Odraščanje zajcev v zaprtem prostoruRastoči kunci za meso ali krzno, njihovi lastniki poskušajo najti najbolj uravnoteženo hranljivo prehrano za živali, vendar je uporaba naravnih “živih” krme precej težavna. Mešana krma za zajce, ob upoštevanju starostnih in pasmičnih značilnosti živali, pomaga nadzirati porabo in zagotavlja hitro produktivno rast.

Podporniki naravne prehrane z uporabo sveže trave, sena, žitaric in zelenjave so številni. Ampak kako ohraniti takšno prehrano v hladni sezoni? Kakor v pogojih oploditve, brez svobodnega paše, da bi piščancem zagotovili vse, kar je potrebno za dobro kakovost volne in hitro povečanje telesne mase?

V tem primeru, pripravljen ali izdelani ročno krme za kunce – najboljšo rešitev!

Preberite, kako pravilno pripraviti zajca doma!

Prednosti uporabe mešanih krmil za kunce

Mešanice, ki predstavljajo popolno, uravnoteženo prehrano, vključujejo vsa hranila, potrebna za rast in razvoj živali. Med končnih skladb ima kot univerzalna, na katerih lahko gradijo meni kuncev vseh starosti, kot tudi specializirane, ki je namenjen za potrebe živali v določenem obdobju življenja, na primer za mladega rast ali čakajo samice potomcev.

Po potrebi se mešane krmne mešanice za kunce spremenijo ali dopolnijo z vitaminskimi in mineralnimi dodatki iz izračuna potrebne porabe, vzporedno pa dajejo seno in sočno krmo.

Hranilna vrednost mešane krmeHkrati ima suha vrsta hranjenja nekaj težkih prednosti. Pomaga ne samo optimizirati prehrano živali za vsebnost beljakovin, maščob, vitaminov, vlaknin in drugih sestavin živil, temveč tudi:

  • zelo poenostavlja postopek hranjenja;
  • prihrani čas za vzdrževanje živine;
  • To pomaga, da hitro izračunati dnevni tečaj krme za krmljenje zajcev;
  • omogoča zmanjšanje količine krme, shranjene in shranjene na kmetiji;
  • zagotavlja hitro pitanje;
  • zmanjšuje tveganje za nastanek črevesnih okužb zaradi uživanja hrane slabe kakovosti stale ali krme, ki jo vpliva na ples.

Related  Stroj za striženje ovc: lastnosti izbire in uporabe

Mešana krma je pomembna sestavina pri gojenju kuncevČeprav se je cena krme za kunce je višji od stroškov samostojno pridelane sveže krme, vendar z velikim številom prebivalcev, kot tudi izven sezone, ko so trave korenine in v zadostnih količinah, niso na voljo, bo kombinirana mešanica pomaga rešiti celo resno.

Sestava mešanih krmil za kunce

Danes trgovina ponuja veliko možnosti za mešane krmne mešanice z različno sestavo, hrano in energijsko vrednostjo. Kako izbrati najboljšo možnost? Kaj je najboljša krma za zajce?

V naravi je osnova obroka živali trava, žita, korenine in vse vrste sadja. Zato so zelenjavne surovine, ki so osnova specializiranih mešanih krmil za kunce mesnih in krznenih pasem, pridelanih v zasebnih gospodinjstvih in kmetijah.

Granulirana krma za zajceŽita, vključno s koruzo, ovesom, pšenico in ječmenom, v zdrobljeni obliki predstavljajo 30 do 45% prostornine končnega izdelka. Največjo potrebo po tej komponenti krme imajo mlade, aktivno rastoče živali in maternična živina samic. Poleg zrna sestava krme za zajce vključuje bogate beljakovinske otrobe, oljne pogače in zdrob, mesno-kostno ali ribjo moko, kvas. Količina zeliščne moke, če živali ne dobijo dovolj količine sena, obroka vitaminske trave, lahko predstavlja do 50% skupnega števila sestavin, iz katerih se pripravi krma.

Ne pozabite na vsebnost mineralov in vitaminov izdelka. Zlasti pomembno je racionalno uživanje kalcija, kar je nepogrešljivo pri izgradnji kostnega sistema in fosforja.

Stopnja porabe mineralov in sestave vitaminovČe kunci na kmetiji dobijo mešano krmo, je izjemno pomembno, da živali dobijo svežo in čisto pitno vodo. Njegov primanjkljaj grozi, da bo kršil ravnovesje vode in soli, izčrpanost ter razvoj bolezni prebavne krogle in celo smrt živali.

V kletki živali mora biti vodaSestava mešanih krmil za kunce, ki jo ponujajo industrijski proizvajalci, določa prisotnost vseh najpomembnejših sestavin za rast živalskih sestavin, kar dokazuje ustrezna formulacija. Izbor betonske mešanice se izvede ob upoštevanju starosti živali, stanja, pasme in pogojev pridržanja.

Related  Znaki bolezni puranov in načinov za njihovo zdravljenje

Recepti različnih vrst krmeGranulirani koncentrati so enostavni za rokovanje in se lahko zlahka mešajo z običajnimi krmnimi mešanicami na osnovi zrna, trave in sena. Hrana se napaja v hranilnike.

Krma za zajce

Da ne bi preplačali za končno krmo, lahko lastniki kunčjih kmetij in kmetije obvladujejo proizvodnjo mešanih krmil za kunce z lastnimi rokami. To je ceneje, poleg tega vam omogoča, da natančneje izberete sestavo izdelka po okusu in potrebah kosmičev.

Krmljenje kuncev z krmoZa proizvodnjo, ki temelji na veliki populaciji, je potrebno, da zaloge ne le vse komponente prihodnosti krme, temveč tudi nekaj opreme za žetev, sušenje in mletje trave, koruze mletje, mešanje in proizvodnjo peletov.

Pri proizvodnji mešanih krmil za zajce se držijo sestave in razmerij, navedenih v receptu. V tem primeru je treba vse sestavine rastlinskega izvora temeljito očistiti iz tujih vključkov in posušiti.

Vitaminsko-zeliščna moka je narejena na podlagi divjih trav, vrhov vrtnih rastlin, listja, pridelanih iz sadnih grmovnic in listavcev. Da bi krmni mešanici zagotovili potrebno elastičnost in viskoznost, toplo vodo vnesemo v krmno mešanico za kunce. Krma, mešana pred konsistenco debelega testa, se prehaja skozi gospodinjsko meso ali poseben ekstruder, po katerem se posuši.

Za shranjevanje dobro osušenih zrnc lahko v suhem, prezračevanem prostoru pri sobni temperaturi redno preverjate kakovost izdelka.

Dnevna norma pri hranjenju kuncev s krmnimi mešanicami

Vsebuje na sočnih krmnih zajcih do 80-krat na dan, da se približuje koritu. V mešani krmi je hranilna vrednost bistveno višja, zato živali hitro nasičijo in rastejo dobro. Koliko krme dnevno jedo zajec?

Norma vnosa krme na danKoličina krme, ki je potrebna za žival, je odvisna od sestave proizvoda, starosti in velikosti kunca ter tudi od spola in sezone leta. Med hladnim obdobjem med nosečnostjo, hranjenjem in aktivno rastjo se dnevna norma pri hranjenju kuncev s krmnimi mešanicami poveča.

Related  Vsebina in vzreja vietnamskih pujskov

Odrasle hranilnice se polnijo 2-3 krat na dan, pogosteje pa se kunci hranijo do 5-6 krat na dan.

Hranjenje zajcevČe žlahtnitelj uporablja mešanega tipa hranjenja, pri čemer se poleg hibridnih zmeseh, seno in sočno krmo, nato zjutraj male živali zlili pol vira normo za dnevno populacija leži naravne proizvode in zvečer druga polovica zmes pride v korito.

Izbira krme za zajce – video