Pada nutria, daging pemakanan yang lazatNutrien telah lama dan sangat berjaya berkembang di penangkaran. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk menamakan pembiakan nutrien seperti besarnya, sebagai contoh, kandungan ayam atau arnab, walaupun minat pada haiwan ini secara beransur-ansur berkembang.

Tidak bersahaja, mudah terbiasa dengan pelbagai keadaan menjaga dan memberi makan nutria ditanam untuk daging yang lazat dan bulu kumbang yang berharga. Anak-anak nutrien untuk penyelenggaraan di rumah dibeli pada usia 2-3 bulan. Pada masa ini, haiwan kecil yang cantik dan cukup mesra berat kurang daripada setengah kilogram, tetapi pada masa itu mereka telah dijaga dengan baik dan diberi makan, mereka telah berkembang menjadi 5-6 kg pada masa mereka dipelihara dengan baik. Pada masa yang sama, nutria, biasanya hidup sebelum usia tujuh tahun, masak untuk pembiakan.

Untuk mendapatkan anak per laki-laki, mesti ada 4 hingga 6 wanita. Pada masa yang sama di setiap sampah terdapat dari 5 hingga 18 cubs. Secara semula jadi, betis nutria muncul pada suhu udara yang positif. Di rumah, wanita secara konsisten membawa 6-8 haiwan, memberikan dua petang setiap tahun, tanpa mengira musim.

Nutrien suka tanaman akar, rumputWalaupun penyesuaian dan kesesuaian haiwan yang sangat baik untuk pemeliharaan nutrien yang berjaya, adalah perlu untuk mewujudkan keadaan yang sesuai. Persekitaran jenis apa yang paling sesuai untuk ini, bukan haiwan peliharaan yang paling biasa? Bagaimana memilih nutria dan diet?

Ini dan soalan-soalan lain sememangnya timbul dari orang-orang yang merancang untuk membiakkan nutria di rumah sebagai perniagaan atau telah memperoleh haiwan berbulu untuk kegunaan peribadi.

Syarat pembiakan nutria

Untuk perkembangan yang berjaya, haiwan memerlukan kolamSehingga apabila penduduk baru datang ke ladang, nutria mesti menyediakan perumahan, menyimpan makanan seimbang, menjaga air dan suhu yang betul.

Jika haiwan mendapat penjagaan yang baik dan hidup dalam keadaan yang sesuai, dalam 5-7 bulan mereka mencapai 75-85% dari berat maksimum yang mungkin dan mempunyai bulu berkualiti tinggi.

Apabila berniat untuk memupuk dan menjaga nutrien di rumah, pemilik ladang isi rumah perlu ingat bahawa haiwan memerlukan:

 • dalam takungan, kapasiti yang dikira dari 70-80 liter setiap haiwan;
 • dalam air bersih, yang dalam kolam mesti diubah sekurang-kurangnya sekali setiap dua hari;
 • dalam sel-sel yang luas, di mana tidak ada lebih daripada 2 ekor haiwan setiap meter persegi;
 • dalam mengekalkan suhu selesa sekitar 15-25 ° C:
 • dalam diet yang seimbang dengan kepanjangan makanan berair dan minuman segar.

Related  Mengetahui dengan tepat apa yang memberi makan goslings dari hari-hari pertama kehidupan anda boleh tumbuh ternakan yang sihat

Nutria terdapat di dalam kandang yang luas yang tahan lamaPerlindungan daripada bulu padat membolehkan haiwan bertahan sehingga 30 ° C, tetapi tidak berfaedah untuk mengakui ini walaupun memulakan pembiakan ternakan di rumah. Dalam cuaca sejuk, kaki dan ekor tikus sering tertakluk kepada radang radang. Pada musim panas, haiwan berasa lebih baik jika mereka mempunyai akses berterusan ke takungan.

Video mengenai keturunan nutria, pembiakan, penyelenggaraan dan penjagaan mereka untuk penduduk takungan yang lembap akan memberikan banyak maklumat kognitif. Bahan yang jelas digariskan akan membantu anda mengarahkan diri anda dalam menganjurkan ladang anda sendiri untuk mengembangkan haiwan yang menarik ini.

Memakan nutria di rumah

Dengan pembiakan di rumah, nutrien menunjukkan diri mereka sebagai haiwan kesayangan yang sangat bersahaja baik dari segi keadaan penahanan dan pemakanan. Haiwan hampir sama rata. Dalam diet orang-orang tikus besar di zon pusat Rusia termasuk bijirin, rumput segar dan rumput kering, campuran makanan dan tanaman akar.

Dengan kekurangan fodders berair, yang paling disukai, nutria tidak menghina sisa daripada pemprosesan bijirin, kekal dari meja manusia, rumput dari tempat tidur, cawangan muda dan makanan sederhana lain.

Tetapi untuk mencapai pertumbuhan dan kualiti terbaik bulu dengan bantuan diet “rawak” tidak akan berfungsi.

Nutrien dianggap sebagai haiwan paling bersih di rumahKepada haiwan benar-benar berkembang dengan baik, membiak dan memamerkan diri mereka dalam mantel bulu yang indah, mereka memerlukan:

 • bilangan maksimum makanan berair yang kaya dengan vitamin;
 • makanan berganda dengan penekanan utama pada pemakanan pagi, di mana nutria harus menerima sehingga 70% daripada jumlah makanan setiap hari;
 • untuk menerima jumlah protein sayuran dan haiwan yang mencukupi, memberikan peningkatan berat badan yang tinggi dan kualiti bulu yang baik;
 • empat kali lebih banyak makanan segar daripada makanan pekat dan kering.

Related  Penyakit penyakit: sebab, jenis, cara rawatan

Haiwan dengan nafsu makan makan akarBagi mereka yang hanya menguasai penanaman nutria di rumah, ia akan menjadi menarik untuk pemilik baru ini tikus besar untuk mengetahui bahawa haiwan yang mempunyai selera makan khas dan kepentingan adalah makanan yang ada di dalam air. Di kolam yang digunakan oleh haiwan peliharaan, anda boleh membuang mana-mana sayuran, epal dan rumput akar.

Sel untuk pembiakan nutria

Ia tidak mencukupi untuk mendapatkan makanan di ladang, menyediakan cukup untuk mereka dan menjaga keadaan penahanan yang boleh diterima. Seringkali, pemilik pemula ini tidak gembira dengan haiwan kesayangan baru untuk melihatnya yang pendek.

Gadis itu makan nutriaNutrien, seperti otters, muskrat dan memerang, tidak suka untuk mencuba bukan sahaja makanan yang ditawarkan kepada mereka, tetapi juga sel mereka sendiri, jika mereka diperbuat daripada kayu. Dalam masa beberapa jam peregryzaya rak atau tapak berhampiran kisi-kisi, haiwan-haiwan itu hanya lari. Oleh itu, untuk jenis haiwan ini adalah lebih baik untuk melengkapkan perumahan yang boleh dipercayai yang diperbuat daripada logam yang kuat:

 1. Dinding dan pagar sel diperbuat dari grid atau kisi-kisi mesh halus yang memberikan pengudaraan yang baik dan membantu menjaga haiwan.
 2. Lantai boleh sama ada pepejal atau latticed. Dalam kes yang kedua, anda perlu memilih saiz sel dengan tepat supaya haiwan itu tidak cedera.

Tempat untuk sel-sel dan mencari nutria apabila dicairkan di rumah dipilih supaya haiwan kesayangan tidak terganggu oleh draf, dan haiwan yang ingin tahu tidak dapat melarikan diri.

Jika masih nutria dapat mengatasi semua halangan dan meninggalkan sangkar, mengikuti naluri, mereka pergi ke kolam terdekat. Di sini mereka boleh dipikat dengan akar berair. Dan dalam sesetengah kes, terbiasa dengan tempat di mana mereka diberi makan, haiwan itu sendiri mencari jalan ke ladang.

Related  Pengambilan arnab yang menguntungkan atau tidak sebagai perniagaan di rumah

Nutria sedang berenangVideo mengenai pembiakan nutria di rumah menerangkan secara terperinci semua nuansa menjaga haiwan, keunikan susunan perumahan untuk tikus dan pilihan diet.

Penanaman nutria dalam sangkar dan sangkar – video