Ficus Benjamin di pedalamanDi antara saudara-mara, Benjamin ficus berdiri dengan dedaunan kecil anggun dan mahkota yang tersebar. Dengan adanya varieti baru tumbuh-tumbuhan, popularitasnya semakin meningkat, dan bagi banyak penanam, persoalannya menjadi mendesak: “Bagaimana untuk membiak pohon ara Benyamin?”

Semua ficus adalah tahan lasak dan sangat kuat. Pucuk mereka, bersentuhan dengan tanah, membentuk akar dan memberi hidup kepada tumbuh-tumbuhan baru. Akar udara, turun ke tanah, memberikan nutrisi tambahan kepada mahkota yang semakin meningkat. Malah bentuk yang luar biasa dari buah seolah-olah burung dimakan daging daging, dan kemudian menyebarkan benih.

Tetapi bagaimana untuk membiak Ficus Benjamin di rumah? Adakah terdapat ciri dan perangkap? Tumbuhan spesies ini membiak secara vegetatif tanpa komplikasi. Kaedah yang paling biasa adalah keratan. Dengan cara ini majoriti tumbuhan disebarkan. Di antaranya terdapat bunga raya, limau.

Pengeluaran semula pokok ara oleh keratan Benjamin

Untuk mendapatkan ficus muda, tidak perlu mengambil hanya bahagian apikal pucuk. Kilang ini berkembang dengan menanam keratan batang dengan tunas tidur di paksi daun.

Pengeluaran semula pokok ara oleh keratan BenjaminJika bahan penanaman untuk pembiakan pokok ara Benyamin kecil, buah pinggang tunggal akan memberi nyawa kepada penangkapan.

Keratan dipotong dari tumbuhan dewasa supaya:

  • asas anak benih masa depan adalah separuh matang, iaitu, fleksibel, tetapi tidak lagi hijau, sebagai pucuk yang baru muncul;
  • Pada batang terdapat 4 hingga 6 batang daun terbentang.

Pada bahagian tangkai, dalam semua jenis ficus, jus susu dikeluarkan. Sebelum perakaran, ia dikeluarkan di bawah air yang mengalir atau dengan kain lembut. Daun yang lebih rendah, mengganggu rooting, dipotong:

  1. Kerpasan hijau yang tidak matang hampir tidak boleh digunakan. Dari penginapan yang berpanjangan di dalam air atau substrat, mereka membusuk dan mati.
  2. Jika penjual bunga hanya mempunyai serpihan orang dewasa, cawangan yang bermaruah, maka ada peluang untuk mendapatkan akar.

Ficus tangkai disediakan untuk perakaranBagaimana untuk merosakkan ficus Benjamin dalam kes yang kedua? Asas keratan dipotong dengan rapi dengan pisau yang sangat tajam di sepanjang batang. Terdapat beberapa sayatan sedemikian. Untuk memastikan bahagian keratan tidak bersentuhan, perlawanan atau tusuk gigi dibuat di antara mereka. Teknik asli membolehkan anda merangsang perakaran pada keratan biasa, dan juga digunakan oleh amatir bonsai untuk mendapatkan tumbuhan kecil dari bentuk-bentuk yang paling aneh.

Menyediakan keratan dewasa untuk menanam dan menanamApabila menyebarkan pokok ara Benyamin, keratannya berakar dalam beberapa cara:

  • di dalam air;
  • dalam perlit;
  • dalam cahaya, substrat longgar, contohnya, terdiri daripada gambut, arang cincang dan pasir.

Pada suhu udara sekurang-kurangnya 20 ° C dan kelembapan yang tinggi, akar dibentuk selepas 2-4 minggu. Untuk mempercepatkan proses itu, gunakan bilik hijau bilik atau tutup bekas dengan potongan dalam pakej tiga dimensi.

Akar yang dibentuk semasa penghasilan semula pohon ara Benyamin cukup berkuasa. Apabila mereka tumbuh beberapa sentimeter. Sudah tiba masanya untuk memindahkan anak benih ke tempat tetap “kediaman” di dalam tanah.Batang memberi akar di dalam air

Untuk ficus muda, secara sukarela dan dengan cepat membina sistem akar, ambil ubat-ubatan yang mudah berudara, berasaskan kelembapan. Kadang-kadang membuat campuran tanah anda sendiri. Sebagai contoh, anda boleh membawa tanah berdasarkan daun dan tanah sod, gambut dan perlite. Dalam tanah tersebut, ficus akan mendapat pemakanan yang betul dan selamat berlabuh.

Pada minggu pertama aklimatisasi, anak benih dilindungi dengan satu paket yang dikeluarkan apabila tumbuhan memberikan daun pertama.

Menanam keratan di tanahDi rumah, pembiakan ficus Benjamin boleh dilakukan dengan menggunakan keratan dengan hanya satu daun dan patch kecil batang. Perkara utama adalah untuk mempunyai buah pinggang berdaya hidup yang sihat di dada.

Dalam kes ini, pucuk melalui internodes dipotong menjadi serpihan berasingan, yang segera dikeringkan dengan serbet dan ditanam dalam substrat. Tanah mesti mencapai dasar daun daun, plat daun itu sendiri dilipat dengan rapi dan tetap dalam bentuk tabung. Ini tidak akan membenarkan anak benih menguap terlalu banyak kelembapan berharga untuk tumbuhan kecil.

Pengeluaran semula Benjamin Ficus oleh lapisan

Kaedah ini digunakan:

  • jika tumbuhan itu enggan memberi pertumbuhan muda, tetapi dengan banyaknya sudah terdapat pucuk lignid dewasa;
  • pencinta bonsai, yang ingin mendapatkan banyak ficus dari batang akar udara.

Menyediakan batang untuk mengangkut udaraBagaimana untuk merosakkan ficus Benjamin dengan bantuan lapisan udara? Kaedah ini sama dengan penghasilan semula pohon ara dengan bantuan penipisan.

Di atas cawangan atau batang, tanpa menjejaskan kayu, buat potongan bulu berwarna. Tisu telanjang dirawat dengan perangsang pertumbuhan dan dibalut dengan sphagnum basah atau campuran tanah berdasarkannya. Di atas reka bentuk membaiki filem itu, dengan kuatnya menetapkan tepi dengan pita, dawai atau benang.

Hanya selepas pembentukan akar detasmen itu terpisah daripada tumbuhanApabila akar menjadi kelihatan melalui filem, ia dibebaskan, dan anak benih yang diperolehi dari penembak itu dipotong dengan teliti di bawah sistem akar. Penanaman tanaman seperti itu dilakukan dengan cara tradisional, dan titik pemotongan pada pokok induk dirawat dengan arang batu atau tanah.

Pengeluaran semula plat daun Benjamin FicusBagaimanakah Benjamin Ficus berlipat ganda? Walaupun pembiakan benih budaya di rumah praktikalnya tidak digunakan kerana keamatan tenaga kerja, ia sangat diperlukan dalam penciptaan jenis dan kacukan baru. Dan untuk mendapatkan sebilangan besar tumbuhan dari jenis yang sama, misalnya, untuk kegunaan berkebun atau komersial hari ini digunakan untuk pengklonan. Dalam kes ini, pembiakan industri ficus Benjamin dijalankan daripada serpihan tisu daun.

Video tentang pembiakan ficus