Mesin untuk mengasah gergaji rantaian membosankanUntuk kerja yang selesa dan pemotongan lancar, bukan sahaja alat berkualiti tinggi dan berkuasa diperlukan, tetapi juga rantaian tajam. Anda boleh mengisar secara manual dengan fail atau mesin untuk mengasah gergaji rantai. Kaedah pertama adalah sempurna jika anda hanya perlu mengasah bilah tumpul gigi, tanpa mengubah apa-apa dalam diri mereka sendiri. Tetapi jika gigi sangat hilang bentuknya, pemprosesannya secara manual akan menjadi sukar dan akan mengambil banyak masa. Oleh itu, dalam hal ini lebih baik menggunakan mesin pengisar, mereka akan membantu dengan betul dan merata semua gigi.

Sebelum menggunakan alat untuk mengasah rantai gerudi, anda mesti membaca arahan, mematuhi peraturan operasi dan keselamatan.

Jenis dan kelebihan alat mesin

Mesin mengasah dihasilkan manual dan automatik, masing-masing mempunyai sisi positif dan negatif. Peranti manual dibahagikan kepada stesen dan mudah alih. Yang pertama dipasang di atas meja atau permukaan lain, dan yang kedua langsung pada tayar pada gergaji. Pada akhirnya, anda tidak perlu mengeluarkan rantai. Mesin mudah alih untuk mengasah gergaji rantai dipasang pada tayar dengan skru dari kedua-dua pihak. Pada instrumen terdapat skala dengan tanda darjah, di mana sudut pengasah yang diinginkan ditetapkan.

Apabila membeli mesin tangan, perlu diingatkan bahawa fail tidak sering termasuk fail, kerana saiznya bergantung pada jenis rantai.

Manual gerinda mesin gergaji gergajiKelebihan alat tangan:

 • kosnya jauh lebih rendah daripada yang automatik;
 • Gigi diasah secara kualitatif dan sama, kerana tetapan ditetapkan hanya sekali dan untuk yang paling rosak;
 • untuk operasi, tiada sambungan ke rangkaian elektrik diperlukan;
 • selamat dalam operasi;
 • Rantaian manual mempunyai hayat perkhidmatan yang lebih lama daripada yang diasah pada alat elektrik.

Perkara utama ialah menentukan sudut yang betul bergantung kepada tujuan rantai. Satu jadual nilai sudut pengisaran sentiasa dilekatkan pada mesin tangan yang berkualiti untuk mengasah gergaji rantai.

Semua gigi mesti mempunyai ketinggian yang sama, supaya beban pada rantai diagihkan sama rata. Jika salah satu gigi lebih rendah, risiko rantaian yang akan pecah pada tahap ini sangat tinggi.

Kelemahan alat tangan hanya boleh dikaitkan dengan masa yang lama untuk memproses peluru.Proses penajaman rantai

Mesin automatik

Alat elektrik untuk mengasah gergaji rantai kelihatan seperti cakera saw, tetapi dipasang pada bingkai. Di sana terdapat enjin, pemegang, roda pengisaran dengan selongsong perlindungan – semuanya bersama-sama dipanggil kepala kerja bergerak. Juga pada mesin terdapat skru untuk menyesuaikan sudut pengisaran, kedalaman, caliper dan kunci rantai, dan di bawah terdapat skala untuk menetapkan sudut belakang.

Mesin penggiling rantaian elektrikKelebihan mesin elektrik:

 • Ia akan mengambil masa yang lebih sedikit untuk menajamkan daripada jika dilakukan secara manual;
 • dengan pemilihan parameter yang betul dan pematuhan dengan peraturan operasi, semua gigi akan sama sekali sama;
 • mempunyai dimensi padat dan ringan;
 • operasi mudah.

Kelemahan utama adalah bahawa rantaian itu lebih cepat mengisar, daripada apabila pemesinan pada alat tangan. Jangan bebankan enjin terlalu lama, jika tidak, ia akan menyebabkan terlalu panas. Elektrik diperlukan untuk operasi.

Membeli mesin automatik harus apabila anda perlu memproses sejumlah besar snap-in. Ia juga sangat diperlukan untuk rantai karbida, yang tidak boleh diasah dengan set manual untuk mengasah rantaian gergaji.

Teknologi mengasah dan bagaimana untuk mengetahui apa yang anda perlukan untuk mengasah rantai

Semasa operasi, rantaian pada gergaji gergaji telah kusamTanda-tanda di mana ia dapat ditentukan bahawa gigi telah menjadi tumpul:

 • Chainsaw bergetar dengan ganas, tersekat dan cuba melarikan diri dari tangan;
 • masa untuk menggergaji diperlukan lebih daripada biasa;
 • peningkatan penggunaan bahan api;
 • shavings menjadi cetek.

Gegaran instrumen yang kuat dan masa pemotongan meningkatSebelum ini rawatan dilakukan, kurang diperlukan untuk mengeluarkan logam, yang bermaksud rantai akan bertahan lebih lama.

Sebelum anda mula, anda perlu memilih gigi terkecil. Semua parameter diselaraskan supaya semua gigi adalah sama.

Arahan langkah demi langkah untuk mengasah rantaian pada mesin automatik dengan tangan anda sendiri:

 1. Cabut skru pengapit, dan ia dikeluarkan dari gergaji;
 2. Rantaian ini dipasang pada pemegang (sokongan berputar), supaya pautan diarahkan ke roda pengisaran.
 3. Gelaran sudut bilah atas yang diperlukan (50 ° atau 60 ° bergantung pada jenisnya) dipilih.
 4. Kunci rantai (bilah) diselaraskan supaya ia terletak pada batang tajam.
 5. Dengan menandakan skala dengan darjah, sudut mengasah rantaian gergaji ditetapkan. Ia berkisar dari 25 ° hingga 35 °, dan juga boleh sama dengan 10 ° untuk peralatan yang dimaksudkan untuk kayu gergaji membujur.
 6. Lancar menurunkan kepala dengan disk penggiling pada rantai dan dengan bantuan skru kedalaman mengasah dikawal.
 7. Kepala naik dan selepas semua skru teguh diperketatkan, peranti akan bermula.
 8. Perlahan-lahan menurunkan roda pengisaran dan mengasah gigi beberapa sebatan pendek supaya logam tidak terlalu panas.
 9. Pertama, pengisaran dijalankan di satu pihak, dan kemudian sokongan berputar dan rantai diproses dengan yang kedua.

Apabila semua gigi rantai diasah, bersihkannya dengan cip dan debu, dan kemudian turunkannya ke dalam minyak. Ini akan memanjangkan hayat perkhidmatannya dengan ketara.

Mengasah hubungan rantai dilakukan dari dua pihakSelepas mengasah gigi, periksa hentian mendalam. Pada kebanyakan jenis rantai, jarak antara kelebihan atas dan gigi adalah 0.65 mm. Limiter mempengaruhi kedalaman memotong gigi ke dalam kayu, oleh karena itu, untuk kerja yang bermutu tinggi dan nyaman, diperlukan untuk memantau nilainya.

Cara memilih mesin

Apabila memilih alat, anda perlu memberi perhatian kepada kuasa dan bilangan revolusi seminit, serta diameter roda pengisaran, kerana ia menentukan tujuan tugasan. Kelajuan putaran mempengaruhi prestasi alat tersebut. Untuk kegunaan rumah, peranti dengan 3000 rpm sesuai, dan untuk memproses sejumlah besar rantai, anda harus membeli mesin yang lebih berkuasa – 4800-7500 rpm.

Model penggiling berbeza dengan kuasa dan kelajuanBegitu juga, dengan kuasa, jika anda merancang untuk menggunakannya hanya beberapa kali dalam sebulan, maka lebih baik untuk mengambil kuasa purata, maka itu tidak akan mengalami beban berat dan akan bertahan lebih lama.

Harga mesin pengisar bagi rantaian gergaji rantai bergantung kepada ciri dan konfigurasinya (kehadiran skrin pelindung terhadap percikan api, putaran kepala, sistem penyejukan, pengikatan automatik naib, dan lain-lain). Anda tidak boleh membeli model murah, terutamanya jika mereka benar-benar terbuat dari plastik biasa.

Pengasah gergaji – video