pam untuk air untuk telagaDi dalam bekalan air persendirian, pam untuk telaga untuk air adalah bahagian yang diperlukan dari litar bekalan cecair ke permukaan. Keadaan operasi, ketinggian mengangkat, kadar aliran dan debit juga menentukan apabila memilih peralatan. Pembinaannya dijalankan dalam bentuk sumur Abyssinian, penapis atau sumur artesian. Perbezaan dalam reka bentuk menentukan kedalaman pengekstrakan air. Pengekstrakan boleh diatur secara cetek dan mendalam, secara manual atau dengan menggunakan loji kuasa.

Baca tentang pam tenggelam untuk telaga!

Kaedah mengangkat air ke permukaan

pam permukaanSebuah sumur Abyssinian dipanggil telaga tanpa pemasangan pam tenggelam. Tahap berlakunya akuifer adalah kurang dari 30 m, selongsong tidak membenarkan pemasangan pam lubang bawah, sekatan kecil.

Saluran penapis adalah jika digerudi di atas pasir hingga kedalaman 50 meter. Dan kebanyakan telaga melakukan dengan tepat dengan tahap ini, mengklasifikasikannya sebagai artesian, yang salah.

Air artesian adalah mineral yang berguna, ia terletak dalam mangkuk batu dan menetap hingga 400 meter. Untuk mengeluarkannya, anda memerlukan kebenaran dari bukan pemilik dan penerokaan geologi awal. Oleh itu, sumur artesian mempunyai pasport dan berada di bawah kawalan ahli hidrologi. Walau bagaimanapun, untuk penggerudian apa-apa yang baik, sanksi perkhidmatan kebersihan diperlukan.

Pam untuk mengeluarkan air dari telaga mungkin tenggelam atau cetek.

Sistem Pengangkat Air Permukaan

pam tanganPeranti permukaan termasuk pam yang menarik air melalui hos. Terdapat pam khas untuk baik Abyssinian, mewujudkan vakum dalam selongsong, di mana kenaikan tahap dan menuangkan aliran berterusan ke dalam tangki di permukaan.

Pam permukaan untuk telaga air dibatasi oleh kemungkinan mengangkat air dari paras bawah 9 meter. Menyelamatkan kedudukan caisson – lubang di mana pam dan tangki utama dipasang di bawah air. Pam emparan permukaan adalah murah, mudah dikendalikan. Operasi mereka dipastikan dengan pemasangan injap tidak dikembalikan, kerana paip sedutan mesti berada di bawah teluk.

Related  Bagaimana memilih pam edaran dalam sistem pemanas rumah negara

Kepada model lekapan dan piston manual dan cetek. Dengan bantuan kekuatan otot, anda boleh mengepam hingga 5 m3 air sejam dari kedalaman 7 meter. Pemasangan pam permukaan – airlifts digunakan, mereka sangat diperlukan jika lubang lubang menyimpang dari menegak. Pelepasan dibuat oleh pemampat. Semua peralatan elektrik permukaan beroperasi berisik, memerlukan perlindungan daripada hujan atau salji.

Pam tenggelam

pam tenggelamTenggelam, pam dinamakan kerana Dewan kerja dan motor yang ditinggalkan, dan perumahan yang sama untuk cermin air dalam selongsong. Pam untuk telaga air adalah jenis yang berbeza. Mereka bersatu dengan kemungkinan operasi sepanjang tahun. Peranti ruang kerja alat tenggelam mentakrifkan nama mereka:

  • sentrifugal;
  • baik;
  • dalam;
  • bergetar.

Alat tenggelam dipasang dalam paip dengan kaedah kabel atau pegun. Dalam kes ini, peralatan dipasang di selongsong pada kedalaman yang diperlukan, yang memastikan operasi di bawah jurang.

Pemasangan sentrifugal boleh mempunyai enjin tanah dan unit kerja jenis tenggelam. Kit yang sering digunakan, di mana unit kerja dan kuasa berada di perumahan yang dimeteraikan sama, di luar seksyen salib paip. Peranti diturunkan ke kedalaman yang dikehendaki. Satu contoh reka bentuk ialah pam ESP, yang mempunyai unit kerja pelbagai peringkat, masuk dan pendesak tertutup, yang mampu menyampaikan air dengan kepala 300 m dan aliran 360 m3/ jam. Terdapat reka bentuk EPN, APV, APVM.

Model getaran digunakan untuk telaga. Pam mana yang terbaik untuk telaga sehingga 50 m dalam, emparan atau bergetar? Sekiranya pam ke tangki terbuka, pam vorteks membran mudah dengan mudah boleh diekstrak dari kedalaman 40 m. Walau bagaimanapun, penggunaannya yang lama di dalam sumur pasir akan menyebabkan tersumbat kebuk. Penggunaan model “Bayi” dan “Brook” dalam telaga adalah wajar dari segi ekonomi.

Skru pam tenggelam (GNP) adalah lebih baik daripada semua model lain yang sesuai untuk telaga cetek. Lihat dengan lebih dekat dengan pam “Aquarius”, penguasa luas, harga sederhana.

pam AquariusModel yang mendalam mewakili reka bentuk pelbagai pendesak dalam silinder dengan panjang 0.5 – 2.5 m, seksyen salib 10 cm. Peranti diturunkan ke dalam paip ke kedalaman sehingga 16 m, diperbuat daripada bahan yang tahan kakisan. Pam yang mendalam beroperasi pada air bersih, pasir dengan cepat melumpuhkan pendorong. Pam empar untuk telaga 30 meter digunakan dalam semangkuk model lain.

Related  Chainsaw “Partner” 350 pembantu yang boleh dipercayai dengan berhati-hati

Selalunya, telaga ini dilengkapi dengan ruang caisson di mana motor pam tenggelam dipasang dan automasi servis proses.

Kriteria untuk memilih pam untuk sebuah telaga

pilih pam untuk telagaPemilihan pam bermula dengan mengukur ketinggian cermin air (statik) dan kedalaman telaga. Ciri-ciri pam untuk telaga direkodkan dalam pasport. Pembeli perlu membandingkan parameter yang diperlukan dengan data teknikal pada peranti. Analisis air untuk kehadiran pepejal terampai akan menentukan jenis peralatan mana yang akan bertahan lebih lama. Penggunaannya dikira berdasarkan amalan penggunaan biasa. Ia perlu mengetahui debit telaga dan garis pusat paip. Pam yang terbaik untuk telaga adalah kadar alir yang sedikit lebih tinggi dari yang diperlukan dan jauh lebih rendah daripada debit telaga. Jika sebaliknya, pam akan mengambil air kering.

Air lumpur bercakap mengenai siltation ruang penerima, ia akan dibersihkan oleh 2 pam bergetar. Rendah akan menghasilkan kekeruhan, top – pump out. Tidak mustahil untuk sentiasa menggunakan air keruh, anda perlu memanggil pakar untuk memeriksa keadaan telaga.

pam bergetarPam tenggelam atau permukaan untuk telaga, yang mana yang hendak dipilih? Pam tenggelam sentiasa berada di bawah teluk. Jika ia dihidupkan di udara, peranti akan gagal. Pam permukaan adalah baik untuk telaga Abyssinian dipasang di bilik utiliti. Dalam kes lain, kanopi diperlukan. Walau bagaimanapun, peralatan tersebut boleh dibeli lebih murah. Sekiranya air diperlukan sedikit dan ia cetek, anda boleh menggunakan pam tangan.

Sekiranya anda seorang penduduk di kawasan luar bandar, anda mesti menyambungkan peralatan melalui pengatur voltan. Ketidakstabilan penunjuk dalam rangkaian adalah sebab utama kegagalan peralatan rumah tangga di negara ini dan di kampung.

Jika faktor penentu adalah harga, anda boleh membeli peranti yang dibuat di China. Pam model Rusia yang boleh dipercayai dan murah. Secara tradisinya, peranti seperti ini di Rusia sentiasa berkualiti. Yang terbaik dalam kategori ini menganggap jenama Eropah pam Perdollo dan Calpeda.

Related  Tenggelam tidak akan tersumbat dengan memasang penghancur sampah makanan

Sebelum memilih pam untuk telaga, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada maklum balas pelanggan. Kebanyakan mengesyorkan memasang pam tenggelam:

  • bekerja kurang berisik;
  • jarang tersumbat dengan pasir;
  • sentiasa disejukkan oleh air, bekerja selama 3 tahun lebih lama daripada sistem permukaan.

Penggunaan yang penyerapan tenggelam kering, kehadiran permukaan injap sehala, sensor terlalu panas memastikan operasi bebas masalah pam. Sebarang peranti memerlukan penyelenggaraan. Sekali setiap 2 tahun, adalah perlu untuk memeriksa peralatan untuk cip dan retak, membersihkan paip, periksa bagaimana aci berputar, dan sama ada kelenjar tidak bocor.

Bagaimana memilih pam dengan baik – video