zimzeleni unutarnji jasminJasmine se odnosi na zimzelene kovrčave ili uspravne grmlje. Listovi imaju jednostavnu trostruku ili neparniju podešenu konfiguraciju.

Cvijet ima veliki redoviti oblik, sastavljen u štitove. Može biti umbellate ili osamljeni, apikalni ili bočni. Cvijet halo ima bijelu, žutu, crvenkastu boju.

Vrste cvijeta

Jasmine ima više od 200 vrsta, od kojih se mnoge uzgajaju kod kuće ili u staklenicima. Upoznajmo neke od njih detaljnije.

Jasmine velike cvjetne

prostrana soba jasmina s velikim cvjetovimaOva sorta pripada ukrasnim biljkama koje stalno imaju zelenu boju. To je grmlja liana, čija duljina doseže 10 m. Jasmine velike naplaćuje se golim izbojcima. Listovi imaju oblik zuba, duljine oko 3 cm. Gornji dio je okrenut.

Kao što možete vidjeti na slici, bijeli cvjetovi jasmina velikih cvjetova su u obliku kišobrana do 10 komada u isto vrijeme. Usredotočeni su na vrh pucanja. Imaju velike veličine i jaku aromu. Grmlja se odnosi na duge biljke cvjetanja. Bogat cvjetanje traje od lipnja do listopada.

Cvjetovi biljke su eterično ulje. Oni se aktivno koriste za dodavanje okusa na različite vrste čaja.

Jasmine holotvetkovy

jellyflower jasminJasmine holotvetkovy se odnosi na blago razgranate grmove. Ima dugog izbojka s malim brojem malih lišća zasićene zelene boje. Imaju trostruki oblik. Zimi, većina lišća pada.

Cvjetovi jacinth golotsvetkovogo imaju jarko žutu boju. Velike su veličine. Smještena je u vratima lišća duž cijele duljine stabljike.

Jellyflower cvjeta od siječnja do travnja. Zbog toga se ova vrsta zove zima.

Jasmin Sambak

jasmina zatvoreni sambacOva sorta pripada nepretencioznim predstavnicima jasmina. Izvorna zemlja biljke je tropska Azija, koja tradicionalno raste u Indoneziji.

Biljka je vinova loza, duljina koja doseže 6 m. Izbočine su dlakavi, prilično tanki. Listovi Jasmine Sambac su nasuprot jedni drugima, oni su jajoliki u obliku: baza je okrugla, a vrh je šiljast ili tup.

Dvostruko ili polu-dvostruko cvijeće imaju bijelu boju. Cvjetovi jasmina Sambak prikazani su u nastavku. To pokazuje da su sastavljeni u obliku kišobrana od 10 ili više komada odjednom.

U izgledu, više su poput cvjetova kamelija ili polu-dvostrukih ruža.

Cvjetanje biljke počinje u ožujku i traje do kraja listopada.

Sambak cvjetovi imaju jak ugodan miris. Zbog onoga što se koriste za jedinstvenu aromu čaja.

Jasmine multiflorous

multiflowered unutarnji jasminaNa drugi način, jasmina multiflora zove se polianthus.
Grmlja se odnosi na postrojenje za penjanje. Donje grane aktivno rastu u širini. Postrojenje za odrasle može doseći visinu od 3 metra.

U višestruko cvjetnom jasminu, stabljike, grane i lišće imaju sivo-zelenu boju koju stječu tanke vlasi s kojima su prekrivene. Jasno je vidljivo na fotografiji da su cvjetovi jasmina ove sorte klasterirani i imaju oblik zvjezdica. Oni mogu biti i duž cijele stabljike, i samo na njegovom vrhu.

Cvjetanje biljke nastavlja se tijekom cijele godine. Tijekom cvjetanja cvjetova, jasmin širi snažan ugodan miris.

Jasmine Madagascar

Madagaskarska soba jasminaMadagaskarski jasmin odnosi se na zatvorene liane. Nije popularno u Rusiji, ali je uobičajeno na Zapadu iu SAD-u.

Tamno zeleno lišće puzavca ima ovalni oblik. Duljina, do 10 cm Kao što se vidi na fotografiji, cvjetovi prikupljeni u cvatu, imaju oblik zvijezda. Mogu biti čiste bijele ili imaju nježnu kremu, žutu ili lila. Pokrivaju cijelo stablo biljke. Madagaskarski jasmin ima ugodnu aromu.

Liane izlučuje akridni sok koji, ako se proguta na koži ili sluznici, izaziva iritaciju.

Možete uzgajati vinovu lozu kako u kući tako iu zimskim staklenicima. Cvjeta od lipnja do kolovoza. No, uz pravilnu njegu – sukladnost s režimom temperature, dodatno osvjetljenje jasmina nastavlja aktivno cvjetanje i zimi.

Jasmine Japanese

unutarnji jasminJoš jedna vrsta jasminske sobe – razni japanski ili jaglac. Unatoč imenu, rodno mjesto cvijeta nije Japan, već Sjeverna Kina i Transkaucasia. Biljka pripada puzavim sortama. Stoga mu je potrebna podrška.

Japanski jasmin ima male cvjetove, dostižući duljinu od 4 cm. Latice su žute, okruglog oblika, podsjećaju na primulu ili žutožut. Cvjetovi ne mirisaju. Tamnozeleno lišće grmlja ima gustu strukturu. U formi su trostruki, dulji. Stabljike praktički ne granaju, zakrivaju tijekom rasta lukom do dna.

Cvjetanje japanskog jasmina traje od ožujka do početka lipnja.

Jasmine Bisa

jasmin soba bisBiljka pripada zimzelenim grmljem. Liana može doseći duljinu od 2 m. Tamnozeleni lišće su lanceti, smješteni nasuprot jedni drugima. Dužina može biti do 5 cm, imaju lagani, gotovo neprimjetan rub. Cvjetovi Jasmine Bisa imaju boju od natječaja do ružičaste boje. Uklonite vrhove od 3 komada na vrhu grma. Cvjetovi mogu doći do promjera 52 cm. Imaju bogatu aromu. Cvjetovi ne dugo. Aktivnost je u svibnju.

cvjetni jasmin u sobiJasmine je nevjerojatna biljka koja se divi svojim aktivnim cvjetanjem, opojnim mirisom. Cvijet je vrlo popularan među cvjećarima i pravi je cvjetni ornament. No, vrijedno je zapamtiti da ako je biljka dovoljno velika i da je u sobi, bolje ga je izvaditi noću. Jaki miris može uzrokovati glavobolju.

Video vrste jasminske sobe