Pembukaan luar biasa gusmaniaTanah air gusmania adalah hutan tropika Amerika Selatan, di mana tanaman lebih suka menetap di batang dan akar dari wakil-wakil flora yang lebih besar. Hari ini budaya eksotik adalah tanaman bunga yang popular, dan bagi banyak penanam soalan itu adalah sangat mendesak: “Bagaimana untuk menjaga guzmany dalam periuk?”

Apa yang perlu dipertimbangkan ketika menjaga guzmania di rumah?

Alam semulajadiCara hidup epifit, yang mengekstrak segala yang diperlukan untuk kewujudan dari atmosfera dan sedikit tanah aluvial, menentukan ciri-ciri struktur dan kemanisan tertentu.

Pertama sekali, perhatian adalah ditarik kepada corong bentuk roset daun, bertujuan bukan sahaja untuk fotosintesis, tetapi juga untuk mengumpul air hujan, semua jenis bahan organik. Sistem akar guzmania, seperti epifit lain, tidak direka untuk mengeluarkan nutrien dari tanah. Ia terlalu lemah dan rapuh, tetapi akar-akar ini:

 • sempurna menerima dari udara dan sejumlah besar substrat, terkumpul di bawah soket dan di sebelahnya;
 • menyediakan lampiran tumbuhan yang boleh dipercayai ke pokok atau akarnya.

Tidak seperti epifit, menerima makanan dengan mengorbankan tumbuhan di mana mereka hidup, gusmania bukan parasit dan menyediakan untuk dirinya sendiri.

Satu ciri penting dalam budaya adalah berbunga panjang dan luar biasa. Walaupun bunga tidak boleh dipanggil cantik, tetapi lebih kerap mereka umumnya tdk, bagi ramai pencinta tanaman hiasan Guzman – tetamu dialu-alukan dalam koleksi rumah kerana stipules terang, dari 3 hingga 4 bulan pertabalan outlet semasa berbunga.

Bunga gusmania yang luar biasa dihiasi dengan stipules terangKepentingan dalam budaya eksotik adalah hebat, tetapi ciri-ciri semulajadi tumbuhan mengenakan cetakan pada penyelenggaraannya di rumah, dengan penjagaan guzmania dan penyelenggaraan pembungaannya.

Bagaimana untuk menjaga gusmania dalam periuk?

Penjagaan rumah di rumahUntuk membuat kilang berasa selesa di dalam rumah, ia memerlukan keadaan yang dekat dengan mereka yang menumbuhkan gusmania liar. Keperluan utama adalah:

 • dalam menyediakan haba;
 • dalam ketiadaan draf;
 • secara tetap, tetapi bukan pengairan berlebihan;
 • dalam mengekalkan kelembapan yang tinggi;
 • dalam berpakaian atas tepat sepanjang tempoh tumbuh-tumbuhan aktif.

Related  Adakah benar bahawa Dzhungar dapat mengubati kanser?

Sifatnya, di bawah kanopi hutan tropika, tumbuhan itu hangat, dipanaskan hingga 18-24 ° C. Hanya pada musim sejuk suhu jatuh sedikit, dan bagi gusmania dalam tempoh ini pertumbuhan akan menjadi selesa pada 16-18 ° C. Pada masa yang sama, kelembapan udara, terutama pada bulan-bulan musim panas, dinaikkan.

Video mengenai penjagaan guzmanie di rumah akan membantu mengisi stok pengetahuan tentang tumbuhan yang menarik ini dan mengekalkan keabsahannya secara kekal.

Tempat terbaik untuk guzmany di mana tumbuhan adalah:

 • akan menerima cahaya terang tetapi menyebar;
 • Jangan terdedah kepada udara panas kering yang berasal dari pemanas;
 • akan dilindungi daripada angin sejuk dan draf.

Lokasi yang optimum bagi bunga itu ialah tingkap timur atau barat. Tidak baik guzmania menyesuaikan diri dalam kedalaman loggia yang dipanaskan, menghadap selatan.

Jika di musim sejuk udara di dalam bilik terlalu kering, dalam penjagaan guzmania di rumah, pengairan sederhana salur daun adalah mandatori. Prosedur yang sama diperlukan untuk tumbuhan pada musim panas apabila suhu melebihi 28 ° C.

Bagaimana air Guzmania?

Dalam haba guzmanyu disiram dalam saluran lurusGuzmania adalah tumbuhan tropika, yang tidak hanya memerlukan udara lembap, tetapi juga tanah. Pada musim bunga, apabila aktiviti haiwan kesayangan hijau meningkat, budaya disediakan dengan penyiraman sederhana dan berpakaian atas. Tetapi pada masa yang sama dipantau dengan berhati-hati untuk mengelakkan air dari stagnasi dalam periuk dan dulang, yang mengancam untuk menyebabkan akar membusuk dan pangkal roset.

Sebuah tumbuhan yang menerima kelembapan dari alam semulajadi hanya dari hujan tidak bertindak balas terhadap air paip dengan cara yang terbaik dan mungkin juga mati daripadanya. Oleh itu, sebelum menyiram guzmania, air mesti dilindungi atau dilepaskan melalui penapis yang melembutkan. Di samping itu, pemilik budaya tropika perlu tahu bahawa pada musim panas, kelembapan dicurahkan ke bahagian pusat rosette tumbuhan. Dengan cara yang sama, budaya boleh disenyawakan.

Related  Jenis hydrangeas, penanaman, penjagaan

Pada musim sejuk, pengairan adalah minimumSebagai baja untuk guzmania, lebih sesuai untuk mengambil produk yang siap seimbang untuk bromeliad atau menggunakan top dressing untuk isi rumah dengan kandungan nitrogen yang rendah. Lebihan elemen ini boleh menjadi bencana untuk tumbuhan. Adalah tidak diingini bahawa kalsium nitrat dan superphosphate perlu dimasukkan dalam komposisi makanan.

Air di salur keluar diisi semula kerana ia menyerap dan menguap, dan sekali setiap dua bulan ia disejat sepenuhnya dan digantikan dengan air tawar.

Pada musim sejuk, kelembapan dari roset dikeluarkan, untuk menghalang kerosakan asas dedaunan. Dengan penyiraman yang betul, daun tumbuhan mempunyai toning yang baik, jangan keringkan dan jangan berubah menjadi kuning untuk masa yang lama.

Bagaimana untuk memindahkan guzmanyu dalam keadaan bilik?

Guzmany menjual sudah mekar, jadi selepas membeli tumbuhan itu tidak boleh dipindahkan segera. Betulkan lebih baik dalam beberapa minggu, apabila bunga sedikit disesuaikan.

Pemindahan dan pembiakan gusmaniaAdalah mudah dan berkesan untuk haiwan peliharaan hijau adalah selesa, dan menjaga Guzman, seperti di dalam gambar, anda perlu mengambil periuk dalam yang luas, tetapi tidak.

Di bahagian bawah tangki, lapisan saliran dibuat, dan campuran siap untuk bromeliad digunakan sebagai substrat. Anda boleh mengambil sendiri tanah menggunakan:

 • humus;
 • gambut;
 • pasir kasar;
 • tanah yang kotor;
 • loam.

Komponen bercampur-campur dalam perkadaran yang sama, maka substrat untuk kerapuhan dan airiness ditambah dan jarum parboiled berlegar-legar, sphagnum lumut dan cebisan arang.

Manusia gusmania memberi banyak anak radikalDari periuk lama ke kilang dewasa baru dipindahkan sangat berhati-hati, cuba mengekalkan semua akar yang ada. Soket tidak dikebumikan, dan tanah dipadatkan dengan lembut selepas pemindahan. Guzman tumbuhan yang sangat menarik yang berlaku secara semula jadi, ditanam di dalam relung di tantangannya, atau digunakan dalam kombinasi dengan kulit atau lumut. Dalam kes ini, outlet akan mempunyai tambahan selamat wayar sehingga akar Guzman akan dilindungi dan tidak boleh memberikan bunga bertapak.

Related  Kemuncak reka bentuk landskap adalah yang menjalar

Malangnya, kehidupan rosette dewasa berakhir apabila pucuk bunga. Tetapi jangan putus asa. Jika penjagaan guzmania, seperti dalam foto, dilakukan dengan betul, tumbuhan ini mengekalkan kejuaraan dan keindahan roset sepanjang hayat, bunga dan memberi pucuk muda. Di pangkalan outlet besar biasanya terdapat gusmanias kecil, yang mudah dimatikan sebaik sahaja mereka memperoleh akar mereka sendiri. Lakukan yang terbaik pada musim bunga apabila kebangkitan bermusim bermula.

Untuk “babes” tumbuh lebih cepat dan lebih baik, tumbuhan dewasa dipotong mulai memudar batang bunga. Langkah sedemikian akan menyelamatkan adab kekuatan dan akan membolehkan mendapatkan bahan penanaman yang berkualiti tinggi.

Dari saat munculnya pucuk ke mekar mereka, sekurang-kurangnya 2-3 tahun mesti lulus. Pada masa yang sama muda guzmania akan buatan ditolak untuk pembentukan tunas. Untuk ini, kilang itu dipindahkan ke bilik di mana suhu dinaikkan kepada 26-27 ° C, dan selepas itu ia dikembalikan kepada keadaan biasa.

Video mengenai penjagaan guzmane