Granulator kilang makanan yang dihasilkan dalam pengeluaranUntuk menukar campuran pukal ke dalam pelet, granulator isi rumah untuk fodder bercampur digunakan, harganya bergantung kepada kuasa enjin. Semakin tinggi nilainya, lebih banyak palet dihasilkan setiap jam. Makanan granat disimpan lebih lama daripada biasa dan lebih mudah untuk mengangkutnya. Ia juga lebih mudah untuk memberi sebahagian makanan yang diperlukan untuk ternakan atau ternakan, bergantung pada usia dan keperluan mereka. Peranti ini boleh dibuat dengan tangan anda sendiri, terutamanya kerana harga granulator isi rumah untuk suapan cukup tinggi. Sebagai contoh, peralatan yang mempunyai kapasiti 150 kg / jam berharga 65,000 rubel, dan model yang menghasilkan 1000 kg / jam makanan adalah 255,000 rubel.Makanan terhiduk

Prinsip operasi dan peranti granulator

Peranti berfungsi dengan cara yang berikut: bahan mentah dituangkan ke dalam bekas dari bahagian atas, yang, ketika menyentuh matriks, dipaksa oleh penggelek ke dalam lubangnya. Selesai granul bangun melalui tingkap khas di dalam badan.

Prinsip pengoperasian granulatorTerdapat model penggubal isi rumah untuk fodders campuran, dibuat oleh tangan sendiri dari pengisar daging. Mereka menggunakan auger bukan kapi, tetapi untuk peranti ini bahan yang halus akan diperlukan. Peranti sedemikian boleh digunakan hanya untuk mencampurkan bahan mentah yang lembut, sebagai contoh, ramuan atau gabungan campuran.

Butiran berikut diperlukan untuk memasang granulator:

 • asas (bingkai);
 • matriks dan penggelek dengan permukaan bergigi;
 • badan;
 • motor elektrik;
 • pengurang;
 • aci.

Bingkai mesti dikimpal daripada keluli yang kuat, kerana ia mesti menanggung beban berat dan getaran semasa operasi. Badan granulator untuk makanan campuran, anda dapat memotong diri dengan pipa yang luas, atau membuat silinder dari lembaran logam. Melakukannya sebaik mungkin dilipat, supaya anda boleh menyelenggara peranti jika perlu. Di bahagian bawah, harus ada tingkap untuk keluar dari pelet siap campuran gabungan.

Diameter badan dipilih sedemikian rupa sehingga matriks boleh berputar di dalamnya dengan pelepasan minimum.

Matriks dihasilkan dalam dua jenis: rata dan silinder. Yang pertama kelihatan seperti cakera bulat dengan lubang. Selalunya ia digunakan untuk membuat fodders campuran granulated, kerana ia dapat memproses bahan mentah apa-apa kekerasan, dan kelajuan kerja lebih tinggi.Matriks rata granulator

Related  Hiasan yang berguna di kampung dan rumah – periuk untuk bunga

Matriks silinder adalah gendang dengan lubang di dalamnya penggelek berputar.Matriks silinder granulator

Matriks adalah lebih baik untuk membeli sudah bersedia, seperti mesin penciptaan khas akan diperlukan. Lubang-lubang di dalamnya mesti mempunyai bentuk kerucut, meretus ke bawah agar granul lebih mampat.

Perhimpunan granulator

Untuk mengelakkan kesilapan yang teruk, terlebih dahulu disarankan untuk membuat lukisan terperinci dari lokasi semua butiran granulator isi rumah untuk campuran makanan.

Selepas badan sudah siap, pengurang dipasang di bahagian bawahnya. Ia akan memindahkan putaran dari motor elektrik ke aci granulator, supaya matriks atau roller boleh berputar.

Granulator buatan sendiriDi bahagian atas, matriks dan penggelek dipasang, yang dipasang pada batang. Penggelek dipasang pada aci dengan bantuan galas rolling, dan aci berputar juga dipasang melalui galas yang sama. Mereka menekan ke matriks dikawal oleh kacang berulir. Seluruh pemasangan dipasang di dalam perumahan perumahan dan tetap bergerak semasa operasi. Penggulung dipilih sedemikian rupa sehingga lebar lebarnya sepenuhnya meliputi semua lubang di dalam die.

Pemasangan matriks dan penggelekMotor elektrik dipasang di dekat perumahan. Menggunakan tali pinggang atau pemacu rantai, ia disambungkan kepada pengurangan. Di atas badan, bekas berbentuk kerucut ditempatkan, di mana bahan baku disumbangkan ke granulator.

Video menunjukkan lukisan dan peranti granulator untuk makanan campuran, yang boleh anda lakukan sendiri:

Untuk memasang radas untuk pelletizing makanan dari penggiling daging, butir-butir berikut diperlukan:

 • rangka;
 • pengisar daging;
 • motor elektrik;
 • matriks;
 • tali pinggang, 2 kepalanya.

Granulator Buatan dan OperasiMatriks diperbuat daripada diameter yang sama seperti pengisar piawai standard. Di dalam badan, rusuk yang diproyeksikan disingkirkan agar sesuai dengan ketat yang mungkin (hanya jurang minimum yang tersisa). Tudung untuk peranti dibuat dengan tempat percuma di dalamnya. Jadi anda tidak perlu melakukan yang baru jika anda perlu memasang matriks yang lebih besar. Di luar, pisau dipasang di atasnya, yang akan memotong butiran panjang yang diperlukan. Gunung kedua-dua kendi, motor elektrik dan tarik tali pinggang.

Belang itu dipasang tanpa gigi, supaya jika ia boleh tergelincir. Akibatnya, motor elektrik tidak terlalu panas dan tidak terbakar.

Malah dalam hal membeli beberapa bahagian, seperti penggelek menekan, galas, harga pelletizer rumah untuk makanan kompaun yang dibuat sendiri akan lebih rendah daripada yang siap di kedai. Di samping itu, adalah mungkin untuk memasang radas yang beroperasi dengan daya manual, tanpa motor elektrik. Tetapi sebelum anda membeli atau mengumpul granulator itu sendiri, anda harus mempertimbangkan bahawa sebagai tambahan kepada itu anda perlu penghancur dan pengering.

Related  Betulkah membuat rak untuk anak benih dengan tangan?

Granulator rumah buatan sendiri – video