Pembahagi kayu buatan sendiriPembahagi kayu yang dibuat dengan tangan sendiri adalah mekanisme yang direka untuk mempermudah proses pemisahan kayu besar untuk relau dari dapur atau perapian. Daya tarikan instrumen ini dinyatakan dalam fakta bahawa mana-mana orang boleh membuat pembahagi kayu skru sendiri dari bahan-bahan yang murah.

Klasifikasi Peranti

Pembahagi kayu helical dengan tangan sendiriReka bentuk ini mempunyai banyak faktor klasifikasi. Pembahagi kayu dibezakan oleh:

 • bidang operasi (penggunaan swasta, syarikat besar);
 • kaedah penandaan pokok (menegak, mendatar, bercampur);
 • jenis enjin (elektrik, petrol, dengan daya tarikan traktor, gabungan);
 • kaedah pengangkutan (bergerak dan pegun);
 • prinsip operasi (hidraulik dan skru (kon)).

Pembahagi kayu buatan sendiri sering dilengkapi dengan enjin elektrik atau petrol. Parameter lain adalah individu dan dipilih untuk keperluan peribadi. Bagi sesiapa yang membuat teka-teki dengan soalan: “Bagaimana untuk membuat pembahagi kayu dengan tangan kita sendiri?” Kami akan memberi arahan mengenai memasang pemasangan hidraulik dan skru.

Pembahagi kayu hidraulik dengan tangan sendiri

Selalunya, sistem hidraulik untuk kerja-kerja peranti itu dipinjam dari traktor. Motor elektrik dengan pemacu yang dikendalikan oleh traktor atau enjin petrol juga boleh digunakan. Pembahagi hidraulik termasuk komponen berikut:

 • bingkai;
 • pam;
 • tangki minyak;
 • motor;
 • silinder hidraulik dengan berhenti;
 • bilah;
 • pengedar.

Gambar rajah reka bentuk pembahagi kayu hidraulikBuat pembahagi kayu dengan tangan anda sendiri dengan lukisan, gambar dan arahan tidak akan menjadi masalah besar bagi orang yang sekurang-kurangnya mempunyai sedikit pengetahuan tentang mekanik tumbuhan hidraulik.

Untuk kemudahan, kami akan menunjukkan lukisan mekanisme dan menyusun manual pendek untuk pemasangan.Lukisan peranti hidraulik

Arahan untuk memasang splitter hidraulik:

 1. Kami membetulkan bicu hidraulik pada bingkai.
 2. Di hujung bilah yang lain dipasang baji, yang akan membolehkan anda bekerja dengan jumlah yang berbeza dalam jumlah dan log panjang.
 3. Di tengah-tengah pembinaan kita mempunyai platform untuk menyusun kayu balak. Apabila berinteraksi dengan pemegang bicu, penekanan akan menekan kayu ke arah pisau baji, yang akan berjaya membelahnya.
 4. Selepas memecah, mata air akan mengembalikan perhentian ke kedudukan permulaan.

Related  Teknologi penciptaan dengan arahan langkah demi langkah dari kain dan tenunan tempat tidur dengan tangan sendiri

Pembahagi hidraulik mudah mendatarPeranti sedemikian tidak dibezakan dengan kelajuan operasi yang tinggi, walau bagaimanapun, apa yang boleh dikatakan, lebih mudah daripada memotong kayu dengan kapak.

Pembahagi kayu Helical (kon) dengan tangan sendiri

Prinsip pemotong kayu jenis ini adalah keupayaan kerucut logam berputar untuk memecah kayu balak, kerana benang yang ada pada permukaannya.

Jangan cuba membuat keranda sendiri. Ini adalah tugas yang sangat memakan masa dan teliti. Lebih menguntungkan untuk membeli versi siap sedia, dibuat dengan betul dan sesuai untuk reka bentuk masa depan anda.

Untuk membuat spesimen skru, anda harus menggunakan artikel ini dan menonton video mengenai pemotong kayu buatan sendiri.Lukisan pembinaan pembahagi kayu kon dengan motor elektrik

Ini adalah salah satu alat yang paling biasa untuk memisahkan kayu. Ia mudah bukan sahaja untuk digunakan, tetapi juga untuk memasang dengan tangan anda sendiri.

Arahan untuk memasang pembahagi kayu jenis skru dengan splitter berbentuk kon:

 1. Tentukan sumber kuasa unit kami. Dalam contoh lukisan, motor elektrik ditunjukkan.
 2. Ia perlu memilih kon dengan betul. Bergantung pada saiz peranti dan log yang berpecah.
 3. Buat rancangan untuk lokasi semua elemen peranti pada desktop.
 4. Untuk membuat pangkalan untuk keseluruhan struktur. Platform kerja mempunyai bentuk meja baja dengan aci tetap kujang.
 5. Kimpal lekapan asal ke meja untuk mengelakkan zarah log yang jatuh di bawah peranti berputar.
 6. Pasang sokongan kuasa untuk pemasangan dan letakkan kujang dalam kedudukan kerja.
 7. Sambungkan motor. Peranti sudah bersedia untuk berfungsi!

Enjin lebih disukai di bawah meja. Ia akan dilindungi daripada kerosakan yang tidak disengajakan dan cip kayu.

Bagaimana splitter kayu kerucut berfungsi

Pembahagi kon dalam operasiUnit kuasa (dalam kes kami: motor elektrik) menyampaikan gerakan putaran kepada kon. Adalah perlu untuk berhati-hati membawa log dan perlahan-lahan tolak pencukur ke arah sebelah. Kon ini memotong lancar ke dalam struktur pokok dan memecahkannya dengan separuh.

Related  Betulkah membuat rak untuk anak benih dengan tangan?

Pembahagi kayu jenis skru dengan motor dari mesin basuh adalah pilihan yang paling mudah dan berfungsi untuk kegunaan rumah.

Di samping itu, adalah mungkin untuk mengelakkan kos membeli enjin baru. Ia boleh digunakan dengan membuangnya dari mesin basuh lama.Skru melihat dengan enjin dari mesin basuh

Pembahagi kayu adalah alat yang sangat diperlukan di rumah persendirian atau di kampung. Sejumlah besar maklumat di Internet memungkinkan untuk membuat pembahagi kayu dengan tangan menggunakan arahan video atau teks. Fleksibiliti skim reka bentuk membolehkan penggunaan pelbagai komponen. Selalunya peluang untuk mengambil dan membina unit untuk keperluan dan keperluan individu anda.

Peranti dan kerja pembahagi kayu buatan sendiri – video