tablet untuk benihPersediaan untuk musim panas bermula pada musim sejuk, apabila perlu untuk menjaga pembenihan. Itulah sebabnya mengapa memilih kotak untuk benih adalah salah satu yang paling popular. Terdapat beberapa pilihan untuk menyelesaikan masalah ini: anda boleh membeli pilihan siap sedia di kedai atau membuat kotak untuk anak benih sendiri. Setiap pilihan mempunyai ciri dan kelebihan tersendiri.

Apa yang perlu saya tumpu apabila memilih kotak?

Untuk mendapatkan hasil tuaian yang baik, anda perlu menjaga anak benih, yang boleh diletakkan dalam bekas biasa, dan dalam kotak atau kaca individu. Apabila memilih bekas, perlu mengambil kira saiz tumbuhan dan ciri-ciri pertumbuhannya. Sekiranya ia kekal dalam bekas untuk jangka masa panjang dalam bekas yang kecil, ia boleh merosakkan sistem campaknya, yang akan menjejaskan perkembangan tumbuhan secara keseluruhannya. Jika sistem akar tidak dapat berkembang secara normal, maka pertumbuhan tumbuhan itu sendiri akan berhenti. Itulah sebabnya salah satu kriteria paling penting apabila memilih bekas untuk tumbuhan adalah saiznya.

Di samping itu, bergantung kepada jenis tumbuhan yang spesifik, ia juga perlu memberi perhatian kepada kriteria berikut:

 • Kotak mesti mempunyai lubang untuk saliran.
 • Dinding bekas mestilah mempunyai kekonduksian haba optimum untuk tumbuhan, yang melindungi biji dari perubahan suhu secara tiba-tiba.
 • Pilihannya harus dibuat kepada sampingan dari bahan-bahan yang tidak jelas, kerana dalam hal ini cahaya matahari tidak akan bertindak pada akar tumbuhan.

Bagi bahan, pembungkusan itu boleh sama ada plastik biasa atau kayu, dan dibuat daripada bahan yang diperbaiki.

Pembelian kotak siap pakai

Tare untuk biji boleh dibeli di hampir mana-mana kedai perkakasan. Kotak plastik untuk anak benih atau versi kayu mereka berbeza dengan kelebihan berikut:

 • Menjimatkan masa. Anda tidak perlu berbuat apa-apa untuk diri sendiri, kerana bekas itu siap digunakan.
 • Pemilihan saiz, bentuk dan warna yang besar.
 • Kemungkinan penggunaan berganda.
 • Kemudahan pengangkutan.
 • Bekas sedemikian mudah dibasuh dan disinfektan.
 • Kotak mudah untuk disimpan.
 • Tara mempunyai kekonduksian haba yang rendah dan warna legap, yang bagus untuk hampir mana-mana tumbuhan.
 • Kemudahan dalam operasi.

Related  Bagaimana untuk membuat rumah hijau untuk benih?

Walau bagaimanapun, dalam versi ini terdapat beberapa kelemahan. Harga kotak itu agak rendah, bagaimanapun, jika terdapat banyak anak benih, pembelian bekas mungkin agak mahal. Itulah sebabnya ramai penduduk musim panas mencari cara alternatif untuk menyelesaikan masalah ini dan mencari jalan untuk membuat kotak untuk anak benih dari kayu atau bahan-bahan lain yang diperbaiki.

Kotak kayu untuk anak benih

Pokok adalah salah satu bahan yang paling popular dalam pembinaan bekas untuk benih. Ia adalah bahan mesra alam yang boleh digunakan semula, dan yang agak mudah digunakan.

kotak kayuMengenai cara membuat kotak untuk anak benih dari papan, perlu menentukan dengan ukuran strukturnya. Secara tradisinya, saiz bekas bergantung pada saiz ambang tingkap atau lokasi lain dari kotak.

Memandangkan dalam kebanyakan kes, anak benih di dalam kotak tersebut tidak dihirup, penanaman benih diperlukan pada jarak tertentu dari satu sama lain. Ini akan melindungi tumbuh-tumbuhan daripada mengganggu pembangunan sistem akar.

Untuk membuat kotak untuk anak benih pilihan ini, anda perlu menyediakan bahan-bahan yang diperlukan:

 • papan;
 • sudut;
 • gelung;
 • skru mengetuk diri;
 • filem polietilena.

Untuk bekerja juga memerlukan pemutar skru, hacksaw, ukuran pita dan stapler untuk perabot.

Untuk membuat kotak untuk anak benih dari pokok, anda mesti mengambil tindakan berikut:

 • Pilih bar dan papan panjang yang diperlukan.
 • Bina segi empat tepat dari bahan menggunakan sudut dan skru.
 • Dengan menggunakan skru sendiri atau kuku, pasangkan bahagian bawah struktur.
 • Anda juga boleh menjaga struktur bumbung. Untuk tujuan ini, gelung dan skru pintu atau tingkap diperlukan.
 • Bahagian atas struktur terbuat dari filem polyethylene, yang diikat dengan stapler untuk perabot. Semua filem berlebihan dikeluarkan.

Related  Rantai rantaian gergaji tumpul

Bekas sedemikian mudah digunakan, dan membuat kotak untuk anak benih dengan tangan mereka sendiri yang diperbuat daripada kayu tidak akan sukar. Bagaimanapun, pilihan ini juga mempunyai kelemahannya. Pertama, agak sukar untuk membersihkan wadah sedemikian, dan kesan kelembapan membawa kepada fakta bahawa bahan mulai membengkak, mengubah bentuk dan reput. Di samping itu, tidak seperti varian plastik, struktur kayu kurang tahan lama, jadi pada waktunya mereka memerlukan pembaikan atau penggantian.

Alternatif lain

bekas kertasSebagai tambahan kepada plastik dan kotak kayu yang meluas, bahan yang digunakan secara meluas dan diperbaiki, yang mudah, mudah digunakan dan, pentingnya, kos kewangan yang minimum. Khususnya, kita bercakap mengenai kertas.

Sebelum membuat kotak untuk kertas benih, anda mesti terlebih dahulu menyediakan semua bahan dan alat yang diperlukan. Ini adalah kertas, terutamanya untuk surat khabar lama, gunting, botol plastik, pita melekat akan dilakukan.

Untuk menjadikannya seperti ini, anda perlu melakukan yang berikut:

 • Potong surat khabar ke dalam jalur. Dalam kes ini, panjang jalur harus lebih besar daripada lilitan botol yang dituai.
 • Jalur kertas dipintal mengelilingi botol dan dipasang dengan pita pelekat, dengan sebahagian daripada baki surat khabar dan akan berfungsi sebagai bahagian bawah kaca, yang juga tetap dengan pita.
 • Setelah selesai, kaca siap dikeluarkan dari botol dan siap sedia untuk digunakan.

Selain itu, ia juga mungkin untuk membuat bekas daripada bekas kerajang yang digunakan, contohnya susu, jus atau pek lain. Dalam kes ini, walaupun kos rendah, bekas kertas kerajang adalah salah satu pilihan yang paling optimum untuk anak benih yang semakin meningkat.

Oleh kerana adanya reflektor cahaya tambahan, tumbuhan tidak akan meregang. Di samping itu, kelebihan bekas tersebut adalah seperti berikut:

 • Ketinggian kecil, yang sesuai untuk tumbuh pelbagai tumbuhan.
 • Kehadiran dinding reflektif tambahan, yang sangat penting pada musim sejuk, apabila tenaga solar dibekalkan dalam kuantiti yang tidak mencukupi.
 • Lokasi yang selesa. Kotak padat dengan mudah boleh diletakkan walaupun pada jendela kecil.
 • Asas kertas reka bentuk menjadikannya mudah untuk melabel varieti tumbuhan yang berbeza menggunakan penanda.
 • Pilihan belanjawan.

Related  Bagaimana untuk membuat pencahayaan LED untuk anak benih?

Kotak kotak miniUntuk membuat satu bekas itu perlu mengambil paket kosong dari jus atau susu, basuh dengan air yang mengalir tanpa menggunakan bahan pencuci dan potong dalam bentuk “kotak”.

Di bahagian bawah bekas, saliran diletakkan, kemudian substrat yang telah disediakan sebelumnya. Ia perlu meninggalkan jurang ke bahagian atas bekas untuk kira-kira 1 cm. Apabila anak benih muncul, bekas itu diletakkan supaya “penutup “nya mencerminkan cahaya tambahan pada tumbuh-tumbuhan.

Di samping itu, tidak seperti varian akhbar, foil boleh digunakan semula, ia hanya perlu dibasuh dengan air dan dikeringkan.

Daripada paket jus dan susu, anda boleh menggunakan tin makanan bayi, dan juga meletakkan kerajang biasa pada kotak kadbod dengan pita stapler atau pelekat.

Terdapat beberapa cara untuk menyediakan bekas untuk benih. Pilihannya bergantung pada pilihan peribadi, ciri-ciri tumbuhan yang ditanam dan kemungkinan kewangan.

Video: cara membuat kotak untuk anak benih