Chainsaw Stihl mc 180Chainsaw Stihl mc 180 adalah alat untuk memotong kayu dalam arah melintang. Peralatan tersebut termasuk kategori peralatan untuk kegunaan domestik. Model ini berbeza dari alat profesional dengan bahan badan kerja dan dirancang untuk digunakan secara berkala, tidak lebih dari 40 minit setiap kitaran kerja.

Spesies gergaji dan ciri-ciri teknikal

Chainsaw dalam keadaan dibongkarPermintaan untuk Stihl mc 180 chainsaw di kalangan amatur ditentukan oleh kemudahan kerja dan kebolehpercayaan. Model asas beratnya hanya 3, 9 kg. Sabre, panjang kanvas 35 cm membolehkan anda melihat log atau drop pokok dengan bahagian sehingga 30 cm. Enjin 2-lejang enjin 2 liter. Dengan itu, ia membolehkan anda melakukan semua kerja rumah yang berkaitan dengan pemotongan papan dan kayu api dari mana-mana spesies pokok. Kapasiti tangki bahan api hanya 0.25 liter, tetapi ini membolehkan anda bekerja tanpa henti selama 45-55 minit.

Digunakan untuk mengecas campuran yang terdiri daripada disyorkan atau tidak minyak penghantaran dengan nisbah petrol berplumbum AI-92 dan AI-95 – 25 ml bahan tambahan setiap liter petrol.

Rangkaian untuk gergaji Rantaian 180 mewakili pita tertutup yang tidak berkesudahan daripada 50 pautan. Parameter lain:

 • padang rantai – 3/8 inci;
 • lebar alur ialah 1.3 cm;
 • bahan pembuatan keluli karbon tinggi, keluli bersalut krom, paip yang menang.

Rantai gergaji 180 TenangMekanisme kerja, set gergaji, termasuk tayar, asterisk dan sistem pelinciran automatik.

Sistem ketegangan rantai terletak di sebelah, yang mudah. Peranti brek disediakan untuk rantai.

Sistem ketegangan rantaian terletak di sebelahBergantung pada panjang tayar dan pemodenan Chain saw KS 180 terdapat beberapa pengubahsuaian. gergaji Saber dengan panjang 35 sm model di mana menandakan 14 masa ini, panjang mereka dalam inci – 14. Peralatan yang sama enjin dan parameternya, tetapi dengan panjang 40 cm tayar, dipanggil MS 180 16. 180 Chainsaw Stihl mc C Alat BE di atas kelas. Di dalamnya, kedua-dua pelapis panjang 40 sm, sistem permulaan cahaya, dan sistem pengetatan rantaian yang cepat. Akses ringan ke penapis pengangkut udara, keadaan di mana alat alat dilanjutkan.

Related  Kenapa anda perlukan dan bagaimana untuk memasang aerator bumbung

Sistem Mula Light

Pematuhan dengan arahan adalah asas untuk operasi mekanisme yang panjang

Untuk apa-apa instrumen, lebih rumit, seperti gergaji kaca 180, manual arahan dipasang. Sebelum anda memulakan larian pertama, anda perlu mempelajari manual teknikal. Ini lebih penting jika anda sudah mempunyai pengalaman bekerja dengan Druzhba melihat. Satu lagi konfigurasi, sistem ketegangan rantaian, syarat untuk memulakan dan menyesuaikan alat memerlukan kenalan awal. Di forum terdapat laporan bahawa kilang papan telah membanjiri lilin pada permulaan pertama – starter ditarik banyak kali, perlu:

 • Gerakkan tuil ke kedudukan akhir;
 • tarik starter perlahan-lahan – 2 kali;
 • tarik beberapa kali dengan mendadak dan cepat.

Bahawa tidak ada masalah, adalah perlu untuk membangunkan petrol hingga akhir, tidak meninggalkan tangki “untuk masam” selama beberapa hari.

Penapis udara dan palam pencucuhManual arahan memberi definisi lisan tanda pada badan alat. Terdapat juga ciri-ciri bahagian-bahagian, susunan pembongkaran Rantaian melihat 180 untuk menggantikan knot, mengasah rantai.

Amaran mengenai perintah kerja dengan alat bahaya yang meningkat, mengenai selamat dari penerimaan akan membantu untuk mengelakkan trauma. Adalah penting, menukar rantaian itu, pastikan untuk memeriksa sama ada ia disyorkan oleh pengilang. Kesesuaian nod boleh menyebabkan kegagalan, kegagalan mematuhi terma perkhidmatan waranti.

Membaiki gergaji anda dengan tangan anda sendiri

Pembaikan gergajiDengan kedatangan chainsaw mudah dan selesa Stihl MS 180 dalam rumah tangga, dia akan menggantikan dua tangan, tunduk berbentuk dan juga gergaji besi. Dari masa ke masa, rantaian meremajakan, sprocket dipakai, sistem bekalan minyak rosak. Sesetengah masalah boleh diperbaiki oleh diri sendiri. Lain-lain memerlukan pembaikan di pusat-pusat perkhidmatan khas.

Semak sama ada minyak di dalam tangki, dan sama ada ia datang ke rantai, anda boleh menggunakan kertas bersih. Untuk menghantar tayar ke sehelai kertas, ia harus mempunyai jejak ciri dalam bentuk jalur minyak.

Perhimpunan nod alatPembaikan gergaji sendiri hanya boleh digambarkan dalam nod peranti dan urutan operasi untuk menghapuskan dan memulihkan atau menggantikan nod. Manual untuk pengendalian gergaji The calm 180 akan menjadi pembantu yang boleh dipercayai. Di dalamnya anda boleh mencari kaedah pemasangan dan urutan operasi untuk pembaikan:

 • sistem bekalan minyak;
 • membawa karburetor ke dalam operasi;
 • pembaikan atau penggantian pam minyak.

Related  Petrol – Tenang – instrumen kebangsaan

Mengasah rantai dengan tangan anda sendiriDi samping itu, tuan rumah dapat memendekkan rantaian yang terbentang dan mengasahnya.

Jika rantai gergaji tetap kering semasa operasi atau minyak itu bocor, maka rusak dan pembaikian rantai saw 180 diperlukan. Pada masa yang sama, garisan minyak dan ketegangan sambungan ke kelengkapan akan diperiksa. Penapis minyak mesti dibersihkan. Jika kerosakan mekanikal hos kecil, kebocoran boleh didapatkan melalui sealant.

Pembaikan karburetorKarburetor itu sendiri merasa sukar apabila memulakan gergaji, alat yang sedang berjalan tidak mendapat momentum, gerai ketika pendakian. Puncanya boleh memakai cuff di omboh, akibatnya, menghisap udara apabila dilepaskan. Untuk membaiki karburetor dan keluarkan pada pemecut, parsing nod dalam urutan:

 • Keluarkan penutup dengan membran dengan membuka skru;
 • keluarkan kurung;
 • Tanggalkan peredam udara, keluarkan injap pendikit;
 • tarik keluar pemecut dengan mata air;
 • menggantikan omboh kecil dengan cuff dan memasang karburetor dalam susunan terbalik.

Periksa kapasiti kerja palam pencucuhKerosakan mungkin disebabkan oleh sistem penyalaan. Selepas memeriksa kecekapan lilin dan membersihkan karbon, lakukan penyesuaian karburetor, sistem suapan dan membersihkan suntikan. Karburetor adalah simpulan kompleks dan gear berlari bergantung kepada pelarasannya. Sekiranya tidak ada keyakinan dan kemahiran, lebih baik menggunakan perkhidmatan pakar. Selalunya, bekerja pada petrol berkualiti rendah, dengan minyak yang tidak digalakkan, adalah punca utama semua masalah.

Untuk membantu tuan sumber, terdapat maklumat tentang cara membaiki gergaji Steel 180 dengan tangan anda sendiri, sebagai contoh, video itu akan menunjukkan urutan pemasangan.

Untuk mendiagnosis sistem pelinciran boleh didapati di sini:

Ciri rantaian gergaji

Rantaian rantaian rantaianMekanisme kerja saw adalah rantai. Pengeluaran rantaian gergaji dilakukan mengikut teknologi khas:

 1. Unsur pemotongan diperbuat daripada keluli karbon tinggi, dan penggunaan penyaduran atau aplikasi krom kepada pemotong lapisan pemenang. Semakin kompleks teknologi pembuatan, semakin tinggi kos rantai.
 2. Lubang engsel adalah alasan untuk mengurangkan gesekan dan melanjutkan hayat perkhidmatan.
 3. Paku pakai hanya dikeraskan oleh teknologi khas.
 4. Pada gigi ditandai di mana anda boleh menentukan haus dan membuat penajaman seragam.
 5. Selepas menghubungkan pautan ke dalam rantaian, produk itu diregangkan untuk memastikan kestabilan dimensi semasa operasi.

Related  Chrysopil Husqvarna – teknologi yang boleh dipercayai untuk amatur dan profesional

Link ChainSistem pelinciran rantaian automatik yang maju dapat meningkatkan hayat perkhidmatan. Keratan baru perlu dipilih mengikut ciri-ciri yang dinyatakan dalam manual arahan untuk Chainsaw 180.

Perlu diketahui, rantai dengan kos permukaan yang menang 3-5 kali lebih tinggi daripada biasanya, tetapi tidak mungkin untuk mengasah mereka dengan tangan anda sendiri semasa membaiki gergaji. Digunakan oleh alat tersebut lebih kerap pekerja Kementerian Situasi Kecemasan.

Untuk tempoh bebas penyelenggaraan yang berpanjangan, perlu menggunakan minyak yang disyorkan oleh pengeluar alat. Komposisi mineral khas digunakan, yang menghalang pengisar rantai. Tidak boleh menggunakan minyak, yang dimaksudkan untuk bahan tambahan dalam petrol untuk kayu gergaji.

Minyak untuk pelinciran rantaianIa sering ditanya sama ada ia mungkin melakukan lenturan longitudinal dengan gergaji. Kuasa gergaji itu memungkinkan untuk memotong kayu hanya merentasi serat.

Dalam jisim ulasannya pada gergaji adalah baik. Terdapat aduan tentang kuasa instrumen yang tidak mencukupi. Ia perlu memilih pembantu tugas. Chainsaw 180 mudah dan berpatutan direka untuk kegunaan secara berkala. Untuk bekerja di kayu penebangan dan pemotongan terdapat produk khas. Di rumah, pilihan sedemikian tidak dibenarkan. Alat ini lebih berat dan disalut oleh papan-papan kecil yang mereka tidak tangan.

Harga gerudi Stihl MS 180 agak berbeza. Model pangkalan yang paling murah daripada set lengkap biasa. Kos peranti bergantung kepada negara pengeluar. Produk Jerman atau Amerika lebih mahal daripada Cina kerana alasan yang diketahui.

Mengkaji semula chainsaw tenang 180