Croton, šareni izbor cimeta MammeyCroton je jedinstvena kultura u mnogočemu. Na fotografiji, kroton je udario sjaj boja i raznolikost oblika lišća. Teško je vjerovati da lišće biljaka unutar jedne vrste može biti izduženo – lancetasto, okruglo i šiljasto-eliptično, tročlano ili ovalno. A gdje se vidi da lišće na živim i zdrave drveće i grmlje uvijati u kovrče ili se pretvoriti u pravu spiralu?

Ako se u drugim ukrasnim kulturama takav ponašanje lišća smatra manifestacijom bolesti ili posljedicama zaraze štetočinama, zatim za krton, kuneju, kako se ta vrsta zove, to je nevjerojatna, ali norma.

Mnogobrojan kroničar ili šarena kodaemija

Croton od crvene bananePronađeno je i opisano 17 vrsta kodoma u istočnoj Indiji i na nekoliko regija jugoistočne Azije. Ali samo Codiaeum variegatum privukao je pozornost ljubitelja dekorativnih kultura. Istina, u okruženju cvjetnih vinogradara širom svijeta, pravilno ime vrsta ukorijenjeno, a ime “Croton”, botaničari, smatra se biljkom sasvim različitog izgleda i podrijetla.

Vječna zimzelena biljka ima uspravno, granajuće stabljike, prekriveno velikim gustim lišćem. Budući da je u povoljnim uvjetima, u prirodi ili kod kuće, croton može narasti na 3-4 metra, ali je vjerojatno da će vidjeti takav div rasli u loncu. Najčešće, soba croton, kao na fotografiji, je mnogo manja i ne prelazi 50-100 cm visine.

Codiaeum variegatum sorte SanderiVeliki listovi krotonova kože ne mogu se zaboraviti zbog raznolikosti boja koje neočekivano koegzistiraju na listovima i ostaju sjajne tijekom cijele godine, unatoč sezoni. I u većini vrsta, kao u prikazanoj slici croton, kontrastno delineated vene na lišće jasno razlikuju.

Jedinstvena raznolikost i raznovrsnost oblika lišća je glavna, atraktivna sila koja je šaroliki codieum ili croton učinila jednim od najpopularnijih zatvorenih biljaka u cijelom svijetu.

Croton cvijet: Pepeljuga na kraljevskoj kugli

Muški Crotonovi cvjetoviU ovom slučaju, svi vinogradari ne mogu reći da su vidjeli kako Croton cvijeće. Iako se cvjetnica ove biljke ne može natjecati s lišćem ni u veličini, ni u obliku, niti u svjetlini nijansi, ali su također dostojni pažnje. Neškodljiva cvjetnica od raščića formirana je u vratima lišća i kombinira 1,5-2 deset malih bjelkastih cvjetova. Croton cvjetovi podijeljeni su na muške i ženske uzorke koji se istovremeno otvaraju, ali se nalaze na različitim cvjetovima.

Related  Upoznajemo najpoznatije vrste ciklama

Prvi je lako prepoznati po prisutnosti malih savijenih latica i pahuljastih stabljika, zahvaljujući kojoj izgledaju kao mali pompovi.

Žene Croton cvijećeNo, ženske kroton cvijeće, kao na fotografiji, jedva su primjetne i neprivlačne, poput Pepeljuge, koja je izgubila cipelicu i svjetlucala svjetlima kraljevskog dvorca.

Crotonova klasifikacija: fotografije sorti i sorti

Croton s crvenim crnim lišćemSvi uzorci krotona kodija koji se uzgajaju u sobnim uvjetima su brojni hibridni oblici koji pripadaju istoj botaničkoj vrsti Codiaeum variegatum, koja se među ostalim biljnim zajednicama s pravom može smatrati jedinstvenom. Ovo postaje jasno ako uzmemo u obzir predstavnike ove vrste Crotona na fotografiji.

Ne samo da su takve slike doslovce zapanjujuće s pobunom tropskih boja, ali i iznenađuju raznolikost oblika listova lopatica. Zadnja je napomena da se moderna klasifikacija krotonova provodi. Uz biljke s ovalnim, izduženim-lancetskim ili šiljastim-eliptičnim lišćem, danas postoji više bizarnih sorti i hibrida na raspolaganju cvjetničkim vinogradarima.

Cvjetni kroton s lišćem s tri oštriceU trilobatu, trilobiumu i lobatu lobatumovi krotonovih velikih lišća podijeljeni su u tri dijela, nalik na lišće hrastovine ili smokve. Postoje i više egzotičnih vrsta s jako odvojenim ili suženim bočnim režnjama. Primjer troblaznog oblika može poslužiti kao poznati krotonovi krotona Excelent s ukrasnim raznovrsnim lišćem.

Croton od izvrsnogUsko-leaved, ili angustifolium, oblik Croton vrlo popularan među cvjećarima. Biljke imaju dugu linearnu lišća koja rastu do 20-40 cm, ukrašene puno zelenih mrlja rasute po tamnozelenoj pozadini. Primjer takvog krotonovog cvijeta na fotografiji jasno pokazuje jedinstveni izgled biljke.

Croton od zlatnog prstaThe pridatkovidnaya ili appendiculatum oblik liste croton, kao na fotografiji, može se smatrati jednim od najljepših u biljnom svijetu. List ploča je jajoliki ili lancetasto, sužava se prema vrhu, pretvara se u neku drugu reznicu koja se kroz neko vrijeme ponovo širi, stvarajući nastavak ploče listova.

Related  Kućna njega za alokaziju travnati korijen

Codieum variegated oblika appendiculatumTakve krotonske biljke, kao na slici, uglavnom su zelene lišće, ali postoje i raznovrsne uzorke.

Uvijek izazivajte mnogo iznenađenja i divljenja za biljke s neobičnim kovrčavim listovima.

Crotonov cvijet s kovrčavim listovima lišćaNa ovoj fotografiji, krunica raznih crispuma može imati potpuno različite veličine i boje, od nejasnožute žuto-zelene do ljubičaste, ružičaste, ljubičaste ili gotovo crne.

Crotonova sorta Ram's HornJoš jedno jedinstveno stvaranje prirode – spiralni oblik raznih kultiviranih biljaka podvrste Spirale imaju izduženi linearni listovi, koji se oko središnjih vena postupno uvijavaju u spiralu. Boja i stupanj uvijanja od biljke do biljke znatno se razlikuju.

Neobičan zaokruženi oblik stječu biljke krotonovog oblika volutum. Njihov lišće je snažno usađen na središnjem venu tako da su svi vrhovi lišća okrenuti unutar krune.

Croton video