Untuk mengembangkan timun hasil tuaian yang baik, anda mesti tahu bukan sahaja teknologi pertanian tertentu tumbuhan, tetapi juga penyakit yang boleh menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki kepada tumbuhan dan memusnahkan seluruh tanaman.

Jenis penyakit timun

Penyakit yang mempengaruhi liana timun pada peringkat vegetasi yang berbeza boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan.

 1. Penyakit kulat.
 2. Penyakit bakteria.
 3. Penyakit viral.

Penyakit kulat daripada timun

Penyakit jamur yang paling biasa adalah cendawan bubuk. Sebab penampilannya pada daun adalah perubahan suhu mendadak, nitrogen yang berlebihan di dalam tanah atau kekurangan kalium. Tumbuh-tumbuhan yang sakit ditutup dengan serbuk putih, ketinggalan dalam pertumbuhan dan secara beransur-ansur kering.

Pada foto, cendawan tepung

Cendawan lebat atau peronosporiosis timbul akibat kelembapan yang tinggi, dengan penyiraman dengan air sejuk, penurunan suhu yang tajam. Pertama, bintik coklat muncul di daun, yang kering setelah beberapa hari. Di bahagian belakang daun terdapat spora kulat. Mereka dibawa oleh angin dan perosak ke kawasan jiran. Penyakit ini berlaku dari kulat yang dijangkiti dengan miselium puing-puing tumbuhan atau benih. Menimbulkan kelembapan penyakit yang tinggi dan menyiram dengan air sejuk, serta perubahan mendadak dalam suhu siang dan malam. Ia memperlihatkan dirinya dalam tempoh berbuah.

Untuk penyakit kulat berbahaya timun juga harus dikreditkan dengan reput putih, zaitun bercak, reput akar.

Penyakit bakteria timun

Tanda-tanda utama bakteria (agen penyebab ialah Erwinia tracheiphila) adalah:

 • tumbuhan yang tajam;
 • penampilan jisim melekit putih (sama dengan air liur), yang dikeluarkan dari batang;
 • tempat daun dan wilting.

Virus ini kekal pada sisa-sisa batang hingga tahun depan. Sekiranya tanda-tanda bakteria dilihat, semua batang kering mesti dibakar. Menanam tanaman melon di kawasan ini adalah kontraindikasi 5-6 tahun. Biji yang dituai dari tumbuhan tersebut juga merupakan pembawa penyakit.

Ejen penyebab buburan basah adalah bakteria Pseudomonas burgeri Pot. Sumber jangkitan tidak dijangkiti benih yang dijangkiti. Selalunya penyakit itu perlahan-lahan dan mula berkembang hanya dengan penurunan suhu udara. Pemilik mengadu tentang pelbagai buruk atau benih baru dituai, kerana kekurangan tanaman dalam penyakit ini boleh menjadi 40%.

Related  Mawar Kanada – keindahan taman yang tidak menonjol

Tanda-tanda awal basah:

 • pertumbuhan lambat pucuk;
 • Menelan dan mengeringkan daun yang lebih rendah;
 • jumlah besar yang tidak sah;
 • bentuk buah yang hodoh;
 • cangkang buah-buahan dan bintik-bintik minyak pada daun;
 • kehilangan turgor yang cepat semasa makan tengahari;
 • melembutkan batang dan rangsangan vaskular;
 • jisim coklat di dalam daging timun itu.

Penyakit timun berkembang dengan cepat pada kelembapan yang tinggi. Tumbuhan rumah hijau paling menular daripada virus ini.

Titik daun berbentuk sudut menyebabkan kematian timun dalam masa yang singkat dan dianggap penyakit yang paling berbahaya, kerana ia cepat dipindahkan dari satu tumbuhan ke yang lain. Jangkitan ini merebak melalui angin, tetes air, perosak dan benih yang dijangkiti. Penyakit ini dicirikan oleh rupa bintik coklat pada daun dan buah-buahan, yang mengeringkan tisu selama beberapa hari. Yang paling pesat, bakteria mengalar dalam cuaca panas dan lembap.

Bakteria

Apabila bacteriosis vaskular terjejas, buah-buahan kehilangan rasa dan kualiti komersialnya. Untuk makanan, mereka tidak sesuai, kerana mereka menjadi kayu. Jangkitan ini merebak melalui benih yang terkontaminasi dan serpihan tumbuhan.

Penyakit penyakit buah pinggang

Untuk penyakit virus timun dicirikan oleh perubahan dalam warna daun. Ia mempunyai bintik-bintik yang menyerupai mozek, dan lembaran itu sendiri dipintal dan berkedut. Semua penyakit virus disebarkan oleh biji atau dibawa oleh perosak. Sebelum menanam, benih disarankan untuk memanaskan pada suhu +70 darjah selama tiga hari.

Virus Mosaic pada timun - foto

Kafein muncung muncul selepas 25-30 hari selepas ditanam pada daun muda. Pada helaian terdapat pengikisan yang menelan, ia cacat. Jika anda tidak mula memerangi penyakit itu, maka dalam beberapa hari, buah-buahan juga akan dijangkiti. Peminum dari mozek timun adalah aphid.

Related  Jika daun bunga ros mempunyai bintik hitam, apa yang perlu saya lakukan?

Aphids

Mocha putih pada timun ditunjukkan dalam bentuk bintik putih dan kuning. Selalunya seluruh daunnya berkurang, dan buahnya berwarna putih. Jangkitkan tumbuhan dengan virus mozek putih hanya dengan cara hubungan dan benih.

Moosa hijau boleh disalahtafsirkan kerana sejenis virus kulat biasa, tetapi ia hanya memberi kesan kepada daun muda. Mereka muncul pertumbuhan vesikular, mozaik menguning, kedutan. Tumbuhan tumbuh dengan buruk, ovari kering dan runtuh.

Bagaimana untuk menangani penyakit kulat timun?

Perjuangan yang paling berjaya menentang penyakit adalah ketiadaan penyakit. Untuk mencapai keputusan ini langkah-langkah pencegahan akan membantu. Apa yang perlu saya lakukan?

 • Untuk memerhatikan giliran tanaman.
 • Mematuhi penyiraman biasa dengan air suam.
 • Loosen tanah.

Dalam memerangi penyakit kulat, penyemburan timun dengan penyerapan mullein, marigolds sudah mantap.
Apabila menjangkiti dengan cendawan serbuk, ubat seperti “Topaz”, “Quidris” sangat baik. “Oxyhom”.

Jika anda mendapati tanda-tanda awal cendawan lembut seperti bulu penyakit, anda perlu berhenti membaja baja dan menyembur tanaman dengan larutan kalium permanganat, berwarna daripada whey susu. Dalam fasa akut, ubat seperti “HOM”, “Kuprosat”, “Ridomil Gold”, “Polycarbacin” membantu. Ubat-ubatan ini mempunyai kesan yang sangat baik dalam memerangi akar dan putih reput, zaitun bercak.

Kaedah memerangi bacteriosis dalam penyakit timun

Penyakit bakteria adalah yang paling biasa dan setiap truk perlu mengetahui peraturan utama perlindungan tumbuhan daripada virus kumpulan ini. Kerja-kerja pencegahan membolehkan melindungi tanaman muda pada peringkat awal tumbuh-tumbuhan mereka.

 • Pra-rawatan tanah daripada bakteria berpenyakit.
 • Pembasmian kuman benih sebelum ditanam (rendam selama 12 jam dalam larutan kalium permanganat).
 • Rumput rumput secara berkala dan penyingkiran puing-puing mereka dari tempat tidur.
 • Melawan perosak yang merupakan pembawa jangkitan.
 • Penyiraman tumbuhan yang betul dengan air yang hangat, tetap: tuangkan air ke kerudung, dan bukan di bawah akar tumbuhan.
 • Menyemburkan timun daripada perosak.
 • Menghormati putaran tanaman: kembali timun ke tapak hanya empat tahun selepas tembikai dan labu.
 • Di rumah hijau, penampilan penyakit bakteria secara langsung berkaitan dengan pembentukan kondensat. Untuk mengelakkan kelembapan titisan yang banyak, semasa tempoh naik turun suhu, adalah perlu menggunakan pemanasan bilik pada waktu malam.

Related  Penanaman lobak pada Mitlajderu

Dan jika anda tidak dapat melindungi tumbuhan dari jangkitan? Daripada memproses timun daripada penyakit untuk menyelamatkan tanaman? Bantu ubat medesoderzhashchie: “Kuproksat”, campuran Bordeaux. Rawatan perlu dilakukan dua kali, dengan selang 10-12 hari.

Memperjuangkan jenis mozek virus

Cara terbaik untuk menangani mozek virus adalah pencegahan.

 • Rendam benih sebelum tanam di desinfektan atau panaskan pada suhu +70 derajat.
 • Hancurkan semua tumbuhan kekal di atas katil, selepas penuaian.
 • Pertahankan aphids dan serangga serangga lain.
 • Membersihkan bahan habis.
 • Air dengan air suam di feri.
 • Ikatlah tumbuhan untuk sokongan.
 • Memantau kualiti tanah.
 • Memotong tumbuhan yang sakit.

Peraturan ini akan membantu untuk mengelakkan jangkitan dengan mozaik virus, tetapi jika tumbuhan itu sakit, maka jangan segera menggunakan ubat kimia. Tinctures dari skala bawang, dandelions, tembakau, bawang putih akan membantu untuk menangani masalah.

Untuk mengetahui dengan tepat jenis virus yang anda hadapi, anda memerlukan bantuan seorang ahli agronomi. Anda boleh menggunakan Internet atau buku tentang sayur-sayuran yang tumbuh, yang menunjukkan penyakit timun dalam gambar dan menggambarkan ciri-ciri setiap jenis jangkitan dan cara untuk menangani mereka.

Video tentang penyakit timun