Овце са јагњадимаДомаће овце су једна од најбрже растућих, не-заразних и продуктивних животиња на фарми. Није изненађујуће што се прва врста оваца за домаћинство појавила пре више хиљада година. Процес селекције данас не зауставља. Док су раније универзалне животиње имале највећу вриједност, дајући власнику вуну и месо, кожу, млеко и вриједне масти, сада се предност даје предност сорти са јасном оријентацијом.

У зависности од климе, потреба и потражње, велике и мале фарме се специјализују за раст:

  • месне расе оваца;
  • месо и сорте меса и меса;
  • животиње које производе висококвалитетну кожу и вуну.

Овчарско стадо на пашиПостоје расе оваца, од којих се оплемењивање користи корисницима прехрамбених млијечних производа, укључујући скут, кислинско млеко и сир. У јужним регионима овце су високо цењене.

Особине расе оваца, њихове фотографије и описи ће помоћи почетним овчарима да се упознају са овим животињама и компетентно формирају сопствено стадо.

Романовскаиа пасма овце

Романовскаиа пасма овцеПрвобитно је била руска пасмина оваца, која се појавила у фармама јарославске покрајине још у 18. веку. Упркос угледном за врсту домаћих животиња, раса је и даље изузетно популарна и широко распрострањена.

Карактеристична карактеристика романске расе оваца је висока плодност.

Захваљујући способности краљица да истовремено доведу неколико јагњади и креснуће, упркос сезони, животиње показују одличну продуктивност у месу, иако је тежина ована и одраслих жена далеко од представника праве овчје месо.

Стадо Романових овацаЈагњетина пасмина Романов оваца брзо добијају тежину. Седам месеци стари је тежак око 30-35 кг. Тежина оваца достигла зрелост достиже 80-100 кг, женка је пола лакша. Данас, ова раса за кућни садржај подржава велики интерес власника приватних фарми и фарми. Уз добар квалитет меса, животиње добијају здраво млеко са садржајем масти око 7%.

Током периода лактације овца може произвести до стотину литара вредног производа.

Елдибаевскаиа пасма оваца

Елдибаевскаиа пасма овацаПреци Едилбаевске овце, који су добијени назад у веку пре задње, су казахстанске животиње и велике грубе вуне овчије из покрајине Астракхан. Потомци ових тврдих врста наслиједили су најбоље особине својих родитеља и били су у стању да опстану чак иу најстрожим степенским условима, у сушној клими са малом количином малог сточне хране.

Едилбаевские овце – расе које толеришу топлоту, хладноћу, пирсинг ветар.

У потрази за новим пашњацима, животиње превазилазе значајне раздаљине и истовремено успијевају да раде до 120 кг тежине у овнама, а 75 кг у овцама. Данас ова врста оваца може се видети не само у казахстанским степама, већ иу јужним регионима Русије, где се такође процењује издржљивост и висока продуктивност меса животиња.

Related  Карактеристике избора, састава и цијена хране за кокошке

Хиссарска пасма оваца

Хиссарска пасма овацаМасти оваца су вриједне, нарочито у подручјима традиционалног узгоја оваца, производ који је утврдио изглед читаве разноврсне животињске пасмине. Месне или овчије овце су и даље најпознатије у Азији, на Блиском Истоку и на Кавказу. Масти у телу животиња овчјих пасмина оваца се не акумулирају једнако, већ само у пределу репа, формирајући много резерви килограма.

Хиссарска врста оваца је живописна представница месне и месне сорте. Велике животиње расте до 190 тежина и имају скоро трећину тежине овчијег телета.

Хиссарска врста оваца - светао представник сорте месо-месоЧврсте овце, савршено прилагођене планинским пашњацима и транзицијама, уживале су широку популарност чак иу времену СССР-а, и још увек активно расте на приватним фармама. Ове животиње имају добар имунитет и расте брзо, али плодност се не разликује. Тежина одрасле овце достигне 90, а понекад 150 кг, овце су још веће. Тежина меса трупа прелази 140, а овчије овце – 180 кг. Овце на неколико месеци лактације дају до 120 литара млека.

Овце Мерино овце

Овце Мерино овцеМерино се сматра посебним стандардом за овчију вуну. Ова врста оваца је прво добијена на Иберијском полуострву. И Шпанци су и даље с правом поносни на ову чињеницу, с обзиром на овце Мериноса да буду национално благо. Сада је Аустралија препозната као центар за размножавање ових животиња. Фино-флееце овце имају густу, мекану вуну, која се након сечења и обраде користи за одјећу, трикотаже и тканине највишег квалитета.

Шарпљивање овацаУ поређењу са овчјим месом, Меринос се не може назвати великим, али количина бијеле фине вуне једне особе може достићи 18 кг. Данас је на располагању овчарима неколико десетина раса и педигреских линија добијених на основу Мериноса или једнака по квалитету и количини финих вуна.

Related  Vajcia v inkubátore doma

Домаћи мериноидиУ првој половини 20. века, сам СССР је добио своју разноврсну Мериносову овцу. Преци совјетског Мерино, који нису нижи од познатих Шпанцима и Аустралијанаца, били су домаће овце из Алтаја, Ставропоља и Чеченије, као и представници пасме Рамбоуиллет оваца. За разлику од страних мерина, домаће животиње су веће. Овце теже око 110 кг, а овце су око пола лакше. Ова занимљива раса оваца је и даље од интереса за овце у Русији и користи се у селекцијским радовима.

Раса Прекосове овцеФранцуски грана Меринос-а представља репу Прекос оваца фином фином вуном и не мање од високог капацитета меса. Историја расе почела је у КСИКС веку. У прошлом веку уведена је рана сорта зрења. Животиње су се показале издржљивим, лако се прилагоде чак иу тешким сјеверним условима. Истовремено, Прекиос, у поређењу са расе само за вуну, потребни су екстензивни пашњаци.

Одрасла овца расту до 120 кг тежине, маса оваца чешће достигне 70 кг. Прекос овце су плодоносније од осталих Мерино животиња, оне су добре мајке, што је оправдано због ризика од настанка ослабљеног, потребног потхрањеног потомства.

Куибисхевска пасма оваца

Куибисхевска пасма овацаЈош једна домаћа врста оваца за одржавање у домаћинству има оријентацију према месу, одличну рану зрелост и издржљивост. Истовремено, Куибисхевска врста оваца демонстрира одличне потрошачке карактеристике густог, нетипичног мириса дијететског меса.

Стадо Куибисхеве овцеКуибисхеве овце се лако препознају по њиховој сназној изградњи, мускуларним ногама, широким леђима и грудима, густом кратком врату и плешастом главом. Пре свега, ове пасмине овчијег меса личе на познате животиње Ромнеи-марш.

Тежина ована достиже 190 кг, женке тежине око 100 кг. Јагњаци Куибисхеве расе су врло рано у тежини и ухватити своје мајке чак и када дођу до пола године.

Овца Дорпер

Овца ДорперЈужноафричке овце Дорпера добијале су локални узгајивачи како би се развиле у прилично тешким условима континента продуктивних стада оваца са високом издржљивошћу и одличном прецизношћу. Као основу за рад су узимане животиње Дорсет Хорн и Блацкхеадед перзијске овце са усмереном оријентацијом и другим сортама.

Related  Inkubator Blitz – izbor iskusnih poljoprivrednika peradi

Овца Дорпер зимиДорпер није преварила очекивања научника и овчараца. Скоро век оваква врста оваца потврдила је своју способност да опстане у пустињи, ослањајући се на сочну храну и савршено тежину у дугим путовањима дуж камених падина.

Тежина овна достиже 140 кг, одрасле женке су пола мање. Иста тежина, око 50-60 кг, долази од полугодних јагњади.

Пасица Текел овце

Пасица Текел овцеОвце Текел се сматра једним од најстаријих у Европи. Чак је и мишљење да су животиње са сличним знацима познате чак и за вријеме Великог Рима. Посебна пажња посвећена је ранијим зрелог брадатих оваца у последњем веку. У овом тренутку су појединци холандског порекла примали инфузију нове британске крви, а на приватним фармама и великим фармама узгајања успостављен је нови стандард вриједне култивације.

Овце на изложбиКао резултат селекције, овладари и научници успјели су добити идеално комбиновање производње меса и доступност вуне меког квалитета код великих животиња.

Овце расту до 70 кг, тежина одраслих оваца може премашити 160 кг.

Животиње су ране, су непристојне и имају добар имунитет, што је важно код држања оваца код куће. Због тога данас расу Текелла оваца одабиру хиљаде власника фарми широм света и посебно у Русији.

Руске овце – видео