različite vrste peperomija kod kućePeperomi, koji utječu na ukrasne lišće raznih oblika i boja, vrlo su popularni kod cvjećara. Za prikupljanje svih vrsta pereroma, malo je vjerojatno da će najširi prozor u prostranom stanu biti dovoljan. Botaničari su identificirali i opisali oko 1200 vrsta, od kojih većina u prirodi živi u tropima Južne Amerike.

Nije iznenađujuće, među takvim različitostima postoje ampel i uspravne biljke, vrste koje vode život ovog succulent, i pepermia s dugim strmim izbojcima. S tako različitom pojavom, svi predstavnici roda nose jedno ime, izvedeno iz riječi peperi i omos, što znači “pepper-like”.

Cvjetanje kulture pada na proljetno-ljeto. Za razliku od lišće cvjetnice cvjetovi-svijeće peperomy ne utječu na svjetlinu boje, ali dati cvijet izvorni nezaboravni izgled.

Peperomy baršunast (P. velutina)

baršunast baršunastMeđu kultiviranim vrstama soba peperomies, ova biljka ima izvanrednu veličinu. Visina cvijeta s uspravnim, ljubičastim stablima doseže 40 cm. Snimke su pokrivene naizmjenično s izoštrenim jajetima ili široko lijenim listovima. Tamnozelene boje s lakiranim listovima na leđima oslikane su zelenkasto-ljubičastom bojom. Tijekom cvjetanja na vrhovima stabljike ili u sinusima baršunastog plemstva formira se cvjetnica cca 7 cm.

Peperomy srebrno (P. argyreia)

srebrni peperijJedna od najsjajnijih vrsta cvijeta je srebrnasti pirperomija. Postrojenje s kratkim, obilnim razgranatim puškama privlači pažnju sjajnim crvenim peteljkama do 10 cm dugim i svijetlim srebrnastim zelenim lišćem. Listne pločice šiljastog oblika ove vrste nisu monofoni, već ukrašene nizom svjetlosnih i tamnih vrpci. U prirodi, biljke srebrnastog peperomija rastu na tlu, i kao epifite raspoređene na drveću tropske šume.

Glavni ukras cvijeta – glatke lišće, ali ne manje ukrasno, pepermija izgleda cvjetastog oblika, kada preko listopadne rozete na dugim pedunkama ima zelenkaste ili blago žućkaste kuglice od 4-6 cm.

Peperomy sivo-srebrno (P. griseo-argentea)

sivo-srebrna peperomijaOblik rozete, oblik i struktura lišća, ova vrsta peperomije nalikuje srebrnastoj raznolikosti, ali boja ploča za listove je drugačija. Ovdje nema jasno definiranih bendova. Cijela pozadina sjajanog lima ima bogatu srebrnastu boju na kojoj je jasan vidljivi olakšanje koje stvaraju vene.

Related  Fotografije bolesti asplenija i njege biljaka

Peperomija klastične (P. clusiifolia)

parcijalna pearomijaOvaj prostrani pogled na peperomiju razlikuje se od velikih, krutih lišća, čvrsto sjedi na uspravnim ili nagnutim izbojcima. Dužina ovalnog, dugačka u podnožju lišća, doseže dužinu od 15 cm, a rastuće stabljike postupno se domu i korijenju na mjestima kontakta s tlom.

Među cvjećarima najcjenjeniji je oblik cvijeta najcjenjeniji. Lice lišća peperomije ciliata obojene su u fantastičnim zelenim, bijelim i ružičastim ljubičastim tonovima. Središnja ploča je zelena, a ljubičasta platna uz rub zelene boje odvaja se svijetlim bijelim ili žućkastim potezima.

Peperomija uočena (P. maculosa)

peperomiya uočenaNjegovo je ime dobilo peperomiju zbog smeđe-smeđih mrlja koje pokrivaju guste izbojke, koje mogu biti uspravne ili polu-preklapajuće. Ova vrsta se također naziva piperomia, višestupanjski ili patuljasti papar. Prozirnice i reznice lišća mogu biti glatka ili prekrivena kratkom, jedva vidljivom hrpom. Listopadni lišće ostavlja se u svijetlo zelenoj boji. Na ovoj pozadini, fine svjetlosne vene koje prolaze kroz tanjur su savršeno vidljive.Peperomia maculosa Smaragd

Donja strana lista maculosperuma ima svjetliju boju. Tijekom razdoblja cvatnje preko bujne lišće pojavljuju se smeđe ljubičaste, zelenkaste ili smeđe cvjetnice. Visina takvih kuglica može doseći 40-50 cm.

Peperomija crvenkast (P. rubella)

peperomiya crvenkastoElegantna višegodišnja biljka s dugim izbojcima ružičaste ljubičaste boje. Za razliku od drugih vrsta, mali ovalni listovi crvenkaste peperomije sjede na stabljici ne naizmjenično, već suprotno. Njihova gornja strana ima bogatu zelenu boju, donja ploča je crvenkasta. I na stabljici, a na lišću, postoji kratka bjelkasta hrpa.

Peperomija mramora (P. marmorata)

mramorni šljunakŠiroko-ovalni, mesnati listovi mramorne peperomije razlikuju se srebrnasto-zelenom bojom pozadine. Na njemu je jasno vidljivo nejasno, usredotočujući se na vene sjajanih srebrnih mrlja. Ravne stabljike zeljaste biljke oslikane su u svijetlim ljubičastim tonovima, što poboljšava dekorativni efekt.

Related  Bolesti i štetnici balsamskog cvijeta

Peperomy puzanje (P. serpens)

piperomski puzanjeElegantno, podsjećanje na minijaturne bršljake višegodišnje s smještajom ili viseći u procesu raste izbojci će ukrasiti sve zbirke cvjećara. U prirodi, puzajuća peperomija raste poput epifita, a njezine stabljike razbacane šiljastim obliku srca oblikovane su po sloju stabla. Najizrazitiji je raznovrsni izbor peperomije.

Peperomija ugodna (P. blanda)

ugodna peperomijaVišegodišnja permeabilnost ugodna u visini ne doseže više od 20-30 cm i tvori kompaktnu gustu krunu. Biljka ima uspravne izbojke s ovalnim listovima gusto naslonjenim na njih. Svijetlo zelena gornja strana listova izgleda sjajno u pozadini ljubičastih stabljika. Od ispod zrelog lišća je ljubičasta, na mladoj ovoj sjeni je slabiji i može izgledati poput ruba ili mjesta duž vene. Mala zelenkasta cvatnja duljine ne prelazi jedan i pol centimetara.

Peperomy se srušio (P. caperata)

Peperomia Caperata AbricosNajpopularnija vrsta pepermia u zatvorenom cvjećarnici je upečatljiva tekstura površine lišća i obilje izvanredno lijepih sorti. Postrojenje je kompaktno i vrlo mala. Ružičasta od listova jajeta, sjedeći na duge peteljke, u visini ne prelazi 10-15 cm.

Peperomia caperata Emerald RippleOvisno o raznovrsnosti stabljike i reznica može biti i gusta crvena boja, potpuno zelena ili zamršena. Listovi peperomije naborani također se ozbiljno razlikuju. Njihova boja varira od bogate zelene do ljubičaste. Postoje izvorne raznolike sorte s fantasy lišćem.

Peperomia caperata RossoReljef se postiže zbog listova pločice prikupljene iz vene. Ova vrsta biljke lijepo cvjeta, pokazujući preko rozeta bijele, smeđe ili ružičaste cvjetnice – čaše.

Peperomy siva (P. incana)

siva kosaIme sivkastog peperoma vezano je za sivkastu ili srebrnastu nijansu široko-ovalnih, gotovo zaobljenih listova. Izvornu hladu osigurava bjelkasti sloj koji pokriva i mlade lišće i izbojke. Cvijet do visine 50 cm voljno grmi i formira kompaktnu krunu gustog mesnatog lišća.

Peperomija je korpulentna (P. obtusifolia)

peperomiya tupolistnayaU prirodi, puperoplastika je kljova – stanovnik gornje i donje razine tropske šume. Biljke se jednako dobro osjećaju i kao epifita i kao zemaljska vrsta. Ostavlja na kratkim peteljčicama ima ovalni oblik s bazom koji se sužava na stabljici. Duljina ploče je 5-8 cm, boja može biti drugačija. U najvećem poštovanju u cvjećarima su raznolike sorte.Peperomia obtusifolia

Related  Koristimo sok od krumpira, čija korist i štetu dobro proučavamo

Ali postoje i vrlo svijetle vrste s gustom zelenom lišću, čija boja postaje tamnija i zasićena dok raste.

lišće raznih vrsta pepermijePsiperij roda nije ograničen na opisane uzorke. Na raspolaganju cvjetničkim vinogradarima postoji nekoliko stotina vrsta i još više sorti ove biljke.

Napravite živi zid od peperomy – video