Vsebina piščancev v ogrevanem mletjuPosebno pozornost in skrb imajo samo mladi piščanci. Za hitro prilagajanje in začetek rasti v prvih dneh življenja je treba zvišati temperaturo za piščance.

Če je kokoši poleg piščancev, zagotavlja takšne “toplogredne” razmere. Piščanec z dojenčki 2-3 dni po svojem videzu mora biti v prostoru, nato pa družina v topli sezoni v paddock neovirano sproščanja, vedoč, da bo mraz in slabo vreme preprečuje piščanci vedno odrasla ptica.

Kaj pa ko piščanca prihaja iz inkubatorja? Takšni piščanci so bolj ranljivi, nimajo skoraj nikakršnega naravnega upora pred nihanji v vlažnosti in temperaturi, vsak nadzor nad perutnino pa lahko postane usoden. Zato čimprej, ko zapustijo jajce, piščanci nosijo osvetljeno in ogrevano mesto, zaprto od vretenc, s suho leglo.

Temperatura piščancev

Uporaba žarnice za segrevanje piščancevV prvih petih dneh se temperaturni režim za piščance vzdržuje pri 29-30 ° C Meritve se najbolje izvajajo s termometrom, ki je nameščen nekoliko nad površino legla. Potem, od šestega dne, se zrak postopoma ohladi, tako da je bil na deseti dan življenja piščancev njegova temperatura 26 ° C. Do starosti enega meseca se temperatura piščancev zmanjša za 3-4 ° C vsak teden, dokler ne doseže 18-20 ° C.

O zdravju hišnih ljubljenčkov ne moremo oceniti samo indikacije merilnih instrumentov, ampak tudi vedenje ptice, ob upoštevanju njegove pasme in starosti.

V prijetnih pogojih so piščanci aktivni, se preselijo z užitkom, pijejo in hranijo, ne da bi se vlekli v skupine in ne sedeli v kotih kletke:

 1. Takoj, ko temperatura piščancev pade pod največjo dovoljeno raven, ali piščanci občutijo nezaželen ugrez, poskušajo pritisniti blizu drug drugemu blizu svetilke ali grelca.
 2. Ko zrak v sobi postane preveč vroč, lahko vidite vzvratno sliko. Ptice ščetinami perje ali navzdol, da kljune na stežaj odprta, Tamaniti, in poskušali obdržati neko distanco do kolegi sedel na postelji vzdolž meje hišo ali celic.

Related  Driska pri pitovnih piščancih: zdravljenje in preprečevanje

Piščanci ležijo pod žarnico

In hipotermija, preveč vroč zrak – to je resna nevarnost za piščance. Ptica je manj hranljiva in šibka, zato postane preprost plen za okužbe in druge bolezni.

Ogrevalni sistemi za piščance v prvih dneh življenja

Za segrevanje celic ali škatel uporabljajte različne načine. Majhna volumska kapaciteta, kjer je v prvih dneh življenja udobna temperatura za piščance, lahko segrejete z:

 • voda ali električni grelni vložek, zaščiten pred vdorom vlage;
 • steklenice s toplo vodo, zavito v več plasti bombažne volne, bombaža ali volnene tkanine;
 • žarnice z žarilno nitko;
 • eden ali dva reflektorja, pritrjena na mestu, ki je nedostopno za piščance.

Posebno pozornost je treba nameniti pravilnemu pritrditvi svetilkKarkoli je ogrevana polje, morate imeti v varnost uma, sposobnost posameznega vira toplote, da se ohladi ali obratno preveč toplo in topel zrak pogosto neenakomerno. V bližini grelec pri temperaturi 3-6 ° C za piščance bodo višje kot v nasprotno kotu prostora.

Piščanci iz jajc so običajno bolj mobilni kot njihovi piščanci. Zato, da bi v prvih dneh prihranili veliko hišo za piščance lahko razdelite na dele. To ne bo samo varčevalo z električno energijo, temveč tudi otrokom pomaga prihraniti dragocene sile. Ogrevanje kletke ali škatle je potrebno do ene mesece, nato pa:

 • celice nastavijo temperaturo za piščance do 18 ° C;
 • na globokem stelje piščanci živijo pri temperaturi 15 ° C.

Udobni pogoji za piščance

Način osvetlitve za piščance

Poleg ohranjanja visoke temperature pri piščancih v prvih dneh življenja je pomembna stalna razsvetljava. Na tako preprost način je ptica potisnjena v aktivno prehrano in rast. Za svetlobe traja dan od 9-10 ure, postopoma prišli do dveh mesecev, piščanci so zelo koristne sprehod na soncu, so merilo za kaljenje in preprečevanje rahitisa.

Pravilno izbrani temperaturni režim za piščance v kombinaciji z zadostno razsvetljavo in prehrano je ključ do hitre rasti, dobrega zdravja in aktivne telesne mase.

Ogrevanje in razsvetljava sta organizirana na različne načine, vendar je vedno večje število rejcev perutnine nagnjeno k prednostim rdečim žarnicam za ogrevanje piščancev.

Related  Krmljenje telet pred rojstvom in do 3 mesece

Uporaba rdečih žarnic za ogrevanje piščancev

Rdeča svetilka kot vir toploteViri infrardečega sevanja, ki se uporablja v hlevih mora imeti varno zanesljivo obliko, zaščiteni pred vdorom vlage, morebitnih šokov, vplivih in raste radovednost ptic. Ne smemo pozabiti na nevarnost požara, kar bo neizogibno vodilo v hude posledice.

Infrardeča svetilka za piščance je prekrita z zaščitnim ohišjem rešetke in je obešena na varni višini. Danes perutninarskim rejcem je na voljo več možnosti za takšno opremo.

Ogledalo, rdeča svetilka za ogrevanje piščancev je mogoče izdelati s prozorno ali rdečo žarnico. V prvem primeru vir ne daje samo toplote, ampak tudi svetlobnega toka, v drugem – praktično vsa porabljena energija gre za pridobivanje toplote. Takšne svetilke imajo dovolj visoke moči in življenjsko dobo do 5 tisoč ur. To omogoča zanesljivo in neprekinjeno segrevanje mladih piščancev, brez strahu, da bo svetilka v najbolj neugodnem trenutku propadla.

Svetilke z ruby ​​kupolo žarnice se takoj ogrevajo in zahvaljujoč odbojni moči pomagajo prihraniti do ene tretjine dohodne električne energije. Svetloba iz podobnih svetilk za piščance ni dejavnik draženja, pod njim lepo rastejo od prvih dni do trenutka prenosa na odraslo ptico.

Toplotni tok svetilke je odvisen od višine priključkaPri nameščanju svetilk za ogrevanje piščancev je treba upoštevati dejstvo, da so parametri toplotnega toka neposredno odvisni od višine pritrditve vira sevanja:

 1. Od rojstva do enega tedna starosti je na višini 50 cm pritrjena žarnica nad piščanci.
 2. V drugem in tretjem tednu se prenaša višje, približno na raven 75 cm od legla.
 3. Nato so viri sevanja nastavljeni na višino meter.

Zaradi tega prenosa se temperatura piščancev zmanjšuje, površina osvetlitve in ogrevanja pa se znatno poveča.

Uporaba rdečih žarnic za segrevanje piščancev spodbuja hitro rast ptic. Nestlings bolj aktivno se hranijo, dobivajo boljšo telesno težo, dobro imuniteto in dosledno pozitivno dinamiko.

Takšen učinek ni slučajen, saj je infrardeče sevanje čim bližje tistemu, kar bi ptica dobila od sonca v prostem dosegu. Poleg že dokazanih rdečih žarnic obstajajo tudi kombinirane naprave, ki dajejo ultravijolični spekter, kar jim omogoča, da se uporabljajo za dezinfekcijo.

Related  Kaj hraniti prepelice doma na različnih stopnjah gojenja?

Vsebina piščancev v raziskovalcu – video