Da bi razvili zdrave potomce puranov, je treba vzpostaviti ustrezno prehranoPurani v ruskih gospodinjskih parcelah so največja perutnina, cenjena zaradi njihove hitre rasti in odlične kakovosti prehrambenega mesa. Toda za ptico, ki bo v šestih mesecih dosegla 10-30 kg, bo trajalo veliko dela in predvsem začeti hraniti purane od prvega dne življenja.

Kot vsako novorojeno telo, drobna purana zahteva večjo pozornost in skoraj nenehno nego. Na začetku življenja se ptica ne razvija le hitro, temveč se istočasno prilagaja tudi v neznanem okolju.

Za pospešitev zasvojenosti, od trenutka rojstva za piščance ustvarijo udobne pogoje in seveda ponujajo hitro hrano, ki zagotavlja vse potrebe purana.

Kaj je nahraniti puranje v prvih dneh življenja? Kako organizirati malo odrasle in okrepljene perutnine?

Prva prehrana iz purana

Novo iztegnjeni puraniIztegnjeni purani imajo na voljo hranila, s katerimi je bil embrijo dobavljen znotraj jajc. Takšna preostala podpora je veljavna približno dva dni, vendar previdni in pozorni kmetje perutnine ne bodo čakali!

Čim hitre dobi piščanca prva hrana, večja rast bo v prihodnosti. In takoj, ko purani pridejo v svoje stalno bivališče, se jim ponudi:

 • prehrana, prilagojena posebnostim prebave v tej starosti;
 • benigno svežo hrano, ki se hitro prebavi, brez zadrževanja v črevesju in brez povzročanja negativnih posledic za razvoj piščanca;
 • uravnotežen meni z visoko vsebnostjo beljakovin do 25-30%.

Prvo vabilo za male purane je kuhan jajceČe od prvega dne krmljenje puranov ne ustreza potrebam hitro razvijajoče perutnine, se ne more izogniti zaostanki pri rasti, boleznih in celo smrti mladih živali. To je še posebej opazno v odsotnosti beljakovin. Z dobrim apetitom, ptica ne pridobi teže, lahko trpi zaradi prebavnih motenj, naporno in dodatno oslabi telo.

Kako hraniti dnevne prehrane doma? Kako izračunati potrebo po hrani v enem dnevu?

Related  Kdaj in zakaj jemati kunce?

Sestava in norme vnosa krme za purane

Spodnja tabela prikazuje približno dnevni vnos krme, ki je vključen v dieto puranov v različnih starostnih obdobjih. Obsegi so podani v gramih.

Tabela porabe hrane puranovKot hrana za purane, so le tiste, ki so prišli na svet, ponujene mokre drozge, z izjemo 3-4 vrst žita, vključno z:

 • skuta;
 • jogurt ali drugače;
 • pšenični otrobi;
 • kuhan proso;
 • sesekljane in za zelo mlade piščance, mleto, kuhano jajce;
 • mesno-kostni ali ribji moka.

Hranjenje puranov z mačkamiPoleg tega dodamo hrano sesekljano korenje in sočno perje zelene čebule. Te sestavine bodo postale vir vitaminov in bodo podprle prebavo dnevnih piščancev. Z istim namenom priporočamo purane prvega dne življenja, da dajo mešanico soka koprive, lucerke in korenja.

Od prvega dne, ko hranite puranje, ne smete imeti hrane, ampak hkrati mora biti vsa hrana sveža.

Mokre zmesi so pripravljene tako, da so jedli ne več kot pol ure. Na povišani temperaturi se hitro razvija patogena mikroflora v hranilnem mediju, zato ostanki hrane v zadrževalnih območjih resno ogrožajo zdravje in življenje puranov. Zato pri skrbi za purane na domu, razen za krmljenje, vključite obvezno čiščenje krajev, dodeljenih ptici.

Za poenostavitev dostopa do hrane je krma za zelo mlade piščance na ravnih paletah. Tako je treba stalno gledati, da je vsa ptica polna.

To je mogoče storiti s preizkušanjem govejega mesa po hranjenju. Na lačni purani je prazna. Če ne sprejmete nujnih ukrepov, na primer, da določite hranjenje šibkejšega, do tedna starosti, bodo vidne razlike v teži in velikosti piščancev.Vsebina manjših piščancev

Krma purani od 10 dni starosti

Če se v prvih dnevih hranjenja puranov opravljata vsaka dve uri, potem se od starosti 10 dni pogostost obrokov postopno zmanjša. Obenem se bistveno poveča prehrana za mlade živali. Poleg vlažnih mešanic so v ločenih koritih za hranjenje piščancih na voljo suha hrana, polovica pa je sestavljena iz žitnih derti in enake količine sončničnega zdroba in zdrobljenega graha. Kot mineralni dodatek k mešanici dodamo majhno količino krede.

Related  Zanimivo je vedeti – kako čebele naredijo medu

Hranjenje 10-dnevnih puranovV meniju 10-dnevnih ptic uvedite kuhani krompir. Na začetku takega hranjenja na glavi bi moralo biti približno 5-7 gramov, dve meseci star purani porabijo že 50-60 gramov korenovk.

Ne prenehajte dajati puransko hrano bogato z beljakovinami:

 • Mesno-kostna in ribja moka ali mleto meso;
 • pekovski kvas;
 • fermentirani mlečni izdelki.

Začnite postopen prehod na krmljenje, ki ni zdrobljen, in celotna zrna se lahko pojavijo prej kot 40 dni po pojavu piščancev v svetlobo. V tem primeru je zaželeno dati veliko zrn koruze v obliki tal.

Mineralna in vitaminska krmila za purane

Mineralni dodatki so potrebni, da ptica izpolnjuje zahteve za mikroelemente, predvsem v kalciju. Ta element, ki je osnova kosti in ptičjega perja, je bistvenega pomena za aktivno rastoče purane. Zato že od starosti 10 dni pri krmljenju puranov vključimo živila, bogata s kalcijem in drugimi minerali.

Zdrobljeni lupini in prebavni spodbujevalni gramoz se ne mešajo s suho hrano in se vlijejo v ločene posode.

Posebno pozornost je treba nameniti pri rasti puran za vitamine. Kot doma, da bi hranili purane, zato nimajo vitaminov?

Če se že od prvega dne življenja že vpeljejo v krmljenje spomladanske čebule, se nekaj dni kasneje “vitaminska solata” dopolnjuje z zelenico krmnih trav, na primer detelja, lucerka. Purcem dobijo zdrobljene listje zelja, vrhovi vrtnih rastlin: repa, pesa, korenje. Ker zelena čebula, ki jo tako ljubijo purani povzročajo žejo, je bolje, da jo dajte zjutraj.

V prehrani puranov mora biti zelenicaPoraba takšne koristne krme s purani bi se morala postopoma povečevati. Če se v mesecu mesece pripravi eno jajce za 50 gramov zelenjave, nato pa za pol leta ptica poje trikrat več.

Uporaba mešane krme za purane

Uporaba mešanih krme daje odlične rezultate. Pripravljene specializirane mešanice ne samo poenostavljajo hranjenje in oskrbo puranov na domu, temveč vam omogočajo, da natančneje izračunate potrebo mladih živali v prehrani, da preprečite nastanek nevarnih okužb. Krma se uporablja kot mešanica suhih zrn, na njej pa pripravimo mokro hrano.

Related  Čebelarski izdelki in njihova uporaba s strani človeka

Turčija v kletkiPo 14 dneh starosti je lahko posebna krma za puranje osnovo za obrok perutnine. Živina, navajena na suho krmo, se v starosti 4 mesecev prenese v mešano krmo za odrasle.

V tem primeru ne pozabite na potrebe ptic v vodi. Čista vlaga mora biti vedno na voljo. Čim manjša je piščanka, čedalje občutnejša je žeja. Najbolj nevarna s pomanjkanjem vode je krmljenje s suhimi zmesmi. Pravilno organizirana od prvih dni hranjenja puranov in pozorna skrb za mlade živali – zaveza hitre rasti in zdravja ptice.

Pozitivne izkušnje z rastočimi purani – video