pam tekanan airPerkhidmatan komunal moden sering tidak menyediakan bekalan air kepada parameter yang diperlukan di lebuh raya biasa. Pam untuk meningkatkan tekanan air dalam beberapa kes akan berguna. Tetapi pilihan peranti bergantung kepada banyak faktor. Kadang-kadang penyelesaian lengkap dapat menyelamatkan keadaan.

Parameter teknikal bekalan air, yang ditetapkan dalam norma

meningkatkan pam dalam sistemPerkakas rumah moden direka untuk tekanan bekalan air 4 bar. Jika tiub mempunyai tekanan yang lebih rendah, peranti dimatikan. Anda boleh mengetahui tekanan dengan menggunakan manometer atau menggunakan peranti buatan sendiri – tiub telus 2 m panjang yang disambungkan ke paip.

Nilai tekanan fizikal yang sama diiktiraf: 1 bar, 1 s, 10 m air. 100 kPa. Petunjuk sedemikian boleh didapati di pasport pam.

Biasa mempertimbangkan tekanan, yang dikira paip, sendi, gasket – 4 bar. Pada 6-7 bar di garisan terdapat kebocoran, dengan 10 paip dapat pecah. Anda perlu tahu ini dengan memilih pam untuk meningkatkan tekanan air.

Adakah ia sentiasa mungkin untuk memasang pam rangsangan

pemasangan pam ke dalam sistemDi rumah persendirian, kekurangan tekanan di garis utama dihentikan oleh pam dipasang. Pada masa yang sama, pengisian mereka melalui bateri tangki membolehkan anda mempunyai parameter yang stabil pada input. Gunung alat-alat di kawasan-kawasan di mana anda perlu meningkatkan tekanan selepas pam. Pam untuk meningkatkan tekanan air dari sentrifugal berbeza di mana ia beralih secara berkala, atas permintaan. Alat sentrifugal dalam sistem berfungsi secara berterusan.

Terdapat beberapa masalah di bangunan apartmen:

  • dalam manifold pada manifold pengedaran, tidak ada tekanan yang tepat untuk apa-apa sebab;
  • Semasa tempoh puncak, air memasuki lantai atas dengan gangguan aliran;
  • di sebuah apartmen di tempat yang berbeza tekanan berbeza.

Survei harus menunjukkan punca kekurangan tekanan. Ada kes-kes apabila tekanan lebuh raya adalah normal, tetapi jiran di bahagian zauzil bawah bersyarat ketika menggantikan paip. Ia berlaku bahawa paip benar-benar tersumbat dengan karat. Dalam kes sedemikian, pam untuk menaikkan tekanan air di apartmen dengan set pendawaian umum tidak berguna. Ia adalah perlu untuk memulihkan lulus bersyarat dalam sistem.

tetapan output sah boleh di ruangan bawah tanah tangki simpanan, dengan jumlah riser, kemudian semua penyewa boleh menggunakan pam yang meningkatkan tekanan di dalam air pada talian yang sama.

Dengan jumlah kekurangan air dalam sistem untuk memasang pam tambahan untuk menaikkan tekanan adalah dilarang, penalti sospostavimy dengan kos peralatan.

Kriteria Pemilihan untuk Pam

Meningkatkan pam GrundfosPertama sekali, pam dipilih, berdasarkan output tekanan, kira-kira 4 bar. Adalah penting untuk mengetahui dimensi, pemutar basah atau kering, bunyi bising. Apabila memilih pam tekanan tinggi, kehadiran automasi atau kawalan manual mungkin menjadi faktor penentu.

Related  Chrysopil Husqvarna – teknologi yang boleh dipercayai untuk amatur dan profesional

Untuk bekalan air panas dan sejuk sistem pam yang berbeza digunakan. Sistem air sejuk dilengkapi dengan pam dari pengeluar terkenal.

  1. WILO – pam boost dianggap paling banyak dibeli. Mereka dicirikan oleh peranti mudah, kebolehpercayaan dan tempoh jaminan panjang.
  2. Grundfos – bekerja secara tidak sengaja, sedang dalam permintaan, jaminan dikeluarkan selama 1 tahun
  3. OASIS – satu jenama yang bertujuan untuk sampai ke atas, dan selagi ia adalah mungkin oleh peranti mudah, kebolehpercayaan dan harga yang rendah.
  4. Gileks adalah pemimpin domestik yang diiktiraf dalam pembuatan pam.

Model mereka adalah bunyi yang padat dan rendah. Paip cawangan untuk pemasangan bersatu untuk sistem utiliti air Rusia.

Pam dengan pemutar keringPam untuk meningkatkan tekanan air adalah dua jenis, dengan pemutar “basah” dan “kering”. Radar dengan pemutar basah dipasang di dalam paip. Bahagian kuasa di luar paip, ia disejukkan oleh udara, ia dipasang pada dinding cantilever – pam dengan pemutar kering.

Pam air tekanan tinggi pada manifolds berfungsi secara berterusan. Selalunya mereka tidak dilengkapi dengan satu, beberapa roda, peningkatan tekanan berlaku berturut-turut. Peranti sedemikian boleh membuat tekanan beberapa puluhan atmosfera pada garis pelepasan. Tumbuhan bertekanan tinggi perindustrian hanya terdapat dengan enjin yang disejukkan dengan udara.

Pemasangan pam di apartmen

Pertama, air mesti dihalakan ke peranti yang memerlukan tekanan yang stabil. Memasang pam sebelum pendawaian, akan memungkinkan untuk mengetepikan dengan satu peranti, termasuk secara manual atau secara automatik.

pemasangan pam di pangsapuriSebelum memulakan kerja, pastikan injap tidak melepasi agen. Untuk menjamin jumlah penaik air sejuk harus disekat dari pemungut.

Paip keluli perlu dimasak oleh pengimpal profesional. Saluran air polipropilena disambungkan dengan kelengkapan khas, besi pematerian diperlukan. Injap tutup mesti dipasang sebelum dan selepas pam.

Penting untuk memasang pendesak pam air tekanan tinggi ke arah aliran, seperti ditunjukkan oleh anak panah. Pam rangsangan biasa boleh dipasang sebaik sahaja selepas injap akar, maka tekanan dikekalkan pada semua titik pemilihan. Selepas memeriksa sistem untuk ketegangan sambungan, pam itu dipasang ke saluran keluar.

Related  Apa model sawit elektrik Makita untuk dipilih untuk kediaman musim panas?

Menggunakan tangki bateri dan pam tekanan tinggi

bateri tangki dan pamSkim seperti itu akan diperlukan jika bangunan bertingkat tinggi secara kronik tidak mempunyai tekanan pada tingkat atas. Kemasukan pam tekanan tinggi adalah disebabkan peningkatan kadar aliran pada baris ke nilai tertentu. Oleh kerana kadar kepala dan aliran saling bergantung, peningkatan kadar aliran adalah isyarat untuk menukar pam tekanan tinggi.

Setelah beralih, pam akan mewujudkan tekanan yang diperlukan dalam sistem di semua tingkat. Oleh itu, adalah mungkin untuk menyelesaikan masalah bekalan air untuk penduduk di kampung atau bangunan berbilang tingkat.

Kos kenaikan pam

Pasar menawarkan model pam untuk meningkatkan tekanan air pada harga yang sesuai dengan prestij jenama, tahap automasi, dan parameter. Harga pam minimum 2500 rubel. Jenama yang bekerja dengan prinsip: meletakkan dan dilupakan, boleh dikenakan biaya dan 30000 Rubel.

Pemasangan industri untuk lebuh raya dibeli melalui perjanjian. Walau bagaimanapun, bagi pemasangan pam tekanan tinggi, pemeriksaan paip dan reka bentuk pemasangan yang dipersetujui oleh Perkhidmatan Perumahan dan Perkhidmatan Utiliti diperlukan.

Video mengenai operasi pam rangsangan dalam sistem bekalan air