Anthurium pripada obitelji aroidPovijest nekih biljaka, koje je uzgajao čovjek, broji nekoliko tisućljeća. Poznavanje anthurija, kao i kod jednog od rodova obitelji Aroids, započelo je prije samo stotinu i pol godina, ali za to vrijeme mnogo se mitova, a ponekad i uporni zabluda formiraju oko biljaka.

Jedno od često čuđenih misli o podrijetlu anthurijuma je da su bujne cvjetnice su autohtono stanovništvo Tihog oceana, uključujući Havajima. Doista, dolazak na ovaj raj svijeta ne može se iznenaditi raznolikošću biljnog svijeta, u kojemu su jedno od glavnih mjesta zauzeti anturija.

Danas se ta kultura smatra “srcem Havaja”, simbolom i lokalnim talizmom. Na otocima postoji mnoštvo najsjajnijih i neobičnih hibrida, ali, suprotno mitu, koji vjeruju sami Havaji, ovdje nema atrakcija domovine.

Gdje je rodno mjesto anturu?

Domovina anthurium je Južna AmerikaOtkriće jedne od najvećih rodova biljnog svijeta dogodilo se 1876. kada je entuzijastičan botaničar iz Francuske Edouard André, koji putuje u Južnoj Americi, nije pronašao jedan od anturijevih uzoraka izravno na prozoru. Jedna bez presedana biljka prevezena je u Europu, gdje je opisana kolijevka magličastih šuma i nazvana Anthurium andreanum.

Biljka s zelenim lišćem i uspravnim stablima, okrunjena cvjetovima-kuglama i crvenim braštima, bila je raširena u cijeloj Kolumbiji i sjevernom Ekvadoru. To su ta mjesta koja se mogu smatrati rodnim mjestom Anturija i neobičnim središtem širenja kulture diljem svijeta.

Jedno od prvih mjesta na kojima su anthuriums pali u volju Europljana, a Hawaii su postali. Na otocima, neobične biljke cvjetnice 1889. donijele su misionara Samuela Damona, koji je učinio mnogo za ovu regiju, pa je čak postao i ministar financija Republike.

Još jedna pogrešna predodžba povezana je s biljkama koje se mogu nazvati anturiumom. Nažalost, većina florista klasificiraju kao rod samo Anthurium andreanum i Anthurium scherzerianum s dekorativnim svijetlim cvjetovima. Nije tako.

Raznolikost anthuriums

Raspon anthuriums proteže se od Meksika do ParagvajaIspada da je teritorij Južne i Srednje Amerike naseljena ne samo biljkama s prepoznatljivim svijetlim veo, nego i drugim bliske vrste.

Uključeni su u rod Anthurija i zanimaju se za sve ljubitelje biljke, uključujući i one koji se bave kulturama zatvorenog prostora. Cvjetni anturi u svojoj domovini i širom svijeta postali su moderni zatvoreni i vrtni biljci, cijenjeni su za vanjsku privlačnost i trajnost čak i rezanog cvijeća koji ostaju svježi 2 do 8 tjedana.

Danas, prema najkonzervativnijim procjenama znanstvenika u rodu Anthuriums, čiji se raspon proteže na subtropske i tropske regije Amerike od Meksika do Paragvaja, postoji 800 vrsta. I u 2010, botaničari su proglašeni oko 1000 vrsta anthuriums i potrebu da i dalje studirati flore Amerike na svaki mogući način.

Related  Izaberite višegodišnju biljku za balkon i vrt ljubičastog roga

Anthurium AcherizerianumAnthurijevi su rasprostranjeni u Andama i Cordillerasima, koji su obrasli šumama. Ovdje biljke preferiraju naseljavanje na nadmorskim visinama do 3,5 km iznad razine mora. I među stanovnicima vlažnih tropskih može se naći i zemaljske biljke, i epifite, kao i vrste koje zauzimaju međusobno nišu. Takvi anturi, počevši od stoljeća na donjem dijelu šume, postupno, uz pomoć korijena i izbojaka, rastu prema suncu. Ispod, u savanama sa sušom klimom, također možete naći anthuriums koji su savršeno prilagođeni ovom životnom stilu.

Video o anturu će vas upoznati s osobitostima biljaka, njihovim staništima i reći o sorti pogodnim za domaću poljoprivredu.

Struktura biljnog anthurijaPrilagodljivost svih vrsta anthurija je izuzetno visoka. Oni su izvanredno smjestili tlo, neke vrste su epifite. Poput malih i velikih gnijezda na kolima i granama drveća izgledaju rozete anturu. U ovom slučaju, biljke nisu paraziti. Oni ne oduzimaju sokove i hranu od vrste na kojoj su ukorijenjene, ali hrane se malim talogima organske tvari i atmosferskom vlagom i kisikom.

Jedino sredstvo koje ne podnosi biljkama je voda.

Unatoč prevladavajućem mišljenju o ljubavi anturu na vlagu, pa čak i mogućnosti da ga uzgajaju u akvariju, niti jedna od ispitivanih vrsta ne može se prilagoditi životu u vodi.

Anthurium amnicola raste na obalnim kamenjemNa primjer, Anthurium amnicola raste na obalnim kamenjem, čvrsto se drži korijena. To daje biljci sposobnost da primi kisik od vlažnog zraka koji dolazi iz struje, ali svi zeleni dijelovi su u suhom stanju.

Svi anturi imaju jednu domovinu – Južnu i Srednju Ameriku. Ali zbog različitih uvjeta rasta, veličina anturu i njihov izgled razlikuju se od vrsta do vrste.

Što izgleda anturium?

Faze razvoja biljakaAnthurijevi su vrlo raznoliki, a većina vrsta nema takav svijetli veo u obliku tamnocrvenog srca, a veličina biljaka može biti vrlo skromna i doista divovska.

Anthurija se nalaze u mnogim područjima Južne i Srednje Amerike. No, kako kažu botaničari, domovina anturu sa svijetlim cvjetovima zapadni je dio Anda na području Ekvadora i Kolumbije. Preostale vrste su od interesa ne zbog svjetlosti cvatova, nego zbog lišća s najbizarnijim oblicima i veličinama. Međutim, za sve anthuriums, postoje zajednički znakovi.

Related  Fotografija i opis određenih tipova aspidistra

Većina anthuriuma ima debele, često skraćene stabljike, gusto obrubljene ljestvicama od već mrtvih lišća, zračnih korijena i samog lišća. Zanimljivo je da lišće unutar istog roda mogu imati posve drugačiji oblik, veličinu i teksturu. Pored oblika u obliku srca ili klinova, poput najčešćih cvjetnih anturija, lišća, mogu se naći sorte s zaobljenim, lancetima, cijelim ili odrezanim listovima. Leži na stabljike su pričvršćeni uz pomoć dugih ili vrlo malih peteljina.

Kako stablo raste, anthurium postupno nestaje, osim pojedinih zemaljskih vrsta.

Veličina anthuriuma ovisi prvenstveno o pločicama koje mogu doseći duljinu od 15 cm do jednog i pol metra. Kako su oblici i veličine lišća raznoliki, tako su i vrste površina. Uz kožne i vrlo guste lišće, kao što je Anthurium Andre, nalazimo i glatke elastične listove i listove s baršunastom površinom, poput Kristalnog anturu.

Formiranje zračnih korijena u anthuriumuU uvjetima guste šume gdje je vlažnost visoka, a važno je da ne propustite niti jednu zraku sunca, anthuriums su naučili da okreću list ploče tako da su uvijek usmjereni prema zvijezdi. Epifitima, koji žive u uvjetima sušenja, hranjeni su i vlažni pomoću konusne rozete lišća. Postupno, ostaci biljaka, čestice humusa i vlaga potrebna za biljke pada u nju.

S cvjetanjem anthuriuma postoji i široko rasprostranjena zabluda širom svijeta. Ono što mnogi smatraju velikim cvijetom, u stvari, je cvjetnica i modificirani svijetli list, bract. Ista cvata je također nježan spathiphyllum.

Cvjetni anthurium sastoji se od kugla i bractaCvjetanje u obliku uha, koje se sastoji od biseksualnih teško razlikovnih cvjetova, može biti ravni ili spiralni oblik, s izgledom konusa ili zaobljenim na kraju cilindra. Cvjetnica boja varira od bijele, kremaste ili žućkaste do plave, ljubičaste ili ljubičaste. Kako sazrijevanje nekih vrsta klica postaje zeleno.

Anthurium’s nakovnjak je okružen ne jednim velikim laticama, već bractom, što je u stvari list vrlo neobične vrste i boje. Varijante Anthurija za kuću imaju takav veliki i dekorativni pokrivač. I tako se biljka danas zove “lak” ili “duga” cvijet. Ime je vrlo pogodno za moderne hibride s pokrivačima ne samo jedne svijetle boje, već kombinirajući dvije ili tri nijanse koje se ne pojavljuju.

Related  Slatki cvijet s tajanstvenim svojstvima – droga

U ukrasno-listopadnim sortama cvjetanje izgleda neatraktivnoNo, u dekorativno-listopadnim vrstama, bract je ponekad teško razlikovati, što ne sprječava biljke od mamenja insekata oprašivača.

Kada je postupak oprašivanja završen, na uhu se formiraju mali sferni ili ovalni plodovi. Unutar sočan bobica je od 1 do 4 sjemena, koji u prirodi, u domu anthuriums, nose ptice i glodavci.

Sorte i hibridi anthurium za dom

Popularnost cvjetnih vrsta anthurija dovela je do činjenice da svijet aktivno radi na dobivanju novih sorti i spektakularnih hibrida. Uzgajivači pokazuju svoja postignuća ne samo na policama trgovina, već i na cvjetnim izložbama, kao što je, na primjer, godišnji festival tropskih biljaka Extravaganza pod pokroviteljstvom princeze Wales.

Kao rezultat toga, zapanjujući svojom ljepotom i neobičnim izgledom, biljke koje su uzgajali moderni uzgajivači su nevjerojatno različiti od sorti koje su nekad pronađene u Anturijevoj domovini, na američkom kontinentu.

Cvjetanje hibridaProizvodnja hibrida povezana je s oprašivanjem jedne biljke s peludom uzeto iz drugog uzorka. Ova je operacija usmjerena na dobivanje sorti s više svijetlih i velikih cvatova, lijepih lišća ili drugih željenih parametara uzgajivača. Za konsolidaciju rezultata, potrebno je dugo vremena i raste mnoge generacije biljaka.

Da bi se smanjilo vrijeme razvoja i selekcije, suvremene tehnologije koje uključuju uzgoj ne iz sjemena, nego iz kulture tkiva koje nose sve informacije o matičnoj biljci, omogućuju razvijanje suvremenih tehnologija. Zahvaljujući takvim složenim biokemijskim operacijama danas se dobiva većina predložene trgovine biljkama anthuriums za dom, vrt i reznice.

Male biljke s ružičastim cvjetovimaZahvaljujući takvom intenzivnom radu, pojavili su se anthuriums, veličine koje su iznimno prikladne za uzgoj kod kuće, kao i biljke s neobično neobičnim bojanjem. Ali znanstvena postignuća i inovativne tehnologije ne koriste se uvijek za dobrobit cvjećara.

Nažalost, mnogi komercijalni proizvođači često koriste gibberelnu kiselinu ili GA3 kada raste anthuriums. Ovaj spoj je biljni hormon koji utječe na količinu i kvalitetu cvjetanja, a također pridonosi brzoj formiranju cvatova.

Kao rezultat liječenja sličnim kemikalijama, anthurium namijenjen kući, bez razvijanja, pada na šalter sjajan cvjetanje. Uzimajući u kuću takvih primjeraka teško je tolerirati aklimatizaciju, a onda oni mogu razočarati, jer cvjetaju skromnije nego prije kupnje.

Učenje da se brine za anthurium – video