated dalam satu tahun kalendar mampu memberi sehingga 270 telur, manakala wanita beratnya kira-kira 2 kg, dan ayam betina tumbuh hingga 2.5 kg. Dengan ciri-ciri pengeluaran yang menarik, adalah mustahil untuk tidak menyebut data luaran burung. Peternak ayam dan ayam sangat menarik. Pada latar belakang putih bulu, bintik hitam dan coklat jelas terlihat dalam intensiti yang berlainan. Kaki adalah cahaya, paruh sangat bengkok, kerang dan janggut merah terang.

Bagi ladang ladang, baka penternakan ini bagus kerana ia tidak boleh terbang dan tidak memerlukan pendirian pagar yang serius.

Dari usia dini, ayam adalah ketahanan yang dikurniakan, mudah digunakan untuk berjalan isi, mereka sendiri dengan sukarela dan berjaya mencari makanan. Di samping itu, daging unggas mempunyai pemandangan dan rasa yang luar biasa.

Related  Apakah cara terbaik untuk memberi makan broiler di rumah?

Ayam daripada baka Jubli Kuchinskaya

Ayam daripada baka Jubli KuchinskayaKualitas telur dan daging yang terbaik dalam satu adalah ayam jantan betina Kuchinskaya. Tidak bersahaja dengan syarat-syarat penahanan, burung yang cukup awal dan sangat cantik bersedia untuk memberi pemilik sehingga 180 telur setahun. Dalam kes ini, jangan lupa tentang pengeluaran daging. Berat ayam mencapai 3.7 kg, ayam per kilogram lebih ringan daripada lelaki.

Ayam yang dominan

Binatang yang lama dan mantap tidak menurunkan populariti di ladang besar dan farmsteads swasta, di mana hanya beberapa burung yang disimpan. Namun, kehidupan terus maju, jadi penternak terus-menerus menawarkan semua salib dan baka baru.

Ayam yang dominanSatu kebaruan semacam itu adalah ayam-ayam dominan. Mereka adalah salib yang sangat produktif dari telur dan arah haus daging, yang diperolehi dari wakil-wakil dunia ayam terbaik.

Ayam daripada baka yang bertandukTerima kasih kepada gabungan mahir penternak darah berjaya mendapatkan penduduk yang sihat dengan sifat dominan kuat daripada nenek moyang mereka, iaitu, dengan pengeluaran telur tinggi dan produktiviti daging yang sangat baik. Dalam kes ini, lapisan tidak berubah-ubah, melulu dan mudah menyesuaikan diri dengan syarat-syarat penahanan yang berbeza.

Ayam Naysushki Hayseks dan Loman Brown – video