smokehouse merokokSmokehouse yang dicucuk dengan tangan mereka sendiri dibuat dengan cepat, dengan mudah dan dengan kos yang minimum. Produk daging asap sendiri, bermakna yakin dengan kualiti dan kesegaran, kemudian dimakan hidangan lazat. Teknologi merokok yang panas, berbanding dengan kaedah sejuk, memerlukan masa memasak yang ketara. Reka bentuk dimensi dan peranti itu membolehkan anda menggunakannya bukan sahaja dari luar, tetapi juga di dalam bilik. Bahan, alat yang digunakan untuk pembuatan tidak rumit dan agak mudah diakses.

Pilihan yang mungkin untuk smokehouse merokok panas

pembinaan mudah alih sebuah smokehouseSebagai keupayaan untuk orang moden smokehouse telah menyesuaikan sejumlah besar alat dan alat yang diperbaiki yang telah menyampaikan masa mereka untuk tujuan yang mereka inginkan. Kehidupan kedua mereka diberikan kepada tong, silinder gas, peti sejuk, mesin basuh.

Salah satu pilihan yang paling mudah untuk membuat perokok rumah untuk produk ikan dan produk daging asap panas ialah penggunaan baldi logam dengan tudung.

Baldi logam

smokehousePertimbangkan contoh bagaimana membuat smokehouse merokok dari baldi untuk kegunaan luaran. Prosedur ini adalah seperti berikut:

 • baldi logam yang sesuai dengan tudung (tidak enamel) dipilih;
 • di dinding sisi lubang baldi digerudi untuk pemasangan lidi atau jaring yang terbuat dari kawat;
 • pada tiang bawah wire mesh palet tetap untuk menangkap lemak;
 • 10 -15 lubang digerudi di tudung;
 • cip atau serbuk gergaji diletakkan terus di bahagian bawah smokehouse;
 • untuk mengaktifkan proses merokok, anda memerlukan sumber api (api, pembakar gas) atau dapur elektrik.

baldi-smokehouse

Tong logam

smokehouseReka bentuk mudah seterusnya adalah pengeluaran satu laras. Kapasitinya mempunyai kapasiti yang melebihi baldi pada waktu-waktu.

cara memasang setongProsedur pembuatan dan penggunaan berikutnya tidak berbeza dari contoh di atas untuk membuat perokok dari baldi. Perbezaannya hanya bersaiz: semua elemen pembinaan secara proporsional lebih besar.

Sebelum digunakan, laras mesti dibersihkan dengan menembak pada suhu tinggi.

Peti sejuk lama

smokehouseSmokehouse merokok buatan sendiri dengan tangan mereka sendiri boleh berubah dan dari peti sejuk. Dalam kes ini, ia memerlukan lebih banyak perbelanjaan bukan sahaja material, tetapi juga fizikal. Sebagai balasan, adalah mungkin untuk mendapatkan sebilangan besar produk asap yang disediakan dalam penyesuaian mudah. Pilihan alat untuk pemodenan harus dihentikan pada model Soviet seperti “Dnepr”, kerana semasa pembuatannya, jumlah minimum plastik untuk kulit dalaman digunakan. Fakta ini sangat memudahkan penyempurnaan peranti.

Kehadiran bahagian plastik di dalam kabinet merokok apabila rokok panas tidak dibenarkan kerana penciptaan suhu tinggi semasa memasak.

Mari lihat contoh bagaimana membuat smokehouse merokok dengan tangan anda sendiri dari peti sejuk lama:

 • penutup plastik bahagian dalaman dikeluarkan;
 • meterai magnetik diperiksa dan, jika perlu, dilupuskan;
 • pemegang gratings wayar dan cangkuk;
 • diubahsuai atau digantikan oleh mekanisme kunci pintu peti sejuk baru;
 • Semua lubang teknikal yang muncul selepas pemodenan dipadatkan dengan pita;
 • di bahagian atas kabinet dengan gerudi dan gunting logam pembukaan dibuat sama dengan diameter kipas ekzos;
 • dalam aperture yang diterima peminat tetap, ia paip disambungkan, mengurangkan asap di jalan.
 • sebagai rak bawah smokehouse dipasang dulang logam untuk mengumpul lemak, yang dikeluarkan semasa proses merokok;
 • Penjana asap reka bentuk ini adalah sebuah dapur elektrik dengan kontena berdinding tebal dipasang di atasnya dengan habuk papan atau cip;
 • Penjana asap diletakkan di bahagian bawah ruang, kord kuasa dilepaskan melalui pembukaan teknik yang disediakan dalam peti sejuk.

Related  Bagaimana untuk membuat rumah hijau untuk benih?

Menggunakan smokehouse merokok dengan tangan anda sendiri juga mungkin untuk pemasangan dalaman. Dalam kes ini, paip ekzos dibawa ke jalan. Jika perlu, sambungan pintu dan badan perokok, selepas meletakkan produk di dalamnya, disisipkan dengan pita pelekat. Produk pra-masak diletakkan pada gril atau digantung pada cangkuk, cip ditutup dan kuasa disambungkan.

Kuasa motor kipas yang digunakan untuk melukis cukup untuk mengeluarkan asap dari bilik.

Menggunakan keluli tahan karat

smokehouses keluli tahan karatBahan yang paling tahan lama untuk pembuatan smokehouses adalah keluli tahan karat makanan. Keluli tahan karat membolehkan anda menggunakan sesuatu yang dibuat daripada itu, tidak satu dekad. Jenama khas keluli tahan karat AISI 304 adalah tahan terhadap perubahan suhu, yang menjadikannya produk asap sepanjang tahun.

smokehouse dalam bentuk disassembledRumah asap salai keluli tahan karat tahan media agresif, ia tidak bertindak balas dengan asid dan garam, oleh itu boleh digunakan sebagai reka bentuk tetap untuk yard. Oleh kerana sifat logam tersebut, penampilan deposit karbon di dinding smokehouse adalah minimum. Pembersihan dan penyelenggaraan permukaan dalaman dan luaran lebih ringkas, berbanding dengan smokehouse yang diperbuat daripada logam, yang terdedah kepada kakisan. Ini membolehkan anda mematuhi keperluan kebersihan apabila menyediakan produk separuh siap daging dan ikan.

smokehouseSmokehouses padat diperbuat daripada keluli tahan karat, yang paling banyak ditemui di kalangan peminat aktiviti luaran. Nelayan dan pemburu berhak menghargai kemudahan operasi dan penjagaan jenis smokehouse ini. Dalam keadaan marching, kebersihan sangat penting.

Terdapat juga perokok merokok dengan meterai hidraulik. Pelbagai ini adalah perkara biasa dan dalam permintaan untuk kegunaan rumah. Reka bentuk varian ini adalah kotak besi lembaran nipis yang dikimpal, di bahagian yang mempunyai persegi atau segi empat tepat. Hujung kotak berakhir dengan alur berbentuk p dengan lebar 15-30 mm dan kedalaman 20-30 mm di mana air dituangkan. Terdapat juga tudung, bentuk yang sama seperti kotak yang digunakan untuk membuat meterai. Sampul lebih luas daripada kotak, tetapi bebas memasuki alur yang penuh dengan air.

Related  Kami membuat tangan kami sendiri mangkuk makan yang baik untuk protein

Satu set alat sedemikian semestinya termasuk pallet untuk mengumpul lemak, satu grid untuk meletakkan produk yang disediakan untuk merokok. perangkap air juga melaksanakan struktur mengukuhkan harta, kerana badan pemanasan memanjangkan rumah asap, dan kawasan yang bolt dikimpal, menghalang ubah bentuk kotak.

Prinsip operasi rumah asap dengan meterai air adalah berdasarkan berhenti asap dari selongsong disebabkan oleh cecair yang penuh di rumah asap rim. Asap dari smokehouse keluar melalui pemasangan khas di tengah tudung. Terus ke bawah kotak dicurahkan habuk papan atau cip sesuai untuk merokok pallet kayu dipasang untuk mengumpul lemak, grid surih dengan daging berjubin tepat. Kemudian tudung ditutup, air dituangkan ke dalam baut dan smokehouse diletakkan di atas api.

Semasa merokok, perlu mengekalkan tahap cecair dengan menuangnya, kerana ia menyejat, memanaskan badan perokok.

Tidak sukar untuk membuat smokehouse merokok dengan tangan anda sendiri. Pendekatan kreatif, bukan instrumen yang licik, pelaburan modal kecil, dan yang paling penting – keinginan. Ini adalah semua keperluan untuk mendapatkan hasil kualitatif.

Reka bentuk merokok panas dari atas, boleh digunakan untuk membuat makanan yang cantik. selera mereka sentiasa bertambah baik dari kesedaran bahawa rumah rumah asap salai, yang mereka telah disediakan, yang dibuat sendiri oleh tangan dan cinta anda kepada orang yang tersayang. Jangan takut untuk bereksperimen. Complicated boleh jadi mudah!

Lebih jelas lagi, pengeluaran smokehouse merokok dengan video tangan sendiri.

Membuat smokehouse – video