Ovce ispašeKao domaće farme životinje, ovce su odrasle tisućama godina. U ovom slučaju, ovisno o pasmini, ovce se uzgajaju radi dobivanja mesa, mlijeka, ovčjeg kože i vruće vune.

U uvjetima osobne farme, održavanje ovaca neće biti teško. Čvrste, nepretenciozne životinje rijetko se razbolijevaju, dovoljno su plodne i vrlo rano u usporedbi sa stočarstvom. Istovremeno, za ovaca nema potrebe za potpuno izgrađenim prostorima:

  1. Ljeti su zadovoljni olovkama i pašnjacima.
  2. Zima se nalazi u ovčjima, gdje je temperatura nešto iznad nule.

Životinje dobro rastu u hrani, koje druge vrste očito neće biti dovoljne da zadovolje fiziološke potrebe. Ovce čak imaju dovoljno malo vegetacije da rastu, daju vunu i dobije na težini.Ovce na farmi zimi

S dužnom pažnjom prema životinjama uzgoj ovaca kod kuće i početak uzgajivača ovaca neće se činiti teškom opterećenom okupacijom. Dobra briga, pridržavanje pravila čuvanja i hranjenja sigurno će rezultirati visokom proizvodnjom mesa u prvoj godini, dobivajući ukusno masno mlijeko i kućnu vunu.

Biološke značajke ovaca

Ovce se uzgajaju za meso, vunu i mlijekoSuvremene pasmine ovaca za uzgoj kod kuće mogu pokazati visoku produktivnost u mesu, mlijeku i vuni. Najčešće pozornost uzgajivača ovaca privlači sorte visoke plodnosti, brzu tjelesnu težinu, izraženu nepretencioznost i dobro zdravlje. No, kako bi životinje pokazale očekivane rezultate, moraju se uzeti u obzir njihove potrebe i biološke značajke ovaca.

Među životinjama u stoku goveda, ovce su poznate po njihovoj krvi i zaboravljivosti. Često se uzgajivači ovaca suočavaju s činjenicom da pašnjaci za ispašu stoke ne mogu naći svoj dom. Stoga se pješačka područja ovaca i ovnova uzimaju pametnim kravama ili kravama. U ovom slučaju, jedna ovaca će ići za “vođu”, a nakon svega stada će biti izdvajali.

Ovce s janjadimaProsječno trajanje ovaca je 20 godina. Međutim, kada se držite ovce u privatnoj farmi, samo proizvođači i maternalni uterus mogu živjeti do 8 godina. Mlade životinje, uzgajane za meso, zaklanjaju se do jednogodišnjeg doba, a pojedinci vunaste orijentacije drže se na farmi malo duže.

Jedan od pokazatelja za prosudbu zasluga pasmine ili pojedinca jest broj janjadi godišnje i broj janjadi.

Najčešće ovce koje pasmina uzgajaju samo jednom godišnje na kraju zime ili u ranim danima proljeća. Trudnoća traje oko pet mjeseci, u većini pasmina izgled jednoj janjetini je norma. Ali postoje iznimke.

Na primjer, Romanova pasmina ovaca, popularna među ruskim uzgajivačima ovaca, zbog čestog rođenja nekoliko janjadi i mogućnosti ubijanja dvaput godišnje. Ova značajka pasmine i rane zrelosti ove vrste u cjelini omogućuje razvijanje prilično uspješnog, brzo plaćenog poslovnog plana za uzgoj ovaca.

Koji su uvjeti održavanja potrebni za životinju? Kako organizirati njihovo hranjenje? Kako početi uzgajati ovce kod kuće za početnike?

Uzgoj ovaca kod kuće ljeti

Mlade ovceSadržaj pašnjaka ovce – osnova njihove visoke produktivnosti. Nakon što je lišio životinje priliku za izlazak na šetnju, uzgajivači ovaca mogu ozbiljno smanjiti svoju dobit. U ovom slučaju, troškovi se povećavaju:

  • krmno prikupljanje, sakupljanje i priprema koja odsada – ljudska briga;
  • za opremanje prostora i olovke za ovce.

Ako u blizini farme nema prikladnih pašnjaka, ovce se uređuju s pješačkim područjima, pričvršćujući ploče s štitovima. Nakon iscrpljivanja pokrova trave, stado se prenosi na susjedni teritorij. Budući da ovce mogu ugristi travu nižu od koza ili krava, čak iu najsiromašnijim mjestima, za sebe smatraju omiljenu hranu. Osim toga, prijenos ispaše na drugi dio pašnjaka pomaže spriječiti infekciju životinja s helminths.

Kod kuće, kada se uzgajaju ovce bez hodanja, životinje se dobivaju nagnutim travnatim travom.

Također je poželjno organizirati malo stado jogginga, prisiljavajući ih na ograničen prostor za šetnju. Moguće je zadržati ovce na remen s redovitim prijenosom na novu stranicu.

Janjetina sranje mlijekoPaša ovaca pušten s dolaskom proljeća i prvog pojavljivanja visine vegetacije od oko 8 cm. Ako se dvorište super, životinje treba zaštititi od prevelike vlage, bilo da je kiša ili rosa. Vlažna kosa se ne isušuje i uzrokuje različite bolesti životinja. Ovo pravilo slijedi s početkom jeseni hladnoće. U vrućem ljetnom vremenu, naprotiv, rani pristup livadi pomoći će ovcama da pronađu najslikovitiju vegetaciju.

Unatoč pastoralnom održavanju, ovce nužno nude vodu. Pilići se nadopunjavaju dva puta dnevno, a posebno vruće sezone – tri puta dnevno.

Ova će mjera pomoći u zaštiti od dehidracije i slabljenja životinja. U istoj su svrsi opremili tende, gdje stado može čekati sjaje. Ovdje za ovce stavljaju se ne samo piti i hranili, nego i komadi soli lizanja.

Ovce u prijenosnom olovkuTrava trava je najpoželjnija i korisna za ovčju hranu. Međutim, uzgoj ovaca osigurava njihovo održavanje iu hladnoj sezoni. Stoga, uzgajivač ovaca treba pripremiti sijeno na vrijeme, a u jesenskom razdoblju, pali lišće će biti dobra pomoć u slučaju manjka trave.

U ljeto, ovce mogu patiti od insekata koji krvlju sisaju, koji ne samo da koriste ovce kao izvor prehrane, već i jaja na oštećenim područjima kože. Da bi se izbjegle povezane bolesti i olakšalo postojanje životinja, životinje pregledavaju, čiste i dezinficiraju rane, za oslabljene ovce uspostavljaju poseban nadzor.

Ovce u hladnoj sezoni

Zimi se ovce drže u zatvorenom prostoruDolazak jeseni za uzgoj ovaca znači da će stado uskoro biti preseljeno u zimske ovčice i jareće stado za ovce. Izuzetno je važno zaštititi odjeljke od propuha, prekomjerne vlažnosti i gužve. Stoga:

  1. Sobe su opremljene ventilacijom.
  2. Uređujte životinje suhim dubinskim legovima.
  3. Jedan pojedinac je preuzet iz 2,5 do 3 metra površine.
  4. Unutar ovce, tijekom stabilnog razdoblja, održava se temperatura od 6-8 ° C. To je dovoljno da se zdrave jake životinje osjećaju dobro, uz pravilno odabranu prehranu i rastu.
  5. Tijekom najkritičnijeg razdoblja uzgoja ovaca – tijekom janjenja, zrak u ovčjim ribama treba zagrijati na 15 ° C.

Zimi se rak s ovcama sastoji od sijena sijena dobivenih ljeti, sjeckani korijen usjeva i mali obujam koncentrirane stočne hrane. Za 500 kg travne sijene i isti broj korijenskih usjeva potrebno je samo 100 kg miješane krme. Takva stopa dovoljna je za hranjenje odrasle osobe u razdoblju štandova.

Hranite ovce na otvorenomU hladnoj sezoni hranite najbolju stoku na otvorenom u otvorenoj olovci za ovce. U lošem vremenu, hrana se daje pod baldahinom. Učinite to 3-4 puta dnevno. Prve ovce dobivaju sijeno. Za dobitak težine i rast, korisno je dati sijeno od žitarica i krmnih leguminoza.

Zatim se ovcama nudi sočna krmna smjesa. To može biti mješavina sjeckanih korjenitih usjeva, na primjer, repa, mrkve, repa, krumpir s mekom. Druga mogućnost je silaža. Nakon takvog obroka, stado dobiva piće, a potom dolazi skok koncentrirane i grube hrane. Ovce kod uzgoja kod kuće se brzo naviknu na jedan raspored distribucije hrane. U večernjim se satima sijeno i ljeto položi u hranilište.

Uzgoj ovaca – video