pam beredarSistem pemanasan rumah negara adalah litar tertutup di mana air beredar pada satu titik. Pam beredar termasuk dalam litar, yang menyokong pergerakan cecair. Setiap lenturan paip, menyempitkan, dipasang pada instrumen talian membuat rintangan hidraulik. Perbezaan suhu tidak mencukupi untuk pergerakan penyejuk melalui litar bercabang dan di rumah dua tingkat. Penggunaan pam itu membolehkan pemasangan dandang pemanasan tidak hanya di ruangan bawah tanah.

Peranti dan prinsip operasi pam edaran

alat pamPam edaran adalah motor elektrik yang diletakkan di dalam selongsong keluli. Pemutar rotornya berputar melalui poros ke pendesak. Menghidupkan pendesak mencipta vakum pada paip masuk, melukis pada penyejuk. Apabila beralih, pendesak memancarkan cecair di bawah tekanan v ke dalam litar kerana daya empar. Tekanan dibuat, yang merupakan daya penggerak peredaran dalam litar pemanasan.

Pam edaran untuk sistem pemanasan berguna, air secara paksa mempercepat pergerakan, menyejukkan sedikit, mengurangkan beban pada dandang, bateri di semua bilik sama-sama dipanaskan. Menjimatkan sehingga 30% daripada bahan api untuk memanaskan bilik dengan kontur yang betul.

Reka bentuk sistem pemanasan, pemilihan nod, adalah perlu untuk mempercayakan pakar.

Pam beredar adalah banyak, tetapi dalam litar terma “basah” dan “kering” reka bentuk jenis digunakan. Sekiranya pemutar dipisahkan dari sentuhan dengan cecair oleh septum cincin kedap, struktur dianggap kering. Di antara cincin di tempat kerja sebuah filem air dibentuk, yang, disebabkan ketegangan permukaan, menyegel bahagian elektrik. Seperti yang dipakai, cincin diketatkan oleh musim bunga yang mengawal selia. Bergantung pada konfigurasi struktur adalah:

 • konsol;
 • menegak;
 • blok.

Pam digunakan dalam sistem dengan kadar aliran yang tinggi, ia digunakan di rumah-rumah dandang yang memanaskan beberapa bangunan. Mereka mempunyai kecekapan yang baik – 80%, tetapi memerlukan perkhidmatan profesional.terperinci pam

Related  Bagaimana untuk memilih pam yang betul untuk kolam

Dalam radas jenis “basah” dari persekitaran air hanya stator terpencil. Pam beroperasi dengan bunyi yang rendah, tidak memerlukan penyelenggaraan, digunakan dalam litar kecil, walaupun kecekapan kira-kira 50%. Penggunaan kuasa pam rendah, penggunaan tenaga per jam dengan penukaran berkala adalah 50-200 watt. Pam mempunyai peraturan beban tiga peringkat.

Kriteria untuk memilih pam beredar untuk pemanasan

beredar pam untuk pemanasanAdalah penting untuk memilih pam yang betul untuk pemanasan mengikut parameter. Nilai mempunyai:

 • kawasan pemanasan;
 • keadaan suhu premis;
 • perbezaan suhu antara suapan dan pulangan;
 • ciri-ciri fungsi pemanas;
 • tekanan dalam sistem peredaran,
 • ciri rangkaian;
 • pengangkut haba yang digunakan.

Hasil pemilihan peralatan yang betul akan menjadi suhu yang selesa di dalam bangunan.

Dari kawasan bilik, keperluan untuk suhu dan berapa darjah medium pemanasan dalam pemanas dandang, pilihan kuasa pam bergantung. Terdapat formula kejuruteraan terma untuk pengiraan. Kami meneruskan dari parameter purata, mengira ciri-ciri pam edaran:

 1. Kapasiti pam ditetapkan berdasarkan perbezaan suhu – 30-35. Kapasiti dandang dibahagikan kepada penurunan, menerima aliran, produktiviti.
 2. Pada 10 m panjang paip, kepala 0.6 m diperlukan. Nilai untuk pam dikawal, ia ditunjukkan dalam pasport, diukur dalam meter lajur air.
 3. Pam beredar di semua radiator, berdasarkan 5 bahagian setiap 10 m2. Dianggap bahawa aliran penyejuk dalam sistem adalah berdasarkan produktiviti dandang. Dandang 25 kW memanaskan 25 l / min, radiator 15 kW memerlukan aliran 15 l / min.
 4. Diameter paip pemanasan mesti sesuai dengan bahagian silang sambungan pam. Dianggap bahawa satu pam akan menyediakan pam 80 m litar.

Semakin lama sirkulasi sirkulasi dan semakin besar keratan rentas paip, semakin kuat pam edaran diperlukan untuk memanaskan rumah. Sekiranya penyejuk itu bukan air, lebih likat, pam memerlukan kuasa yang meningkat.

Sekiranya sistem mempunyai satu rangsangan pam, ia mesti dipilih dengan rizab kuasa. Pelarasan tekanan berkala dalam sistem boleh dilakukan oleh alat yang kurang berkuasa.

Pemilihan pam pam untuk pemanasan bergantung kepada keupayaan pembeli. Jenama terkenal mahal, mereka bekerja dengan senyap dan tidak memerlukan semakan selama bertahun-tahun. Tanda-tanda ini termasuk pam dari pengeluar Eropah. Peranti Cina lebih murah beberapa kali, tetapi hayat perkhidmatan mereka adalah pendek, ada tindak balas, bunyi dan enjin terbakar. Model Rusia dirujuk kepada kelas menengah, kos mereka lebih murah daripada pengeluar terkenal dalam 2 kali.

Lokasi pemasangan pam edaran

lokasi pamSemasa memasang pam, penting untuk memberikan akses percuma untuk penyelenggaraannya. Ia adalah yang terbaik untuk memasang peralatan pada pemulangan di hadapan dandang. Ini menyumbang kepada:

 • bekalan makanan suapan seragam ke sistem;
 • pada air kurang panas pam akan bertahan lebih lama;
 • dalam dandang tidak akan mewujudkan kesesakan udara.

Pendesak pam dipasang secara mendatar, beroperasi di bawah jurang.

Pam dipasang hanya pada pintasan, yang mesti menjadi bahagian yang lebih kecil daripada garis utama dengan kemasukan wajib injap sehala. Ini akan memastikan peredaran penyejuk di sepanjang garis utama dengan ketiadaan elektrik. Pintasan ini mesti dipotong untuk pembaikan pam.

Related  Pemotong rumput petrol yang digerakkan sendiri – pilihan yang sesuai untuk kawasan besar

Peranti Grundfos pam beredar

pemasangan pam grundfosMenurut para pakar, pam edaran Grundfos adalah yang terbaik. Dalam penggunaan dunia, 50% daripada semua sistem pemanasan dilengkapi dengan pam jenama ini. Di bawah bandar Istra di Rusia, sebuah anak syarikat Denmark yang berkaitan Grundfos dibuka.

Mesin dengan pemutar kering dan basah dihasilkan. Sistem kering dilengkapi dengan peminat tambahan untuk menyejukkan enjin, beroperasi berani, dipasang di bilik dandang. Untuk rangkaian rumah, sistem pemutar basah siri UPS boleh didapati. Alat ini dihasilkan hanya di Jerman dan Serbia. Terdapat banyak tanda-tanda di mana ia adalah mungkin untuk mengesan palsu. Pam ini dari pengeluar tidak boleh kos kurang daripada 130-150 dolar.

Peranti berfungsi sehingga 10 tahun tanpa pembaikan, dengan syarat mod operasi dijalankan. Jika anda memasang peranti itu sendiri, anda mesti menyimpannya dalam sekurang-kurangnya 24 jam. Gunung pam beredar hanya di bahagian mendatar saluran paip. Sambungan tiga fasa, dari talian berasingan.

Dalam pelbagai produk untuk pembaikan rumah, pam pelbagai fungsi kuasa Magna yang berbeza dan pam dengan pelarasan automatik Alpha ditawarkan. Peranti itu sendiri menyesuaikan diri dengan mod pratetap, merendahkan parameter pada waktu malam, dan apabila tiada penyewa di rumah, ia menjimatkan tenaga.

Deskripsi pam Wilo

beredar pam wiloPam edaran Wilo yang dihasilkan di Jerman digunakan untuk mengepam cecair dalam saluran air, sistem pemanasan, dalam proses teknikal.

Model pam untuk sistem pemanasan dipasang secara siri dan memberikan sebarang keperluan, dibuat dalam pelaksanaan kering dan basah. Mari kita senaraikan siri yang ditawarkan oleh pengilang:

 • Star, pengubahsuaian RS, RSD, Z;
 • TOP – Z, D, S;
 • Yonos – Pico, Maxo;
 • Stratos – Pico, Eco-St.

Peralatan tidak berkualiti rendah ke Denmark, tetapi boleh beroperasi dalam julat suhu dari 120 hingga -100 C. Satu unit boleh mengedarkan litar pemanasan 750 m2. Pam menghasilkan tekanan 2.2 – 12 meter. Bergantung pada kapasiti peranti seberat 2.2 – 8 kg. Peranti beroperasi dengan senyap.

Related  Cara memilih tukang kebun untuk bekerja di taman bukanlah beban

Pam Wilo sesuai untuk sistem pemanas dengan radiator, untuk bekalan air panas. Hayat perkhidmatan peralatan tanpa pembaikan diisytiharkan 8 tahun untuk pelaksanaan basah. 

Pam kualiti untuk pemanasan – video