Varianter av beets spisestueRødbete (ikke bete!) Er en herbaceous toårig plante som tilhører Amaranth-familien (tidligere var beets tilhørende Marev-familien). Det er også årlige og flerårige representanter for denne familien. Av de 13 arter som inngår i sukkerrosen, dyrkes kun to i kulturen – vanlig bete og bladbete.

Leafbete (chard) er ettårig og toårig. Den danner ikke rotkulturer, den har en stav eller sprø, kraftig forgrenet rot. All styrken av anlegget går til dannelsen av en kraftig rosett av saftige blader på tykke stengler.

Vanlig bete er en toårig plante. I det første året danner det en stor kjøttfulle rotkultur, og i det andre året er det en blomsterstengel på hvilke frø er bundet og modne. Men vanlige rødbeter blir som regel dyrket i en årlig kultur for høst av smakfulle og nyttige rotlinger. For å få frø, er det bare små, spesielle uterinplaster igjen.

Vanlige rødbeter er delt inn i tre undergrupper:

 • spisestue;
 • sukker;
 • Aft.

Biffbiff

RødbeteDen kan deles inn i to kategorier: rød og hvit. Krasnoplodnye varianter er de vanligste, det er de vi vanligvis kaller “rødbeter”.

Hvit bord rødbeterHvite varianter er mindre populære og ikke alltid kjent for en bred forbruker. For å smake er hvite rødbeter veldig lik deres røde fetter. Den har en grønn farge på brosjyren og små avlange rotlinger med en lett hud og masse. Den brukes i salater, marinader, samt i retter der det ikke er ønskelig å flekke andre ingredienser. Den mest populære er albino “Albina Vereduna”.

Ikke forveksle bordhvite rødbeter med sukker og fôr. Sukker og fôrbiter har også et lett kjøtt, men brukes ikke til mat.

Populær rødbeteRødbete varianter har en farge av masse og skrell av rotlinger fra karminrød til rødbrun, nesten svart. På tverrsnittet kan lyse konsentriske ringer tydelig settes. Formen av rotkultur i rødbeter kan være den mest varierte: flat, rund, langstrakt-konisk, sylindrisk og spindelformet. Varianter med rund og flat rot er den tidligste, produktive, gode presentasjonen. De vokser til sommerforbruk. Mid-modning og sen varianter har mer langstrakte rotlinger og et velutviklet rotsystem. Slike røtter holdes godt om vinteren.

Røde bordbiter er delt inn i tre varianter:

 • Vindifolia er en gruppe av varianter med grønne blader og petioles. Petioles kan være litt farget rosa. Rødavlinger er langstrakte koniske, med sterke røtter.
 • Rubrifolia – denne gruppen av varianter fra de fleste skudd har en mørk rød farge på bladene og røttene. Fruktene er ganske forskjellige i form: langstrakt-konisk, rund, flat. Grader tåler ikke varme og har ikke den høyeste produktiviteten.
 • Atrorubra – denne gruppen inneholder de vanligste varianter av bønner. Karakterisert av mørkfarvede rotlinger, lyse grønne blader på røde eller rosa petioler, høy produktivitet. Bladene har uttalt røde årer.

Related  Når skal du plante pepper på frøplanter?

Grad MulattaGruppen inneholder følgende kjente typer:

 • Bordeaux. Har ovale eller runde, mørke røde midterfruktingrotkulturer. Lyse ringer på kuttet er nesten usynlige. Bladene står, grønne, på rosa petioles, til høstens rødme.
 • Egyptisk. Har en uttalt flat form av rotkulturer. De har en middels størrelse, fargen er veldig mørk, noen ganger med en lilla fargetone. Bladene er mørkegrønne, med røde årer og blader. Ved høsten intensiverer den røde fargen. Karakterer er vanligvis modne, småblomstrede.
 • Eclipse. Bladene av denne sortotypen ligner den egyptiske, men de har en kraftigere rosett og en lysere farge. Rotavlinger er ovale og runde, mørke i farge. Varianter er tidlige, småblomstrede, noen bestandige mot tørke.
 • Erfurt. Kombinerer modstandsdygtige tørkebestandige varianter. Rotsystemet er forgrenet, noe som gjør det vanskelig å høste. Røttene er store, langstrakte og koniske og sylindriske. På kuttet er karakteristiske ringer klart synlige.

Beetroot CylinderGrader av denne typen er designet for vinterlagring. Denne gruppen inkluderer den berømte nederlandske “Cillindra”, som har en spindelformet rotkultur, nedsenket i jorden, bare en tredjedel av lengden.

Gul bordbeteI de senere år har oppdrettere hentet nye varianter av bordbete: gul og stripet. Disse beetsene bevarte smakegenskapene og hele settet av nyttige stoffer i den vanlige røde beten. Fordelene ved disse nye varianter er i deres høye dekorativitet.

Stripet bordbeteDe mest berømte gulvoksede varianter er Burpee’s Golden and Golden Surprise. Av den stripede den mest populære er variasjonen “Chioggia”.

I Russland dyrket tidlige varianter av bordbete til sommerforbruk og mellomstor for vinterlagring. Sen-modnesorter har tid til å modnes bare i sørsiden av landet.

Biffbiter brukes til mat i frisk form og etter varmebehandling. Fra det forberede de mest forskjellige retter: supper, side retter, salater, desserter. Det er kokt, stewed, bakt. De brukes i kombinasjon med andre grønnsaker eller som en selvstendig tallerken.

Rødbeter topperI tillegg til rotkulturer, tilfører en nyttig rødbetet også. Fra det lagre deilige matretter. Inkluderingen av rødbeter i det daglige kostholdet bidrar til behandling og forebygging av mange sykdommer.

Related  Og har du en unik artisjokk på sengene?

Leaf Beet

Blad av rødbeterLøvbeta (chard, romersk kål) i kultur vokser som en årlig. Rotplanter knytter ikke denne planten. Maten blir konsumert av blader og petioles av ovennevnte roset.

Bladene på chard er store, bølgete, skinnende, elastiske, fra grønn til mørk fiolett. Petioles kan også være av forskjellig lengde, tykkelse og farge. Fargetypen av petiolesfarging er virkelig variert: de er tett-violet, skarlet, rosa, grønt, melkehvitt, sølvfarget. For høy dekorative i noen europeiske land, er chard brukt selv som en blomsterbed.

Chard i blomsterbedetChard er delt inn i to former: petiolat og blad. Blad varianter sammen med petioles brukes til mat som en del av salater, supper, stuvninger. Kirsebær varianter regnes som de mest delikate og høyt verdsatt i europeiske restauranter. Rødkjente varianter brukes oftest til retter med varmebehandling, grønne bærvarianter – til salater.

I Russland er følgende de mest kjente varianter av chard:

 • Krasnozhershkovye – “Red”, “Scarlet” og “Beauty”.
 • Grønngrønn – “Grønn”.
 • Sølv-petite – “Belavinka.”

Den gjennomsnittlige modningstiden for blader av bladbete er 2-2,5 måneder. Fjern chard tilfeldig, kutte av store blader på tykke petioles. Med denne metoden for høsting fortsetter planten å øke bladmassen. Noen ganger blir rosettet av chard helt kuttet. Bladene må kuttes veldig forsiktig, slik at jorden ikke jordes.

Sea beet

Sea wild beetEn annen underart av spiselige rødbeter er vilt sjøbete. Det tilhører bladgruppen. Navnet på sjøbete for det som vokser på sjøkystene nær vannet. Den finnes i India, Afrika, England, på Krim. Planter av sjøbiter tolererer varmen og metningen av jorda med salt og vokser mer enn en meter i høyden.

Lokale mennesker bruker henne friske eller tørkede blader. Takket være sjøbete, som regnes som forløper for alle kulturer, blir vanlige bordssorter sprinklet med saltløsning flere ganger i sesongen.

Related  Voksende persille til salgs

Sukkerroer

SukkerroerSukkerroer er en viktig teknisk avling, dyrket i store mengder for produksjon av sukker og etanol. I sine røtter inneholder 8-22% sukrose. Denne typen beter ble oppnådd i det XVIII århundre ved kunstig utvalg av bordssorter.

Sukkerroer – en toårig plante, men dyrket som en årlig avling for rotkulturer. Vekten av rotkultur, avhengig av variasjonen, varierer fra 300 g til 3 kg. Rødfrukt er uattraktiv i utseende, gulaktig hvit i farge, hvit på kuttet. Rosetteblader av lyse grønn farge.

Sukkerroer er termofile og krevende for jord. Best av alt, det vokser på chernozems. De mest populære varianter av tysk avl i hele verden. I Russland blir varianter av “Bona”, “Bøhmen”, “Nancy”, “Clarina”, “Sphinx”, “Mandarin” oftest dyrket.

Sukkerroer i matlagingDenne typen sukkerroer, samt tabellvarianter, har i sin sammensetning mange sunne stoffer. Moderne sommerboere begynte nylig å lykkes med å mestre dyrking av sukkerroer i sine tomter. Den brukes som et naturlig søtningsmiddel i kompoter, konserver, bakevarer, sirup og også i salater.

Hvis du skal bruke sukkerroer i matlaging, må du huske å rengjøre den, da rotten på roten har en ubehagelig ettersmak.

Fodder rødbeter

FôrbetehøstingFoderroer refererer også til tekniske avlinger og dyrkes av landbruksdyr. Også, som sukker, ble fôrbete avlet av oppdrettere fra vanlig rødbeter og dyrket som en årlig. Ved sammensetningen er fôrbete nesten ikke forskjellig fra spisestuen, men inneholder i sammensetningen mer protein, grove plantefibre og fiber.

Røttene av fôrbete vokser veldig store, opptil flere kilo. Individuelle prøver vokste til 30 kg.

De har en meget variert form: oval, rund, langstrakt-konisk, sylindrisk. Ikke mindre variert og fargen på rotkulturer: hvit, rosa, grønn, gul, oransje, maroon. Kjøttet på snittet er vanligvis hvitt, men også rødt. Røtterødder renner ikke inn i jorden, mange av dem vokser rett på overflaten, noe som letter høsting.

Slike en annen, men like nyttig rødbeterUtvalget av betesorter og varianter gjør det til et av de uunnværlige produktene i vårt liv. Røde rødder inneholder et stort antall viktige vitaminer og sporstoffer. Derfor trenger vi alle bare å velge sorten til din smak og plante denne upretensiøse grønnsaken i din egen hage.

Hvordan vokse beets – video