Purani različnih pasemPurite so postali simbol Združenih držav Amerike in Kanade, vendar so že več stoletij po vsem svetu raste velika perutnina. Od takrat so bile pridobljene različne puranje pasme, fotografije in opisi katerih bo novačim rejcem perutnine omogočil, da izberejo in izkoristijo to ali drugo sorto za svojo kmetijo.

V zadnjem stoletju je ptica privabila velike proizvajalce mesa. Od takrat se je začelo sistematično delo pri odstranjevanju težkih širokokotnih in broilerjih puranov, do zakola se je povečalo na rekordno težo 25-30 kg.

Sodobne pasme se ne razlikujejo po videzu in barvi perja, temveč tudi:

 • čas za doseganje optimalne žive teže za zakol;
 • telesno maso in njegovo razmerje na količino pridobljenega mesa;
 • polaganje jajc.

Pasma puranov za vzrejo doma je dobro prilagojena vzdrževanju pašnikov. Taka ptica je trdna, hitro poveča svojo težo, ni selektivna pri izbiri krme.

Bronaste purani

Bronasta puranaNjegovo ime je staro, dobro znano perutninarskim rejcem, je zaradi značilne barve prejela purana pasma. Ozadje perja se zdi rjavo rdeča, bronasta. V svetlih, velikih moških je zgornja tretjina prsnice in vratu naslikana skoraj črna, enaka, le z bronasto skupino, perje na hrbtu. Perje na repu so okrašene z rjavimi in rdečimi črtami. Na bokih in krilih bronaste puranje so opazne kontrastne bele trakove. Luknjice na ptičji glavi in ​​korale so svetlo rdeče s prehodom iz bele ali modre barve.

Bronaste purani na kmetijiPri ženskah je barva bolj skromna, prepoznamo ptico na belem robu na perjah kril, prsnega koša in hrbta, bolj elegantno od bronaste purice moške silhuete in pomanjkanja nakita na glavi.

Povprečna teža purana je 18 kg, purana pa 11 kg. Že eno leto lahko ženka uniči do 100 jajc.

Ptice odlično dopuščajo vzdrževanje na prostem celo v zmernih podnebjih. V Kanadi, sredi prejšnjega stoletja, je bila uvedena domača različica bronaste puranje z rekordno vzdržljivostjo, dostojno težo in visoko jajčenjem. Na žalost je ta pasma kanadske purane praktično izginila iz kmetije. Po popisu ptic je bilo v letu 2013 v vsej državi samo 225 kokoši nesnic. Danes poteka kampanja za razmnoževanje nekdanje živine in ohranjanje pasme.

Related  Fotografija in opis vrst čebeljih čebel

Moški bronastoPasma bronastih ptic, pridobljenih v ZDA, pa tudi kanadski, so izvirali iz divjih aborbinalnih puranov. Toda danes se skoraj ne uporablja, kar povzroča številne sodobne linije perutnine.

Bronaste sirotke s širokim škarjem

Bronasta širokokotna puranaNaslednik bronastih puranov je bila pasma bronastega širokolistiranega purana, podobnega svojemu predniku, vendar večji v prsnem delu telesa. Teža purana je povprečno 16 kg in 9 kg na ženski. Šampion pasme je purani, ki tehta 35 kg.

Na žalost ta pasma puranov ni za vzrejo doma. Razlog za to je relativno nizka proizvodnja jajc, samo 50-60 jajc na leto in nezmožnost sprehoda na prostem. Ampak ptica se enostavno prilagaja vzdrževanju v industrijskih perutninskih hišah.

Danes se ta sorta bronastih puranov uporablja pri vzrejnem delu in se goji v pogojih intenzivnega gojenja perutnine za meso.

Severni kavkaški bronasti purani

Purani bronasti severnokavciPasma puranov, vzrejenih leta 1946 v ZSSR, pridelujejo doma do danes. Predniki ptice so bili predstavniki lokalnih sort puranov in proizvajalcev širokokotnih, bronastih puranov. Velike, dobro prilagojene različnim pogojem posameznika, so impresivne velikosti.

Odrasli moški rastejo na 14 kg. In ženske so praviloma pol lažje. Purani niso slabi in dajo močne potomce.

Moskovske bronaste purane

Moskovska bronasta puranaOd širokokotnih bronastih puranov in lokalnih ptic je bila pridobljena še ena domača pasma – morska bronasta purana. Kot je razvidno iz opisa in fotografije pasme, imajo purani te sorte širok konveksni prsni koš in dolg teles. Ptice so trajne, počutijo se odlično na pašnikih, kar jim omogoča, da vsebujejo purane ne le v velikih perutninskih hišah, ampak tudi v zasebnih kmetijah.

Moški te pasme puranov za vzrejo doma dosegajo težo 19 kg. Purani so manjši, njihova največja teža je 10 kg.

Related  Redčenje in vzdrževanje pegatk doma

Beli purani s širokim škarjem

Bela široko šalasta puranaSredi prejšnjega stoletja v Združenih državah so rejci prejeli pasmo puriljskih puranov, ki danes zasedajo nesporne vodilne položaje po vsem svetu. Beli purani so narejeni iz križanja priljubljenih in danes pasem nizozemskih belih puranov in domačih ameriških bronastih širokih škarlov.

Razlog za najširšo širino ptice je bila njena zgodnja zrelost, visok donos vrednega prehranskega mesa, ki je dosegel do 80% teže trupa. V primerjavi z bronastimi purani, ženske belih ptic prinesejo več jajc, od približno 100 do 120 kosov na leto.

Številčujoče purane te pasme imajo ovalno telo z velikim poševnim prsnim košem in širokim hrbtom. Ptica je zelo pernata in v celoti ustreza njenemu imenu. Na telesu ni črnega perja, razen majhnega snopa na prsnici. Rože, široko razmaknjene noge so dovolj dolgo, močne. Perje je gosto, belo, na prsih je snop črnega perja.

Beli purani s širokim škarjemBeli pasji pasji puranji breskev dajejo tri linije:

 1. Težka črta in križišča so purani, težki do 25 kg, in purani do 11 kg.
 2. Povprečna vrstica je moški do 15 let in samice do 7 kg.
 3. Lahki posamezniki in križi iz njih so najbolj zgodnji in miniaturni. Purani, ki tehtajo okrog 8 kg, in samice rastejo do 5 kg.

Indikatorji rekordov ne bi bili lahko proizvajalci obresti perutninskega mesa in zasebnih ljubiteljev perutnine. Beli purani so postali ustanovitelji številnih zanimivih, visoko produktivnih pasem in križancev, ki so jih vzgojili po vsem svetu.

Severnokavkaški beli purani

Od križanja bronastih puranov in ptic bele pasme s široko škarjami je bila pridobljena domača sorta puriljskih puranov – bela severnokavkaška purana.

Za pasmo je značilna vzdržljivost, hitro povečanje telesne mase in čudovito jajce, ki se lahko štejejo za rekordne. Za odraslo puranje za eno leto se lahko odpove 180 kosom jajc 80 gramov.

Pasma je namenjena za vzrejo doma, se pasma zlahka vzdržuje na pašnikih in uporablja najbolj dostopno krmo.

Related  Pogoste bolezni odraslih prepelic in mladih živali

Fotografija in opis puranov BIG 6

Britanski Združeni Turki (BUT) Big 6Britanski United Turkeys (BUT) Big 6 je težek, zelo produktiven križ belega širokolistiranega purana, ki se aktivno uporablja v industrijski proizvodnji perutninskega mesa. Hibridno linijo so pridobili britanski in kanadski rejci. Zahvaljujoč odličnim rezultatom lokalne vzreje, opisu in fotografijah puranov, se je pasma za kratek čas razširila v številnih državah sveta.

Kot lahko vidite na fotografiji, purani BIG 6 so močne bele ptice, v katerih:

 • močan dolg vrat;
 • Zaokroženi prsni koš, v pitanih posameznikih, do tretjina telesne mase;
 • naravnost nazaj;
 • visoke ravne noge rumenkaste barve;
 • Bela z majhnim črnim obližem na prsih prsih.

Vodje broilerovih puranov so okrašeni s škrlatnimi koralami in dolgim ​​do 15 cm konjskim nakladanjem.

Plemenski purani pasme BIG 6V primerjavi z drugimi pasmi purani BIG 6 aktivno pridobijo težo. Do petih mesecev lahko pica tehta do 12 kg. Vendar to niso mejne vrednosti. Teža težke puranje puranje v trenutku zakola lahko doseže 25-30 kg z najvišjim donosom kakovostnega prehranskega mesa.

Purani prečkajo “Universal” – video