Nyfödd kalvUnder de första dagarna av livet är kalven utsatt för sjukdomar, eftersom blodet innehåller ett litet antal immunkroppar som kan förstöra virus och bakterier. Därför beror det på kvaliteten på ammande kalvar upp till 3 månader, hur snabbt och friskt de kommer att växa. De finns endast i rena, torra och ventilerade celler, men utan permanenta utkast. Foder för kalvar bör innehålla ett stort antal proteiner, vitaminer och mineraler.

Mat för nyfödda kalvar ska vara av högt energivärde och lätt att smälta.

råmjölk

Ko med en kalvEfter att kalven föddes, måste den inom en halvtimme eller en timme matas med råmjölk. Tack vare detta kommer sannolikheten för sjukdomar att minska med 70%, eftersom den första mjölken efter födseln innehåller en hög koncentration av proteiner, kolhydrater, fetter, mineraler och vitaminer samt immunglobuliner och antikroppar. Till skillnad från vanlig mjölk har kolostrum 2 gånger mer fasta ämnen, så det har ett högt energivärde.

När kalvar matas kolostrum på grund av den stora mängden magnesiumsalter i den och ökad surhet, rensas tarmarna av meconium (ursprungliga avföring).

Om du inte matar kalven inom en timme efter födseln börjar det suga de omgivande föremålen. På grund av vad som kan bli sjuk med farliga sjukdomar, vilket i sin tur leder till djurets fall.

Den första delen beräknas på ett sådant sätt att det ligger från 4 till 6% av kalvets totala vikt. Men inte mer än 20% per dag och 24% under de följande dagarna. Ge inte colostrum för mycket, eftersom det kommer att orsaka en tarmstörning. Om kalven är svag är det bättre att indunsta det i små portioner (0,5-0,7 l), men oftare – upp till 6 gånger om dagen. Den genomsnittliga dagliga doseringshastigheten är 8 liter.

Kolostrumstemperaturen bör vara ca + 37 ° C. Kall mjölk kommer att orsaka störd mage.

Före 3 veckors ålder rekommenderas kalvar att mata från teskedfulla drinkare.

Matar kalven från flaskanDu kan också dricka med en sötmetod. Det har följande fördelar:

  • mjölk levereras i små portioner, vilket är extremt viktigt för odling av kalvar med en fortfarande inte fullt utvecklad mage.
  • maten är alltid ren och varm, så småningom absorberas den bättre;
  • snabbare nivåer av immunoglobuliner;
  • reducerar risken för sjukdom betydligt
  • 30% ökning av viktökning.

Related  Vi gör drycker för vaktlar med egna händer

Feed genom sugmetod kan vara upp till 5 dagar.

Innan du vattnar kalven på det här sättet måste du noggrant rengöra koens yttre.

Vad ska man göra om det inte finns kolostrum

Kalvar dricker mjölkOm colostrum inte är närvarande eller risken för sjukdomar ökar när de matar dem, matas kalven med liknande mjölk från en annan ko eller gör det med egna händer. För detta gör du i 1 liter färsk mjölk från koen, tillsätt 15 ml vitaminiserad fiskolja, 5 g salt och 3 färska ägg. Allt grundligt blandat tills det är smidigt. Den nyfödda kalven ges 1 liter av blandningen och för följande matar bryggas den med kokt vatten 50%.

Nyfödda kalvar matas var 3-5 timmar 4-5 gånger om dagen. I det här fallet bör tidsintervallet efter mjölkning av koen och utfodringen vara minimal, eftersom varje timme i mjölk finns flera bakterier som sänker matsmältningen.

När du behöver vänta på vatten och annan mat

En välmått hälsosam kalvEfter 3 dagar från födelsetiden börjar kalven att ge ut vatten. För utfodring av kalvar upp till 3 månader och äldre ska endast rent och färskt vatten från +20 ° C till + 25 ° C användas och kokas och upp till två veckor kokas med en temperatur av + 35 ° C till + 37 ° C. Det förbättrar avsevärt matsmältningen av foder och hastigheten på matsmältningen. I stället för vatten kan du använda en mängd olika infusioner, såsom barrträd, hö eller andra medicinska örter. De förbättrar aptiten, vilket i sin tur ökar djurets tillväxt.

Under de första 2 veckorna av livet sprinklas kalvarna 1 liter med en spendrikker, en och en halv eller två timmar efter en måltid. Äldre djur ges från 1 till 2 liter i en hink. Mors mjölk ges till kalvar fram till två veckor. Därefter är det bättre att mata upp samlingsmjölken från alla kor, och ibland ges en annan mat, till exempel en omvänd eller en mjölkersättning för kalvarna.

Övergången till en annan typ av utfodring bör vara jämn, annars kommer djuret att utveckla en tarm störning.

Nyfödda kalvar kan matas med yoghurt. För att göra detta, ta 1 liter surdjurs ca 38-40 liter avkastning. Innan matningen hålls den i minst en halv dag. För kalvning av kalvar för kött hemma finns det stora mängder mjölkförädling, eftersom de bidrar till en bättre bildning och tillväxt av muskelmassa.

Kalva på artificiell utfodringNärmare de vecko gamla kalvarna börjar vana att äta hö, eftersom det främjar utvecklingen av matsmältningssystemet, liksom förstärkning av masticatoriska muskler. Hö producerar bara ren, fräsch, men lite viss, med små stjälkar och löv. Det är dem som först och främst kommer att riva och äta kalven.

Related  Hur man korrekt odlar slaktkroppar i burar eller vilka villkor det är nödvändigt att skapa kycklingar

Hö är antingen upphängd i en bur på en nivå strax ovanför kalven, ca 10 cm, eller helt enkelt placerad i tråget. Den suspenderade matningsmetoden är att föredra, eftersom i detta fall kommer kalven att distraheras från absorptionen av omgivande föremål. Gradvis öka delen, för att mata kalvar upp till 3 månader, är upp till 1,5 kg hö nödvändigt.

Koncentrerar, saftiga livsmedel och vitamintillskott

Foder för odling av kalvarKoncentrerad matning ges till kalvar som har nått två veckors ålder. Den vanligaste användningen är konventionell siktad havregryn, eftersom den lätt smälter. Eller de köper förrättblandat foder, eftersom det jämfört med havregryn innehåller alla vitaminer, mineraler och andra användbara element som är nödvändiga för en hälsosam tillväxt av djuret. Du kan göra en kombinerad blandning med egna händer. Basen kommer att vara havre, vete, majs och korn. Det lägger också till solrosmjöl, fiskmjöl, foderjäst, örtmjöl, salt, krita, fosfater och vitaminer.

Salt och krita ges till kalvar som har fyllt tre veckor. Under den första månaden av livet kan hela korn av havre eller korn matas. På grund av detta utvecklas mag- och tuggmusklerna snabbare. Glöm inte det saftiga flödet. De kan ges till kalvar med ålder från tre veckor. Tillsätt kokta potatisar (potatismos), riven morötter till mjölken och 4 veckor kan börja ge rödbetor.

Under vård och utfodring av kalvar bör du alltid följa hygien- och hygienreglerna. Efter varje matning tvättas behållarna noggrant och skållas med kokande vatten. Detta kommer att minimera sannolikheten för utseende av tarmsjukdomar.

Mineral lingo av FelucenDet största antalet sjukdomar uppstår på grund av brist på vitaminer, så det är alltid nödvändigt att ge kalvarna vitaminpreparat. Det viktigaste, innan du lägger dem i matningen, studera noggrant instruktionerna och observera de angivna doserna. Från och med 1 månad kan du mata djuren med Felucen för kalvar. Detta energitillskott frigörs i form av granuler, innehåller aminosyror, mineraler, ett komplex av vitaminer, såväl som fetter och kolhydrater.

Användning av ett vitamintillskott kan inte ges till någon annan.

ZTsM och torkad mjölk

Torka näringsrika blandningar matas till kalvar som har nått tio dagar. 1 kg ersättning för helmjölk kan ersätta 9,5 kg normal mjölk. Rasar ZMC för kalvar enligt tillverkarens anvisningar, men oftare är det för 1 kg pulver kommer att kräva 8,5 liter vatten. Den består av en blandning av omvänd, korn, vassle och kärnmjölk, och innehåller också ett antibiotikum från en tarmsjukdom. Vid utfodring av ZTSM utesluts möjligheten att överföra sjukdomar till kalven från moderen. Dessutom innehåller ersättare mer vitaminer än helmjölk.

Related  Hemma kan du självständigt ta kalkoner i en inkubator

För kalvar, använd mjölkpulverDen torra mjölken för kalvar gäller också för ZMC. Den är tillverkad av helmjölk genom metoden för torkning. Det finns två typer: fettfri och hel. De viktigaste skillnaderna mellan dem är olika mängder näringsämnen och deras syfte. Båda typerna har lång hållbarhetstid. Innan du lyfter mjölk till kalvar måste du beräkna delen. Det ska vara 4,5% av djurets totala massa. En annan positiv kvalitet av mjölkpulver är att dess sammansättning aldrig förändras, snarare än för vanlig mjölk (beroende på årstid). Det tolererar också smittsamma sjukdomar. Dessutom matar kalvar ZTsM mycket lönsamare än helmjölk.

Ny teknik för kalvning av kalvar – video